Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
1. 11. 2015,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Zgodbe strojev

Nedelja, 1. 11. 2015, 10.37

8 let

Počitniški starodobniki: od razkošnega buicka pa do mercedesa z zemljevidom Jugoslavije na polici

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Novem mestu so prvo počitniško prikolico za švedskega kupca naredili pred pol stoletja. V tistem času je zlasti zahodna Evropa že navdušeno uživala v počitnikovanju na kolesih.

Vrnitev v čas preprostih lesenih opažev, luksuza vezane plošče in legendarnih imen

Na največjem salonu počitniških vozil na svetu v Düsseldorfu se vselej najde tudi kotiček, ki sodobne nomade popelje v čas, ko je karavaning industrija bila še zelo preprosta branža, kampiranje in potovanje na kolesih pa veliko bolj prvinsko, bolj v stiku z naravo in brez satelitskih televizij, tople vode, talnega gretja, interneta

To so bili drugačni, bolj romantični časi, ko so ljudje uživali predvsem v druženju.

Kljub preprostim materialom pa so počitniška vozila iz tistega časa bila zelo simpatično oblikovana, predvsem praktična in nekatera celo zelo razkošno opremljena. Dobro in dolgo let so odlično služila svojemu namenu in ob relativno preprostem vzdrževanju jih je mnogo še vedno delujočih.

Kar pomislite, koliko lepih poletij je mnogo med nami preživelo v sindikalnih kampih vzdolž jadranske obale, kjer so stala prava prikoličarska naselja z legendarnimi ovalnimi prikolicami z modro črto na boku.

Spomini na simpatično zavetje, odeto v aluminijasto pločevino, vezano ploščo in opremljeno z ležišči iz penaste gobe, so polni nostalgije, tudi tiste o prvem poljubu tam nekje pod zvezdnatim nebom v tihem zalivu.

Mercedes-Benz S 280 s kljuko in klimo je leta 1976 stal 39.067,56 nemških mark

Razlika med Vzhodom in Zahodom je bila očitna …

Prav jadranska obla je bila večkrat točka, kjer so se poleti srečevali novodobni nomadi z Zahoda in Vzhoda. Razlika je bila očitna.

Škode, stoenke, moskviči, lade … so za seboj večinoma vlekli legendarne "brakice", šotorske prikolice, izdelane na Madžarskem in Češkoslovaškem, prikolica iz Novega mesta pa je bila takrat po kakovosti in udobju že daleč spredaj.

Predvsem nemški, nizozemski in italijanski ljubitelji preživljanja prostega časa v naravi so v kampe prihajali z veliko bolje opremljenimi hišami na kolesih.

Vlekli so jih mercedesi, opli, fordi … Med legende tistega časa nedvomno spada tudi legendarni volkswagen bulli T1, ki velja za kult in je eden prvih kombijev, iz katerega se je razvil tudi danes zelo priljubljen segment bivalnih kombijev VAN.

Eden in edini - volkswagen bulli

Ne spreglejte