Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2017,
13.33

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

zima PR članek peške pešci promet promet zimska rekreacija

Četrtek, 28. 12. 2017, 13.33

5 let, 5 mesecev

Kako ozaveščeni in strpni smo v resnici kot družba?

Oglasno sporočilo

Biti pešec je zagotovo ena izmed osnovnih vlog udeležbe v prometu. Vsi smo vsaj kdaj tudi pešci, pa čeprav samo na poti od parkirišča do vhodnih vrat ali službe.

Na Javni agenciji za varnost prometa opozarjajo, da je ogroženost pešcev ravno pozimi največja. Vse do februarja bo zato pod vodilom Bodi viden, bodi previden trajala nacionalna preventivna akcija Pešec.

To, kako smo oblečeni, ko se zvečer v temi sprehajamo ob cesti, kjer ni javne razsvetljave, ima ključno vlogo. Imeti moramo svetla oblačila, tudi pisana delujejo, dobro je, da imamo tudi kakšno odsevno telo, najbolje kresničko. | Foto: To, kako smo oblečeni, ko se zvečer v temi sprehajamo ob cesti, kjer ni javne razsvetljave, ima ključno vlogo. Imeti moramo svetla oblačila, tudi pisana delujejo, dobro je, da imamo tudi kakšno odsevno telo, najbolje kresničko.

Najbolj ogroženi starejši pešci

Še posebej so ogroženi starejši pešci, ki so pogosto žrtve prometnih nesreč. Največ nesreč pešcev se zgodi v naseljih, v zadnjih letih pa imamo umrle pešce tudi na avtocestah zaradi neustreznega ravnanja v primeru izrednega dogodka in neupravičenega ustavljanja.

Med glavnimi vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce so neupoštevanje in odvzem prednosti, neprilagojena oziroma prehitra vožnja voznikov, pogosto pa tudi nepravilnosti pešca pri prečkanju vozišča. Največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi ravno v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vozne razmere pa zahtevnejše.

pEŠEC | Foto:

Pomembno je, da pešci poskrbijo za svojo vidnost z odsevniki, vozniki pa morajo zmanjšati hitrost vožnje v naseljih in jim dati prednost na prehodih za pešce.

Uporaba mobilnih telefonov v prometu

Poleg slabše vidljivosti v zimskem času je skrb vzbujajoče tudi to, da številni pešci svoje telefone in druge mobilne naprave uporabljajo med hojo in prečkanjem ceste.

Na Javni agenciji za varnost v prometu opažajo, da je med pešci uporaba mobilnih telefonov in drugih avdio- in videonaprav zelo razširjena in privlačna.

Ob tem želijo opozoriti, da uporaba mobilnega telefona ali drugih avdionaprav zmanjšuje pozornost udeležencev v prometu na ključne informacije za varno sodelovanje. Zmanjša namreč naše sposobnosti zaznavanja (predvsem sluh in tudi vid), usmerjanja pozornosti na dražljaje, kot so prometna signalizacija, ravnanje drugih udeležencev itd. Prav tako ob poslušanju glasbe pešci ne morejo dobro slišati signalov in dražljajev ter ustrezno ukrepati.

Mobilnih telefonov ne uporabljate med aktivno udeležbo v prometu. Če želite opraviti razgovor ali napisati SMS-sporočilo, se ustavite na primernem mestu in to varno izvedite. | Foto: Mobilnih telefonov ne uporabljate med aktivno udeležbo v prometu. Če želite opraviti razgovor ali napisati SMS-sporočilo, se ustavite na primernem mestu in to varno izvedite.

Upoštevajte, da so mobilni telefoni dobrodošli predvsem z vidika hitrejšega in ažurnejšega informiranja. Tako lahko, preden se odpravite na vožnjo, preverite stanje na cesti, omogočajo nam klic na pomoč v nujnih primerih, v primeru prometne nesreče lažje sporočimo, kaj se je zgodilo, pokličemo ustrezne službe itd. Prav tako si lahko kot pešci nastavite lučko na telefonu in postanete bolj vidni.


Veste, kaj se lahko pripeti, če prekoračite hitrost "zgolj" za 10 km/h?

Do pešcev prijazna hitrost je približno 30 km/h, saj tudi v primeru trka pešec ne bi utrpel hujših posledic. Že pri hitrosti 50 km/h se verjetnost hujših poškodb pešca poveča za polovico. Pri prekoračitvi omejitve hitrosti za 10 km/h, kar se večini sploh ne zdi omembe vredno, je verjetnost, da pešec umre ali je huje poškodovan, že 90-odstotna.

Tabela prikazuje število umrlih pešcev od leta 2001 do leta 2016 ter cilj do leta 2022.  | Foto: Tabela prikazuje število umrlih pešcev od leta 2001 do leta 2016 ter cilj do leta 2022.

Ali si ne želimo, da bi po vzoru nekaterih severnejših držav tudi pri nas doživeli, da bi nam pred prehodom voznik prijazno ustavil in nam z roko nakazal, da lahko prečkamo cesto?

In da ne bi bilo voženj v rdečo luč, saj tak voznik sledi le svojemu motivu, da bi prišel hitreje na drugo stran križišča, ne zaveda pa se, da pri tem resno ogroža morda babico, otroka ali nosečo žensko, ki želi ravno takrat prečkati cesto pri zeleni za pešce.


Ozaveščanje in strpnost voznikov

Da bi lahko govorili o do pešca prijaznem okolju, je treba združiti različne vidike. Gradnjo peščevih površin, kot so pločniki, urejanje prehodov za pešce, izvajanje ukrepov za umirjanje prometa z namenom zniževanja hitrosti vozil, urejanje šolskih poti.

V Javni agenciji za varnost v prometu v zadnjih nekaj letih na tem področju v posameznih občinah opažajo velike premike in večjo pozornost na peščeve površine. Pa seveda tudi ozaveščanje, strpnosti voznikov do pešcev, odstopanje prednosti pešcem pred prehodi in spoštovanje omejitev hitrosti, ki pomembno prispevajo k varnosti pešcev.

pEŠEC | Foto:

Tehnologija bo napredovala, a za varnost lahko največ storimo prav sami

Skladno s cilji nacionalnega programa se krepijo tako preventivne aktivnosti kot tudi ukrepi za umirjanje prometa, hkrati pa se zagotavlja do pešcev prijaznejša infrastruktura (hodniki in območja za pešce, urejeni prehodi, šolske poti in avtobusna postajališča) z inovativnimi prometnimi ukrepi za večjo varnost pešcev.

Za večjo varnost pešcev velja omeniti tudi varnostne sisteme in prilagoditve vozil. Avtonomni zavorni sistemi, oblika in zaščita sprednjega dela pokrova vozila, sistemski detektorji pešcev in inteligentne tehnologije - vse to so napredni varnostni ukrepi avtomobilske industrije, ki vplivajo na večjo varnost pešcev. Pri tem velja biti posebej pozoren na tišja električna in hibridna vozila.


PRIPOROČILA ZA VEČJO VARNOST:

Na kakšen način lahko vsak pešec poskrbi za svojo varnost?

PEŠCI:

1. HODITE PO PLOČNIKU če pločnika ni, hodite po levem robu cestišča, da boste imeli pregled na nasproti vozeča vozila.

2. BODITE VIDNI – vozniki vas morajo opaziti pravočasno, zato poskrbite, da:

- nosite svetla oblačila in odsevnike – če hodite ponoči ob cesti zunaj naselja, uporabite prenosno svetilko;

- izogibajte se voznikovemu mrtvemu kotu, ker vas ne vidi (še posebej problematično pri tovornih vozilih in avtobusih);

- z voznikom vzpostavite očesni stik – tako se prepričate, da vas je opazil.

3. CESTO PREČKAJTE NA OZNAČENIH PREHODIH ZA PEŠCE.

4. BODITE PREVIDNI preden prečkate cesto, poglejte levo, desno in še enkrat levo.

5. NA AVTOCESTI NE SMETE PEŠAČITI ALI SE ZADRŽEVATI ZUNAJ VOZILA OB CESTIŠČU.

 

Na kakšen način lahko kot voznik poskrbite za varnost pešcev?

VOZNIKI:

1. BODITE PRIPRAVLJENI – v naseljih in v bližini prehodov za pešce bodite še posebej pripravljeni, da nenadoma ustavite. Še posebej bodite previdni v bližini šol, vrtcev in igrišč ter drugod, kjer so pogosto otroci in starejši, ki so še posebej ranljivi.

2. ZMANJŠAJTE HITROST – pešce je težko opaziti v temi ali mraku, posebej če ne uporabljajo odsevnikov, zato morate biti dodatno pozorni in zmanjšati hitrost.

3. PRIČAKUJTE – pešce lahko pričakujete ob vseh priložnostih, tudi tam, kjer je prepovedano (na AC, zunaj naselja). Pri zavijanju bodite dodatno pozorni na pešce in kolesarje, ki prihajajo s strani, saj jih zlahka spregledate.

4. OMOGOČITE VARNO PREČKANJE – pešcem pri prehodu za pešce vedno ustavite, saj imajo prednost, in jim tako omogočite varno prečkanje ceste.

5. BODITE POSEBEJ POZORNI PRI ZAVIJANJU – pri zavijanju bodite dodatno pozorni na pešce in kolesarje, ki prihajajo s strani, saj jih zlahka spregledate. Ne prehitevajte ali vozite mimo vozila, ki je ustavilo pešcu za prečkanje ceste.

Ne spreglejte