Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
1. 12. 2015,
6.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen Družinski Avtomoto Tovorni Avtomoto Potovalni Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 6.26

8 let

Volkswagen caddy – pameten multipraktik

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Volkswagen z novo generacijo lahkega dostavnika caddy v ospredje postavlja tehnološko naprednost, varnost in široko uporabnost, od gradbišča pa vse do družinske garaže in celo počitniškega vozila.

V njegovem trženjskem sloganu Vedno najboljša izbira je veliko resnice, a …

… hkrati se tam porajatudi največji pomislek tega slogana. Če si družina ali pa podjetnik zaželi najboljše, kar ponuja caddy tako z vidika udobja kot tudi tehnike in varnosti, potem bo obljubljeno najboljšo izbiro skoraj zagotovo zmotila cena.

V Nemčiji je recimo za serijsko najbolj opremljeno in tudi vizualno precej prepričljivo potniško različico iz omejene serije generation four v kombinaciji z 1,2-litrskim bencinskim motorjem TSI (62 kilovatov) in petstopenjskim ročnim menjalnikom treba pripraviti nič manj kot 24.478,30 evra z vključenimi davki. Seveda je na voljo tudi od dobrih 15 tisočakov dalje, a v tem primeru je izbor ključnih tehničnih adutov precej skromnejši. Najboljšo izbiro definira tudi cena in v tej postavki ima novi caddy še največ rezerve.

Tukaj mu nezanemarljivo cenejši, a prostorsko dorasli konkurenti, predvsem Fiatov doblo, pa oba PSA-jeva družinsko-podjetniška brata berlingo in partner ter še en francoz renault kangoo, dejansko najbolj učinkovito parirajo, čeprav je letvico udobja, zmogljivosti, varnosti in tehnike v segmentu porinil zelo visoko. Če bi od golfa sedme generacije recimo povzel tudi cenovno umestitev, ki jo je ta zavzel v svojem razredu, bi caddyjev trženjski slogan nedvomno dobil nove razsežnosti.

Pri slovenskem uvozniku napovedujejo, da bo cena caddyja četrte generacije v različicah z motorji Euro 6 verjetno malce dražja v primerjavi s predhodnikom. Obljubljajo pa, da bodo v pogajanjih s tovarno slovenskim družinam in podjetnikom poskusili zagotoviti čim bogatejšo deželno opremo.

Na vetrovni avtocesti se je obnašal precej bolj suvereno kot airbus tik nad pristajalno stezo

O tehničnih adutih, pa merah in prostorskih trikih tega avtomobilskega multipraktika, ki se dobro ujame tako z zasebnim družinskim življenjem kot tudi z izzivi podjetniške mobilnosti, smo izdatno poročali že februarja letos s svetovne premiere v njegovem rojstnem mestu Poznan.

Zato smo tokratne prve kilometre na jugu Francije v pristaniškem in etnično precej barvitem ter tudi varnostno malce bolj izzivov polnem Marseillu izkoristili predvsem za zbiranje voznih vtisov novega caddyja.

Naš prihod na obalo Sredozemlja so tokrat spremljali skorajda orkanski sunki vetra. Airbus A319 je med poletom kar pošteno stresalo, kar so v kabini pospremili bledi obrazi, prenekatere oči, polne strahu, in nervozna šepetanja. Sledil je še kočni obračun posadke s silami narave, ko so se po boju z zlasti za pristajanje neugodnim strižnim vetrom kolesa le dotaknila tal.

Bolj ali manj polni vtisov letalskega adrenalina in pri nekaterih celo kančka slabosti smo se na parkirišču usedli za volan novega caddyja. Na precej vetrovni avtocesti je sledilo prvo pozitivno spoznanje. Hrupa v potniški kabini je precej manj, smerna stabilnost pa kljub sunkom vetra zelo dobra. Pri tem ne gre pozabiti, da caddy v najvišji točki v višino sega prek 1,8 metra, kar pomeni tudi zajetne bočne površine.

Jasno, da ne gre neposredno primerjati caddyja z airbusom, a vseeno se nam je ta urbani dostavnik v tistem trenutku, pa čeprav z vsemi štirimi kolesi na asfaltu štiripasovnice, v sunkih vetra zdel veliko bolj miren, manj hrupen in predvsem varnejši kot airbus tik nad pristajalno stezo.

Četudi izvzamemo te neposredne letalsko-avtomobilske vtise tistega dopoldneva, lahko zapišemo, da je ta lahki dostavnik pri voznem udobju ter legi in vodljivosti pokazal napredek.

Bolje blaži in se manj nagiba

Na zavitih cestah med vinogradi smo pokimali podvozju. Spredaj so kolesa vpeta posamično, na zadnji osi pa v prid nalogam dostavnika oziroma zahtev po nosilnosti kolesa nosi toga premi z listnatimi vzmetmi. Ob tem pa so zadaj za več udobja in boljše vozne lastnosti nameščeni še prilagodljivi blažilniki, ki učinkovitost svojega dela prilagajajo tovorni obremenitvi vozila.

Nagibanje višje karoserije pa so inženirji v prid večje stabilnosti v zavojih izdatno umirili z dodatnimi stabilizatorji na sprednji in zadnji osi. Dobro se pelje, čeprav voznik zavoje niza malce bolj dinamično. Precej natančnejši in na prvo žogo tudi nekoliko bolj informativen ter neposreden je novi elektro-mehanski volan, ki še okrepi prijetne vozne občutke.

Ja, v caddyju se vozijo tudi otroci, nagibanja pa je za avtomobil tega segmenta zelo malo, kar obeta mirne poti na družinskih izletih z manj možnosti za slabosti in potovalni stres, ki spremljajo obrat peristaltike.

V mestni gneči smo nehote preizkusili zavornega pomočnika – city emergency braking

V naboru varnostnih sistemov in vozniških asistentov novi caddy ponuja vse ključne prednosti sodobne umetne inteligence za preprečevanje prometne nesreče. Pri tem je podobno inteligenten in učinkovit kot golf, ki mu z varnostno tehniko sledi.

Med ključnimi je sistem front assist za preprečevanje naleta s samodejnim zavornim pomočnikom, ki deluje tudi s pomočjo aktivnega radarskega tempomata. Ta je zmožen prometnemu toku skoraj povsem samodejno slediti (voznik mora nadzirati volanski obroč) v hitrostnem razponu od 30 do 160 kilometrov na uro.

Caddy zna tudi svetovati vozniku, kdaj je čas za počitek, pa sam nadzirati svetlobni snop luči in v primeru nesreče z večnaletnim zaviranjem preprečiti nadaljnje nenadzorovane trke ter posledično preprečiti večjo škodo in nevarnost poškodb.

Pri hitrosti do 30 kilometrov pa funkcijo preprečevanja naleta v gostem urbanem prometu preprečuje sistem city emergency braking, ki dogajanje pred vozilom nadzoruje tudi s pomočjo laserskih tipal.

Prav ta sistem smo v prometni konici, ko smo se v caddyju prav po polžje prebijali proti središču Marseilla, nehote preizkusili v realnih okoliščinah.

Trenutek nezbranosti, ko so oči v vzvratnem ogledalu spremljale ulično različico dirke MotoGP med skoraj stoječimi avtomobili, poleg tega pa priznamo, da smo se iz čiste novinarske zvedavosti in radovednosti zazrli tudi v vojaško ladjo v pristanišču.

Da, počilo bi. Sicer ne bi bilo hudo, morda le praska ali dve na odbijačih. A dejstvo je, da bi v tistem trenutku, ko je sopotnica rekla pazi – Simona, vsekakor hvala za opozorilo –, bilo časa oziroma predvsem prostora premalo.

Nos bi porinili v odbijač spredaj vozečega, ki je povsem klasično naprej sunkovito speljal potem pa nič manj odločno pohodil zavoro, ko smo se premaknili za nova dva metra. Caddy pa je učinkovito zavrl sam in nam prihranil nevšečnosti. Tokrat je bil od nas hitrejši, pozornejši in odločnejši, priznamo.

Caddy želi biti sodobno povezljiv, kar pomeni, da je v naboru komunikacij tudi aplikacija MirrorLink, ki sprotno dogajanje na zaslonu povezanega mobilnega telefona prezrcali na osrednji zaslon multimedijskega vmesnika. Parkirni asistent ponuja tudi živo sliko s kamere zadaj.

Bolj suveren na plinu in trije valji za bolj družinsko uporabo

Pri motorjih smo občutno razliko opazili predvsem pri modelu TGI s pogonom na zemeljski plin – CNG. Ta različica predstavlja zanimivo ekološko in cenovno alternativo dizlom, za povrhu pa je metan najčistejši energent med vsemi fosilnim gorivi.

Namesto nekdanjega dvolitrskega atmosferskega plinskega motorja v metanskem caddyju ecofuel je 1,4-litrski prisilno polnjeni 81-kilovatni motor TGI precej bolj odziven in posledično prijetnejši za vožnjo.

Poleg tega pa za ta motor obljubljajo še 1,7 kilograma manjšo porabo zemeljskega plina na sto prevoženih kilometrov. Nam je računalnik pokazal 4,3-litrsko povprečje porabe plina.

Med novostmi je še litrski TSI bencinar z dobrimi sto "konji" (75 kilovatov) in 175 njutonmetri navora. Motorčku zmogljivosti ne gre očitati, je pa res, da v caddyju lahko hitro postane preveč žejen. Ta novost bolj spada v slog umirjene družine kot pa podjetnika, ki se mu znova in znova nekam mudi.

Ne spreglejte