Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2016,
5.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

Volvo Družinski Avtomoto Varna vožnja

Torek, 6. 9. 2016, 5.22

6 let, 7 mesecev

Test nove različice modela

Test: Volvo S60 CC AWD – limuzina, v katero sedeš visoko kot v enoprostorca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Volvo S60 CC D4 A AWD summum - test | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Volvo S60 CC je svojevrstna nadgradnja modela S60, ki ga poznamo kot limuzino s tako poudarjeno športno padajočo silhueto, da bi ga lahko imenovali tudi petsedežni kupe. CC ali cross country je postavljen osem centimetrov višje, tako da ga od tal loči terenskih dvajset centimetrov. To je povsem dovolj, da lahko zlahka zapelje z asfalta.

Poudarki:

Tehnični podatki, vaše mnenje, pikolovci in cena ter oprema

Dvignjeni S60 CC je edina limuzina, v katero se vstopa podobno kot v športne terence ali enoprostorce. | Foto: Jure Gregorčič Dvignjeni S60 CC je edina limuzina, v katero se vstopa podobno kot v športne terence ali enoprostorce. Foto: Jure Gregorčič Volvo S60 CC je bil predstavljen lani v Frankfurtu kot premium športna limuzina, izdelana na osnovi modela S60.

Cross country je pravi križanec, avtomobil z več obrazi. Dva pokaže na asfaltnih površinah, kjer v popolnosti izpolnjuje športne vozniške želje na zavitih cestah, obenem pa ponuja vrhunsko udobje in, da ne pozabimo, pregovorno varnost.

Visoka oddaljenost od tal je v ovinkih skoraj nezaznavna, do polne veljave pa pride na kolovozih, kamor je vstop za športne limuzine sicer prepovedan.

Med karavani je konkurenca križancev s terenskimi lastnostmi večja.  | Foto: Jure Gregorčič Med karavani je konkurenca križancev s terenskimi lastnostmi večja. Foto: Jure Gregorčič Dvignjeni S60 CC je edina limuzina, v katero se vstopa podobno kot v športne terence ali enoprostorce. Po tej lastnosti prekaša celotno ponudbo srednjega razreda, še posebej v segmentu premium vozil.

Poleg tega je to tudi odlična izbira za voznike seniorje, ki si želijo lažjega vstopanja in izstopanja, obenem pa ne potrebujejo ali nočejo imeti kašnega enoprostorca oziroma športnega terenca. Dejansko trenutno ni limuzine tega razreda, postavljene tako visoko nad asfalt.

Motor: 2,4-litrski dizelski petvaljnik s 140 kilovati moči
Poraba na testu: 8,1 l/100 km
Cena testnega vozila: 56.238 evrov

Lep, čeprav dvignjen

Cross country je prav čedno vozilo, je štirivratna limuzina, ki izpolnjuje tudi vse zahteve, ki določajo kupeje. 20-centimetrski dvig podvozja od tal je manj opazen zaradi serijskih 18-palčnih platišč. Višina ne kvari estetskega vtisa, je pa dobrodošla za vstopajoče, večinoma tiste v zrelejših letih. Kratek zadnji previs jasno sporoča, da velikost prtljažnika ni vrlina. | Foto: Jure Gregorčič Cross country je prav čedno vozilo, je štirivratna limuzina, ki izpolnjuje tudi vse zahteve, ki določajo kupeje. 20-centimetrski dvig podvozja od tal je manj opazen zaradi serijskih 18-palčnih platišč. Višina ne kvari estetskega vtisa, je pa dobrodošla za vstopajoče, večinoma tiste v zrelejših letih. Kratek zadnji previs jasno sporoča, da velikost prtljažnika ni vrlina. Foto: Jure Gregorčič

V mafijsko ali, če hočete, gizdalinsko črni barvi si ga ne moremo predstavljati, zelo lepo pa se mu poda kristalno bela biserna barva (za dobrih tisoč evrov) z ne pretiranimi črnimi obrobami. Sprednji del z le rahlo zašiljenimi žarometi bolj skriva ostrino, kot napoveduje, kaj zmoreta motor in podvozje.

Kot da je premium, s sedeži na ravni višine enoprostorca …

Po S60 so povzeli notranjost, ki je skrbno in kakovostno urejena, doplačilno usnjena in usklajena z novimi izdelki znamke Volvo. | Foto: Jure Gregorčič Po S60 so povzeli notranjost, ki je skrbno in kakovostno urejena, doplačilno usnjena in usklajena z novimi izdelki znamke Volvo. Foto: Jure Gregorčič Saj tudi je. Vstopanje je za približno osem centimetrov višje kot pri osnovnem S60, kar se pozna, vseeno pa kupejevsko spuščanje ostrešja povzroča ponižno sklanjanje glav za visokorasle potnike. Po S60 so povzeli notranjost, ki je skrbno in kakovostno urejena, doplačilno usnjena in usklajena z novimi izdelki znamke Volvo. V poletni vročini se kabina vsaj malo ohladi z daljinskim odpiranjem stekel. Seveda deluje tudi v obratni smeri, še strešno okno se zapira z daljincem in iz drugega nadstropja lahko reši notranjost pred nenadno ploho.

Ker smo v zadnjem času pri testih naleteli na različne manj ergonomske rešitve, hvalimo sicer že večkrat videno osrednjo konzolo. Na njej je mnogo stikal, ki zahtevajo predhodno spoznavanje, vendar je pomembno, da so vedno pri roki in na dosegu okrogli vrtljivi gumbi za glasnost in izbiro postaj, za upravljanje levega in desnega področja klimatske naprave ter izbiro hitrosti ventilatorja. V službenih volvih S60 se tako vsak voznik vsaj v osnovi takoj znajde, še posebej pa to velja za flote vozil za izposojo.

Da je prtljažnik pri S60 in tudi pri CC bolj v drugem planu, dokazujeta majhnost (380 litrov) ter to, da se daljinsko samo odklene, ne pa odpre in da se naslonjala iz prtljažnika samo sprosti, polaga pa iz kabine. | Foto: Jure Gregorčič Da je prtljažnik pri S60 in tudi pri CC bolj v drugem planu, dokazujeta majhnost (380 litrov) ter to, da se daljinsko samo odklene, ne pa odpre in da se naslonjala iz prtljažnika samo sprosti, polaga pa iz kabine. Foto: Jure Gregorčič

Štiri- in petvaljnik z enako močjo

Na avtocesti pri največji dovoljeni hitrosti (števec na 133) porabi 7,3 litra na sto kilometrov. | Foto: Jure Gregorčič Na avtocesti pri največji dovoljeni hitrosti (števec na 133) porabi 7,3 litra na sto kilometrov. Foto: Jure Gregorčič Testni petvaljni 2.400-kubični motor razvija enako moč kot 2.000-kubični štirivaljnik. Na račun kubičnih centimetrov diha z malo manj vrtljaji, ima pa več navora. S to delovno prostornino ni pretirano žejen in na odprtih cestah mu zadostuje šest litrov na sto kilometrov.

Na avtocesti pri največji dovoljeni hitrosti (števec na 133) porabi 7,3 litra na sto kilometrov, med navdušenim preizkušanjem voznih lastnosti na makadamu pa je D4 AWD med ročnim izbiranjem prestav dosegel povprečje desetih litrov. Na testnem krogu, na katerem smo 40 kilometrov prevozili v programu sport, se je poraba ustalila pri 8,1 litra. Glede na delovno prostornino in menjalnik, ki med samodejnimi spada med klasične, menimo, da je poraba zelo ugodna.

Na morje po avtocesti, nazaj pa kot v starih časih

Ne boji se zapeljati onstran robnikov.  | Foto: Jure Gregorčič Ne boji se zapeljati onstran robnikov. Foto: Jure Gregorčič Za primerjavo porabe goriva smo se na morje zapeljali po avtocesti, vendar z največ 130 na uro. Po uri in petih minutah ter povprečni hitrosti 105 kilometrov na uro je računalnik pokazal 6,9 litra na sto. Po naših izkušnjah bi poraba narasla skoraj za liter, če bi šli v obratni smeri.

Vendar smo za nazaj izbrali staro cesto. Po uri in petdesetih minutah z največ 90 na uro in pri povprečni hitrosti 66 na uro je poraba znašala 6,7 litra na sto. Podobno kot prej ugotavljamo, da bi porabili skoraj liter manj, če bi 300-metrsko višinsko razliko premagovali v obratni smeri.

Mehko vozi prek grbin, kljub temu pa športno skozi ovinke

Volvo S60 CC je nadvse dinamično vozilo na vseh podlagah, kamor zaide. Na avtocestah, podeželju, tudi na makadamu. Zaloga moči, navora in vrhunsko podvozje dovoljujejo vozniku, da premium limuzino iz ležernega gosposkega udobja prebudi v športno razposajeno (in drago) igračo. | Foto: Jure Gregorčič Volvo S60 CC je nadvse dinamično vozilo na vseh podlagah, kamor zaide. Na avtocestah, podeželju, tudi na makadamu. Zaloga moči, navora in vrhunsko podvozje dovoljujejo vozniku, da premium limuzino iz ležernega gosposkega udobja prebudi v športno razposajeno (in drago) igračo. Foto: Jure Gregorčič

Terenska vožnja z napako

Volvo S60 CC D4 A AWD summum - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Limuzina z visokim podvozjem lahko "povoha" tudi kolovoze in kakšno strmino. Varnejši vožnji navzdol je namenjena funkcija nadzora, ki deluje vsaj samosvoje.

Namesto preprostega pritiska na stikalo kot pri vseh tovrstnih napravah je postopek naslednji: vklop programa sport, izbira ročnega načina prestavljanja, vklop prve prestave (ali vzvratne) in končno pritisk stikala za nadzor. Zapleteno!

Za povrhu v pisnih navodilih za uporabo ni ničesar uporabnega in je treba brskati po zaslonu, kjer je naloženo vse, kar mora voznik vedeti o uporabi tega volva.

 

Velikost volana zavaja

Volvo S60 CC D4 A AWD summum - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Kubični centimetri, konji in izdaten navor na papirju obetajo veliko in to tudi dajejo, seveda v kombinaciji s pravim podvozjem. Nekoliko okoren volan sicer ne obljublja posebnih spretnosti, vendar se vtis hitro spremeni. Z manj kot tremi zavrtljaji med skrajnima legama ni samo ustvarjen za hitre ovinke, pač pa tudi v mestnem prometu omogoča presenetljivo okretnost.

Zanimiva je izbira treh načinov vožnje (eco, elegance, performance), pri čemer se spreminjajo tudi videz in sporočila merilnikov. Rdeče obarvani merilniki sport poudarjajo vrtljaje in stopnjo izkoriščenosti moči motorja, hitrost pa prikazujejo digitalno. Vse to med tršim upravljanjem in bolj odzivno stopalko za plin.

Zeleno obarvan merilnik v eco programu vožnje

Volvo S60 CC D4 A AWD summum - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Med vožnjo eco zavzame hitrost obod največjega merilnika, vrtljaji pa se umaknejo na desno poleg, medtem ko se na mestu merilnika temperature hladilne tekočine pojavi dvojni merilnik, eko vodnik. Ta prikazuje trenutno in povprečno uspešnost varčne vožnje za daljše izbrano obdobje. S spremljanjem teh podatkov lahko voznik vpliva na manjšo porabo goriva.

V to poglavje spada tudi samodejno ugašanje motorja, ki žal od voznika zahteva, da neprekinjeno "visi" na zavori. Za voznike zadaj je moteče, da funkcije avto hold CC nima. Če voznik prestavi v N, da ne bo "tiščal" zavore, se motor zažene, za preklop v D pa mora znova pritisniti zavoro. Kaj pa pohvala? Motor se samodejno zažene zelo mirno. Kar je res, je res!

Cena testnega vozila: 56.238 EUR
Volvo S60 CC D4 A AWD summum - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Cena osnovne različice: 39.825 EUR (volvo S60 CC D4 momentum)
Osnovna cena testnega vozila: 48.459 EUR (volvo S60 CC D4 A AWD summum)

Dodatna oprema: 7.779 EUR
edition pro paket (pranje žarometov, samodejna zatemnitev vseh ogledal, Sensus navigacijski sistem, bi-xenon prilagodljivi žarometi, dodatna notranja osvetlitev, Sensus connect high performance sound audio sistem - 2.257 EUR), paket varovanje (Volvo guard alarm, laminirana vodoodbojna stekla, pametni ključ za vstopanje in zagon motorja - 1.404 EUR), zimski paket (ogrevanje sprednjih sedežev, vetrobranskega stekla in šob za pranje - 388 EUR), električno pomično strešno okno (956 EUR), varnostni vijaki za platišča (45 EUR), parkirni senzorji spredaj in zadaj (382 EUR), parkirna zamera zadaj (449 EUR), okrasni vložki pianno black (202 EUR), oblazinjenje usnje sport s črno stropno oblogo (618 EUR), bela biserna barva (1.078 EUR)

Redno servisiranje na 30.000 km oziroma enkrat na leto

Limuzina z visokim podvozjem lahko "povoha" tudi kolovoze in kakšno strmino. | Foto: Jure Gregorčič Limuzina z visokim podvozjem lahko "povoha" tudi kolovoze in kakšno strmino. Foto: Jure Gregorčič

Tempomat za pet in še kaj o vozniških pripomočkih, nehote preizkušenih v praksi

 Serijsko tudi ta volvo preprečuje trčenje pri mestnih hitrostih (city safety druge generacije). Nehote smo ga preizkusili v praksi in lahko potrdimo njegovo učinkovitost v trenutku vozniške nezbranosti.  | Foto: Jure Gregorčič Serijsko tudi ta volvo preprečuje trčenje pri mestnih hitrostih (city safety druge generacije). Nehote smo ga preizkusili v praksi in lahko potrdimo njegovo učinkovitost v trenutku vozniške nezbranosti. Foto: Jure Gregorčič Pet ne pomeni ocene odlično, pač pa vrednost za povečanje ali zmanjšanje hitrosti, in to od 30 naprej. Oprema summum, čeprav najvišja stopnja, postreže samo s preprostim tempomatom, ki po klancu navzdol zdivja, za kaj tehnološko naprednejšega pa je treba doplačati. Serijsko tudi ta volvo preprečuje trčenje pri mestnih hitrostih (city safety druge generacije), enako kot drugi modeli iz novejše proizvodnje.

O tem urednik Avtomota poroča, da deluje zelo zanesljivo, saj ga je nehote preveril v praksi. Trenutek nezbranosti v jutranji gneči je bil dovolj, da je spregledal zapornico parkirišča ob speljevanju za vozilom spredaj in nalet bi bil kljub nizki hitrosti neizbežen, če ne bi posredoval sistem za preprečevanje naleta, ki je učinkovito zavrl avtomobil.

Volvo S60 CC D4 A AWD summum - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Čeprav se tehnologija žarometov, ki osvetlijo ovinke, počasi umika, smo uživali med nočno vožnjo z odlično delujočimi biksenonskimi žarometi. Veliko svetlobe brez zamujanja. Omenimo še parkirno zavoro s stikalom na levi strani, ki se po vzoru mercedesov aktivira s pritiskom in sprošča s potegom. Saj se človek navadi, ampak …

Pod "aja" zapišemo še tole. Poleg hitrega asfaltnega ovinkarjenja ali celo dvigovanja prahu po makadamih bi ga bilo zanimivo zapoditi še skozi hitre zasnežene ovinke, saj smo prepričani, da bi pokazal, od kod je doma. Morda pride pozimi še kakšen testni CC na vrsto, čeprav dvomimo, da bo znova s pogonom AWD.

Za pikolovce

Oprema za popravilo pnevmatik je pod trdo ploščo, ki jo je treba privzdignit. S tem se pokrije lučka za osvetlitev prtljažnika, tako da je kit za popravilo ponoči zatemnjen in praktično neviden.

 

TEHNIČNI PODATKI: Volvo S60 CC D4 A AWD summum
ZASNOVA: srednji razred, limuzina; četvero vrat, 5 sedežev
MOTOR: dizelski, tekočinsko hlajeni, 5-valjni, 20V; delovna prostornina: 2400 cm3; največja moč: 140 kW pri 4000 vrt/min, največji navor: 440 Nm pri 1500 do 2750 vrt/min
PRENOS MOČI: 4-kolesni pogon AWD; 6-stopenjski samodejni menjalnik z možnostjo ročnega pretikanja s prestavno ročico; pnevmatike: 235/50 R18
MERE in MASE: dolžina: 4638 mm, širina: 1899 mm (2097 z ogledali), višina: 1539 mm; medosna razdalja: 2774 mm; premer kroga obračanja: 11,40 m (2,7 lock to lock); oddaljenost od tal: 201 mm; količnik zračnega upora: 0,28; masa praznega vozila: 1695 kg; največja dovoljena masa: 2230 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 1900 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 380 l
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 210 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 8,8 s; mestna vožnja: 7,2 l/100 km, odprte ceste: 4,8 l/100 km, kombinirano: 5,6 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 67,5 l; emisije: 149 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS z zavorno asistenco in sistemom city brake druge generacije; dinamični sistem stabilnosti in oprijema; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: nazadnje ocenjeno 2001
SERIJSKA OPREMA: 18-palčna lita platišča, spojler zadaj, dvojna izpušna cev, LED dnevne in zadnje luči, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali z LED smernima utripalkama, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, električna parkirna zavora, usnjeno oblazinjenje, voznikov sedež električno nastavljiv po višini in v ledvenem delu, s spominom tudi za vzvratni ogledali, sovoznikov sedež nastavljiv po višini, naslon za roke spredaj in zadaj, inteligentni informacijski sistem za voznika, avto radio s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, vtičnice USB in AUX, senzor za dež, funkcija start stop, tempomat, izbira načina eco, elegance ali performance, pomoč pri speljevanju v klanec, nadzor spuščanja po strmini, samodejna dvopodročna klimatska naprava, električno, varnostno odpiranje stekel, zaprt osvetljen predal pred sovoznikom, predal pod naslonom med sprednjima sedežema, naslonjala zadnje klopi deljiva v razmerju 40/60 s polaganjem iz prtljažnika, predal in utora za pijačo pod naslonom med zadnjima sedežema, žepa za naslonjali sprednjih sedežev, komplet za popravilo pnevmatik v prtljažniku
GARANCIJA: 2 leti osnovne garancije; možnost podaljšane garancije za 12, 24 ali 36 mesecev oziroma do 150.000 kilometrov. Ob izbiri podaljšane generacije ima vozilo lahko prevoženih največ 60.000 kilometrov
 

Pri tem volvu me najbolj pritegne ...

  • samosvoja drža limuzine z veliko oddaljenostjo od tal in višjim sedenjem
    49,48 %
    95 glasov
  • AWD štirikolesni pogon
    11,98 %
    23 glasov
  • varnostna oprema
    4,17 %
    8 glasov
  • motor in menjalnik
    3,13 %
    6 glasov
  • nič od naštetega, ta avto me ne pritegne
    31,25 %
    60 glasov
Oddanih 192 glasov
Ne spreglejte