SiolNET. Avtomoto Testi
2,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Test: kia optima sportswagon prvič s klasičnimi prednostmi prtljažnika #foto

2,35

termometer

Kia Optima
Foto: Gašper Pirman

Karavanska različica optime ima enako dolžino, širino in medosno razdaljo kot štirivratna limuzina in je le pet milimetrov višja zaradi strešnih letev. Nekaj deset litrov je večji njen prtljažnik in nekaj deset kilogramov je večja masa. Preizkusili smo različico z najvišjo stopnjo opreme, ki je dva tisoč evrov dražja od limuzine

Motor: 1,7-litrski turbo dizel s 141 konji
Poraba na testu: 6,6 do 8,0 l/100 km
Cena testnega vozila: 37.720 EUR

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki

Prva vožnja - Kako dobra je kia optima s prtljažnikom?

Kia bo karavanske optime izdelovala v južnokorejskem Hwasungu. Kia bo karavanske optime izdelovala v južnokorejskem Hwasungu. Foto: Gašper Pirman Optima sportswagon ima pri kupcih več možnosti

Nad brezhibno in všečno oblikovano limuzino se zaradi štirih vrat navdušuje le manjši del tako evropskih kot slovenskih kupcev. Karavan je z estetskega vidika enako vrhunski, saj ohranja in še nadgrajuje svežino, ki jo je v segment D prinesla limuzina. Za marsikoga je sportswagon še lepši, za povrh pa poseka limuzino na področju uporabnosti.

Dodano vrednost pri karavanski različici predstavlja višje iztegnjen strešni lok, ki daje še več prostora nad glavami zadnjih potnikov. Pri tem naj spomnimo, da že v limuzinski optimi lahko na zadnji klopi udobno in prav nič utesnjeno potujeta dve visokorasli osebi.

Avtomobilski srednji razred v Evropi predstavlja okrog 1,3 milijona vozil oziroma osem odstotkov trga. Med temi vozili se najbolje prodajajo karavanske izvedbe. Optima jo je dobila prvič. Avtomobilski srednji razred v Evropi predstavlja okrog 1,3 milijona vozil oziroma osem odstotkov trga. Med temi vozili se najbolje prodajajo karavanske izvedbe. Optima jo je dobila prvič. Foto: Gašper Pirman

Prostornina prtljažnika znaša od 552 litrov do 1.686 litrov. Zadnje sedeže je mogoče (tudi prek dveh gumbov v prtljažniku) položiti v razmerju 40:20:40. Ker je mogoče odpreti tudi le ožji srednji del, lahko kljub dvema potnikoma na zadnjih sedežih zavoljo te odprtine v avtomobilu peljemo na primer smuči oziroma podobne daljše predmete. Prostornina prtljažnika znaša od 552 litrov do 1.686 litrov. Zadnje sedeže je mogoče (tudi prek dveh gumbov v prtljažniku) položiti v razmerju 40:20:40. Ker je mogoče odpreti tudi le ožji srednji del, lahko kljub dvema potnikoma na zadnjih sedežih zavoljo te odprtine v avtomobilu peljemo na primer smuči oziroma podobne daljše predmete. Foto: Gašper Pirman

Pomembna prednost je seveda v prtljažniku

Na testu limuzine smo prtljažnik označili za slabši del vozila, vendar ne zaradi volumna (510 litrov), pač pa zaradi načina odpiranja, načina polaganja naslonjal in zaradi večinskega prepričanja, da pokrov prtljažnika po funcionalnosti zaostaja za petimi vrati.

Volumen karavana je ob enaki dolžini in medosju 42 litrov večji, vrata se odpirajo električno s stikalom ali daljinsko ter zapirajo električno. Bolj uporaben je tudi dvojni način polaganja naslonjal iz prtljažnika in kabine. Omenimo še štiri prekate pod osnovno trodelno ploščo, kamor se lahko varno vpne tudi konzolo s pokrivalom, kadar ta ni v uporabi, medtem ko je pribor za popravilo pnevmatike še nižje v tako imenovanem tretjem dnu.

Najbolj zanimive funkcije prtljažnika karavanske kie optime

Prtljažnik ima raven in dodatno zaščiten nakladalni rob. Arhitekturno nima ravnih linij, saj je zadnji del zavoljo blatnikov širši od osrednjega dela.

Prek dveh drsnikov je mogoče nastavljati vmesno pregrado za zaščito tovora oziroma prtljage, to pregrado je mogoče iz avtomobila tudi umakniti. Za lažje zavarovanje tovora so pripravljene tudi kljuke.

Zaščitni rolo je mogoče takrat, ko ga moramo zaradi večje količine prtljage odstraniti, pospraviti v plitvo dvojno dno prtljažnika. Tako nam ga ni treba fizično odstraniti iz vozila. Med funkcijami prtljažnika hvalimo tudi stransko mrežo za odlaganje manjših predmetov in zaščitno mrežo ob prehodu med zadnjimi sedeži in prtljažnim prostorom.

Občutki med vožnjo so enaki kot pri limuzini

Trideset kilogramov večja masa in rahlo spremenjena vrednost zračnega upora ne spreminjata voznih lastnosti v omembe vredni meri. Tudi pri optimi sportswagon je prva opazna vrlina tiha in udobna vožnja. Neravnine, naj bodo na luknjastem makadamu ali prek ležečih policajev, premaguje brez udarcev, lahkotno in neslišno.

Karavan enake dolžine kot limuzina odlično drži smer pri veliki hitrosti, s širokimi koloteki in usklajenim podvozjem pa ne zadovoljuje samo želje potnikov po udobni vožnji, pač pa dovoli vozniku, da se sprosti po svoje. Zato pa ima tudi karavan stikalo drive mode, ki v položaju sport prestavlja hitreje, pri višjih vrtljajih in otrdi volan. Ta je enako kot pri limuzini neposreden z 2,6 zavrtljaja med skrajnima legama.

Voznikov ožji delovni prostor obsega 44 stikal. Ergonomska razporeditev omogoča dovolj preprosto upravljanje, čeprav ne kar v prvi minuti spoznavanja vozila. Na prečkah volanskega obroča jih je dvakrat po šest, pri čemer smo le upravljanje radarskega tempomata včasih pomešali s potovalnim računalnikom. Voznikov ožji delovni prostor obsega 44 stikal. Ergonomska razporeditev omogoča dovolj preprosto upravljanje, čeprav ne kar v prvi minuti spoznavanja vozila. Na prečkah volanskega obroča jih je dvakrat po šest, pri čemer smo le upravljanje radarskega tempomata včasih pomešali s potovalnim računalnikom. Foto: Gašper Pirman

Dimenzijsko je karavan enako dolg in širok kot limuzinska izvedba, z dodatkom strešnih nosilcev pa je v višino dobil dodatnega pol centimetra. Dimenzijsko je karavan enako dolg in širok kot limuzinska izvedba, z dodatkom strešnih nosilcev pa je v višino dobil dodatnega pol centimetra. Foto: Gašper Pirman

Kia Optima Foto: Gašper Pirman

Vsaj 60 stikal in gumbov, vendar ni panike

Že pri testu limuzine bi lahko zapisali, da voznikov ožji delovni prostor obsega 44 stikal. Ergonomska razporeditev omogoča dovolj preprosto upravljanje, čeprav ne kar v prvi minuti spoznavanja vozila. Na prečkah volanskega obroča jih je dvakrat po šest, pri čemer smo le upravljanje radarskega tempomata včasih pomešali s potovalnim računalnikom. Osmim stikalom pod navigacijskim zaslonom pomagata dva gumba za preprosto rokovanje z radijem, še osmim spodaj za klimo pa tudi dva za temperaturo in ventilator.

Deset stikal na konzoli za prestavno ročico je namenjenih izbiri načina vožnje, parkirni zavori, samodejnemu parkiranju, ogrevanju in hlajenju sedežev … do 44 pa pridemo s šestimi stikali levo poleg volanskega obroča. Tod voznik odpira prtljažna vrata, izklopi TCS in opozorilnika za mrtvi kot in ohranjanje lege znotraj pasu. Končno število dobimo, če prištejemo še logično razporejena stikala na vratih in na električno krmiljenih sedežih, varnostne utripalke, pomik strešnega okna in senčila …

Privzete in ne privzete nastavitve

Glede uporabe stikal še povemo, da tovarniške nastavitve optime zahtevajo ponoven vklop radarskega tempomata in funkcije auto hold po vsakem zagonu motorja. Prav, če pri Kiji menijo, da je tako prav. Za razliko od obeh funkcij pa ena od štirih varnostnih razdalj tempomata po zagonu motorja ves čas ostane v spominu na tisti stopnji, ki jo je voznik izbral nazadnje pa čeprav že dan ali dva prej.

Sportswagon mora porabiti več

Po tehničnih podatkih naj bi karavanska različica z vrednostjo 4,6 litra povprečno na sto kilometrov porabila 0,2 litra goriva več na račun mase in aerodinamike. Na celotnem testu pa so na porabo vplivale še zimske gume, tako da smo po dvakratnem točenju porabili osem litrov na sto.

Že nekaj časa se izogibamo 140-kilometrskemu testnemu krogu, kjer je limuzina porabila 7,0 litra na sto. Na 28,6-kilometrskem obroču okoli Ljubljane smo s karavanom po 16 minutah in trideset sekundah vožnje s povprečno hitrostjo 104 kilometre na uro namerili porabo 6,6. Vse omejitve hitrosti smo upoštevali po navigaciji, tako da smo vozili na primer s 136 kilometrov na uro po števcu na odsekih, kjer je 130 dovoljena hitrost. Odstopanje merilnika je bilo enako kot pri limuzini.   

Kia Optima Foto: Gašper Pirman

Karavan enake dolžine kot limuzina odlično drži smer pri veliki hitrosti, s širokimi koloteki in usklajenim podvozjem pa ne zadovoljuje samo želje potnikov po udobni vožnji, pač pa dovoli vozniku, da se sprosti po svoje. Karavan enake dolžine kot limuzina odlično drži smer pri veliki hitrosti, s širokimi koloteki in usklajenim podvozjem pa ne zadovoljuje samo želje potnikov po udobni vožnji, pač pa dovoli vozniku, da se sprosti po svoje. Foto: Gašper Pirman

Kia Optima Foto: Gašper Pirman  

Enako vprašanje za optimo in optimo sportswagon

Kaj vse mora imeti avto, ki stane 37 tisočakov in pol? Obe kiji imata pomično stekleno ostrešje, dve sklopki, sedem prestav z ročicama za ogrevanim volanom, ogrevane vse sedeže, sprednja še hlajena, radarski tempomat, ki zna tudi ustavit, električne pomike usnjenih sedežev, povezljivost s telefonom, aplikacije Kia Connected, na prihod voznika se obe pripravita z lučkami v ročajih vrat in z nastavitvijo ogledal … Karavan za razliko od limuzine seveda premika zadnja vrata električno v obe smeri.

Za obe različici optime se lahko tudi vprašamo, ali je 1700 kubikov in 140 konj dovolj? Menimo, da ta motor povsem ustreza družinski uporabi udobnega in prostornega karavana, medtem ko Kia za limuzino ponuja tudi priključno hibridno optimo 2.0 GDi PHEV s 115 bencinskimi in 50 električnimi kilovati.

Zanimivost

Pri ročnem načinu prestavljanja, kjer mora (visoko rasli) voznik premakniti vzvod menjalnika k sebi, lahko ročica v obliki črke T pritiska ob desno nogo. Ročno prestavljanje pa s tem ni okrnjeno, ker optima ponuja serijski prestavni lopatki izza volanskega obroča.

Voznik, ki izbere športni program in ročno prestavljanje pa ne bo zadovoljen s sicer zelo razločnim indikatorjem prestav. Kot smo že večkrat zapisali, indikator prikazuje po tovarniški presoji predvideno prestavo namesto trenutne prestave. Če med priganjanjem tretje prestave okoli ovinkov sistem izpisuje številko 7, to pač ni v smislu športne vožnje.

 

Cena testnega vozila: 37.720 EUR

Cena osnovne različice: 26.190 EUR (kia optima sportswagon 1.7 CRDi lx comfort eco)
Osnovna cena testnega vozila: 37.490 EUR (kia optima sportswagon 1.7 CRDi ex limited eco)

Strošek priprave vozila: 230 EUR

 

Tehnični podatki: kia optima sportswagon 1.7 CRDi ex limited eco

srednji razred, karavan; 5 vrat, 5 sedežev

Motor: dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1685 cm3; največja moč: 104 kW pri 4000 vrt/min, največji navor: 340 Nm pri 1750 do 2500 vrt/min

Prenos moči: pogon na sprednji kolesi; 7-stopenjski robotizirani menjalnik z dvojno sklopko z možnostjo ročnega pretikanja s prestavno ročico ali izza volanskega obroča; pnevmatike: 235/45 R18

Mere, mase: dolžina: 4855 mm, širina: 1860 mm, višina: 1465 mm; medosna razdalja: 2805 mm; premer kroga obračanja : 10,90 m; masa praznega vozila: 1635 kg; največja dovoljena masa: 2150 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 1500 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 552 l

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 203 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 10,6 s; mestna vožnja: 5,2 l/100 km, odprte ceste: 4,2 l/100 km, kombinirano: 4,6 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 70 l; emisije: 120 g CO2/km, Euro 6

Varnost: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, kolenska blazina za voznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo EBD in ojačitvijo zavorne sile BAS; samodejno zaviranje v sili; nadzor zdrsa pogonskih koles TCS; nadzor stabilnosti vozila ESC s sistemom za ohranjanje smerne stabilnosti; pomoč pri ohranjanju prometnega pasu; sistem za nadzor mrtvih kotov in prečnega prometa pri vzvratni vožnji; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: 5 zvezdic (2015)

Oprema: 18-palčna lita platišča, električno pomično strešno okno s senčilom, LED žarometi, meglenke, dnevne luči, smerne utripalke in zadnje luči, avtomatske luči s samodejnim preklopom, osvetlitev ročajev in priprava ogledal med približevanjem, solarna sprednja stekla, dodatno zatemnjena zadnja stekla, daljinsko centralno zaklepanje, pametni ključ za vstopanje in zagon motorja, daljinsko odpiranje / zapiranje stekel, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali, samozatemnitveno vzvratno ogledalo, usnjen, ogrevan volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje telefona, tempomata, omejevalnika, radia in potovalnega računalnika, ročici za ročno izbiranje prestav za volanom, indikator prestavljanja pri ročni izbiri, prestavna ročica z usnjeno manšeto z možnostjo ročnega prestavljanja, gumb za zagon motorja, sistem stop&go, funkcija auto hold, električna parkirna zavora, stikalo drive mode (normal, sport, eco), radarski tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji spredaj in zadaj s kamero za vzvratno vožnjo in 360-stopinjskim nadzorom okolice vozila, senzor za dež, aktivna pomoč pri parkiranju in zapuščanju parkirnega mesta, supervision merilniki s 4,3-palčnim zaslonom, 8-palčni osrednji zaslon za navigacijo s kartografijo Evrope s 7-letnim brezplačnim posodabljanjem, prepoznavanje prometnih znakov, Kia Connected aplikacije za prometne informacije, hitrostne kamere, vreme in lokalne informacije, potovalni računalnik, avto radio s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, vtičnice USB (2x) in AUX, usnjeni sedeži, sprednja ogrevana in prezračevana, električno nastavljiva po višini in v ledvenem delu, na voznikovi strani s spominsko funkcijo, ogrevana zadnja klop, naslona za roke spredaj in zadaj, samodejna dvopodročna klimatska naprava z ločenim prezračevanjem zadaj, senčnika ob zadnji klopi, električno in varnostno odpiranje vseh stekel, zaprt osvetljen predal pred sovoznikom, predal pod naslonom med sprednjima sedežema, zadnja klop deljiva v razmerju 40/60, predal in utora za pijačo pod naslonom med zadnjima sedežema, ambientalna stropna osvetlitev in osvetlitev pred sprednjima sedežema, električno odpiranje prtljažnega pokrova iz notranjosti in daljinsko, električno zapiranje, polaganje naslonjal iz prtljažnika in iz kabine, priključek 12 V, štirje prekati pod tridelno osnovno ploščo, utora za namestitev konzole pregrinjala, kit za popravilo pnevmatike v dnu prtljažnika

Garancija: 7-letna garancija oziroma do 150.000 km, prva 3 leta brez omejitve kilometrov; 12-letna garancija na prerjavenje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin