Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
15. 9. 2018,
4.10

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

9

Natisni članek

elektrika obnovljivi viri energije električni avtomobili

Sobota, 15. 9. 2018, 4.10

5 let, 7 mesecev

Koliko slovenskih avtov lahko poganja tole jezero?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

9

nissan leaf ČHE Avče | Nissan leaf z baterijo s kapaciteto 40 kilovatnih ur ob akumulacijskem jezeru na Kanalskem vrhu. Voda ima dovolj potencialne električne energije za 63 tisoč takih leafov. | Foto Nissan

Nissan leaf z baterijo s kapaciteto 40 kilovatnih ur ob akumulacijskem jezeru na Kanalskem vrhu. Voda ima dovolj potencialne električne energije za 63 tisoč takih leafov.

Foto: Nissan

Primer akumulacijskega jezera na Kanalskem vrhu in tamkajšnje Črpalne hidroelektrarne Avče pove, da ima Slovenija v enem samem jezeru "zelene" energije za več kot 60 tisoč električnih vozil.

Črpalno hidroelektrarno Avče so naredili zaradi velikih potreb po vršni energiji. V času nizkih cen električne energije HE porablja energijo za črpanje vode v akumulacijski bazen, v času visoke porabe in visokih cen električne energije pa akumulirano vodo uporablja za proizvodnjo električne energije. Čeprav črpanje zahteva veliko energije, je zaradi nizke cene elektrike vseeno ekonomsko smiselno.

Energija neposredno iz Soče

V akumulacijskem bazenu na dobrih 600 metrih nadmorske višine (približno 500 metrov višje kot spodnji objekti) je lahko do 2,2 milijona kubičnih metrov vode. Ta je kot naravni obnovljivi vir v Sloveniji (podobno je v Avstriji) lahko zelo pomemben vir prave čiste in "zelene" električne energije, ki bi jo v prihodnosti lahko uporabili tudi za pogon električnih vozil.

Prav umazani izvori električne energije so pri polnjenju njihovih baterij danes eden večjih pomislekov pri razvoju elektromobilnosti.

Mimo akumulacijskega jezera je pred kratkim potekal tudi tako imenovani Eko reli avtomobilov z alternativnimi pogonskimi viri. | Foto: SENG Mimo akumulacijskega jezera je pred kratkim potekal tudi tako imenovani Eko reli avtomobilov z alternativnimi pogonskimi viri. Foto: SENG

Koliko električnih kilometrov skriva jezero na Kanalskem vrhu?

Po podatkih Soških elektrarn Nova Gorica (SENG) lahko polno akumulacijsko jezero 14 ur poganja ČHE Avče z močjo 180 megavatov. V celotnem jezeru je torej za 2,5 gigavatne ure potencialne električne energije.

Če bi to razdelili na današnje električne avtomobile in kapaciteto njihovih baterij, bi ta energija zadoščala za polnjenje 128 tisoč osnovnih renault zoejev (baterija 20 kWh), 63 tisoč nissan leafov (baterija 40 kWh), 42 tisoč hyundai kon electric (baterija 60 kWh) ali 31.500 tesel model 3 (baterija 80 kWh).

Če novi leaf z enim polnjenjem prevozi od 200 do 250 kilometrov, jezero torej zanj ponuja 12,8 milijona do okolja prijaznih "zelenih" kilometrov.

Slovenci dnevno prevozimo dobrih 40 kilometrov

Ta podatek je zanimiv tudi z vidika razdalj, ki jih Slovenci letno v povprečju prevozimo s svojimi avtomobili.

Po podatkih slovenskega statističnega urada smo leta 2017 z avtomobili skupno prevozili več kot 12 milijard kilometrov. Vsak prebivalec Slovenije (star od 18 do 85 let) v povprečju na dan prevozi komaj 42 kilometrov.

Koliko energije in vode iz Soče za 200 tisoč električnih vozil?

Ministrstvo za infrastrukturo je že v času prejšnje vlade sprejelo razvojno strategijo uvajanja osebnih vozil z alternativnimi pogonskimi viri. Ta je vezana predvsem na obveznosti nižanja izpusta CO2 v prometnem sektorju, ki jo zahteva Evropska unija. Najučinkovitejša pot do teh ciljev je prav z uvajanjem električnih in delno tudi priključno-hibridnih avtomobilov.

Če bi leta 2030 na slovenskih cestah res imeli 200 tisoč električnih avtomobilov in v povprečju baterijo s kapaciteto 40 kilovatnih ur, bi za njihov pogon potrebovali osem megavatov energije.

Ob upoštevanju povprečnega dnevnega števila prevoženih kilometrov (42 kilometrov) in porabe električnih avtomobilov bi za to dnevno povprečje potrebovali kvečjemu devet kilovatnih ur električne energije. Vseh 200 tisoč vozil bi torej dnevno porabilo 1,8 gigavatne ure električne energije in za njihov pogon sta torej dovolj že približno dve tretjini vode v jezeru na Kanalskem vrhu.  

 

 

 

Ne spreglejte