SiolNET. Avtomoto Zgodbe
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Visoko na nebu nov mejnik Rusov #video

10

termometer

Rusko obrambno ministrstvo je prek državne agencije TASS potrdilo prvi uspešni polet brezpilotnega drona sukhoi Su-70 okhotnik. Projekt "Udarno-Razvedyvatelnyi Bespilotnyi Kompleks" je tako prvič tudi javno potrjen in predstavlja hiter ruski razvoj reaktivnega brezpilotnega drona.

Povsem običajni prvi test letala

Na posnetku prvega poleta "hunter-B", kot je neuradno ime brezpilotnega drona, se pravzaprav ne vidi nič novega. Na lep dan letalo vzleti, naredi nekaj preletov in obratov ter pristane. Gre za povsem standarden načrt v primeru prvega poleta avtomobila.

Bolj kot to je prvi polet pomemben zaradi letala samega. Gre za Sukhoi Su-70 hunterB prvi polet težkega oboroženega brezpilotnega letala z reaktivnim pogonom in dolgim dosegom ruske izdelave. Letalo, ki se pilotira na daljavo, sloni na prototipu RPA iz leta 2005. Zasnovo so izdelali pri proizvajalcu Mikoyan-Gurevich (MiG).

Novega Su-70 Hunter-B naj bi bil težje opazili radarji, zato bi lahko neopazno prešel v težko zavarovana območja in tam poleg opazovanja tudi napadel cilje. Zaradi reaktivnega pogona in oddaljenega nadzora lahko takšen dron tudi kot prvi vodi napad in obvaruje pilote v prvih fazah napadov na cilje.

prevoz letala Avtomoto Tako so ponoči prek Slovenije peljali potniško letalo #video #foto

Unikatne rešitve izboljšujejo "nevidnost"

Vsekakor Su-70 ni majhen dron. Njegova masa znaša skoraj 20 ton, kar je dvakrat več kot tehta ameriški F-16 fighting falcon. Toda glavne prednosti brezpilotnega drona je konvencionalno oblikovan zaobljen izpušni sistem.

Zasnovo, kot je na primer Northop Grumman X-47B, odlikuje ravna, zaobljena konfiguracija izpušnega sistema. S tem se zmanjša radarski prerez (RCS), kar izboljša neopaznost in zmanjša infrardeči podpis (IR) letala. Ta okrogla izpušna naprava je na videz v nasprotju s konstrukcijskimi znaki na sprednjem delu Su-70. Trapezni motor je zasnovan tako, da skrije lopatice ventilatorja motorja pred radarskim odsevom od spodaj in spredaj. Številni viri tudi pravijo, da je letalo izdelano iz predvsem kompozitnih materialov – kar naj bi še dodatno izboljševalo nevidnost na nebu.

Sukhoi Su-70 hunterB

Motor so razvili znotraj države

Prvi ruski reaktivni dron naj bi imel vgrajen turbinski motor saturn AL-31, ki so ga razvili in oblikovali pri ruskem podjetju Lyulka. Ta motor že uspešno uporabljajo pri družini letal Su-27 in kitajskem dvojniku chengdu J-10. Odvisno od različice ima motor AL-31 približno 20 ton potiska, kar bi pomenilo razmerje moči in mase 1:1.

Komentarji

38

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Branko_Erculj / 11.08.2019. ob 10:04 +5 - 1

  Ta je le eden od vrhov ledene gore. Veliko držav že ima "nevidne" drone, enega od teh so pred kratkim sestrelili Iranci. Kolikšna je njihova resnična opaznost oz. vrednost, bi bilo jasno šele če bi se udarili zares.

  +5 - 1
 • slomevzha1 / 11.08.2019. ob 09:25 +10 - 6

  Kompozitni materiali vpijajo radarske žarke le okrog ene frekvence, zaradi tega tudi ameriška "nevidna" letala niso več nevidna. Prava rešitev je v optični tehnologiji, ki žarke ne lomi in ne vpija, ampak jih ovije okrog objekta, zaradi česar se sploh ne vračajo v radar. To je doslej obvladoval le eden človek - veliki Nikola Tesla. Uspešno jo je preizkusil in, zavedajoč se nevarnosti zlorab od strani militarizma ameriške administracije, uničil vse ključne dele naprave.

  +10 - 6
 • ARAMIS / 11.08.2019. ob 12:35 +3 0

  Avtoju: za kateri avtomibil gre v besedilu? "Gre za povsem standarden načrt v primeru prvega poleta avtomobila." LP

  +3 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin