Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
22. 7. 2017,
4.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

Natisni članek

Tesla Elon Musk

Sobota, 22. 7. 2017, 4.47

6 let, 7 mesecev

Tesla se želi iz start-upa preleviti v pravo veliko avtomobilsko podjetje

Ključni mesec Elona Muska: preživetje ali zlom Tesle, ki želi revolucionirati avtomobile

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

Elon Musk in "njegova" Tesla sta dočakala svoj ključni trenutek, ko gre za preživetje ali zlom prodornega zagonskega podjetja, ki se želi zdaj preleviti v pravega množičnega proizvajalca električnih avtomobilov. Tudi če se Muskova napoved, da bo že prihodnje leto izdelal pol milijona električnih avtov, uresniči le polovično, bo to pomembna zaupnica elektromobilnosti in spremembam v avtomobilski industriji.

Ko je Elon Musk s Teslo začel izdelovati model S, se je že spopadel s proizvodnimi težavami in je bil na robu bankrota. Takrat je Teslo skoraj prodal Googlu.  | Foto: Reuters Ko je Elon Musk s Teslo začel izdelovati model S, se je že spopadel s proizvodnimi težavami in je bil na robu bankrota. Takrat je Teslo skoraj prodal Googlu. Foto: Reuters

Prva serijska tesla 3 je šla v roke Elonu Musku. | Foto: Elon Musk Prva serijska tesla 3 je šla v roke Elonu Musku. Foto: Elon Musk Poslovni vzpon Elona Muska, ki bi ga lahko opisali kot moderno reinkarnacijo Henryja Forda in Steva Jobsa, je bil od leta 1989, ko se je iz rodne Republike Južne Afrike preselil v Kanado in pozneje ZDA, poln vzponov in padcev. Danes 46-letni Američan je letos julija dočakal enega od ključnih trenutkov svoje poti. Podjetje Tesla – to sta sicer ustanovila Martin Eberhard in Marc Tarpenning, k razvoju pa je z denarjem, ambicijami in znanjem odločilno pomagal prav Musk, je izdelalo prve serijske, širšemu krogu ljudi dostopne električne avtomobile. Teslin model 3 je eden od najpomembnejših avtomobilov letošnjega leta, morda tudi desetletja. Ne le zaradi poslovnega preživetja Tesle, temveč tudi nadaljnje hitrosti razvoja električnih avtomobilov. Prvih 30 izdelanih modelov 3 bodo pri Tesli kupcem predali prihodnji petek.

So Muskove ambicije previsoke ali si je le pustil dovolj prostora za rezervo?

Tesla se bo morala z modelom 3 dokončno otresti vloge zagonskega podjetja in nišnega proizvajalca avtomobilov. Lani so jih skupno izdelali 76 tisoč, a kot podjetje na borzi vseeno postali vrednejši od znamk, kot sta General Motors in Ford, ki svoje avtomobile preštevata v milijonih. Musk si je za širitev proizvodnje v tovarni v Freemontu zadal cilje, kakršnih avtomobilska industrija ne pomni. Že do konca leta bi rad število izdelanih vozil povečal na 20 tisoč na mesec in v letu 2018 skupno izdelal pol milijona električnih avtomobilov. Dobršen del tega načrta je na ramenih modela 3.

"Ko je prodal PayPal, me je vprašal, ali naj se začne ukvarjati z električnimi avtomobili, poleti v vesolje ali izkoriščanjem sončne energije. Svetovala sem mu, naj se osredotoči na eno področje, a Elon se je seveda začel ukvarjati kar z vsemi tremi," je za Siol.net pred dvema letoma o svojem sinu povedala Maye Musk. | Foto: Reuters "Ko je prodal PayPal, me je vprašal, ali naj se začne ukvarjati z električnimi avtomobili, poleti v vesolje ali izkoriščanjem sončne energije. Svetovala sem mu, naj se osredotoči na eno področje, a Elon se je seveda začel ukvarjati kar z vsemi tremi," je za Siol.net pred dvema letoma o svojem sinu povedala Maye Musk. Foto: Reuters

Zaradi Muskove karizme, navdušenja in gledanja v prihodnost je imela Tesla vselej zelo zveste privržence. | Foto: Reuters Zaradi Muskove karizme, navdušenja in gledanja v prihodnost je imela Tesla vselej zelo zveste privržence. Foto: Reuters "To so skoraj zagotovo nerealne ambicije. Toda tudi če jih bodo prihodnje leto naredili 250 tisoč, bo to še vedno veliko. Tesla si je v teh napovedih privoščila precejšnjo rezervo," je za Autonews povedal analitik Mike Ramsey iz podjetja Gartner Inc. Strinja se, da je za Teslo nastopil trenutek preživetja ali pa zloma na finančno zahtevnem avtomobilskem trgu. Že začetek proizvodnje in postopno večanje obsega bosta velik preizkus za Teslo, meni Gartner.

Proizvodnih zapletov modela X ne smejo ponoviti

Ko so pred tremi leti začeli izdelovati model X, so zaradi zapletenih tehničnih rešitev – izstopala so predvsem dvižna zadnja vrata – naleteli na veliko proizvodnih težav. Takih zapletov si Tesla tokrat ne sme več privoščiti. Na voljo imajo vsaj okrog pol milijona rezervacij za svoj avto, ki pa jih morajo najprej pretvoriti v realna naročila in nato te avtomobile še izdelati. Analitik Morningstara David Whiston meni, da bi lahko Tesla prihodnje leto izdelala 400 tisoč električnih avtomobilov, leta 2019 pa že več kot 600 tisoč.

Pri nekajkratnem povečanju proizvodnje lahko gre marsikaj narobe

Vrednost Tesline delnice je letos že zrasla za okrog 70 odstotkov. Po novicah o nedoseženih ciljih dobave modelov S in X v drugem četrtletju je v zadnjem tednu vrednost delnice na Wall Streetu spet upadla. Pri Tesli so zaostanek opravičevali s težavami pri dobavi baterij, ne manjšim zanimanjem kupcev. Za potrebe modela 3 so sicer že zgradili prvo tovarno litij-ionskih baterij, tako da ne bodo več odvisni od zunanjih dobaviteljev. Soočanje s tovrstnimi zapleti v proizvodnji bo tudi eden izmed glavnih izzivov v prvem letu proizvodnje modela 3, menijo analitiki.

Tesla X Autopilot | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Tesle so najbližje pojmu elektronskega "gadgeta" na štirih kolesih

Zaradi Muskove karizme, navdušenja in gledanja v prihodnost je imela Tesla vselej zelo zveste privržence. Prehod na množični avtomobilski trg vendarle pomeni, da bodo za teslami predvidoma segali tudi tisti vozniki, ki niso tako nujno brezkompromisni navdušenci nad elektromobilnostjo in Muskovimi načrti. Prednost Tesle je na drugi strani dejstvo, da so med vsemi proizvajalci svoj avto najbolj približali pojmu elektronske naprave ("gadgeta") na štirih kolesih, da imajo že na milijone testnih kilometrov lastnega sistema samodejne vožnje Autopilot, da imajo že zelo dobro razvejano mrežo lastnih električnih polnilnic in da so se iz avtomobilskega pravzaprav že pretvorili v energetsko podjetje.

Nekaj deset tesel S in X je v zadnjih letih pripeljalo tudi na slovenske ceste. Tesla ima na Kozini, v Ljubljani in Mariboru tudi svoje hitre polnilnice, v prihodnje jih bodo domnevno postavili tudi ob avtocesti blizu slovensko-hrvaške meje. Za zdaj ni mogoče oceniti, kdaj bodo prve tesle 3 prispele v Slovenijo. Slovenci so na Tesline račune sicer nakazali vsaj 50 rezervacij po tisoč evrov za ta avtomobil, ki ga bodo predvidoma vključili tudi v sistem souporabe vozil Avant2Go.

Neposredni tekmec tesle 3 bo že letos jeseni postal novi nissan leaf

Tudi če bi Tesla le polovično izpolnila obseg proizvodnje električnih avtomobilov, bi bil to nov znak potenciala razvoja vsakodnevno uporabnih električnih avtomobilov. To bi bil tudi znak preostalim proizvajalcem, ki so se v zadnjih letih opogumili in predstavili študije lastnih električnih programov. Velike ambicije imajo pri Volkswagnu, prav tako pri Mercedesu, BMW, Audiju, Jaguarju in podobno. Tesla bo enega od pomembnejših tekmecev sicer dobila še letos, ko bo Nissan (skupaj z Renaultom je bil do zdaj vodilni po številu izdelanih električnih vozil) predstavil novo generacijo leafa. Tudi v tem primeru bo šlo za primerno velik in tehnološko napreden model (tudi iz vidika tehnologij samodejne vožnje), ki bo imel lahko tudi okrog 400 kilometrov realnega dosega.

Ne spreglejte