Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
21. 4. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

test Volkswagen

Petek, 21. 4. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Volkswagen golf ostaja "trendsetter" razreda, a to ima za voznika svojo ceno #test

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
Volkswagen golf test | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Pri prenovljenem volkswagnu golfu ni ključno vprašanje, ali je eden od najbolje prodajanih avtomobilov v Evropi dober oziroma kakovosten – tega mu kot "trendsetterju" razreda objektivno nikoli ni mogel nihče očitati – temveč, kaj posamezni kupec pri golfu dobi za vloženo količino denarja in kako konkurenčen je v primerjavi s svojimi tekmeci.

Motor: dvolitrski dizelski motor TDI, moč: 110 kW (150 "konjev")
Poraba goriva na testu: 6,9 l/100 km
Cena testnega avtomobila: 39,191 EUR

Palec gor : vozne lastnosti, digitalni zaslon, dostopni digitalni merilniki, vzvratna kamera, vlečna kljuka
Palec dol : cena, dragi sedeži niso električno nastavljivi, glasen dizelski motor, doplačljiva bela barva

Podrobneje o ceni | Tehnični podatki | Vaše mnenje - anketa

To je namreč avtomobil, ki je na voljo v izjemno širokem cenovnem okvirju. Povsem osnovni stane le dobrih 16 tisočakov, naš zelo dobro opremljeni testni primerek – ta sicer ne pomeni povprečne konfiguracije slovenskega kupca – pa je stal skoraj 40 tisoč evrov. In že tu lahko napišemo prvi sklep: golf za veliko denarja je odličen, saj po prenovi pregovorno tehnološko osnovo, dobre vozne lastnosti in ergonomijo nadgrajuje z novimi digitalnimi elementi. Toda, 40 tisočakov za golfa?

Na tem mestu ne bomo sodili, ali je za golfa smiselno dati 40 tisočakov – za enak znesek dobimo na primer zelo dobro opremljeno karavansko škodo superb, moderne crossoverje in podobno – in bomo to odločitev prepustili kupcem. | Foto: Gregor Pavšič Na tem mestu ne bomo sodili, ali je za golfa smiselno dati 40 tisočakov – za enak znesek dobimo na primer zelo dobro opremljeno karavansko škodo superb, moderne crossoverje in podobno – in bomo to odločitev prepustili kupcem. Foto: Gregor Pavšič

Aluminijasta 18-palčna platišča stanejo dobrih tisoč evrov. | Foto: Gregor Pavšič Aluminijasta 18-palčna platišča stanejo dobrih tisoč evrov. Foto: Gregor Pavšič Poceni golf ni prevladujoč, tisti dražji pa stopa iz okvira "ljudske" znamke

Med omenjene digitalne novosti spada digitalna armaturna plošča, ki jo poznamo iz passata (in še prej Audijev), prav tako tudi povsem novi digitalni zaslon na dotik s sredinske konzole. Tak avto lahko skupaj z dodatki udobja celo približa golfa premium tekmecem. Na drugi strani smo že v naši primerjavi kombilimuzin tega razreda za 20 tisočakov ugotovili, da dobimo pri tekmecih poleg dobrega motorja tudi bolj vpadljivo zunanjost in boljšo opremljenost. Tisti pravi "ljudski" golf je torej zanesljivo prevlado v razredu že izgubil, za lov na premium kupce pa bo že zaradi "ljudskega" izvora svoje znamke najbrž vselej prekratek.

Na tem mestu ne bomo sodili, ali je za golfa smiselno dati 40 tisočakov – za enak znesek dobimo na primer zelo dobro opremljeno karavansko škodo superb, moderne crossoverje in podobno – in bomo to odločitev prepustili kupcem. Dobro je, da ima avto tako velik cenovni razpon in lahko zadovolji širok krog voznikov, toda precej slabo postavljena spodnja letvica opreme avtu ne šteje v prid. Omenimo le doplačljivo osnovno belo barvo za 131 evrov (belosrebrna kovinska s testnega vozila stane 518 evrov), ki je sicer res trendovska, a tekmeci jo ponujajo brezplačno.

Golf v notranjosti postaja vse bolj digitalen. Števci stanejo dobrih 600 evrov, nov zaslon na sredinski konzoli pa več kot 1.800 evrov. Zaslon je odličen in je golfov adut pred tekmeci. | Foto: Gregor Pavšič Golf v notranjosti postaja vse bolj digitalen. Števci stanejo dobrih 600 evrov, nov zaslon na sredinski konzoli pa več kot 1.800 evrov. Zaslon je odličen in je golfov adut pred tekmeci. Foto: Gregor Pavšič

Osnovni dizelski golf je lahko skoraj za polovico cenejši

Prenovljeni golf je lahko seveda tudi bistveno cenejši, kar dokazuje drugi primer testnega avtomobila. Ta je opremljen z osnovnim 1,6-litrskim dizelskim motorjem (81 kilovatov oziroma 115 "konjev") in petstopenjskim ročnim menjalnikom. Tak avto v osnovi stane 20.900 evrov, testni pa ima še za pet tisoč evrov dodatne opreme. V njej je tudi novi digitalni zaslon (več o tem spodaj). Manjši dizelski motor je od dvolitrskega cenejši za 1.500 evrov, doplačilo za samodejni menjalnik pa znaša dobra dva tisočaka.

Zanimiva je tudi primerjava z najbolj športnim golfom R, ki ga je prav tako mogoče dobiti že za dobrih 40 tisoč evrov. Moderna digitalna oprema proti avtomobilu z več kot 300 "konji"?

Koliko bi bili pripravljeni odšteti za volkswagen golfa?

  • Do 20 tisoč evrov
    39,29 %
    277 glasov
  • Od 20 do 25 tisoč evrov
    13,90 %
    98 glasov
  • Od 25 do 30 tisoč evrov
    2,41 %
    17 glasov
  • Nad 30 tisoč evrov
    2,70 %
    19 glasov
  • Izbral bi konkurenčni avtomobil
    41,70 %
    294 glasov
Oddanih 705 glasov

Nov digitalni zaslon je odličen in takega med tekmeci (in širše) nima nihče

Hvalimo cenovno dostopnost digitalnih merilnikov, ki stanejo dobrih 600 evrov. Lahko bi bili sicer še bolj prilagodljivi, saj je mogoče izbirati le tip informacij v srednjem delu zaslona in prikaz parametrov, merilnika hitrosti in vrtljajev motorja pa sta vselej pred voznikovimi očmi. Peugeot (ne sicer pri modelu 308) ima precej bolj animirane in prilagodljive merilnike.

Novi digitalni zaslon je odličen in z njim opremljeni golf poseka tudi vse premium tekmece pri Audiju, Mercedesu in BMW. Tako dobrega zaslona primerljivo velik avtomobil nima in morda bo golfu na tem področju tekmec šele nova tesla 3. Prednost zaslona ni le njegova velikost, temveč visoka ločljivost. Zaslon vozniku daje občutek, kot bi na sredinsko konzolo pripel najmodernejši pametni telefon ali tablico z visokoločljivostnim zaslonom.

Glede voznih lastnostih je pri golfu težko napisati kaj novega, saj se prenova tega področja ni dotikala. Kljub temu da testni avtomobil ni imel prilagodljivega blaženja in izbire programa vožnje, je skoraj v vseh položajih na cesti zelo zanesljiv, udoben in vozniško dovolj čvrst. | Foto: Gregor Pavšič Glede voznih lastnostih je pri golfu težko napisati kaj novega, saj se prenova tega področja ni dotikala. Kljub temu da testni avtomobil ni imel prilagodljivega blaženja in izbire programa vožnje, je skoraj v vseh položajih na cesti zelo zanesljiv, udoben in vozniško dovolj čvrst. Foto: Gregor Pavšič

Kakovost vzvratne kamere je odlična, kar je tudi posledica ločljivosti digitalnega zaslona. | Foto: Gregor Pavšič Kakovost vzvratne kamere je odlična, kar je tudi posledica ločljivosti digitalnega zaslona. Foto: Gregor Pavšič Vtis vzvratne kamere pokvari zvok njenega pokrovčka

V povezavi z zaslonom hvalimo tudi kakovost vzvratne kamere, ki spada v sam vrh avtomobilske ponudbe. Vidljivost nazaj je odlična, kamera se tudi vklopi dovolj hitro. Motil pa nas je zvok pokrovčka na zadnjih vratih, ki se sliši ob vsakem pretikanju v vzvratno in nato spet v prvo prestavo oziroma način D pri samodejnem menjalniku. Ta zvok se v notranjosti sliši precej bolj očitno kot zunaj avtomobila.

Ko smo iPhone priklopili na vmesnik Car Play, je do izraza spet prišla boljša ločljivost zaslona. Napisi so bili manjši kot sicer, skrajno levo so bile vidne še dodatne ikone za hiter dostop do omogočenih aplikacij. Na dotik je zaslon hitro odziven, manj navdušeni smo bili nad upravljanjem z ročnimi gestami. Tovrstna usmeritev v umetno inteligenco je nedvomno avtomobilska prihodnost, a vsaj danes vozniku uporabne vrednosti ne ponuja. Mahanje z roko namreč kljub vaji vselej ne menja radijskih postaj ali podstrani menija, saj je treba ujeti pravi položaj in imeti nato še kanček sreče. Med vožnjo mora voznik z očmi preveriti zaslon, ali sta se njegova roka in senzor ustrezno povezala.

Video - Odpiranje in zapiranje pokrovčka kamere na zadku golfa

Ti sedeži stanejo več kot 2.200 evrov. Čeprav so udobni, so bili za testnega golfa najdražja postavka dodatne opreme. | Foto: Gregor Pavšič Ti sedeži stanejo več kot 2.200 evrov. Čeprav so udobni, so bili za testnega golfa najdražja postavka dodatne opreme. Foto: Gregor Pavšič Sedeži za debela dva tisočaka, ki niso električno nastavljivi?

Če bi golfa konfigurirali zase, bi se najbrž težko odločili za najdražji tip sedežev. Ti so bili najdražji del dodatne opreme v avtomobilu. Kljub ceni 2.272 evrov niso električno nastavljivi. Dinamičen videz avtomobila seveda stane, zato znaša doplačilo za 18-palčna platišča dobrega tisočaka, enako tudi za strešno okno.

Trikraki usnjeni in večfunkcijski volanski obroč je del paketne opreme highline. | Foto: Gregor Pavšič Trikraki usnjeni in večfunkcijski volanski obroč je del paketne opreme highline. Foto: Gregor Pavšič Pogrešali smo novi bencinski motor

Še največji pomislek pri testnem avtomobilu smo imeli ob izbiri dvolitrskega dizelskega motorja, ki je imel moč 110 kilovatov oziroma 150 "konjev". Ob nekoliko bolj odločni vožnji je povprečna poraba presegla osem litrov na 100 prevoženih kilometrov, ob pazljivejši in bolj varčni pa je upadla tudi pod pet litrov na 100 prevoženih kilometrov.

Do poletja bo dizelski motor še večinska izbira prenovljenega golfa, z zanimanjem pa pričakujemo prihod novega Volkswagnovega 1,5-litrskega bencinskega motorja (110 kW/150 "konjev"). | Foto: Gregor Pavšič Do poletja bo dizelski motor še večinska izbira prenovljenega golfa, z zanimanjem pa pričakujemo prihod novega Volkswagnovega 1,5-litrskega bencinskega motorja (110 kW/150 "konjev"). Foto: Gregor Pavšič

Toda motor je še vedno glasen, robat in nič kaj v skladu z Volkswagnovo deklarirano zavezo avtomobilom, prijaznim do okolja. Za navadnega golfa je to najmočnejša različica dizelskega motorja, le golf GTD ima na voljo še 135-kilovatni motor (184 "konjev"). Žal trenutno v Sloveniji še ni na voljo (predvidoma prihaja junija) novi 1,5-litrski bencinski motor, ki bo z močjo 110 kilovatov (150 "konjev") pri golfu zagotovo spadal med najbolj zanimive različice. Trenutno razpoložljivi bencinski motorji namreč nimajo popolne ponudbe, saj je 1,4-litrski bencinski motor na voljo le z močjo 110 ali 125 "konjev". Močnejši "150-konjski" 1,4-litrski motor TSI, ki ga na primer ima koncernski brat seat leon, pri golfu ni na voljo.

Vsaj do junija oba dizla torej nimata prave alternative, saj bencinski motor z močjo 125 "konjev" zagotovo ne bo zadovoljil nekoliko bolj zahtevnih voznikov. Kdor torej kupuje golfa, naj počaka na poletje in premisli o izbiri nove bencinske alternative.

Video - Enostavno upravljanje z zložljivo kljuko

To je spodnji del sprednjega odbijača golfa pred prenovo. Kamera radarskega senzorja je bila izpostavljena udarcem, zdaj so jo skrili za logotip Volkswagna na maski motorja. | Foto: Gregor Pavšič To je spodnji del sprednjega odbijača golfa pred prenovo. Kamera radarskega senzorja je bila izpostavljena udarcem, zdaj so jo skrili za logotip Volkswagna na maski motorja. Foto: Gregor Pavšič Zanimive podrobnosti, ki ločijo golfa pred prenovo in po njej

Če bi starega in prenovljenega golfa postavili drug zraven drugega, bi bistvene razlike težko opazili. Posamezne linije (na primer povezava dnevnih luči LED s kromirano letvico na maski motorja) so zelo lepe in skrbijo za nedvomno skladnost vozila.

Zanimive pa so še nekatere podrobnosti. Pred prenovo je imel golf klasični zaključek izpušnega sistema. Zdaj je skrit, na spodnjem robu zadnjega odbijača pa so naredili le imitacije športnih zaključkov izpušne cevi. V notranjosti je imel prej sovoznikov predal ključavnico za zaklepanje, po prenovi tega predala vsaj pri testnem golfu ni bilo mogoče zakleniti. Na drugi strani hvalimo novost pri sprednjem odbijaču. Pred prenovo je bila tam radarska kamera povsem izpostavljena trkom in poškodbam, zdaj pa ima golf to kamero (osnova za radarski tempomat …) skrito in bolje zaščiteno za logotipom Volkswagna na maski motorja.

Med tekmeci bo tudi novi Volkswagnov crossover T-roc

Golfa do nove generacije čaka še nekaj let in čeprav bo v Evropi zagotovo obdržal mesto najbolje prodajanega avtomobila v razredu, mu tekmecev ne bo manjkalo. Znotraj koncerna omenimo seata leona, med nemškimi znamkami opla astro, med francoskimi peugeota 308 in renaulta megana, med tistimi z Daljnega vzhoda pa predvsem hyundaia i30. V absolutnem pogledu so golfu težko kos, a pomembno je tudi razmerje med ceno, kakovostjo in opremljenostjo različice avtomobila za konkretnega kupca. Nihče se ne more približati premium ravni toliko kot golf, a zato v cenovnem razponu do 20 tisoč evrov preostali ponudijo več. Zanimivega tekmeca pa bo golf dobil jeseni, ko bo Volkswagen predstavil svojega novega crossoverja T-roca. Glede na avtomobilske smernice v Evropi lahko ta občutno zareže v golfovo prodajno pogačo.

Cena testnega avtomobila: 39.191 evrov

Cena osnovnega modela: 16.657 (1.0 TSI trendline)
Cena osnovnega testnega avtomobila: 25.969 EUR

Dodatna oprema: 12.701 EUR

belosrebrna kovinska barva: 556 EUR, vlečna kljuka: 556 EUR, radio-navigacijski sistem Discover pro: 1.857 EUR, zatemnjeni zadnje in stranski zadnji stekli: 168, električno poklopni zunanji ogledali: 185 EUR; parkirna asistenca Park Assist: 838 EUR, Blind spot senzor: 618 EUR; aktivni informacijski zaslon: 664 EUR, zvočni sistem Dynaudio excite: 221 EUR, zadnje luči LED s smernikoma: 372 EUR, aluminijasta platišča Jurva: 1.057 EUR, električno pomično strešno okno: 1.040 EUR, športno podvozje: 221 EUR, usnjen večfunkcijski ogrevan volanski obroč: 134 EUR; žarometi LED z dinamičnim uravnavanjem: 1.213 EUR, funkcija prepoznavanja prometnih znakov: 297 EUR, alarmna naprava: 326 EUR, usnjeno oblazinjenje Vienna: 2.272 EUR, sistem Kessy: 362 EUR
 

 

MOTOR

Štirivaljni dizelski (4 ventili/valj), 1.968 cm3; moč: 110 kW od 3.500 do 4.000 vrt./min.; navor: 340 Nm od 1.750 do 3.000 vrt./min.

MERE

Dolžina: 4.258 mm; širina: 1.790 mm, višina: 1.492 mm, medosna razdalja: 2.620 mm, oddaljenost od tal: 142 mm, obračalni krog: 10,9 m, prtljažnik: 380-1.270 l, masa: 1.366 kg, nosilnost: 404-559 kg,

ZMOGLJIVOSTI

Pospešek do 100 km/h: 8,6 s, največja hitrost: 214 km/h, poraba mesto: 5,3 l/100 km, poraba podeželje: 4,1 l/100 km, poraba kombinirana: 4,6 l/100 km, izpust CO2: 120 g/km

SERIJSKA OPREMA (Highline)

Ambientna osvetlitev, dve bralni lučki LED spredaj in zadaj, gume 205/55 R16, klimatska naprava air care climatronic z dvoconskim urejanjem in senzorjem vlažnosti zraka, odbijač spredaj s kromirano letvijo, odprtina za prevoz daljših predmetov v naslonjalu zadnje klopi, radio composition media 8 '', senzor za dež, sistem za prepoznavanje pešcev, sprednja sedeža nastavljiva po višini, športna sprednja sedeža, tempomat z avtomatskim urejanjem razdalje ACC, sistem za nadzor prometa front assist z mestno funkcijo zaviranja v sili, usnjen večfunkcijski in trikrat volanski obroč, usnjena glava prestavne ročice …

 

Ne spreglejte