Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 6. 2016,
11.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Družinski Avtomoto Tovorni Avtomoto Volkswagen

Ponedeljek, 27. 6. 2016, 11.05

6 let, 6 mesecev

Test nove generacije:

Volkswagen caddy 2.0 TDI – ali z omejeno serijo in praktičnostjo res dela sive lase enoprostorcem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Volkswagen caddy 2.0 TDI - test nove generacije | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Generation four je naziv za omejeno serijo caddyja, ki je na slovenskem trgu kljub visoki ceni hitro pošla. Izstopajoča rdeča barva z rdečimi 17-palčnimi platišči ni ostala neopažena, čeprav gre za vozilo, ki si obliko deli z lahkim dostavnikom.

Poudarki

Novi caddy ni zrasel, postal pa je udobnejši, varnejši, varčnejši in bolj prilagodljiv.  | Foto: Klemen Korenjak Novi caddy ni zrasel, postal pa je udobnejši, varnejši, varčnejši in bolj prilagodljiv. Foto: Klemen Korenjak Tehnični podatki, cena in oprema, pikolovci ter vaše mnenje

Potniški caddy četrte generacije je, enako kot predhodnik in podobno kot mnogi tekmeci, iz lahkega furgona postal enoprostorec.

Za varnejšo družinsko uporabo je caddy opremljen z radarskim tempomatom, večnaletnim zaviranjem in nadzorom prometa front assist z mestno funkcijo zaviranja, ki preprečuje nalet pri hitrosti do 30 kilometrov na uro.

Najmočnejši dizelski motor pri hitrosti 130 kilometrov na uro na ravnem odseku avtoceste porabi le šest litrov goriva na sto kilometrov.

V testnem caddyju je vgrajene za 6.500 evrov dodatne opreme, ki nadgrajuje osnovno, sorazmerno skromno založeno stopnjo trendline.

Motor: dvolitrski 110-kilovatni TDI
Poraba na testu: 6,5 l/100 km
Cena testnega vozila: 29.652 EUR

Pri Volkswagnu so četrto generacijo caddyja počastili tudi z omejeno serijo potniške različice generation four. Ta ni poceni, je pa izdatneje opremljena in tudi vizualno privlačnejša, postavljena na 17-palčna barvana lita platišča. Caddy je sicer na voljo v dveh medosnih razdaljah: 2,681 metra in 3,006 metra; maxi različica je za 47 daljša od osnovne in v potniški izvedbi ponuja še šesti in sedmi sedež v tretji vrsti. | Foto: Klemen Korenjak Pri Volkswagnu so četrto generacijo caddyja počastili tudi z omejeno serijo potniške različice generation four. Ta ni poceni, je pa izdatneje opremljena in tudi vizualno privlačnejša, postavljena na 17-palčna barvana lita platišča. Caddy je sicer na voljo v dveh medosnih razdaljah: 2,681 metra in 3,006 metra; maxi različica je za 47 daljša od osnovne in v potniški izvedbi ponuja še šesti in sedmi sedež v tretji vrsti. Foto: Klemen Korenjak

Caddy bi šel malo po svoje

Caddy je dobil ime po pomočniku, ki s palicami za golf caplja za svojim gospodarjem. Četrti caddy pa, zlasti v primeru omejene serije, daje vtis, kot da bi se te vloge rad rešil in postal sam svoj šef.

S privlačno rdečo barvo in vpadljivimi 17-palčnimi rdečimi litimi platišči je generation four lep in pomemben. S takšnim videzom je med tekmeci, ki so svoje tovorno oziroma lahko dostavno poreklo preobrazili v enoprostorsko obliko, pravi nastopač. Kljub visoki ceni je našel pot do kupcev, tako da je omejena serija pri nas že pošla.

Caddy kot enoprostorec

Petim potnikom se ni treba stiskati, saj so sedeži v drugi vrsti dimenzijsko enaki. | Foto: Klemen Korenjak Petim potnikom se ni treba stiskati, saj so sedeži v drugi vrsti dimenzijsko enaki. Foto: Klemen Korenjak

Notranjost caddyja je videti kot kombinacija med golfom in touranom, medtem ko neposredne povezave s furgonom ni opaziti. Petim potnikom se ni treba stiskati, saj so sedeži v drugi vrsti dimenzijsko enaki, pri čemer sta levi in srednji združena v eno klop. Dostop skozi drsni par vrat je seveda nadvse udoben, sedi se visoko, za povrhu pa je zadaj zagotovljeno ločeno zračenje.

Caddy je enoprostorsko opremljen s številnimi zaprtimi predali (na armaturni plošči, pred sovoznikom, pod naslonom za roke, pod voznikovim sedežem, pod stropom in v tleh zadaj). Tudi v drsnem paru vrat so, kar ni običajno, nameščeni odprti predali, ki skupaj z več utori v kabini ustvarjajo boljše potovalne pogoje.

Naštete prednosti zmotita dejstvi, da sta samo zunanja sedeža v drugi vrsti opremljena s sidrišči isofix in da za sprednjima sedežema nista nameščeni letalski mizici, ki bi dodatno potrjevali enoprostorski značaj caddyja.

Osnovna 750-litrska prostornina se lahko krepko poveča s polaganjem zadnjih naslonjal, z odstranitvijo sedežev pa naraste kar do treh kubičnih metrov. | Foto: Klemen Korenjak Osnovna 750-litrska prostornina se lahko krepko poveča s polaganjem zadnjih naslonjal, z odstranitvijo sedežev pa naraste kar do treh kubičnih metrov. Foto: Klemen Korenjak

Caddy in prevoz prtljage oziroma tovora

Volkswagen caddy 2.0 TDI - test nove generacije | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Velik prtljažni prostor je oblikovan pravilno škatlasto z ravnimi stenami, v bočnem predalu, kjer bi moralo biti shranjeno orodje z dvigalko, je (po našem mnenju nesmiselno) nameščen set za popravilo pnevmatike. To mnenje utemeljujemo v odstavku za pikolovce.

Osnovna 750-litrska prostornina se lahko krepko poveča s polaganjem zadnjih naslonjal, z odstranitvijo sedežev pa naraste kar do treh kubičnih metrov. Odstranjevanje desnega sedeža je preprosto, to pa ne velja za težko klop, ki združuje srednji in levi sedež. Tega naj se nihče ne loti sam, ne priporočamo pa niti dvema, če sta imela kdaj težave s križem. Z doplačilom za poklopno sprednje desno naslonjalo se lahko v testni caddy naloži tudi predmete, dolge do 2,6 metra.

Kljub višini zanesljivo skozi ovinke, brez težav v vetru

Volkswagen caddy 2.0 TDI - test nove generacije | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Natančno vodenje in manj nagibanja potrjujeta trditve proizvajalca o izboljšanem vzmetenju in učinkovitejših stabilizatorjih. Vozne lastnosti lahko opredelimo kot odlične samo v primerjavi s sorodnimi vozili, kot so na primer berlingo, doblo, kangoo in partner, s samoniklimi enoprostorci pa se caddy že zaradi 1,8-metrske višine ne more meriti.

Smerno stabilnost smo že preverili na vetrovni prvi vožnji, med katero je caddy dobro krotil močne bočne sunke. Že v Franciji smo opazili tudi odlično zvočno tesnjenje, kar se je dokončno potrdilo še na slabih slovenskih cestah.

Uniformiran voznikov delovni prostor

Videz filigranske urejenosti uspešno razbija širok rdeč pas, ki se v barvi karoserije razteza čez celotno armaturno ploščo. S stikali na večfunkcijskem volanskem obroču se ukazuje tudi aktivnemu radarskemu tempomatu, ki je ta trenutek edinstven v razredu. Med večkratnim izzivanjem njegovega delovanja lahko poročamo, da od voznika nekoliko prezgodaj zahteva, da prevzame zavore v svoje roke (oprostite, noge). In še tole: ko se sistem enkrat odloči, da aktivira samodejno zaviranje, ne pozna več poti nazaj. Če vmes nevarnost mine, še kar nadaljuje zaviranje, tako da mora znova ukrepati voznik, to pot s pritiskom stopalke za plin. | Foto: Klemen Korenjak Videz filigranske urejenosti uspešno razbija širok rdeč pas, ki se v barvi karoserije razteza čez celotno armaturno ploščo. S stikali na večfunkcijskem volanskem obroču se ukazuje tudi aktivnemu radarskemu tempomatu, ki je ta trenutek edinstven v razredu. Med večkratnim izzivanjem njegovega delovanja lahko poročamo, da od voznika nekoliko prezgodaj zahteva, da prevzame zavore v svoje roke (oprostite, noge). In še tole: ko se sistem enkrat odloči, da aktivira samodejno zaviranje, ne pozna več poti nazaj. Če vmes nevarnost mine, še kar nadaljuje zaviranje, tako da mora znova ukrepati voznik, to pot s pritiskom stopalke za plin. Foto: Klemen Korenjak

Cena testnega vozila: 29.652 EUR
Cena osnovne različice: 17.285 EUR (volkswagen caddy 1.2 TSI trendline)
Osnovna cena testnega vozila: 23.175 EUR (volkswagen caddy 2.0 TDI 110 kW trendline)

Volkswagen caddy 2.0 TDI - test nove generacije | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Dodatna oprema: 6.477 EUR
generation 4 paket, biksenonski žarometi, zatemnjena stekla zadaj, predala pod sedežema, USB vtičnici, rdeča 17-palčna lita platišča Madrid, usnjen multifunkcijski volan, poklopni desni sedež, sprednja sedeža nastavljiva po višini, ogrevana sprednja sedeža, strešna nosilca v srebrni barvi, ogrevano tonirano vetrobransko steklo, avtomatsko zatemnitveno notranje ogledalo, električno pomični ogrevani in poklopni zunanji ogledali, stranski zračni blazini, front assist, navigacijski in radijski sistem Discover media, 6 zvočnikov, elektronski ojačevalec govora, parkirni pilot spredaj in zadaj s kamero, paket luči in vidljivost, radarski tempomat ACC, povezava Bluetooth, izvedba za kadilce, večfunkcijski prikazovalnik plus, Media control in App-connect

Redno servisiranje do 120.000 km: 1.467,00 EUR
15.000 km: 147,95 EUR / 30.000 km: 147,95 EUR / 45.000 km: 185,73 EUR / 60.000 km: 193,44 EUR / 75.000 km: 185,73 EUR / 90.000 km: 227,03 EUR / 105.000 km: 185,73 EUR / 120.000 km: 193,44 EUR

Navedeni podatki veljajo ob predpostavki, da vozilo letno prevozi 15.000 km, časovni interval med servisi je največ eno leto.

Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Doplačilna oprema izboljša vozniško izkušnjo

Volkswagen caddy 2.0 TDI - test nove generacije | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Vendar ima, tako kot radarski tempomat, svojo ceno. Sami bi se sicer morda odpovedali ogrevanim sedežem, kot ljubitelji nočne vožnje pa na seznamu ne bi prečrtali odličnih biksenonskih žarometov. Z uporabo park pilota se voznik hitro razvadi in navadi na kamero, ki si deli zaslon z navigacijo ter sistemoma Media Control in App Connect.

Kakorkoli že, vsa oprema testnega vozila je spadala k omejeni seriji, ki je, kot smo omenili, že pošla. Kupci caddyjev imajo tako vse možnosti, da o seznamu dodatne opreme odločajo sami.

Umirjeno vožnjo nagrajuje z varčnostjo

2.0 TDI: 200-kilometrsko relacijo do Kolpe in nazaj v Ljubljano smo prevozili z izmerjeno porabo 5,8 litra na sto kilometrov. | Foto: Klemen Korenjak 2.0 TDI: 200-kilometrsko relacijo do Kolpe in nazaj v Ljubljano smo prevozili z izmerjeno porabo 5,8 litra na sto kilometrov. Foto: Klemen Korenjak

Vsega tri litre povprečno porabi caddy, če po ravnih cestah vozi z 52 kilometri na uro (50 po navigaciji), oziroma štiri litre pri 93 kilometrih na uro. S števcem na 135, kar ustreza dejanski hitrosti 130 kilometrov na uro, znaša poraba vsega šest litrov, to pa je presenetljivo malo. No, čeprav so ti podatki izmerjeni v živo, jih vseeno razumemo kot "teoretične", saj so ravnice v realnem prometu v manjšini, enakomerna vožnja pa se neprestano prekinja z zaviranjem, pospeševanjem, ustavljanjem in speljevanjem.

Realnejšo sliko je dala 200-kilometrska relacija do Kolpe in nazaj, ki smo jo prevozili z izmerjeno porabo 5,8 litra na sto kilometrov. Testni krog? Najprej je poraba ušla čez sedem litrov, na cilju pa se je ustalila pri 6,5. Za dvolitrski motor in 150 "konjev" zelo dobro.

Za pikolovce

Testni caddy je bil opremljen s priborom za popravilo pnevmatike namesto standardnega rezervnega kolesa. In kaj je pri tem pikolovskega? To, da se prostornina prtljažnika brez rezerve sploh ne poveča! Prostor za rezervno kolo pri caddyju namreč ni predviden v prtljažniku, pač pa pod vozilom, kjer ga na noben način ni mogoče uporabiti.

Glede pikolovske pripombe se tudi skozi fotografijo upravičeno sprašujemo: Ali ni edini namen izbire seta za popravilo pnevmatike prav v pridobivanju prtljažne prostornine, ki bi jo sicer zavzemalo rezervno kolo? | Foto: Klemen Korenjak Glede pikolovske pripombe se tudi skozi fotografijo upravičeno sprašujemo: Ali ni edini namen izbire seta za popravilo pnevmatike prav v pridobivanju prtljažne prostornine, ki bi jo sicer zavzemalo rezervno kolo? Foto: Klemen Korenjak

TEHNIČNI PODATKI: volkswagen caddy 2,0 TDI 110 kW trendline generation four
ZASNOVA: gospodarska vozila, kombinirano vozilo; 5 vrat, 5 sedežev
MOTOR: dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1968 cm3; največja moč: 110 kW pri 3500 - 4000 vrt/min, največji navor: 340 Nm pri 1750 - 3000 vrt/min
PRENOS MOČI: sprednji pogon; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 205/50 R17
MERE in MASE: dolžina: 4408 mm, širina: 1793 mm, višina: 1822 mm; medosna razdalja: 2682 mm; najmanjša oddaljenost od tal: 155 mm; najmanjši krog obračanja: 11,1 m; masa praznega vozila: 1537 kg, največja dovoljena masa: 2345 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 1400 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 750 l / 3030 l z odstranjeno zadnjo klopjo
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 183; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 10,6 s; mestna vožnja: 7,4 l/100 km, odprte ceste: 5,9 l/100 km, kombinirano: 6,4 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 80 l; emisije: 169 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni in stranski zračni blazini spredaj, varnostni zavesi; 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo zavorne sile in pomočjo pri zaviranju v sili; sistem za nadzor prometa front assist z mestno funkcijo zaviranja v sili; funkcija večnaletnega zaviranja; preprečevanje zdrsa pogonskih koles ASR; nadzor stabilnosti vozila ESC; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 4 zvezdice (2015)
SERIJSKA OPREMA: dnevne luči, meglenke, drsni par vrat v drugi vrsti, centralno zaklepanje, termoizolacijska zasteklitev, električno pomični ogrevani ogledali, volanski obroč nastavljiv po osi in višini, ročna zavora med sedežema, sistem start-stop, rekuperacija zavorne energije, potovalni računalnik, indikator prestavljanja, tempomat z omejevalnikom hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec, večfunkcijski prikazovalnik, radijski sistem Composition Audio s 4 zvočniki, vtičnice 12 V, USB, AUX, voznikov sedež nastavljiv po višini, sredinska konzola z naslonom za roke in utori za pijačo, žepa za sprednjima sedežema, zadnja klop odstranljiva, deljiva v razmerju tretjina / dve tretjini, klimatska naprava, električni pomik sprednjih stekel, osvetljen predal s ključavnico pred sovoznikom, predali v vratih (tudi v drsnih), pod stropom, na bočnih straneh prtljažnika, pritrdilne zanke za prtljago
GARNCIJA: 2-letno splošno jamstvo, 3-letno na lak, 12-letno na prerjavenje karoserije, jamstvo mobilnosti se podaljšuje z vsakim redno opravljenim servisnim pregledom, podaljšano jamstvo 4Plus za 3. in 4. leto ali 200.000 km ob doplačilu 465 EUR

Med družinsko navdahnjenimi lahkimi dostavniki vas najbolj prepriča …

  • Volkswagen caddy
    39,22 %
    91 glasov
  • Fiat doblo
    6,90 %
    16 glasov
  • Opel combo
    1,72 %
    4 glasov
  • Peugeot partner
    5,17 %
    12 glasov
  • Citroën berlingo
    22,84 %
    53 glasov
  • Renault kangoo
    4,31 %
    10 glasov
  • Ford tourneo connect
    5,60 %
    13 glasov
  • Dacia dokker
    3,45 %
    8 glasov
  • Škoda roomster
    1,29 %
    3 glasov
  • nihče, raje se odločim za pravega enoprostorca
    9,48 %
    22 glasov
Oddanih 232 glasov
Ne spreglejte