SiolNET. Avtomoto Novice
1,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Renault Sport zdaj pod imenom Alpine

Po 45 letih slovo legendarnega imena pri Renaultu

1,32

termometer

Renault megane RS
Športna različica RS se je pri renault cliu že poslovila, ima pa jo še renault megane. Foto: Gregor Pavšič

Renault je oddelek Renault Sport, v katerem je zaposlenih 300 ljudi, preimenoval oziroma uvrstil pod poslovno enoto Alpine. Ta združuje tudi njihovo istoimensko znamko avtomobilov in vse z motošportom povezane aktivnosti. Renault Sport so sicer ustanovili že leta 1976.

Vse do leta 1976 sta znotraj Renaulta obstajala dva konkurenčna športna oddelka, to sta bila Gordini in Alpine. Takrat so pri Renaultu oba združili, center iz Dieppa prestavili v Pariz in ustanovili Renault Sport. Tega so v zadnjih dvajsetih letih že dvakrat reorganizirali, ob novi poslovni strategiji Renaulta pa se oznaka Renault Sport in z njo tudi RS poslavlja. Športni del Renaulta bo spadal pod znamko Alpine.

Oddelek Renault Sporta kljub spremembi imena obstaja naprej. Drugače je bilo lani z ukinitvijo Volkswagen Motorsporta pri znamki Volkswagen. Tam so zaposlene prerazporedili po drugih oddelkih znotraj podjetja.

Oznaka RS je postala sinonim športnih avtomobilov znamke Renault. Oznaka RS je postala sinonim športnih avtomobilov znamke Renault. Foto: Gregor Pavšič Nič več oznake RS za megana?

Pod oznako Alpine bo Renault združil obstoječo znamko Alpine, oddelek Renault Sport in vse svoje z motošportom povezane aktivnosti.

Oznaka RS je bila sinonim najbolj športnih in hitrih renaultov. Bila je del zmogljivih cliov in meganov, prav tako z oznako RS.01 tudi njihovega revolucionarnega dirkalnika formule ena s turbomotorjem.

Renault megane RS Foto: Gregor Pavšič Za zdaj še ni jasno, kako bodo pri Renaultu označili svoje naslednje športne avtomobile. Clio je športno različico RS sicer že izgubil, obstaja pa tisti milejši paket opreme RS Line. Pri Renault Sportu se s spremembo imena sicer ni veliko spremenilo. Ekipa 300 ljudi še naprej nemoteno nadaljuje svoje delo.

Alpine skupaj z Lotusom razvija električnega naslednika modela A110, prav tako bodo predstavili električno športno kombilimuzino in električnega športnega križanca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin