Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
9.24

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

5

Natisni članek

Volvo SUV XC60 Priključni hibrid test avtomobila

Četrtek, 1. 2. 2018, 9.24

6 let, 2 meseca

Test: Volvo XC60 T8 R-design twin engine

Volvo XC60: kako navduši s tehniko in varnostjo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

5

Volvo XC60 T8 | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Volvo XC60 se s hibridnim pogonom T8 zlahka kosa z uveljavljenimi tekmeci v premijskem segmentu SUV. Hibridni pogon skrbi za večje zmogljivosti, poraba pa je - če avta seveda ne uporabljamo le v mestu - ponavadi večja od desetih litrov na sto prevoženih kilometrov. Če tehnološkim prednostim dodamo še naziv najvarnejšega avtomobila na svetu, gre za skoraj popoln avtomobilski paket.

Motor: 2,0-litrski bencinski, 235 kW in elektromotor s 65 kW

Poraba goriva: od 9,0 do 11,4 l/100 km

Cena: 93.813 evrov

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki
Palec gor

Delovanje in odzivnost asistenčnih sistemov, počutje v potniški kabini, velik poudarek na varnosti, videz prestavne ročice, odlična zatesnjenost potniške kabine in skoraj neslišen bencinski agregat.
Palec dol

Priključni hibrid je varčen le v mestu, drugače pa se poraba zadržuje pri desetih litrih, 45 električnih kilometrov je dosegljivih le na papirju, za polnilni kabel za možnost polnjenja na javnih polnilnicah je treba doplačati.

Da želi biti nekoliko športen, sporoča že njegova modra preobleka z dodatki iz matiranega aluminija. Skupaj z 21-palčnimi platišči je na cesti vsekakor vpadljiv in pogledi se nanj lepijo kot za stavo. | Foto: Gašper Pirman Da želi biti nekoliko športen, sporoča že njegova modra preobleka z dodatki iz matiranega aluminija. Skupaj z 21-palčnimi platišči je na cesti vsekakor vpadljiv in pogledi se nanj lepijo kot za stavo. Foto: Gašper Pirman

Koncentrat varnosti, tehnike in kraljevskega počutja

Kar sedem let je trajalo, preden so Švedi pripravili novo generacijo, ki v kraljevskem stilu ponuja zmes skandinavskega minimalizma, topline izbranih materialov, pozornosti do detajlov, udobja in seveda varnosti. Samozavest mu je bila položena v zibelko, zato skupaj s pogonom T8 velja za tehnični dragulj, ki bo v ekstazo spravil vse tehnološke romantike.

Švedski princ ima preprosto vizijo - postati varnostni odličnjak, ki že zdaj aktivno in pasivno skrbi za varnost vseh udeležencev v prometu. Kot najzvestejši prijatelj je nenehno na preži za nevarnostjo in te z odprtimi rokami sprejme v svoj topel dom. Priključni hibrid ima v svoj DNK zapisani dve poglavitni funkciji - varčnost in športnost. Nasprotji, ki v praksi ne gresta z roko v roki, bistveno bolje pa postavni Šved izpolnjuje svoje poslanstvo s športnega vidika. Do stotice se ta več kot dve toni težek SUV izstreli v 5,3 sekunde.


Volvo XC60 – samozavest serijsko #video

Volvo XC60 zapeljal v Slovenijo: Spoznajte njegove mamljive podrobnosti #foto

To je novi volvo XC60 - koncentrat varnosti in vrhunskega dizajna #PrviVtisi


Volvo XC60 T8 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Hibridni pogon v službi športnosti in ne varčnosti

T8 večino časa poganja dvolitrski bencinski prisilno polnjeni štirivaljnik z 235 kilovati (320 KM) in 400 njutonmetri, pri zmanjševanju povprečne porabe goriva ali povečevanju zmogljivosti pa mu pomaga elektromotor s 65 kilovati (87 KM) in 240 njutonmetri navora. Skupna moč sistema znaša kar 300 kilovatov (407 KM) in skoraj kamionskih 640 njutonmetrov navora. Zaradi litij-ionske baterije z močjo 10,4 kilovatne ure ima 45 kilometrov električnega dosega.

Ker gre tehnološko izpopolnjen sistem, ki piha na dušo inženirskim romantikom, smo imeli zelo visoka pričakovanja. Ob koncu testa, ko smo v uredništvu staknili glave, smo prav vsi priznali, da nas je pogonski sklop pustil razmeroma mešanih občutkov. Obljubljene 2,1-litrske povprečne porabe nismo dosegli niti v sanjah. Na testu se je poraba zadrževala med devetimi in desetimi litri, ob športni vožnji pa poskočila tudi nad enajst litrov.

Da bi se približali obljubljeni številki iz tovarne, bi se morali voziti praktično izključno v mestu, s polno baterijo, ki bi jo napolnili na vsakih nekaj deset kilometrov. A zakaj bi potem sploh potrebovali prestižni, štirikolesno gnani, 2,1 tone težak in 4,7 metra velik SUV? Mogoče je to smiselno v mestih kot je London, kjer lahko brezplačno v mestno središče vstopijo le avtomobili z izpustom emisij, manjšim od 75 gramov. Zato ni presenečenje, da je tam T8 z izpustom vsega 49 gramov na 100 prevoženih kilometrov močno zastopan motor.

Za tehnične romantike:

- Osrednji hladilni sistem skrbi za hlajenje električnega zaganjača, ki je integriran v gred in polni baterijo, služi kot zaganjač za bencinski agregat in lahko podpre bencinski motor z električno močjo.

- Dodaten sistem za hlajenje je namenjen izključno hlajenju elektromotorja na zadnji osi in njegovega računalnika.

- Drugi dodaten sistem za hlajenje hladi baterijo v dveh načinih: pasivno prek radiatorja ali aktivno prek klimatske naprave v vozilu.

- Pametni regeneracijski zavorni sistem lahko ustvarjeno energijo shrani v baterijo ali pa je na voljo nemudoma.

- Zavorni sistem je opremljen s stabilizacijsko funkcijo, ki nadzoruje količino ustvarjene energije ter s tem ohranja optimalno stabilnost in trakcijo.

- S pomočjo naprednega dovajanja moči se štirivaljni agregati obnašajo enako kot šest- ali osemvaljni agregati.

- Kompresor skrbi za navor v nizkem območju vrtljajev in odzivnost, turbina pa prinaša moč. Pod 3.500 vrtljaji na minuto sta aktivna kompresor in turbina, nad 3.500 vrtljaji ostane aktivna le turbina.

Zdaj že prepoznaven element švedskih gospodov je Thorovo kladivo v sprednjih žarometih LED. Pametni žarometi, ki snop prilagajajo glede na preostala vozila v prometu, so še eden izmed tehnoloških presežkov. | Foto: Gašper Pirman Zdaj že prepoznaven element švedskih gospodov je Thorovo kladivo v sprednjih žarometih LED. Pametni žarometi, ki snop prilagajajo glede na preostala vozila v prometu, so še eden izmed tehnoloških presežkov. Foto: Gašper Pirman

Na prvi pogled se T8 od preostalih motorjev bistveno ne razlikuje, a ima skupaj z elektromotorjem kar 300 kilovatov in zmore po podatkih tovarne na elektriko prevoziti do 45 kilometrov. V praksi je ta številka težko dosegljiva, a smo na testu še vedno brez večjih težav prevozili približno 35 kilometrov. | Foto: Gašper Pirman Na prvi pogled se T8 od preostalih motorjev bistveno ne razlikuje, a ima skupaj z elektromotorjem kar 300 kilovatov in zmore po podatkih tovarne na elektriko prevoziti do 45 kilometrov. V praksi je ta številka težko dosegljiva, a smo na testu še vedno brez večjih težav prevozili približno 35 kilometrov. Foto: Gašper Pirman

Podrobnost pri detajlih je neverjetna. Obroba iz brušenega aluminija na armaturni plošči je izdelana iz enega dela, spojko pa so pametno oblikovali v obliki švedske zastave. | Foto: Gašper Pirman Podrobnost pri detajlih je neverjetna. Obroba iz brušenega aluminija na armaturni plošči je izdelana iz enega dela, spojko pa so pametno oblikovali v obliki švedske zastave. Foto: Gašper Pirman

Ko prvič zbudiš vseh 407 "konjev", je občutek neverjeten

Da morda T8 v ospredje bolj kot majhno porabo potiska športnost, postane jasno ob pogledu na nekatere manj opazne dodatke. Kot edini ima na volanskem obroču nameščene lopatice za ročno pretikanje prestav, pri izbiri voznega profila je na voljo power in nekoliko športno obarvano potniško kabino krasijo športni dodatki R-design. Ta paket prinaša še športne sedeže, aluminijaste stopalke in športno podvozje.

Vse dvome pa razblini ob pritisku na stopalko za plin. Ko prvič zbudiš vseh 407 "konjev", je občutek neverjeten. Pospešek, že kar premočan za takšen avtomobil in v srednjem območju vrtljajev, kar ne popusti. Praktično v vseh režimih je bencinski agregat uglajen in neverjetno tih, skoraj neslišen. Če v enačbo dodamo še nekoliko bolj športno zračno podvozje, je za odtenek bolj športen kot večji XC90, a še vedno pri tem ne dohaja nemcev (Audi Q5 in BMW X3). Je pa po drugi strani bolj udoben, a tudi tukaj ne parira mercedes-benzu GLC.

Gre torej za mešanico različnih okusov, ki bodo zadovoljili praktično ves spekter voznikov, le tisti najbolj športni ali tisti, ki iščejo popolno vozniško udobje, bodo morda vihali nos. Da, želi biti zelo kultiviran, vljuden, a je hkrati odločen gospod na vrhuncu svoje moči. Ne ustraši se izziva, ne v zavojih ne na brezpotjih.

Video: Kako pri podjetju Orreferos ročno izdelajo vsako prestavno ročico

Uradno najbolj varen avto leta 2017

To, kar smo si upali trditi že na prvi vožnji, so potrdili tudi pri zvezi Euro NCAP. XC60 je prejel 98 odstotkov mogočih točk v kategoriji varnosti odraslih potnikov, v kategoriji varnostnih asistenčnih sistemov je prejel 95 odstotkov mogočih točk, kar je kar 20 odstotkov več kot naslednji najboljši veliki športni terenec, s tem pa si je prislužil titulo najvarnejši avtomobil leta 2017.

Večjih pripomb na delovanje in povezanost sistemov nimamo. Ti niso preveč vsiljivi in odreagirajo takrat, ko je to potrebno. Upamo si trditi, da osredotočen, zbran in odgovoren voznik ob podpori umetne inteligence tega avtomobila verjetno nikoli ne bo povzročitelj prometne nesreče. Če upoštevamo, da zna XC60 z aktivnim krmiljenjem in razporejanjem zavorne sile vozniku v hitrostnem območju od 60 do 140 kilometrov na uro pomagati preprečiti čelno trčenje, nadzor mrtvih kotov pa je podprt s krmilno asistenco, ki prepreči, da bi vozilu v mrtvem kotu zaprli pot in povzročili nesrečo.

Nadgradili so tudi sistem za preprečevanje naleta pri nižjih hitrostih (City safety). Med 50 in 100 kilometri na uro zna nalet preprečiti s sočasno zavorno in krmilno asistenco. Ta vozniku s pomikom volana pomaga v kočljivi situaciji tudi takrat, ko senzorji spoznajo, da ima avtomobil glede na hitrost premalo prostora, da bi zgolj z zaviranjem preprečil nalet. S kamero ta sistem prepoznava tudi pešce, kolesarje in večje živali. Dober občutek je, ko veš, da vsa družina sedi v tako varnem avtomobilu. Volvo, sedi, pet.

Oblikovno XC60 sledi preostalim članom družine, zato bi imel lahko kdo težave s prepoznavanjem obeh največjih članov družine XC. | Foto: Gašper Pirman Oblikovno XC60 sledi preostalim članom družine, zato bi imel lahko kdo težave s prepoznavanjem obeh največjih članov družine XC. Foto: Gašper Pirman

Nekoliko bolj športno obarvana notranjost, ki pa je še vedno sinonim dobrega počutja in užitkov. | Foto: Gašper Pirman Nekoliko bolj športno obarvana notranjost, ki pa je še vedno sinonim dobrega počutja in užitkov. Foto: Gašper Pirman

Za ekskluzivno prestavno ročico samodejnega menjalnika so poskrbeli pri prestižnem proizvajalcu kristalnih kozarcev Orrefors. Vsaka prestavna ročica je povsem unikatna, saj je izdelana ročno, oblikujejo pa jo izjemno natančne roke švedskih mojstrov. | Foto: Gašper Pirman Za ekskluzivno prestavno ročico samodejnega menjalnika so poskrbeli pri prestižnem proizvajalcu kristalnih kozarcev Orrefors. Vsaka prestavna ročica je povsem unikatna, saj je izdelana ročno, oblikujejo pa jo izjemno natančne roke švedskih mojstrov. Foto: Gašper Pirman

Bistvo vsega je prilagodljiva in tehnično izpopolnjena arhitektura

Prilagodljivo produktno arhitekturo SPA (Scalable Product Architecture) so pri Volvu razvijali štiri leta. Ne gre le za megalomanski projekt, ki je vase posrkal enormne količine denarja, gre za prihodnost Volva. S pomočjo ene arhitekture se jim je odprl svet novih možnosti, ki pod eno streho združuje širok spekter različnih vozil. Naj bo to dimenzijsko majhno vozilo, opremljeno z dvokolesnim pogonom in dizelskim agregatom, ali pa velik SUV s štirikolesnim pogonom in priključnim hibridom. Možnosti so pravzaprav neskončne.

A če se ozremo v samo drobovje same SPA, lahko vidimo, da so prednosti, ki jih prinaša, dvojne. S svojo fleksibilnostjo osvobaja inženirje in oblikovalce ter jim omogoča snovanje in implementacijo široke palete novih, privlačnih oblikovalskih potez, obenem pa omogoča izboljševanje voznih lastnosti, uveljavljanje najnaprednejših varnostnih rešitev, zagotavljanje najnovejših tehnologij za omreženje avtomobila ter povečanje notranjega prostora.

Ko se ekološka ozaveščenost preprosto ne izplača

Ker nas je švedski džentelmen očaral na skoraj vsakem koraku, se je moralo nekje zalomiti. Tokrat se je seveda pri ceni. Ali je vredno plačati sto tisočakov za ekološko usmerjen model, ki sicer predstavlja alternativo in je naložba v prihodnost, ali izbrati recimo akcijski model z dizelskim D4, štirikolesnim pogonom in izredno dobro založenim paketom Momentum+ za malce več kot 45 tisoč evrov? Seveda je na koncu vse odvisno od debeline denarnice in želja vsakega kupca, a plačati dvakrat več za T8 se zdi ta trenutek norost. Še posebej če upoštevamo, da tako gnani avtomobil porabi približno deset litrov goriva. Če vam seveda ni pri srcu dizelski agregat, ki bo še vedno daleč najbolje prodajani motor pri nas, je na voljo še bencinski T5. Ta pod eno streho uspešno združuje športnost in vsakodnevno uporabnost.

Cena testnega vozila: 93.813 evrov

Cena osnovnega testnega vozila: 70.643 evrov

Dodatna oprema: 23.170 evrov

Zimski paket 380 EUR, paket osvetlitve 1.088 EUR, paket prilagodljivosti pro 1.036 EUR, paket intellisafe pro 1.914 EUR, električno nastavljiv sovoznikov sedež s spominom 525 EUR, električno nastavljiv voznikov sedež s spominom 852 EUR, električne otroške ključavnice na zadnjih vratih 105 EUR, head up display 1.311 EUR, parkirna kamera 360 1.154 EUR, volvo guard alarm 590 EUR, pepelni spredaj/zadaj in vžigalnik 40 EUR, zatemnjena stekla, vrata zadaj in prtljažnik 459 EUR, laminirana stekla, stranska in zadnja + vodoodbojna 1.088 EUR, navigacijski sistem sensus 1.285 EUR, električno poklopljivi vzglavniki in sedeži zadaj 197 EUR, električno zložljivi sedeži v drugi vrsti 302 EUR, zvočni sistem Bowers&Wilkins 3.278 EUR, pomoč pri parkiranju spredaj in zadaj 446 EUR, ogrevanje sedežev zadaj 262 EUR, ogrevan usnjeni volan 262 EUR, obvolanske prestavne ročice 184 EUR, sovoznikov predal s ključavnico 40 EUR, Apple Carplay in Android Auto 393 EUR, torba za polnilni kabel 52 EUR, zračno vzmetenje in aktivna šasija 2.491 EUR, aluminijasta platišča 21'' 2.164 EUR, barva bursting modra 1.272 EUR.

 

Tehnični podatki – Volvo XC60 T8 R-design Twin Engine

Motor:


Bencinski+elektromotor, štirivaljni; moč: 300 kW (235 kW + 65 kW) pri 5.700 vrt./min., navor: 640 Nm pri 2.200-5.400 vrt./min., menjalnik: 8-stopenjski, samodejni

Mere in masa:

Dolžina: 4.688 mm, širina: 2.117 mm, medosna razdalja: 2.865 mm, višina: 1.658 mm, prostornina prtljažnika: 468-1.940 l, posoda za gorivo: 50 l, gume: 255/40 R21, masa: 2.115 kg

Zmogljivosti in poraba:

Najvišja hitrost: 230 km/h, pospešek do 100 km/h: 5,3 s, poraba kombinirana: 2,1 l/100 km, izpust CO2: 49 g/km

Serijska oprema :

Elektronska klimatska naprava - dvopodročna • CleanZone AQS Sistem kakovosti zraka • Senzor vlažnosti zraka • Šobe za pranje vetrobranskega stekla vgrajene v brisalcih • Daljinsko centralno zaklepanje • Kaljena stranska stekla ter steklo zadaj • Digitalna voznikova instrumentna plošča 8'' • Mehansko nastavljiva sedeža spredaj z električno nastavitvijo višine • Ledvena opora električno nastavljiva v štirih smereh • Ročno zložljivi sedeži v drugi vrsti zadaj • Ročno zložljivi vzglavniki zadaj • Osvetljeni kozmetični ogledali spredaj • Držalo za parkirne liste na vetrobranskem steklu • Usnjena prestavna ročica • Vzvratno ogledalo z ročnim zasenčenjem • Preproge spredaj in zadaj • Prekrivalo prtljažnega prostora • Integrirani strešni nosilci svetle barve • Standardne obrobe stranskih stekel • Ogledala in kljuke v barvi vozila • Utripajoče zavorne luči pri zaviranju v sili • City Safety - sistem za preprečitev trčenja z vozili, kolesarji, pešci ter večjimi živalmi • Omejevalnik hitrosti • Tempomat • Asistent za preprečitev odvzema prednosti pri zavijanju v levo • Asistent za ohranjanje vozne smeri • Pomoč pri speljevanju v klanec • Pomoč pri spustu • Senzor za dež • Zračni blazini spredaj • Zračna blazina za kolena na voznikovi strani • SIPS - stranski zračni blazini v sprednjih sedežih • SIPS - zračni zavesi za glavo in ramena • SIPS - zaščita med bočnim trčenjem • Whiplash zaščita za hrbtenico na sprednjih sedežih • Opozorilo za pripetost z varnostnim pasom • Stikalo za izklop sovoznikove zračne blazine • ISOFIX na zadnjih sedežih - zunanji poziciji • Napredni informacijski sistem za voznika (IDIS) • Zvočni sistem High performance • Multifunkcijske tipke na volanu • AUX in USB priključek • Bluetooth • Prepoznavanje obcestnih znakov (RSI) • Glasovno upravljanje • Start - Stop funkcija • Dynamic podvozje • Nadzor tlaka v pnevmatikah
Ne spreglejte