Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 9. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

Natisni članek

Mitsubishi test avtomobila mitsubishi space star

Sobota, 2. 9. 2017, 6.00

6 let, 7 mesecev

Test prenovljenega mestnega malčka

Test: mitsubishi space star – je dovolj prepoznaven, da unovči svoje adute? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93
mitsubishi colt | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Mimoidoči so nas vprašali, kateri avtomobil sploh vozimo, in ob omembi imena skomignili z rameni. Mi smo se bali, da bomo s 35-litrsko posodo za gorivo vsak dan zavili na bencinsko črpalko, a strah je bil odveč. Pri umirjeni vožnji majhni mitsubishi zmore tudi okrog 600 kilometrov in porabi manj kot šest litrov na sto prevoženih kilometrov. Ga torej Slovenci preslabo poznajo?

Motor: trivaljni bencinski, moč 59 kW
Poraba goriva: 5,3 l/100 km
Cena: 14.440 EUR, (12.440 EUR) s popustom

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki
Palec gor

Space star je s 3,8-metrsko dolžino, 9,2-metrskim krogom obračanja in trivaljnim atmosferskim bencinskim motorjem idealno vozilo za mestne in primestne premike. Deluje tiho, spretno in prav urno, saj njegovih 80 "konjičev" zlahka opravi z avtomobilčkom, ki prazen ne tehta niti 900 kilogramov.
Palec dol

Prenovljeni space star ohranja nerodno stikalo za menjavanje podatkov potovalnega računalnika, prikaz zunanje temperature in nekatere nastavitve. Leži na merilniku hitrosti, enako kot pri fiatu fullback oziroma mitsubishiju L200.

Bakreno oranžne nalepke (v resnici gre za nalepke) uspešno razbijajo črnino majhne "micke". | Foto: Gregor Pavšič Bakreno oranžne nalepke (v resnici gre za nalepke) uspešno razbijajo črnino majhne "micke". Foto: Gregor Pavšič Daljši zaradi odbijačev

85 milimetrov večja dolžina je posledica novooblikovanih odbijačev in sprednje maske. Ta je dobila večjo zgornjo odprtino in prevzela Mitsubishijev trikraki diamant. Z zadnjega odbijača sta izginili odbojni stekli oziroma luči za meglo, za odkrivanje preostalih sprememb pa je potreben res skrben sočasen pregled starega in prenovljenega modela.

Črnega malčka rešujejo okraski, kaj pa prepoznavnost modela?

V črnino odeti majhni avtomobili, kakršen je testni space star, res niso za vsak okus.

Bakreno oranžni ročaji na vratih, enako obarvana ogledala, linije spredaj in zadaj, površine pragov … Vse to so nujno potrebne olepšave, da iz črnega malčka nastane prikupno vozilo, ki zato ne ostane neopaženo. In prav to potrebuje ta majhni mitsubishi! Redni opazovalci naših testnih vozil so nas (pre)pogosto spraševali: "Kateri mitsubishi pa je to, je to colt?"

Naj spomnimo, da se je colt že upokojil in umaknil nekoliko manjšemu modelu space star, o katerem v prenovljeni obliki pravkar poročamo. Da, nekatera uveljavljena avtomobilska imena pač ne gredo tako zlahka v pozabo in morda jih je škoda pošiljati v arhiv. Pravzaprav je nenavadno, da se to dogaja, če se spomnimo na primer na pozabljenega getza, zmedo s toledom, tucsonom …

Volanski obroč je prijeten na otip in po videzu. Začudilo nas je število zavrtljajev "lock to lock", ki znaša kar tri in pol. | Foto: Gregor Pavšič Volanski obroč je prijeten na otip in po videzu. Začudilo nas je število zavrtljajev "lock to lock", ki znaša kar tri in pol. Foto: Gregor Pavšič

Bakreno oranžne nalepke (v resnici gre za nalepke) uspešno razbijajo črnino majhne "micke". | Foto: Gregor Pavšič Bakreno oranžne nalepke (v resnici gre za nalepke) uspešno razbijajo črnino majhne "micke". Foto: Gregor Pavšič

Prikupen je tudi v notranjosti

Zunanje popestritve z enako barvo segajo tudi v kabino na notranjo površino pragov, na zračnika in na obrobo medsedežne konzole okoli prestavne ročice. Volanski obroč je prekrit s kombinacijo usnja in klavirsko črne plastike, ki jo najdemo tudi na vratnih policah in okoli osrednje konzole. Že od prej sta nam ugajala odprta polica nad sovozniškim predalom in majhen utorček za pametni ključ. Da, takšne neopazne, vendar koristne posebnosti številni proizvajalci nikakor ne spravijo skupaj.

Prostornost – po starem

O prostoru v kabini ne povemo prav nič novega ali, povedano drugače, malček je v notranjosti presenetljivo velik. Štirih višjeraslih potnikov sicer ne bi pošiljali na 100-kilometrsko relacijo, a vendar na cilju ne bi zlezli iz "micke" vsi polomljeni. Že v testu pred prenovo smo zapisali LINK: "Za meter devetdeset visokima potnikoma spredaj se lahko udobno namestita dve odrasli osebi." Seveda pa ne tri, kolikor dopušča število sedežev, zapisanih v prometnem dovoljenju.

Space star ni namenjen daljšim potovanjem in morda zato vanj ne gredo 1,5-litrske plastenke, dve po en liter bi šle spredaj in tudi kakšna pločevinka med sedežema. Zadnja vrata so gola, tudi žepov za sedežema ni.

Opazna in uporabna sprememba so plastični prekati pod trdo površino prtljažnika. Raztezajo se prek vse širine med notranjima blatnikoma, so odstranljivi, s čimer izdatno povečajo prostor za prtljago, povsem na dnu pa se skriva še pribor za popravilo gume.

mitsubishi colt | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Na zadnji klopi je dovolj prostora za dve odrasli osebi tudi, če voznik in sovoznik merita meter devetdeset. | Foto: Gregor Pavšič Na zadnji klopi je dovolj prostora za dve odrasli osebi tudi, če voznik in sovoznik merita meter devetdeset. Foto: Gregor Pavšič

Pravilo o sedmih stopinjah razlike je odpovedalo

Med poletno vročino pri 39 stopinjah v notranjosti ni bilo mogoče ustvariti sedem stopinj nižje temperature. Klimatska naprava je delovala do vrednosti 28, pri 29 je snežna ikona ugasnila in naprava je preklopila na ogrevanje. Tako smo tudi mi električno preklopili na odprta okna, potnika zadaj pa sta hvalila, da se stekli povsem pogrezneta v vrata.

Je res manj stresen kot prej?

Čeprav med podatki o prenovi nismo zasledili sprememb na podvozju, lahko trdimo, da je testni space star lepo uglašen in nas na ležečih policajih ni tako pretresal, kot smo poročali pred prenovo. Podobno kot takrat nam znova ni bil všeč tempomat, ki deluje od hitrosti 40 kilometrov na uro, sklopka pa ga prekinja. Tudi pri popravkih s plus in minus voznik nikoli ne ve, za katero hitrost gre.

Med vozniškimi pripomočki omenimo hill holder, delovanje sistema start-stop in samodejno delovanje brisalcev, posebej pa pohvalimo odlične bi-ksenonske luči, ki z močno razsvetljavo omogočajo varno nočno vožnjo. Vsa oprema je serijska (seznam je v tabeli), samo opisani barvni dodatki so na voljo za 450 evrov. Ta znesek sicer ni majhen, vendar ga priporočamo, saj bi bil space star brez teh olepšav samo črna ovca med avtomobilskimi malčki.

mitsubishi colt | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Volan je še vedno rekorder

Volanski obroč je lepo oblikovan in ima primerno nameščena stikala za upravljanje. Očitamo mu nastavitev zgolj po višini, čudimo pa se številu zavrtljajev med skrajnima položajema, ki znaša kar 3,5! Med ovinkarjenjem po zavitih cestah sicer ne deluje tako posredno, zato pa je vožnja pričakovano lahkotna med mestnim manevriranjem, izdaten kot zasuka koles pa tudi omogoča spretno obračanje na majhnih površinah.

Do šestih litrov nismo prišli

Pri dveh polnjenjih goriva smo natočili 25,90 in 22,42 litra goriva in prevozili 515 oziroma 423 kilometrov Povprečno smo torej porabili pet litrov oziroma 5,3 litra na sto kilometrov. Na avtocesti pri 130 kilometrih na uro je potovalni računalnik res nameril porabo 6,0, pri čemer je merilnik hitrosti kazal 134, tisti za vrtljaje pa 3.700.

Med relacijsko 100-kilometrsko vožnjo z upoštevanjem indikatorja prestavljanja (ta je prav sramežljivo neopazen) in občasnim pospeševanjem med prehitevanji je 1,2-litrski trivaljnik porabil 4,7 litra na sto kilometrov, kar bi bil tudi za dizelski motor soliden rezultat.

Navrzimo še podatek za krog okoli Ljubljane: 28,6 kilometra smo po predpisih prevozili v 16 minutah in 20 sekundah in namerili porabo 5,3. Ker tudi pri zgolj mestni vožnji potovalni računalnik ni presegel vrednosti 5,5 litra lahko trdimo, da 35-litrski rezervoar za gorivo kljub majhnosti povsem zadostuje. Več o tem pa v naslednjem odstavku.

Pod trdo ploščo so štirje odstranljivi prekati, ki še povečajo uporabnost oziroma velikost prtljažnika. | Foto: Gregor Pavšič Pod trdo ploščo so štirje odstranljivi prekati, ki še povečajo uporabnost oziroma velikost prtljažnika. Foto: Gregor Pavšič

Zanimivo

Ko gre količina goriva v 35-litrskem rezervoarju proti koncu, je delovanje potovalnega računalnika kar malo preveč panično. Opozorilna lučka se prižge približno hkrati s podatkom za 50-kilometrski doseg. Vožnjo smo nadaljevali do podatka range 0 km, nato pa še 13 kilometrov naprej do črpalke. Tam smo s 25,9 litra goriva napolnili posodo do roba, torej je bilo pred točenjem v njej še devet litrov. To pomeni, da bi potovalnemu računalniku navkljub lahko prevozili še približno sto kilometrov in nato zavili na bencinsko črpalko.

 

Cena testnega vozila: 14.440 EUR; akcijska cena: 12.440 EUR

Cena osnovne različice: 10.990 EUR (mitsubishi space star 1.0 entry); akcijska cena: 8.990 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 13.990 EUR (mitsubishi space star 1.2 intense); akcijska cena: 11.990 EUR
Dodatna oprema (450 EUR): oranžno bakrene nalepke na ogledalih, ročajih vrat, odbijačih, sredinski konzoli in okoli zračnikov

 

Tehnični podatki: MITSUBISHI SPACE STAR 1.2 INTENSE

kombilimuzina; spodnji razred; 5 vrat, 5 sedežev

Motor:
bencinski, tekočinsko hlajeni, 3-valjni, 12V; delovna prostornina: 1193 cm3; največja moč: 59 kW pri 6000 vrt/min, največji navor: 106 Nm pri 4000 vrt/min

Prenos moči:
sprednji pogon; 5-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 175/55 R15

Mere, mase:
dolžina: 3795 mm, širina: 1665 mm, višina: 1505 mm; medosna razdalja: 2450 mm; oddaljenost od tal: 150 mm; premer kroga obračanja: 9,2 m, masa praznega vozila: 845 kg, največja dovoljena masa: 1340 kg; prostornina prtljažnika: 235 – 912 l

Zmogljivosti in poraba:
največja hitrost: 180 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 11,7 s; mestna vožnja: 5,1 l/100 km, odprte ceste: 3,9 l/100 km, kombinirano: 4,3 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 35 l; emisije: 100 g CO2/km, Euro 6

Varnost:
čelni in stranski zračni blazini spredaj; varnostni zavesi; isofix; ABS z EBD; aktivni nadzor stabilnosti vozila; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: neocenjeno

Serijska oprema:
15-palčna lita platišča, bi-ksenon žarometa, pozicijske luči LED spredaj in zadaj, dnevne luči, meglenke, zadnji strešni spojler, smerne utripalke v električno pomičnih in ogrevanih ogledalih, dodatno zatemnjena stekla zadaj, daljinsko centralno zaklepanje in vstopanje ter zagon s pametnim ključem, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini s stikali za upravljanje (telefon, tempomat, radio), ročna zavora med sedežema, voznikov sedež nastavljiv po višini, zadnja klop deljiva v razmerju 60/40, gumb za zagon motorja, merilnik eco uspešnosti, potovalni računalnik, avto radio s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, vtičnici USB in 12V, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje stekel avtomatsko na voznikovi strani, zaprt predal pred sovoznikom, predala z utoroma za pijačo v sprednjih vratih, utora za pijačo med sedežema, dvojno dno z odstranljivimi prekati pod osnovno ploščo prtljažnika in pribor za popravilo pnevmatike pod prekati

Jamstvo: pet let ali 100.000 km, prvi 2 leti brez omejitve kilometrov, 3 leta garancija na lak, 12 let na prerjavenje

 

Ne spreglejte