Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
4. 3. 2017,
17.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

1

Natisni članek

Mercedes-Benz starodobniki

Sobota, 4. 3. 2017, 17.48

6 let, 6 mesecev

Predhodniki elegantnega aerodinamičnega mercedes-benza E coupe

Šarmantni starodobniki: Slovenec jih je povzel v enem najlepših mercedesov nove dobe #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

1

Mercedes-benz starodobniki E coupe | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

V Barceloni smo ob najnovejši mojstrovini Slovenca Roberta Lešnika, ki pri Mercedesu oblikuje aerodinamične umetnine nove dobe znamke, občudovali stare kupeje, katerih tradicijo na najbolj sodoben način povzemata novi mercedes E coupe in naš zelo uspešni oblikovalec.

Čudovita avtomobilska 60. in 70. leta – na cesti vlada romantika oblike in uživaštva

Mercedes-benz starodobniki E coupe | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Na mednarodni predstavitvi novega Mercedesovega kupeja razreda E, pod katerim je podpisan slovenski oblikovalec Robert Lešnik, ki je direktor Mercedesovega zunanjega oblikovanja, so nas pričakali tudi trije čudovito ohranjeni in izjemno šarmantni kupeji, ki so z eleganco in tehniko zaznamovali pozna 60. ter 70., 80. in 90. leta prejšnjega stoletja.

Zlasti 60. in 70. leta veljajo za najbolj romantično dobo avtomobilske zgodovine. V tem času so se rojevali različni avtomobili, nekaj med njimi pa je bilo naravnost čudovitih s tehničnega in oblikovnega vidika.

Odražali so izjemen duh inovativnosti inženirjev in/ali čudovit navdih oblikovalcev. Cest je bilo vse več, avtomobilov je bilo še malo, postajali pa so vse hitrejši, lepši in cenovno dostopnejši, gorivo iz nafte pa ni pomenilo pretiranega stroška. Čas od 60. let do naftne krize v 70. let je bil s stališča inženirja in lastnika oziroma voznika avtomobila najbolj romantično obdobje.

Mercedes-Benz S coupe – za volanom avtomobila presežnikov s ceno nad 200 tisoč evrov

Slovenski oblikovalec je v svoji najnovejši umetnini avtomobilskih linij strnil zgodovino in šarm Mercedesovih slavnih kupejev ter ustvaril enega najlepših klasično oblikovanih kupejev nove dobe – mercedesa E coupe | Foto: Jure Gregorčič Slovenski oblikovalec je v svoji najnovejši umetnini avtomobilskih linij strnil zgodovino in šarm Mercedesovih slavnih kupejev ter ustvaril enega najlepših klasično oblikovanih kupejev nove dobe – mercedesa E coupe Foto: Jure Gregorčič

Že pred časom nam je v enem izmed vedno zanimivih pogovorov Robert Lešnik o tradiciji in genski banki te debelo stoletje stare znamke povedal: "Tradicija znamke je izrednega pomena. Mercedes je ima veliko. Slovite srebrne puščice (Mercedesovi dirkalni avtomobili) so ikone in ikone so povezane s čustvi. Čustva pa kupujejo avtomobil. Besedna zveza 'sensual purity' (čutna čistost) je popoln primer bipolarnosti pristopa. Čutnost in čistost namreč pogosto stojita na nasprotnih polih. Pa vendar skupaj delujeta odlično. Pogosto se oziramo v preteklost in jemljemo iz naše genske banke, verjetno najbogatejše v svetu avtomobilizma."

Mercedes-benz starodobniki E coupe | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Mercedes-benz coupe W114 (1968–1976)

Mercedes-benz starodobniki E coupe | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Konec 60. let je Mercedes-Benz na ceste poslal elegantnega kupeja, ki je temeljil na premium segmentu in postavil temelje tudi kupejem razreda E. Takrat je imel razred E za seboj že 15 let tradicije. Ta avtomobil je bil na voljo le s šestvaljnikom v nosu prvih modelov 250 C in 250 CE, v letu 1972 pa sta bila na voljo še modela 280 C in 28CE. Model 250 CE je bil tudi prvi serijski mercedes, v katerega so vgradili motor z elektronsko nadzorovanim vbrizgom goriva, Boschevim sistemom D-Jetronic. Skupaj so v osmih letih naredili 67.048 teh čudovitih kupejev.

V primerjavi z limuzino je imel položnejše postavljeno vetrobransko steklo, stranska stekla brez okvirjev in ni imel stebrička B. Za tiste čase je bil z dolgim motornim pokrovom in dolgim prtljažnikom izjemno eleganten avtomobil, tako kot je danes najnovejša stvaritev izpod rok slovenskega oblikovalca Roberta Lešnika. Ta je podpisan pod najnovejšo generacijo Mercedesovega srednje velikega E coupeja, ki ga bodo predstavili na salonu v Ženevi.

Mercedes-benz starodobniki E coupe | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Mercedes-benz C 123 coupe (1977–1985)

Mercedes-benz starodobniki E coupe | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Naslednik W114, model C 123 coupe, je bil še bolj uspešen od predhodnika, saj so jih v sedmih letih proizvodnje naredili že skoraj sto tisoč (99.884). Poleg modelov 280 C in 280 CE je bil na voljo tudi model 230 C in od leta 1980 še 230 CE, oba sta imela v nosu v tem razredu avtomobilov prvič vgrajen štirivaljnik.

V tej seriji je Mercedes znova jasno pokazal, da je znamka, ki že od samega začetka narekuje razvoj, saj je bil ta avtomobil od leta 1980 na voljo z zavornim sistemom ABS, dve leti kasneje pa že z zračno blazino za voznika, kar je pomenilo očiten preskok v varnosti. V primerjavi z limuzino je imel C 123 coupe 8,5 centimetra krajšo medosno razdaljo, z dizajnom pa je veljal za unikat svojega razreda. 

Mercedes-benz starodobniki E coupe | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Mercedes-benz C 124 coupe (1987–1996)

Mercedes-benz starodobniki E coupe | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Ob koncu 80. let je na ceste zapeljal tehnično še naprednejši coupe serije 124, ki je ponujal še več voznih užitkov, varnostnih sistemov in prve zametke sodobne gradnje po današnjih merilih, saj je njegova karoserija takrat veljala za prvovrstni primer lahke in čvrste konstrukcije. Od leta 1988 je ta avtomobil v vseh različicah opreme in motorjev serijsko že ponujal zavorni sistem ABS.

Oktobra leta 1992 je del serijske opreme postala tudi zračna blazina za voznika. Skupaj so jih naredili 141.498. Bil je tudi vozniško uživaški kupe, saj je bil prvi med sebi enakimi z večvodilnim neodvisnim vpetjem zadnjih koles.

Sesti v tako ohranjen primer avtomobilske zgodovine je privilegij. Motor je stekel izjemno gladko, notranjost z udobnimi žametnimi sedeži in oblogami iz lesa ter ročico samodejnega menjalnika daje vedeti, da je bil to takrat zelo šik avtomobil.  | Foto: Jure Gregorčič Sesti v tako ohranjen primer avtomobilske zgodovine je privilegij. Motor je stekel izjemno gladko, notranjost z udobnimi žametnimi sedeži in oblogami iz lesa ter ročico samodejnega menjalnika daje vedeti, da je bil to takrat zelo šik avtomobil. Foto: Jure Gregorčič  

Ne spreglejte