SiolNET. Avtomoto Zgodbe
7,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako Madžari z Mercedesom blizu Slovenije gradijo zgodbo o uspehu #video

7,73

termometer

Mercedes-Benz Kecskemet
Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz ima pet let tovarno v Kecskemetu na Madžarskem, kjer okrog 300 kilometrov stran od Slovenije izdelajo okrog 200 tisoč avtomobilov letno, načrtujejo milijardne naložbe in bodo kmalu zaposlovali več kot šest tisoč ljudi. Slovenija je s tovarno povezana prek treh dobaviteljev in Luke Koper kot logističnega partnerja.

Mercedes-Benz ima trenutno po celem svetu 29 tovarn. Letos bodo odprli novo tovarno na Poljskem, na Madžarskem pa trenutno izdelujejo modele CLA, CLA shooting brake ter razred B. Mercedes-Benz ima trenutno po celem svetu 29 tovarn. Letos bodo odprli novo tovarno na Poljskem, na Madžarskem pa trenutno izdelujejo modele CLA, CLA shooting brake ter razred B. Foto: Mercedes-Benz Promet s konjskimi vpregami blizu Mercedesove tovarne prepovedan

Približno 90 kilometrov jugovzhodno od Budimpešte, sredi prostranih ravnic Panonske nižine, se je bilo zanimivo približevati tamkajšnji veliki tovarni Mercedes-Benza. Zavili smo z avtoceste in tam, le okrog 300 kilometrov od slovensko- Že letos bodo tovarno širili in vanjo vložili 580 milijonov evrov, do konca desetletja pa bodo tu zgradili še drugo tovarno v vrednosti milijarde evrov. S tem bodo dodatno zaposlili še okrog 2.300 ljudi. Že letos bodo tovarno širili in vanjo vložili 580 milijonov evrov, do konca desetletja pa bodo tu zgradili še drugo tovarno v vrednosti milijarde evrov. S tem bodo dodatno zaposlili še okrog 2.300 ljudi. Foto: Gregor Pavšič madžarske državne meje, ob cesti opazili prometne smerokaze z napisi Mercedes.

Cesta je postajala vse bolj urejena, prometni znak je prepovedal vožnjo s konjskimi vpregami – pred 132 leti je prav osnovni patent Daimlerja napovedal avtomobilsko revolucijo in slovo vpreg kot osnovnega sredstva mobilnosti –, pred vhodom pa so se zvrstili številne avtobusne postaje, veliko parkirišče in nekaj pomenljivih predstavitvenih tabel. Ena izmed teh izstopa in predstavlja avstrijsko-madžarskega inženirja ter izumitelja Belo Barenyija, ki velja za enega od utemeljiteljev pasivne avtomobilske varnosti. Del svoje kariere je delal tudi pri Daimlerju.

Video - Sprehod po tovarni Mercedesa na Madžarskem:

[video: 62629 / ]

Že leta 2009 so okrog današnje tovarne uvedli ulico oziroma cesto Daimler. Že leta 2009 so okrog današnje tovarne uvedli ulico oziroma cesto Daimler. Foto: Gregor Pavšič Nemcem poceni delovna sila in subvencije, Madžarom razvoj regije

Prvi vtis ob vstopu v tovarno potrdi pričakovanja o njeni modernosti. To je vendarle prva Mercedes-Benzova tovarna za osebna vozila zunaj Nemčije, v kateri izdelujejo modele CLA, CLA shooting brake ter razred B in kjer že danes zaposlujejo okrog štiri tisoč ljudi.

Sodelovanje Mercedesa in Kecskemeta je postalo zgodba o uspehu. Nemci so dobili novo tovarno z dobrimi infrastrukturnimi zmogljivostmi, transportnimi povezavami in cenejšo delovno silo, Madžari pa z Mercedesom vlagatelja v razvoj lokalne regije. Lani aprila so v Kecskemetu izdelali jubilejni 500-tisoči avtomobil.

Slogan Made in Germany ali Made in Hungary?

Kako so Nemci, vajeni slogana Made in Germany, gledali na avtomobile iz Vzhodne Evrope, smo povprašali predstavnike Mercedesove tovarne. Ko je začela tovarna TAS v Vogošću pri Sarajevu izdelovati Volkswagnove golfe in so jih izvažali z železniškimi vagoni s kraticami JŽ (Jugoslovanske železnice), so Nemci vihali nosove in Sarajevčani so morali vagone opremiti s kraticami DB (Deutsche Bahn).

V primeru Kecskemeta 40 let pozneje teh pomislekov ni bilo več, poudarjajo direktorji iz uprav Mercedesovih tovarn. Nemški koncern je že pred tem izdeloval druge tipe vozil v tujini, javnost pa je sprejela dejstvo, da avtomobil na Vzhodu nastane pod enakimi standardi kot sredi Stuttgarta.

Sodelovanje Mercedesa in Kecskemeta je postalo zgodba o uspehu. Nemci so dobili novo tovarno z dobrimi infrastrukturnimi zmogljivostmi, transportnimi povezavami in cenejšo delovno silo, Madžari pa z Mercedesom vlagatelja v razvoj lokalne regije. Sodelovanje Mercedesa in Kecskemeta je postalo zgodba o uspehu. Nemci so dobili novo tovarno z dobrimi infrastrukturnimi zmogljivostmi, transportnimi povezavami in cenejšo delovno silo, Madžari pa z Mercedesom vlagatelja v razvoj lokalne regije. Foto: Mercedes-Benz

Mercedes je do zdaj izkoristil le del zemljišča, kar napoveduje nove naložbe in širitev tovarne

Mercedes je pred devetimi leti v okolici Kecskemeta odkupil 441 hektarjev zemljišča, od tega pa so do zdaj izkoristili le 160 hektarjev. Tovarna je začela delati leta 2012, vanjo pa so pred odprtjem vložili okrog 800 milijonov evrov. Danes tovarna zaposluje okrog štiri tisoč ljudi, ki trenutno delajo v treh izmenah.

Že letos bodo tovarno širili in vanjo vložili 580 milijonov evrov, do konca desetletja pa bodo tu zgradili še drugo tovarno v vrednosti milijarde evrov. S tem bodo dodatno zaposlili še okrog 2.300 ljudi. V njej bodo izdelovali svoje avtomobile s sprednjim ali zadnjim pogonom, poleg kompaktnih modelov pa bodo lahko izdelovali tudi večje limuzine.

"Po petih letih lahko trdim, da je bil prihod v Kecskemet prava odločitev. Zadovoljni smo s sodelovanjem z lokalnimi oblastmi in tudi madžarsko vlado. Do danes smo izdelali okrog 600 tisoč avtomobilov in postali glavni zaposlovalec v regiji," poudarja Christian Wollf, direktor tovarne.


Sindelfingen, Nemčija - Visokotehnološke sobe, kjer mercedesi dobijo svoj značaj:

Reportaža: Mercedesov tehnični tempelj, kjer "konji" dobijo vrhunsko dresuro #foto


  Mercedes-Benz Kecskemet Foto: Mercedes-Benz

Z Mercedesom v Kecskemetu sodelujejo tudi trije slovenski dobavitelji, logistični partner je Luka Koper

Čeprav je Mercedes tovarno gradil dobri dve uri vožnje od Prekmurja in bo v okolico Kecskemeta v manj kot desetih letih vložil debeli dve milijardi evrov, smo s tovarno vendarle neposredno povezani tudi Slovenci. Trije slovenski dobavitelji imajo sklenjen posel s to Mercedesovo tovarno, njihovih imen pa zaradi konkurenčnosti v Kecskemetu ne razkrivajo.

Čeprav številne avtomobile proti pristaniščem iz Madžarske peljejo s tovornjaki tudi po slovenskih avtocestah, je pomemben logistični partner tovarne tudi Luka Koper. Prek Kopra izvažajo avtomobile na čezmorske avtomobilske trge in v preteklosti so bili zaradi težav s pretočnostjo ali celo zaporo enotirne železnice proti Kopru Nemci že pogosto jezni in svoje avtomobile v znak protesta raje poslali severno do pristanišča pri Bremnu.

Ob našem vprašanju, ali spremljajo načrte o gradnji drugega tira kot eni pomembnejših politično-gospodarskih tem v Sloveniji, so se spretno izmaknili. Bistvo njihovega odgovora je bilo, da vedno spremljajo aktivnosti logističnih partnerjev in dobaviteljev, a da imajo v primeru ladijskih prevozov več možnosti.

Pri Mercedes-Benzu plač zaposlenih ne razkrivajo, poudarjajo pa vlaganje v dodatne prednosti za zaposlene. Imajo na primer svoj otroški vrtec, Mercedes je v Kecskemetu leta 2009 odprl nemško-madžarski izobraževalni center, v katerem so začeli lani otroke poučevati tudi v madžarskem jeziku. Zaposlenim so po ugodnejših cenah in obrestnih merah na voljo tudi stanovanja v mestu ... Pri Mercedes-Benzu plač zaposlenih ne razkrivajo, poudarjajo pa vlaganje v dodatne prednosti za zaposlene. Imajo na primer svoj otroški vrtec, Mercedes je v Kecskemetu leta 2009 odprl nemško-madžarski izobraževalni center, v katerem so začeli lani otroke poučevati tudi v madžarskem jeziku. Zaposlenim so po ugodnejših cenah in obrestnih merah na voljo tudi stanovanja v mestu ... Foto: Mercedes-Benz

Pri zadnji naložbi bo Madžarska Mercedesu namenila za 40 milijonov evrov subvencij

Mercedes-Benz je v Sindelfingnu pri Stuttgartu zaradi prostorskih omejitev že povsem izčrpal možnost širitve, zato so prostor za nove tovarne iskali na Vzhodu. Leta 2008 so sklenili dogovor z madžarsko vlado, ki si je zastavila jasen cilj privabljanja največjih podjetij avtomobilske industrije in svoje vloge avtomobilskega "huba" v Srednji Evropi.

O konkretnih dogovorih pri Mercedesu seveda nočejo veliko govoriti, jasno pa je, da so bile v ozadju predvsem davčne olajšave in cenejša delovna sila kot v Nemčiji. V primeru načrtovane nove tovarne so Madžari zagotovili 12,9 milijarde forintov (40 milijonov evrov) državnih subvencij, je ob predstavitvi načrtov povedal pristojni madžarski minister Peter Szijjarto.

Izračun na strani države gostiteljice je dokaj preprost. Avtomobilski proizvajalec dobi določen odbitek davkov oziroma subvencij, nato pa s sto tisoč izdelanimi avtomobili v državno blagajno prinaša stalni prihodek iz naslova pobranih davkov. Država dobro zasluži, obenem pa v teh regijah odpravi negotovost zaposlovanja, skupnosti in razvoja. Vmesni partner med Mercedesom in državo je bila Madžarska agencija za promocijo naložb (HIPA).

Mercedes-Benz podobno kot druge avtomobilske znamke uvaja vse več različnih modelov in s tem povečuje svojo svetovno prodajo. Lani so prodali več kot dva milijona avtomobilov in z vidika prodaje postali najuspešnejša premium znamka v Evropi. Mercedes-Benz podobno kot druge avtomobilske znamke uvaja vse več različnih modelov in s tem povečuje svojo svetovno prodajo. Lani so prodali več kot dva milijona avtomobilov in z vidika prodaje postali najuspešnejša premium znamka v Evropi. Foto: Mercedes-Benz

Proizvodnje na zalogo ne poznajo

Delovni ritem je kot v vsaki podobni avtomobilski tovarni neizprosen. Letos bodo predvidoma izdelali okrog 200 tisoč avtomobilov, kar za raven premium vozil ni malo. Vsako vozilo iz Kecskemeta ima že svojega konkretnega kupca oziroma naročnika (fizične osebe ali trgovci), proizvodnje na zalogo torej ne poznajo. Proizvodni obrat zmore veliko prilagodljivosti, saj lahko izdelujejo tudi avtomobile različnih platform.

Mercedes-Benz podobno kot druge avtomobilske znamke uvaja vse več različnih modelov in s tem povečuje svojo svetovno prodajo. Lani so prodali več kot dva milijona avtomobilov in z vidika prodaje postali najuspešnejša premium znamka v Evropi. Danes prodajajo 32 različnih modelov, njihovo število pa bo naraslo na 40.

Težav z zaposlovanjem ni: delavcem poseben vrtec, šola in celo stanovanja

Primerjavi z novomeškim Revozom se je bilo nemogoče izogniti. Nemci so z zanimanjem poslušali pripoved o težavah Revoza z iskanjem zaposlenih ob širjenju proizvodnje in tem, da vsak dan z avtobusi vozijo ljudi v tovarno iz skoraj pol Slovenije. Vsi Mercedesovi zaposleni prihajajo iz okolice Kecskemeta, od katerega je 1,7-milijonska Budimpešta oddaljena le slabo uro vožnje. Vsi napisi, izjema je le nekaj Mercedesovih marketinških sloganov, so v madžarščini.

Zaposleni imajo svoj Mercedesov vrtec, zgradili so tudi svojo šolo ter v njej začeli izvajati pouk v nemščini in madžarščini. Nekaterim zaposlenim so v Kecskemetu omogočili tudi najem stanovanj. Medtem ko znaša povprečna bruto plača v Revozu 1.500 evrov, je pri Mercedesu nočejo razkriti. Označili so jo le za "konkurenčno", jo pa bodo tako letos kot prihodnje leto dvakrat povišali za 10 odstotkov.

Mercedes je pred devetimi leti v okolici Kecskemeta odkupil 441 hektarjev zemljišča, od tega pa so do zdaj izkoristili le 160 hektarjev. Mercedes je pred devetimi leti v okolici Kecskemeta odkupil 441 hektarjev zemljišča, od tega pa so do zdaj izkoristili le 160 hektarjev. Foto: Mercedes-Benz

Motorje za avtomobile v Kecskemet pripeljejo iz Nemčije. Motorje za avtomobile v Kecskemet pripeljejo iz Nemčije. Foto: Mercedes-Benz Postanek avtomobila na delovni postaji 40 sekund daljši kot v Revozu

Organizacija proizvodnje je podobna kot v večini tovarn. Osnovna enota sestavljanja avtomobilov je delovna postaja, ki jih imajo več kot 150. Na vsaki avtomobilu dodajo natančno določen del, na postaji pa dela od 10 do 15 ljudi. Vsak med njimi obvlada delo oziroma naloge drugega.

Nemogoče je primerjati kompleksnost izdelave mestnih malčkov, kot je renault twingo, in Mercedesovih kompaktnih avtomobilov, toda v Kecskemetu se avtomobil na posamezni delovni postaji zadrži dve minuti, v Revozu pa minuto in 20 sekund. Pri Mercedesu so še posebej ponosni na avtomatizirana vozila z majhnimi vlečnimi vagoni, ki na delovne postaje po vnaprej določenem razporedu dostavljajo potreben material.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 66
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin