Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
7. 3. 2017,
15.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

6

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2017 Mercedes Mercedes-Benz Robert Lešnik oblikovanje

Torek, 7. 3. 2017, 15.08

6 let, 7 mesecev

Pogovor z enim najboljših svetovnih avtomobilskih oblikovalcev

Robert Lešnik – Slovenec, ki Mercedesu oblikuje prihodnost #intervju

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

6

Mercedes AMG GT concept | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Slovenski oblikovalec Robert Lešnik je človek, ki bo do leta 2020 podpisan pod kar 40 modelov čisto novega rodu mercedesov. Je mojster svojega poklica in pomemben strateg, odgovoren za najbolj čustveno plat vseh novih mercedesov, njihovo zunanjo podobo. V Ženevi smo z njim spregovorili o pomenu oblike, idejah in tudi o sanjskem avtomobilu. Enega je razkril prav danes.

O Robertu Lešniku

Robert Lešnik je potreboval manj kot dve desetletji, da se je od začetka kariere prebil v sam svetovni vrh avtomobilskih oblikovalcev. S svojim znanjem in idejami je na ceste postavil nov Mercedesov rod, ki je naredil izjemen korak v dojemanju te znamke ter obenem ostal zvest tradiciji in tehnični odličnosti.  | Foto: Jure Gregorčič Robert Lešnik je potreboval manj kot dve desetletji, da se je od začetka kariere prebil v sam svetovni vrh avtomobilskih oblikovalcev. S svojim znanjem in idejami je na ceste postavil nov Mercedesov rod, ki je naredil izjemen korak v dojemanju te znamke ter obenem ostal zvest tradiciji in tehnični odličnosti. Foto: Jure Gregorčič Robert Lešnik, najuspešnejši slovenski oblikovalec v avtomobilski industriji, se je po treh neuspešnih poskusih vpisa na akademijo za oblikovanje v Ljubljani izobraževal na visoki tehniški šoli v Pforzheimu v Nemčiji. Tam je študiral transportno oblikovanje in že med prvimi počitnicami opravljal prakso v Volkswagnu, kjer so mu ponudili štipendijo, čez čas pa tudi redno zaposlitev.

Devet let je ustvarjal pri Volkswagnu, za kratek čas sledil nekdanjemu vodji Petru Schreyerju v Južno Korejo, septembra 2009 pa prišel k Mercedes-Benzu, kjer danes vodi zunanje oblikovanje in skrbi za oblikovno strategijo znamke. Avtomobilski oblikovalci živijo tudi v prihodnosti, pravi.

Šarmantni starodobniki: Slovenec jih je povzel v enem najlepših mercedesov nove dobe #foto

Vse o avtosalonu Ženeva 2017


Ko Robert Lešnik opisuje avtomobilsko obliko, človek začuti energijo in strast, s katero ta uveljavljeni slovenski oblikovalec ustvarja igro lepote, prestiža in aerodinamične učinkovitosti. Je mojster svojega dela, pravi umetnik in strateg, ki je eno najuglednejših avtomobilskih znamk na svetu popeljal v sam vrh sodobnega avtomobilskega oblikovanja. | Foto: Jure Gregorčič Ko Robert Lešnik opisuje avtomobilsko obliko, človek začuti energijo in strast, s katero ta uveljavljeni slovenski oblikovalec ustvarja igro lepote, prestiža in aerodinamične učinkovitosti. Je mojster svojega dela, pravi umetnik in strateg, ki je eno najuglednejših avtomobilskih znamk na svetu popeljal v sam vrh sodobnega avtomobilskega oblikovanja. Foto: Jure Gregorčič

Stojiva pred vašima zadnjima izdelkoma, novim mercedesom E coupe in njegovo kabrioletno različico. Je to nov mejnik pri oblikovanju znamke? Sta to skulpturi, ki bi lahko postali nekakšna nova avtomobilska Mona Liza v smislu prepoznavnosti linij, ki ste jih zarisali?
To bo pokazal čas. Avtomobili oziroma objekti postanejo ikone šele skozi čas. Je pa nedvomno E coupe kot baza za kabriolet E novo poglavje v naši oblikovalski filozofiji "sensual purity" (čutna čistost). Mi preprosto menimo, da je še toliko potenciala v tej ideji, da nam je ni treba popolnoma spremeniti ali postaviti na glavo, temveč razvijati naprej. Ta kupe in kabriolet sta "first of the new", torej prva med novimi, ter praktično prototipa tistega, kar bomo videli v prihodnjih letih.

Z vidika oblikovanja to najpreprosteje pojasnim tako, da reduciramo ostre meje med karoserijskimi površinami, praktično ni več ostrih robov in linij. Ostri robovi ostajajo le še tem, kjer so nujno potrebni, da definirajo določene elemente limuzine, kupeja … To sicer ne pomeni, da bomo odstranili vsako tako linijo pri vsakem avtomobilu. Osredotočamo se na proporce, razmerja. Mercedes je že od nekdaj imel neverjetne proporce s tem svojim zadnjim pogonom in res ni ravno veliko drugih proizvajalcev, ki bi imeli pri svojih avtomobilih tako dobra razmerja oblike in dimenzij.

Lešnikovo delo in znanstveni pristopi skozi meritve ustvarijo avtomobilsko telo, ki obrača glave in izjemno dobro obvladuje zračne tokove. Avtomobil tako ni samo lep, temveč zaradi manjšega upora tudi varčnejši, tišji in stabilnejši pri višjih hitrostih.  | Foto: Jure Gregorčič Lešnikovo delo in znanstveni pristopi skozi meritve ustvarijo avtomobilsko telo, ki obrača glave in izjemno dobro obvladuje zračne tokove. Avtomobil tako ni samo lep, temveč zaradi manjšega upora tudi varčnejši, tišji in stabilnejši pri višjih hitrostih. Foto: Jure Gregorčič Kaj pa razvoj materialov z vidika oblikovanja?
Zdaj sem že 18 let v tem poslu in v tem času mi nikoli ni bilo dolgčas. Eden od razlogov za to je, da se zdaj praktično vsako leto pojavljajo nove stvari, novi materiali, vse to, kar sva omenila. Vsega tega seveda ni mogoče narediti ali implementirati v, na primer, razred A.

Zanamka Mercedes ima ogromno različnih modelov, med katerimi nekateri v določenih razredih spadajo tudi med najdražje, zato je za nas oblikovalce včasih lažje kakšne eksotične materiale uvesti v določeno manjšo, po številu omejeno serijo. Če se vse skupaj nato obnese, tovrstne nove rešitvami oziroma kombinacije počasi uvedemo tudi v druge razrede. Ta napredek v tehnologiji je nedvomno izziv in priložnost za oblikovalce.

Je še vedno dizajn oziroma vaše delo močno vpeto v stroškovnik in vpliva na končno ceno vozila?
Vsekakor.

Ali imate pri, na primer, mercedesu razreda S ali pri tem razkošnem kupeju, ob katerem stojiva, več svobode?
Teoretično imam seveda več svobode in več možnosti. Imel sem priložnost delati tudi za druge zanamke in dejansko je tako, da imaš pri premium znamki in pri dražjem modelu več svobode kot oblikovalec. Res pa je tudi, da se moraš neodvisno od razreda avtomobila kot avtor podobe za vsak detajl oblikovanja boriti. Pri avtomobilih višjega cenovnega razreda je morda malce lažje določene stvari dobiti in pod črto upravičiti.

Novi E coupe je eden najdrzneje oblikovanih Mercedesovih kupejev vseh časov. Lešnik ga opisuje kot prototip nove Mercedesove podobe, pri kateri kraljujejo linije z mehkimi prehodi. Sledijo popolni obliki teles, kot jih ustvarja narava, brez umetnih ostrih meja. | Foto: Jure Gregorčič Novi E coupe je eden najdrzneje oblikovanih Mercedesovih kupejev vseh časov. Lešnik ga opisuje kot prototip nove Mercedesove podobe, pri kateri kraljujejo linije z mehkimi prehodi. Sledijo popolni obliki teles, kot jih ustvarja narava, brez umetnih ostrih meja. Foto: Jure Gregorčič

Kaj pa meje oblik, ki jih kreirate? Zdi se, da na ceste prihaja najdrznejši rod mercedesov vseh časov. Bi se strinjali s tem ali ne?
Mercedes AMG GT concept - nova stvaritev Roberta Lešnika | Foto: Jure Gregorčič Mercedes AMG GT concept - nova stvaritev Roberta Lešnika Foto: Jure Gregorčič Leta 2013 smo z aktualnim razredom S začeli novo dobo oblikovanja "sensual purity" oziroma čutne čistosti. Ta nova filozofija dizajna je bila takrat prelomnica in postala nova smer. Zdaj, nekaj let kasneje, smo ta prvi krog sklenili oziroma končali z razredom E. E coupe je že prvi znanilec nove smeri oziroma nadaljevanja zgodbe. Mislim, da smo tisti prvi velik in pomemben korak že naredili.

Trenutno imamo 35 različnih modelov, do leta 2020 jih bomo imeli že 40. Pri Mercedesu oziroma avtomobilski znamki, ki ima tako veliko modelov, je vsekakor treba strateško razmišljati, kar je tudi ena mojih glavnih nalog. Danes ste tukaj v Ženevi lahko videli premiero GT concepta, ki je definitivno eden naših zelo drznih dizajnov. Ta drznost pa je relativna. Mi smo si tudi z razredom A pred nekaj leti upali biti dovolj drzni. Če je recept drznosti uspešen, kot je v primeru modela A, potem verjetno v naslednji generaciji podobno velikega radikalnega koraka ne bomo naredili.

Pomembno je, da ob teh 40 različnih modelih veš, kam v prihodnost gledati. Razred S ali C, ki je na cesti že v 5. ali pa 6. generaciji, se razvija z drugačnim tempom kot pa mlajši oziroma povsem novi modeli, ki jih morda sploh še ni na cesti.

Hibrid atmoskih zmogljivost: več kot 600 kilovatov in manj kot 3 sekunde do stotice

Mercedes AMG GT concept | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič S tem izjemni konceptom mercedes-AMG GT izjemnih zmogljivosti je Mercedes-benz počastil 50. obletntico svojega športnega AMG oddelka iz Affalterbacha. Ta športni avtomobil poganja zmogljiv hibridni sistem  "EQ Power+", ki bo v bodoče služil kot osnova za vse različice ssuperšportnih avtomobilov zelene tehnologije.

Sistemska moč združitve moči 4,0-litrskega V8 biturbo motorja in elektromotorja ponuja več kot 600 kilovatov. V praksi to pomeni, da avtomobil do stotice pospeši v manj kot treh sekundah. Celoten avtomobil je zasnovan po načelu lahke gradnje kar poleg gradnikov iz karbona pomeni tudi na novo zasnovan baterijski sklop z večjo gostoto energije in manjšo maso.

Kaj pa vaši osebni izzivi v smislu sanjske avtomobilske skulpture? Kaj bi naredili, če bi vas v tem trenutku poklical šef Daimlerja Dieter Zetsche, vam ponudil neomejena sredstva in naložil nalogo oblikovanja avtomobilskega telesa, ki se mu preprosto ne bi bilo mogoče upreti? Kakšne linije bi zarisali? Bi šli v smer klasične limuzine, kupeja ali nečesa povsem tretjega, čisto novega?
Ta poziv pri naši znamki velja in je aktualen že zadnjih nekaj let. Tak poziv je po mojem mnenju ena ključnih razlik med nami in drugimi avtomobilskimi proizvajalci, saj s takim razmišljanjem začnemo pri nas ustvarjati praktično vsak avtomobil. Seveda je na koncu treba sprejeti kompromise, kar pomeni, da proračun ni neomejen, saj mora imeti avtomobil konkurenčno ceno na trgu.

Vodilo pa je takšno, kot ste ga omenili. Začeti je treba na vsaj 110 odstotkih, da potem končaš na 100 odstotkih. To je običajen proces. Naše vodstvo, naš upravni odbor ima veliko zaupanje v nas in tak poziv je zares nekaj posebnega v današnji avtomobilski industriji. S tega vidika smo res unikatni.

Delo Roberta Lešnika se kaže tudi v odličnih prodajnih številkah Mercedesa. Na temeljih, ki jih je skupaj s svojimi sodelavci postavil z oblikovanjem, uživa popolno zaupanje upravnega odbora koncerna Daimer. Na fotografiji je prvi mož koncerna Daimler Dieter Zetsche ob svetovni premieri, pod katero je kot oblikovalec podpisan Lešnik. | Foto: Jure Gregorčič Delo Roberta Lešnika se kaže tudi v odličnih prodajnih številkah Mercedesa. Na temeljih, ki jih je skupaj s svojimi sodelavci postavil z oblikovanjem, uživa popolno zaupanje upravnega odbora koncerna Daimer. Na fotografiji je prvi mož koncerna Daimler Dieter Zetsche ob svetovni premieri, pod katero je kot oblikovalec podpisan Lešnik. Foto: Jure Gregorčič

Je še vedno največji izziv oblikovanje klasične limuzine?
Verjetno je res še vedno najtežje oblikovati klasično limuzino. Ko delaš, je pravzaprav vseeno, na kakšni karoserijski obliki ustvarjaš, saj je vsaka po svoje zanimiva, od najmanjšega do največjega avtomobila, tudi kar zadeva stroške in vse preostale ključne elemente.

Vsak avtomobil je izziv zase, ker ni avtomobila, ki bi ga bilo danes mogoče narediti preprosto oziroma hitro. Vsi so namreč zelo kompleksni, kar je razlog, da tudi pri tistih "najpreprostejših" do popolnega izdelka potrebujemo štiri leta.

Kako pa vi kot oblikovalec začutite, da ste zarisali, oblikovali linijo, ki bo uspešna?
Veliko je odvisno od projekta, pri katerem delaš. Pri nekaterih avtomobilskih projektih, pri katerih narediš en sam model, imajo vsi občutek, da je ta tisti pravi. Naš proces je zapisan do zadnjega dneva natančno. Točno se ve, kdaj je treba kaj narediti, kar je nujno in logično. Vendar je kreativno delo zelo težko določiti z urami, s časom, čeprav nam nekako uspeva.

Včasih moramo narediti več modelov in veliko poskusov, da se potem celota sestavi v tisto, kar želimo. Včasih v pomanjšanih merilih naredimo deset ali 12 modelov, v merilu 1:1 tudi štiri ali pet, kar je seveda povezano s stroški. Če nimaš pravega občutka, da je to tista prava stvar, pač moraš nadaljevati in poskušati naprej, da najdeš pravo idejo in rešitev. Imeli smo tudi veliko primerov, ko smo naredili prvi modeli in takoj začutili, da je to tista prava oblika za določen avtomobil. Res se moraš zanesti na ta svoj občutek.

Robert pravi, da pri oblikovanju še vedno sledi filozofiji "sensual purity" (čutna čistost). Linije morajo izražati eleganco in nesporno identiteto znamke, za tem pride na vrsto aerodinamika, kjer njihovo delo do popolnosti prilagodijo v najnaprednejšem vetrovniku.  | Foto: Jure Gregorčič Robert pravi, da pri oblikovanju še vedno sledi filozofiji "sensual purity" (čutna čistost). Linije morajo izražati eleganco in nesporno identiteto znamke, za tem pride na vrsto aerodinamika, kjer njihovo delo do popolnosti prilagodijo v najnaprednejšem vetrovniku. Foto: Jure Gregorčič

Kaj pa pravite ne očitek, da vaši avtomobili postajajo vse bolj podobni drug drugemu?
To je naš načrt, tega si želimo. Narediti urejeno podobo, ki bo značilna za vse naše kupeje, pa za vse naše limuzine, SUV-modele … Pred leti je to najprej naredil Audi in bil uspešen, ljudje so takrat Mercedes opisovali kot zanamko brez pravega poenotenega oblikovanja. C je imel značilne oboke na kolesih, GLK je bil oglat …

To smo zdaj zelo dobro uredili v filozofiji "sensual purity" in znamki okrepili vizualno identiteto – kupe, limuzina, SUV, roadster. Prehiteli smo tudi prej omenjenega konkurenta. Ne bomo zaspali na lovorikah, začenjamo nov krog razvoja dizajna. Ta bo temeljil na tem, da z najboljšimi modeli postavimo vrh standardov in nato z značilnostmi posamezne karoserijske oblike nadaljuje proti manjšim modelom.

"Ne bomo zaspali na lovorikah. Začenjamo nov krog razvoja dizajna, ki bo temeljil na tem, da z najboljšimi modeli postavimo vrh standardov in nato z značilnostmi posamezne karoserijske oblike nadaljujemo proti manjšim modelom," poudarja Robert Lešnik. | Foto: Jure Gregorčič "Ne bomo zaspali na lovorikah. Začenjamo nov krog razvoja dizajna, ki bo temeljil na tem, da z najboljšimi modeli postavimo vrh standardov in nato z značilnostmi posamezne karoserijske oblike nadaljujemo proti manjšim modelom," poudarja Robert Lešnik. Foto: Jure Gregorčič

Razmišljate o obliki, zgodbi, idealni črti ali linji tudi zunaj studiev oblikovalskega oddelka Mercedesa, ko tečete v gozdu, ko ležete v posteljo, ko opazujete umetne in naravne oblike v okolici?
Da, neprenehoma se mi to dogaja. Prejšnji teden sem bil na dopustu, na smučanju v Avstriji. Med večerjo sem dobil preblisk, noro idejo. Poklical sem natakarja in ga prosil, naj mi posodi pisalo, da sem na zadnjo, prazno stran menija narisal skico pomembnega detajla.

Potem sem risal in skico poslal oblikovalcu. Prosil sem ga, da naj jo poskusi narediti, da bom, ko se vrnem, pogledal na modelu, ali ideja dejansko deluje. Če ne bo, se bom pač spomnil druge. Te ideje se res neprestano rojevajo, tako da je kar zanimivo.

Ne spreglejte