Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
29. 1. 2014,
12.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Porsche

Sreda, 29. 1. 2014, 12.59

8 let

Prvega, 116 let starega porscheja, je poganjala elektrika

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Muzej v Stuttgartu je bogatejši za izjemno dragoceno avtomobilsko relikvijo, Egger - Lohnerjev električni avtomobil C.2 Phaeton iz leta 1898. To je prvi avtomobil izpod rok Ferdinanda Porscheja.

P1 - Porschejev inženirski pečat

Ta avtomobil, ki so ga pred kratkim po srečnem naključju odkrili v nekem avstrijskem skednju, kjer naj bi počival vse od leta 1902, ima na vseh ključnih delih vtisnjeno oziroma vgravirano oznako P1.

Ta seveda razkriva, da gre za porsche 1, prvi avtomobil, ki ga je po naročilu avtomobilskega proizvajalca Jacoba Lohnerja skonstruiral in izdelal takrat 22-letni konstruktor Ferdinand Porsche.

Porsche je svoje delo podpisal z oznako P1, in to dobrih 30 let, preden je ustanovil svoje avtomobilsko podjetje Dr. Ing. h.c. F. Porsche GmbH, Konstruktionen und Beratungen für Motoren und Fahrzeugbau v Stuttgartu .

Električni pogon z dosegom 80 kilometrov

Ko se je s potovanja po ZDA vrnil še drugi lastnik podjetja Egger – Lohner, je bil prepričan, da je doba konjskih vpreg končana, zato je sklenil, da bo njegov novi avtomobil poganjala elektrika. Tako je Porsche v svoj prvi avtomobil vgradil elektromotor v vzmetenem osmerokotnem ohišju.

Tega je poganjala energija iz 44-celične baterije. Motor je razvil dobra dva kilovata največje moči, kar je zadostovalo, da je avtomobil, ki je bil v resnici še vedno bolj podoben kočiji, dosegel največjo hitrost okoli 35 kilometrov na uro. Za tiste čase pa je seveda vsega zavidanja vreden električni doseg, saj je P1 z enim polnjenjem prevozil okoli 80-kilometrsko razdaljo.

Tehnično je izstopal tudi pogonski prenos z 12 stopnjami.

Avtomobil je zmagal na dirki v Berlinu

Ferdinand Porsche je svoj prvi avtomobil na ulice Dunaja zapeljal 26. junija 1898. Mladi Porsche se je dobro leto pozneje, 28. septembra 1899, s tem avtomobilom udeležil tudi dirke v Berlinu.

Tekmovalci so vključno s štirimi potniki morali prevoziti dobrih 38 kilometrov.

Porsche je s svojim modelom P1 suvereno zmagal, saj je drugouvrščeni ciljno črto prevozil še dolgih 18 minut za Ferdinandom Porschejem.

Ne spreglejte