Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
9. 6. 2016,
17.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

5

Natisni članek

izobraževanje Tehno Avtomoto Zeleni avtomoto Moja služba dijaki Koper

Četrtek, 9. 6. 2016, 17.38

6 let, 6 mesecev

Pomen dijaških razvojnih projektov za konkurenčno gospodarstvo

Podvig dijakov iz Kopra: izdelali so razvojno vozilo z električno-reakcijskim pogonom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

5

eRocket mark 0

Koprski dijaki so skupaj z mentorji vzeli Piaggov ape car in ga predelali v futuristični prototip, ki za pogon uporablja tako električni kot reakcijski motor. Za izdelavo projekta so potrebovali dva tisoč delovnih ur. Mentorji in sodelujoči partnerji poudarjajo pomen razvojnega usmerjanja mladih kadrov.

Več mesecev trdega dela, da je iz ape carja nastal eRocket mark 0

Ko smo o projektu koprskih dijakov četrtega letnika srednje tehniške šole v Kopru (smer strojni tehnik) poročali pred tremi meseci, je njihov končni produkt šele dobival končno podobo. Hibridno električno-reakcijsko vozilo je zdaj pripravljeno in osem dijakov skupaj s svojim mentorjem Aleksandrom Pohlenom z zadovoljstvom gleda na opravljeno delo.

Več kot dva tisoč delovnih ur so potrebovali, da so na osnovi Piaggovega ape carja izdelali vozilo z alternativno kombinacijo pogona. Vozilo z uradnim imenom eRocket mark 0 je dolgo 4,2 metra, vanj je vgrajenih 180 metrov železnih profilov, dva polna koluta varilne žice in predvsem veliko znanja ter inženirske iznajdljivosti. Masa vozila znaša 400 kilogramov.

Vozilo z uradnim imenom eRocket mark 0 je dolgo 4,2 metra, nastalo je na osnovi Piaggovega ape carja. (foto: Aleš Logar) | Foto: Vozilo z uradnim imenom eRocket mark 0 je dolgo 4,2 metra, nastalo je na osnovi Piaggovega ape carja. (foto: Aleš Logar)

V zadnjih kolesih dva električna motorja družbe GEM Motors

Dijaki so želeli v povsem funkcionalnem vozilu združiti na videz nerazdružljive pogone, torej električnega in reakcijskega. Pri električnem so dijakom pri projektu na pomoč priskočili v podjetju GEM Motors, ki razvija inovativne električne motorje. Domžalčani so  zagotovili dva električna motorja, ki sta nameščena v zadnjih kolesih.

GEM Motors je lani na razpisu Evropske komisije uspelo dobiti skoraj dva milijona evrov nepovratnih sredstev za zagon serijske proizvodnje elektromotorja. Tega predstavljajo kot inovacijo na svetovni ravni in želijo z njim prodreti na globalni trg. Elektro motorja v koprskem vozilu imata trajne magnete in delujeta na podlagi patentirane modularne tehnologije. Motorji so že prepričali indijsko podjetje Napino Auto&Electronics, s katerim so Slovenci sklenili dolgoročno razvojno pogodbo.

Skrbno izdelana je tudi notranjost vozniškega prostora. (foto: Aleš Logar) | Foto: Skrbno izdelana je tudi notranjost vozniškega prostora. (foto: Aleš Logar)

"V mlade kadre je treba začeti vlagati že zelo zgodaj"

"Kot razvojno naravnano podjetje se soočamo s pomanjkanjem ustreznega kadra. Pri mladih želimo spodbuditi zanimanje za tehniko, razvoj in inovativnost. V mlade kadre je treba začeti vlagati že zelo zgodaj," pravi Simon Mandelj, direktor GEM Motors.

Mentor projekta Pohlen poudarja, da so želeli združiti znanja z različnih področij, pri načrtovanju pa sta bila najpomembnejša varnost in zanesljivost delovanja.

Vozilo bodo oktobra predstavili tudi na mednarodnem sejmu električnih in hibridnih vozil v Münchnu.

Na poti do končnega izdelka tehničnih izzivov kajpak ni manjkalo, saj projekt presega klasično srednješolsko znanje. Razviti so vendarle morali reakcijski motor s krmiljenjem in diagnostiko, posredno krmiljenje, izdelati unikatno zasnovo varnostne celice in podobno. (foto: Aleš Logar) | Foto: Na poti do končnega izdelka tehničnih izzivov kajpak ni manjkalo, saj projekt presega klasično srednješolsko znanje. Razviti so vendarle morali reakcijski motor s krmiljenjem in diagnostiko, posredno krmiljenje, izdelati unikatno zasnovo varnostne celice in podobno. (foto: Aleš Logar)

Pri nižjih hitrostih za pogon skrbita električna motorja, nato pobudo prevzame reakcijski motor. (foto: Aleš Logar) | Foto: Pri nižjih hitrostih za pogon skrbita električna motorja, nato pobudo prevzame reakcijski motor. (foto: Aleš Logar)

Električna motorja za zadnji kolesi je prispeval GEM Motors iz Domžal. (foto: Aleš Logar) | Foto: Električna motorja za zadnji kolesi je prispeval GEM Motors iz Domžal. (foto: Aleš Logar)

Ne spreglejte