Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
3. 3. 2016,
14.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Četrtek, 3. 3. 2016, 14.58

6 let, 6 mesecev

Renault scenic izza volana: zdi se ravno prav križan, da je uporaben in moderen

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

V novem scenicu smo zbirali vtise: je zanimivo moderen, prostorsko še vedno družinsko vzoren in pametnejši. Ima tri priključke isofix, a je brez posamičnega sredinskega sedeža, in gume bodo drage.

Mali espace ali velik captur? Ne, novi scenic z izdatno mero genskega inženiringa.

 | Foto: Glede podobe novega senica je že na prvi pogled jasno, da kri ni voda. Lahko rečemo, da je videti kot manjši in malce bolj nabit espace ali pa kot večji in zrelejši captur. Oba vidika sta pozitivna, tako po okusih kupcev kot tudi glede posla.

Dejstvo pa je, da se s karoserijo odmika od klasičnih enoprostrskih potez v smer vse bolj in bolj popularnega sveta crossover modelov oziroma križancev, ki se ne zmenijo za togost meja avtomobilskih razredov.

Z drznostjo pa Renault tako ali tako nikoli ni imel težav in, saj veste, sreča spremlja pogumne.

 | Foto: Samo poglejte recimo zaključek bočnih steklenih površin. Tako kot pri espacu je ta linija prav letalska. Nedvomno zanimiv detajl. Stvar okusa vsakega kupca, a mi menimo, da je senic oblikovno zanimiv in dovolj drugačen avtomobil, da bo tako kot pred dvajsetimi leti še vedno korak pred konkurenti. S tega vidika je Renault vzorno opravil delo.

Drzna je tudi odločitev, da imajo vsi scenici v osnovi 20-palčna kolesa. Zdelo se nam je skoraj neverjetno, ker gre vendarle za avtomobil ljudskih množic z različnimi stanji na bančnem računu.

Pri Renaultu so nam rekli, da je to standard. Že, že, a taka guma vendarle ni poceni.

Voznikovo okolje gre v korak s časom

 | Foto: Zrasel je na osnovi novega megana, kar daje vedeti, da bosta vodljivost in udobje na visoki ravni kljub malce višje postavljenemu težišču.

Bomo preverili, ko bo čas za prve kilometre na asfaltu. Z vrati niso nič eksperimentirali.

Vstop in izstop vanj je še vedno udoben, sedežni položaj za volanom dovolj nastavljiv, da bo večina voznikov našla najprimernejšega zase, s tudi preglednostjo ne bi smelo biti težav.

Materiali vključno s sodobnim merilniki, že videnimi v kadjarju, notranjosti dajejo tisti pravi občutek avtomobila, ki gre v korak s časom po tehniki in po modi.

Ergonomski napredek je res očiten, celo prestavna ročica je elegantnejša in lepše sede v dlan, kar daje vedeti, da inženirji ničesar niso želeli prepustiti naključju.

Piko na i dasta velik, 8,7-palčni zaslon in komunikacijski sitem R-link druge generacije. Zaslon je odziven in pregleden, komunikacijski sistem pa povezan tudi z dvema USB-priključkoma zadaj, kar velja pohvaliti.

Vstop in izstop vanj je še vedno udoben, sedežni položaj za volanom dovolj nastavljiv, da bo večina voznikov našla najprimernejšega zase, s tudi preglednostjo ne bi smelo biti težav. | Foto: Vstop in izstop vanj je še vedno udoben, sedežni položaj za volanom dovolj nastavljiv, da bo večina voznikov našla najprimernejšega zase, s tudi preglednostjo ne bi smelo biti težav.

Družinski tloris deluje, a …

 | Foto: Kar zadeva prostornost, scenicov družinski tloris kljub nekoliko manj enoprostorsko naravnanemu telesu, deluje dobro, a nikakor ne popolno.

Prikimati gre vzdolžno pomičnemu sklopu predalov med sprednjima sedežema, kar ni novost, a je uporaben trik.

Pred sovoznikom je velik izvlečni predal, novost, ki jo je pripeljal captur, le da je v scenicu njegova prostornina na videz kar precej večja. Ostali so tudi predali v dnu vozila, zato je uporabnih mest za shranjevanje manjših predmetov v kabini za kar 68 litrov.

 | Foto: Več pa smo pričakovali glede sedežne kombinatorike. Najbolj napredni enoprostorski tekmeci scenica imajo posamični sredinski sedež, ki je pri nekaterih celo odstranljiv. Ne moremo reči, da družinski tloris v simpatičnem francozu ne deluje, a imamo pripombo glede razmerja delitve zadnje klopi.

Zgolj tretjina oziroma dve tretjini, menimo pa, da bi – zlasti na svojo zgodovino – moral imeti zadnjo klop deljivo po tretjinah ali pa v razmerju 40 : 20 : 40.

Res pa je, da se na sredinskem, povsem jasno nakazanem sedežu sedi kar dobro, kar gre pripisati tudi ravnemu dnu brez grebena.

Prostora za kolena je ob povprečno visokem vozniku in sovozniku zadaj povsem dovolj, da se sedi udobno. Oblikovalci pa so kljub nekoliko znižani strešni liniji ohranili ključne centimetre za glave zadaj sedečih.

Časa sicer nismo imeli veliko, a po občutku se nam je zazdelo, da mansarda ponuja celo boljši občutek zračnosti kot pri novem espaceu. V njem boste lahko varno v sidrišča isofix vpeli tudi tri otroške sedeže. Dva zadaj in enega spredaj. Da, sidrišče ima tudi sovoznikov sedež, spet nič novega, a po drugi strani ni veliko avtomobilov, ki ponujajo to mnogokrat zelo zelo uporabno rešitev na prvem sedežu. Pomislite na dolge poti, kadar ste v avtomobilu sami z otrokom. | Foto: Časa sicer nismo imeli veliko, a po občutku se nam je zazdelo, da mansarda ponuja celo boljši občutek zračnosti kot pri novem espaceu. V njem boste lahko varno v sidrišča isofix vpeli tudi tri otroške sedeže. Dva zadaj in enega spredaj. Da, sidrišče ima tudi sovoznikov sedež, spet nič novega, a po drugi strani ni veliko avtomobilov, ki ponujajo to mnogokrat zelo zelo uporabno rešitev na prvem sedežu. Pomislite na dolge poti, kadar ste v avtomobilu sami z otrokom.

572 litrov prtljažnika lahko dostopnih, sedeži padejo na ukaz stikala

 | Foto: Prtljažnik je z osnovnimi 572 litri povsem dovolj velik, k njegovi uporabni obliki in dvojnemu dnu pa velja dodati plus za nizek nakladalni rob in res preprost dostop. Tudi podiranje zadnjih sedežev v ravno dno je preprosto, saj popadajo na ukaz stikala. Sistem je hiter in do uporabnika prijazen, saj se z eno potezo hitro poveča prtljažnik. Ko boste nekaj velikega in težkega nalagali v dežju, boste ta dodatek hitro ocenili kot zelo pomemben (video).

Z vzdolžno pomično zadnjo klopjo se podaljša prostor v prtljažniku. Če klop zapeljete do skrajne lege v smeri voznika in sovoznika, ne računajte, da bo tam še kdo lahko sedel. Zato je bolje pritisniti stikalo in s podiranjem sedežev rešiti transportno uganko.

Ne spreglejte