Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
14. 7. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

Natisni članek

Red Bull Podlunšek

Četrtek, 14. 7. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

"Winglets" oziroma zavihke krila so Slovenci obrnili kar navzdol ...

Skrivnost nove letalske revolucije iz Slovenije

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

Peter Podlunšek zavihek krila

V letalskih dirkah svetovnega prvenstva Red Bull Air Race je aerodinamika ena ključnih ved, v njej pa so najpomembnejši elementi "wingletsi" oziroma zavihki kril. Slovenski pilot jih bo kot prvi obrnil navzdol in tako v najhitrejši disciplini motošporta poskrbel za pravo revolucijo. Navzdol obrnjeni zavihki kril so zelo redki tudi v celotni letalski industriji.

V letalske dirke jih je kot prvi pripeljal predlanski svetovni prvak Nigel Lamb V letalskih dirkah Red Bull Air Race je zavihke kril kot prvi predstavil predlanski svetovni prvak Nigel Lamb. | Foto: V letalskih dirkah Red Bull Air Race je zavihke kril kot prvi predstavil predlanski svetovni prvak Nigel Lamb.

Elitna akrobatska letala svetovnega prvenstva Red Bull Air Race so dolgo letela z ravnimi krili, predlanski svetovni prvak Nigel Lamb pa je kot prvi tudi na teh skrajnih letalskih dirkah začel uporabljati tako imenovane "wingletse", to so privzdignjeni zavihki kril. Poznamo jih sicer tudi iz civilne letalske industrije, kjer so jih kot osnovo za izboljšanje aerodinamičnih lastnosti letala začeli uporabljati za povečanje doleta, zmanjšanje porabe goriva in manjše stroške letenja.

Na letošnjih treh dirkah Red Bull Air Race je imel Podlunšek še klasične, torej navzgor obrnjene zavihke krila. | Foto: Na letošnjih treh dirkah Red Bull Air Race je imel Podlunšek še klasične, torej navzgor obrnjene zavihke krila.

Aerodinamična rešitev, ki pelje turbulence s konic krila stran od letala Tudi v civilnem letalstvu klasični navzgor obrnjeni zavihki kril niso pravilo. To je primer razcepljenega konca krila pri boeingu 737-800. | Foto: Tudi v civilnem letalstvu klasični navzgor obrnjeni zavihki kril niso pravilo. To je primer razcepljenega konca krila pri boeingu 737-800.

Letalo se v zraku sooči z dvema tipoma upora. Prvi je profilni upor, ki ga določa oblika letala (podobno kot če med vožnjo skozi okno iztegnemo roko), drugi pa inducirani upor. Ta nastaja ob proizvajanju vzgona in prav proti tovrstnemu uporu se zavihki kril bojujejo.

Ko se na koncu krila združita zračni tok nad in pod krili, ki imata drugačen zračni tlak, nastanejo turbulence. Ker so ovinki v letalskih dirkah zelo ostri in nastanejo visoke obremenitve z G-silo, je temu primerna tudi moč turbulenc. Ta dodatek nato te turbulence odpelje stran od krila, s tem pa se zgladi celotni zračni tok čez krila.

Eno najbolj znanih letal, ki je imelo navzdol obrnjene zavihke kril, je bil Fairchaildov vojaški A-10 thunderbolt. | Foto: Eno najbolj znanih letal, ki je imelo navzdol obrnjene zavihke kril, je bil Fairchaildov vojaški A-10 thunderbolt.

Slovenci so jih kot prvi obrnili navzdol

V letalskih dirkah Red Bull Air Race (ob standardnih motorjih) odločajo malenkosti in aerodinamika spada med najpomembnejša področja. V ekipi slovenskega pilota Petra Podlunška, letošnjega novinca v razredu Master, pri izboljševanju celotnega tekmovalnega paketa  veliko pozornosti posvečajo prav aerodinamiki.

Pred tretjo dirko sezone v Budimpešti so se odločili za izdelavo novih zavihkov kril, ki so jih kot prvi v tej seriji obrnili navzdol in jih usmerili celo nekoliko stran od letala. Do zdaj so se te rešitve razlikovale le po velikosti in obliki, vsi tekmovalci pa so jih imeli obrnjene navzgor. Se bo tveganje slovenskega pilota izplačalo?

Podlunškov partner v letalskih dirkah je zdaj tudi BMW M Power. Prekmurec je dobil na uporabo tudi novi BMW M4. | Foto: Podlunškov partner v letalskih dirkah je zdaj tudi BMW M Power. Prekmurec je dobil na uporabo tudi novi BMW M4.

Podlunšek: Manjši radij zavoja, večja površina in manjša obremenitev kril

"Vsak upor predstavlja zmanjšano hitrost. Oba zračna toka, ki se na koncu krila spajata, odpeljemo stran in ustvarjamo minimalno turbulenco. Ker je 'winglet' obrnjen navzdol, sčistimo krilo in upor speljemo stran. Zato imamo več energije, večja je površina krila in manjša njegova obremenitev, zmanjšali smo si tudi radij ovinka. Prav tako prenesemo več energije, ki jo nesemo iz ovinka, večja je tudi izstopna hitrost," osnove razlaga Podlunšek, ki je ob našem obisku murskosoboškega letališča v Rakičanu z novimi dodatki, takrat zanje ni vedel še nihče med tekmeci, preskušal novo pridobitev.

"Pred prvimi leti na čas v Budimpešti je težko karkoli dejati. Občutek je dober, saj je letalo bolj odzivno, bolje leti skozi ostre ovinke. Znaten napredek kažejo tudi simulacije. Toda na koncu bo seveda odločilna ura."

"Eno so moji občutki in simulacije, a ključno oceno naše novosti bo pokazala ura," pred dirko v Budimpešti, ki bo potekala v nedeljo, pravi Peter Podlunšek. | Foto: "Eno so moji občutki in simulacije, a ključno oceno naše novosti bo pokazala ura," pred dirko v Budimpešti, ki bo potekala v nedeljo, pravi Peter Podlunšek.

Ko letalo niti enkrat ne leti povsem poravnano …

Čeprav se zdi posamezni zavihek, ki v primeru Podlunška narejen iz karbona in tehta 2,3 kilograma, relativno majhen, so ga njegovi partnerji iz Albatross Fly razvijali več mesecev. Za razliko od potniških letal, kjer lahko zavihek krila prilagodijo točno določeni hitrosti in višini leta, kjer nato letalo horizontalno potuje povsem poravnano, v Red Bull Air Race letalo ni praktično nikoli povsem poravnano. To povečuje število težko določljivih spremenljivk za izdelavo popolne oblike zavihka krila.

"V zavoju manj učinkovit, na ravnem odseku manj škodljiv" Naslednji večji projekt Podlunškove ekipe je izdelava povsem novega ohišja motorja. | Foto: Naslednji večji projekt Podlunškove ekipe je izdelava povsem novega ohišja motorja.

"Če ni izdelan pravilno, nam predstavlja le upor. Aerodinamika je točna veda, a vseeno imamo zelo različne tipe zavihkov kril. Naši izračuni pravijo, da je naš izdelek najboljši kompromis med zavojem in ravnim letom. V zavoju zmanjša radij, na ravnem upor. V zavoju ni tako učinkovit kot pokončni, na ravnici pa je manj škodljiv. Treba je gledati čas na celotni progi. Vse proge imajo ravne dele in tudi sorazmerno močne ovinke," poudarja murskosoboški akrobatski pilot.

Ker je konica krila na njegovem letalu zdaj zakrivljena navzdol, se je precej zmanjšal tudi prostor med krilom in tlemi. Zato bo potrebna večja previdnost pri pristajanju (še posebej v primeru stranskega vetra), povečuje pa se tudi možnost trka v pilone in s tem možnost časovnih pribitkov.

Ne spreglejte