Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2016,
8.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2016 Družinski Avtomoto Renault

Sreda, 21. 9. 2016, 8.36

6 let, 6 mesecev

Tri generacije in pet milijonov prodanih: renault scénic je 20-letna zgodba o uspehu

Renault scénic - nesporni prvak razreda že 20 let uspešno osvaja tudi slovenske družine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Čeprav so danes najbolj rastoč avtomobilski razred v Evropi mali športni terenci, se kompaktni ali srednje veliki limuzinski kombiji še ne dajo. Začetnik tega razreda je Renaultov scénic.

Kompaktni MPV so se rojevali sredi 80. let

Ena od prvih risb idej in zamisli za nastajajoči scénic. | Foto: Ena od prvih risb idej in zamisli za nastajajoči scénic. Težko ali nemogoče je enolično določiti, kdaj je bil ta razred spočet. Toda če preskočimo povojne izdelke in se omejimo na kriterije, ki danes določajo razred kompaktnih limuzinskih kombijev (MPV ali multi-purpose vehicle), je stvar precej lažja.

Konec osemdesetih so Japonci veliko eksperimentirali s karoserijskimi oblikami in trgu že ponudili nekatere izdelke, ki povsem ustrezajo sodobni definiciji tega razreda.

Tudi na naših cestah smo opazili kakšen mitsubishi space runner (1991) ali celo nissan prairie (1982!), zanimivo pa je, da tudi Evropa ni bila takrat povsem odmaknjena. Italdesign je že leta 1978 predstavil koncept lancia megagamma, 4,3 metra dolg limuzinski kombi, ki je bil po mnenju Fiata (takrat že lastnik znamke Lancia) preveč tvegan korak tistega časa.

Francozi udarijo v polno, zasluge gredo Le Quémentu in Asensiovi

Patrick Le Quément je, ko je leta 1987 prevzel oblikovalski oddelek Renaulta, krepko pokopal star način svoje obrti pri tej znamki in zasnoval oddelek, ki je bil večji kot kdajkoli prej in bolj samostojen pri odločanju.

Že leto pozneje je zastavil projekt takrat malega MPV, za šefa projekta pa postavil takrat mlado in obetavno francosko oblikovalko Anne Asensio, ki je nadzirala razvoj koncepta z imenom scénic. Ime se (angleško) namerno sliši zelo mednarodno, v resnici gre pa za kratico "safety concept embodied in a new innovative car" (koncept varnosti zapisan v novem inovativnem avtomobilu).

Koncept so javnosti pokazali leta 1991 na salonu avtomobilov v Frankfurtu, a je trajalo kar pet let, da je prišel na trge serijski avtomobil. Ta je bil na pogled povsem drugačen od koncepta, je pa vendarle vseboval številne ideje in rešitve, ki jih je ponudil konceptni scénic.

Scénic concept je nastal v času, ko so oblikovalce avtomobilov navduševali znanstvenofantastični filmi. | Foto: Scénic concept je nastal v času, ko so oblikovalce avtomobilov navduševali znanstvenofantastični filmi.

Pri razvoju scénica so eno ključnih vlog odigrali tudi – otroci!

 | Foto: Znotraj enoprostorske zasnove zunanjosti je bilo treba ustvariti za družine prijetno in uporabno okolje. Le Quément in Asensio sta bila pri tem nadvse dosledna – pri razvoju koncepta so sodelovali celo otroci zaposlenih v Renaultu, saj so želeli tudi njim ugoditi glede želja in zahtev v njim namenjenem avtomobilu.

Avtomobil za življenje, kot so mu takrat rekli, je tako združeval prostornost, prilagodljivost, varnost in dejavnik zabavnosti.

Natanko tisto, kar so evropske družine z več otroki takrat že iskale in pogrešale. Serijski avtomobil je vse to ponudil in je prepričal tudi strokovno javnost, ki mu je podelila naslov avtomobila leta 1997.

Druga in tretja generacija – nadgrajevanje osnovnih adutov in vpeljava novih

Renault scénic, prva generacija | Foto: Renault Renault scénic, prva generacija Foto: Renault Druga generacija, predstavljena leta 2003, je gradila na izjemnem uspehu prve ter nadgrajevala prijaznost do uporabnika, videz in prostor.

Prvič so namreč ponudili za 20 centimetrov podaljšano različico grand s sedmimi sedeži, s čimer je bil tudi na tem področju scénic prvi med sebi podobnimi.

Za povrh mu je uspelo osvojiti vseh pet zvezdic na poskusnih trčenjih Euro NCAP.

Renault scénic, druga generacija | Foto: Renault scénic, druga generacija Marca 2009 je prišla tretja generacija scénica, ki je znova utrjevala prednosti in dobre rešitve predhodnikov, hkrati pa so ji namenili več prefinjenosti, udobja na poti in pripravnosti notranjosti.

Ob nastopu na trg se je ponašal z največ kolenskega prostora v drugi vrsti, z najprostornejšo tretjo vrsto in z največ prostora v notranjih predalih – odvisno od izbrane opreme vse do 92 litrov!

Vnovič osvojenih pet zvezdic na poskusnih trčenjih je bilo seveda takrat za Renault samo po sebi umevnih.

Espace, scénic in twingo – uspešna družina limuzinskih kombijev s sredine 90 let. | Foto: Espace, scénic in twingo – uspešna družina limuzinskih kombijev s sredine 90 let.

Scénic je evropski začetnik razreda, ki je hitro dobil celo vrsto tekmecev

Renault scénic, tretja generacija | Foto: Renault scénic, tretja generacija Tekmeci so kar hitro ujeli Renaultov ritem, saj je bil uspeh prvega scénica prevelik, da bi ga kazalo zanemariti. Med prvimi sta odgovorila Citroën s xsaro picasso in Opel z zafiro – oba sta bila in sta v novih generacijah še vedno izjemno priljubljena tudi na našem trgu.

Izdelki z vzhoda so se odrezali slabše, tako nissan almera tino kot daewoo tacuma, Fiat je poskusil z ekstravaganco (multipla) in Honda je prevzela njihovo konfiguracijo sedežev 3 + 3 (FR-V), Volkswagen je poskusil z dvojcem (golf plus in touran), na koncu pa so se v ta razred vrinili celo prestižni – BMW serije 2 active tourer in mercedes-benz razreda B.

Po petih milijonih prodanih scénicov seveda renault ne kani spustiti priložnosti z rok. Na salonu avtomobilov v Ženevi so že pokazali  četrto generacijo, za katero pri Renaultu pravijo, da se je zgledovala po konceptu r-space iz leta 2011.

 | Foto: Ta koncept ima zadnji par bočnih vrat obešen zadaj (kot Oplova meriva) in je brez stebrička B (enako kot serijski ford B-max), a glede na zadnja leta precej konservativno vedenje Renaulta glede dražjih rešitev tega ne pričakujemo pri serijskem scénicu.

Glede podobe novega senica je že na prvi pogled jasno, da kri ni voda. Lahko rečemo, da je videti kot manjši in malce bolj nabit espace ali pa kot večji in zrelejši captur. Oba vidika sta pozitivna, tako po okusih kupcev kot tudi glede posla.

Dejstvo pa je, da se s karoserijo odmika od klasičnih enoprostrskih potez v smer vse bolj in bolj popularnega sveta crossover modelov oziroma križancev, ki se ne zmenijo za togost meja avtomobilskih razredov.

Od samega začetka zapisano v genih: scénic, prostor in družina, družina, prostor in scénic | Foto: Od samega začetka zapisano v genih: scénic, prostor in družina, družina, prostor in scénic

"Terenski" scénic
 
Renault scenic - 20 let | Foto: Renault Foto: Renault Že s prvo generacijo so pri Renaultu razmišljali in gledali dlje ter ponudili scénica RX4 (2000–2003), ki je v svoj razred dodal še en kompromis – uporabnost zunaj urejenih cest. S tem je skoraj vizionarsko napovedal danes najbolj rastoči razred avtomobilov v Evropi.

RX4, ki je imel sodobni štirikolesni pogon s sredinsko sklopko, dvignjeno karoserijo, večja kolesa in rezervno kolo na vratih prtljažnika, se ni prijel v zadostni meri, da bi odprl novo poglavje v pestrosti avtomobilske ponudbe, je pa zagotovo pustil močan pečat. Renault je pri drugi generaciji scénica leta 2007 ponudil nekaj podobnega – scénic conquest.

Tudi ta je napovedal danes precej popularne različice avtomobilov z dvignjenim podvozjem in z izdatnejšo plastično zaščito karoserije, a brez štirikolesnega pogona. Zelo podoben po naštetih lastnostih je bil tudi scénic xmod, predstavljen leta 2013, le da je imel še elektronsko podporo za boljši oprijem gnanih (sprednjih) koles, prirejeno različnim podlagam (sneg, blato …). Tudi xmod ni bil posebej uspešen, saj so kupci, ki so želeli nekaj v tem slogu, takrat že kupovali športne terence.
Ne spreglejte