Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
24. 12. 2015,
13.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen Družinski Avtomoto Prva vožnja

Četrtek, 24. 12. 2015, 13.47

7 let, 12 mesecev

Volkswagen touran: stal bo 21.513 evrov in ponujal največji prtljažnik v razredu

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvič za volanom kompaktnega enoprostorca s 743-litrskim prtljažnikom. Videz ostaja zadržan, prostorsko in varnostno je napredoval. V Sloveniji od 21.513 evrov.

Videz je pričakovan, rast (zaradi golfa sportsvana) prav tako

Pri videzu, kljub dejstvu, da Volkswagen opeva in zagovarja dinamičnost njegovega dizajna, ni presenečenj.

Touran kljub prilagajanju sodobnim oblikovalskim smernicam ostaja zadržan. To je še posebej izrazito v živo. In tovrstni pristop pač polarizira, a dejstvo je, da bi prevelika odstopanja od uveljavljenih norm znamke bržkone prej kot izreden uspeh izzvala odklonilen odnos kupcev.

Merski prirastki so drznejši – touran je v primerjavi s predhodnikom zrasel v dolžino (13 centimetrov), prilagodljiva platforma pa mu je zagotovila tudi 11-centimetrsko podaljšanje medosja.

Delni razlog za občutno rast je klasično povečevanje vozila med zamenjavo generacij, po drugi plati pa so morali njegovi snovalci ustvariti jasnejšo razmejitev med njim in enoprostorsko navdahnjenim golfom sportsvanom.

Zlahka do tretje vrste sedežev, prostora je tam nadpovprečno veliko

Že predhodnik je glede na kompaktne mere veljal za prostorsko odlično izkoriščenega, tretja generacija pa je tovrstno ponudbo še dodatno nadgradila in optimizirala tudi uporabnost.

Najprej prostor. Podobno kot prej je touran na voljo s petimi ali sedmimi sedeži, tretja sedežna vrsta pa je tokrat pridobila največ. Trinajst milimetrov več prostora je za glave, občutnih 54 milimetrov več pa za noge oziroma za kolena.

Volkswagen je izboljšal tudi dostop do tretje vrste. S svojimi 175 centimetri sem pot nazaj našel zlahka, ravno še dovolj prostora sem imel za kolena, stopala in glavo, kar v tem razredu nikakor ni samoumevno. Iz Ljubljane se ne bi, na primer, peljal do Milana, pot v štajersko prestolnico ali na obalo pa bi zlahka zdržal. Omeniti je treba tudi, da sta po novem s pritrdišči isofix opremljena tudi omenjena sedeža šest in sedem.

Sedeži prvič v dno. V osnovi je na voljo 743 litrov.

Touran je prvič opremljen s sistemom fold flat, ki omogoča lahkotno zlaganje sedežev v popolnoma ravno dno. Prtljažnik naj bi bil s 743 litri (48 litrov več kot pri prejšnji generaciji) največji v razredu, zlaganje druge sedežne vrste na razpolago ponudi 1.980 litrov. Sovozniški sedež je seveda poklopljiv – takšna konfiguracija omogoča prevoz predmetov, dolgih do 2,7 metra.

Zakaj nima drsnih vrat? Zaradi skupne mase in stroškov.

Voznik in potniki bodo lahko imeli na voljo do 47 odlagališč, med katerimi posebej izstopajo priročne rešitve, kot je plastična, zlahka odstranljiva "kantica" iz sredinskega naslona, ki jo je mogoče zlahka očistiti, pri sovoznikovih nogah je mrežica, namenjena tabličnemu računalniku.

O vprašanju odsotnosti drsnih vrat smo že pisali, ko smo večer pred odprtjem avtomobilskega salona, Ženevi, marca za rokav pocukali Heinza-Jakoba Neusserja, vodja tehničnega razvoja pri Volkswagnu.

Neusser je poudaril, da drsna vrata pri touranu ne bi pomenila bistveno drugačne uporabniške izkušnje (s tem se ne strinjamo), z izbiro klasičnega pristopa pa naj bi Volkswagen privarčeval pri stroških in masi vozila, ki je, mimogrede, do 62 kilogramov nižja kot pri prejšnji generaciji. Takšna rešitev bi namreč zaradi posebnega mehanizma pomenila tudi nepotrebno povečanje širine vozila. Drsna vrata torej dokončno ostajajo domena večjih bratov – sharana in multivana.

Kabina je tiha in zelo kakovostna. Svetleče plastike je veliko ...

Voznikovo delovno okolje je vključno z armaturno ploščo ostalo podobno predhodnikovemu. Poteze so znane, eksperimentiranja ni bilo, so pa materiali boljši in splošna kakovost je na visoki ravni. Kabina je tudi zelo tiha. Grajamo trendovsko uporabo svetleče piano plastike. V redkokaterem avtomobilu jo je toliko. Prašni delci bodo stalno na razstavi. O položaju za volanom in ergonomski ustreznosti nima smisla izgubljati besed. To je, podobno kot velika večina Volkswagnovih vozil, obvladal že predhodnik in to obvlada tudi novinec.

V gneči bo znal voziti sam, reševal bo nepozorne voznike ...

Volkswagen varnost potnikom obljublja z obsežnim paketom že znanih asistenčnih sistemov, ki znajo združevati delovanje posameznih aktivnovarnostnih elektronskih pomagal.

Lep primer je sistem emergency assist – v primeru voznikove neodzivnosti aktivni tempomat poveča razdaljo pred vozilom spredaj, sistem lane assist zadržuje avtomobil na voznem pasu, trem glasnim zvočnim in grafičnim opozorilom sledita dva kratka, opozorilna zavorna sunka, vklopijo se vse štiri smerne utripalke in na koncu vozilo avtonomno zavira do ustavitve.

Sistem, ki smo ga prvič preizkusili v novem passatu, se počasi in vztrajno širi po koncernu – z njim sta, na primer, opremljena tudi nova škoda superb in audi Q7.

Touran bo zmogel s pomočjo sistema traffic jam assist avtonomno voziti tudi v gneči, a treba je omeniti, da morajo biti voznikove roke ves čas na volanu. Evropska zakonodaja še ne dovoljuje popolne voznikove pasivnosti … Serijsko bo touran med drugim opremljen tudi s sistemom samodejnega zaviranja pri nizkih hitrostih, sistemom rear traffic allert, ki s tipali na zadku nadzoruje okolico vozila med vzvratnim zapuščanjem parkirnega mesta …

V sklopu prve vožnje smo znova in uspešno preizkusili tudi sistem trailer assist za samodejno parkiranje prikolice.

Razume jezika android in iOS, povezljiv celo s kamero gopro

Z drugo generacijo modularnega sistema infotainment je touran nadgradil tudi povezljivost.

Povezovalna aplikacija app connect s tako imenovanim mirror linkom oziroma preslikavo zaslonov mobilnih telefonov podpira Applov car play in Googlov androidni auto sistem, zato bo touranov vmesnik združljiv z veliko večino pametnih telefonov, uvaja pa tudi zanimivo novost – aplikacijo cam connect (ta bo na voljo le v povezavi z operacijskimi sistemi android), ki omogoča povezavo s kamero gopro.

Rešitev smo lahko za silo preizkusili in poročamo, da veliko obeta. Voznik ali sopotnik bosta rešena stalnega pogledovanja v drugo ali tretjo vrsto, ki lahko pomeni tudi morebitno nevarnost.

Zamik delovanja sistema, ki sliko projicira na zaslon vmesnika na armaturni plošči, je občuten, dolg približno sekundo ali dve, zakonodaja pa (še?) ne dovoljuje videoprenosa. Tudi zato je sistem za zdaj omejen z razmeroma počasnim osveževanjem slike – sveža se na zaslonu pojavi vsake tri sekunde.

Pripomoček bi oziroma bo lahko ponudil dostopno alternativo uporabnikom, ki pogosto prevažajo živali – na primer konje. Kamera gopro je namreč dovolj majhna, trpežna in jo je s posebnimi držali ali nalepkami mogoče namestiti skoraj kamorkoli.

Štirje motorji, najvarčnejši dizel obljublja štitilitrsko povprečje

Slovenski kupci bodo lahko izbirali med štirimi motorji – dvema bencinskima strojema TSI s prostorninami 1,2 (81 kW) in 1,4 (110 kW) (ponekod se bo mogoče odločiti tudi za 1,8-litrski motor s 132 kilovati največje moči). Dizla sta dva in razporeditev moči je enaka. 1,6-litrski motor ponuja 81 kilovatov, dvolitrski pa 110. Tudi dizelska ponudba bo v Sloveniji malenkost okrnjena. Nekateri trgi bodo lahko izbrali tudi 140-kilovatno različico dvolitrskega motorja TDI.

Naj spomnimo, najšibkejši dizel naj bi, če se kupec odloči za doplačilo samodejnega menjalnika DSG, v teoriji porabil le 4,1 litra dizla na sto kilometrov. Vsekakor upamo, da se bo touran s takšno kombinacijo pogonskega sklopa znašel v testni floti uvoznika.

Ne spreglejte