Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
14.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Suzuki Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 14.12

8 let

Suzuki vitara 1.6 VVT 4WD – dostopen 4x4 pogon za vse Slovence, ki se bojijo zime na cesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bencinsko vitaro poganja motor enake moči kot dizelsko iz predhodnega testa. Je presenetljivo varčen in kar 3.500 evrov cenejši. Tokratna oranžno-bela kombinacija ni ostala neopažena.

Motor in menjalnik iz SX4 S-cross?

Ja in ne. Pri obeh gre za enake moči in vrednosti navora, celo za enaka prestavna razmerja, le prenos v diferencialu je pri vitari malo "podaljšan". Poraba goriva med kombinirano vožnjo je pri vitari po tehničnih podatkih manjša (0,3 litra), na našem testnem krogu z rezultatom 6,7 pa le za deciliter manjša na sto kilometrov.

Razločno izpisan indikator tudi pri bencinski vitari že pri "dizelskih" 1700 vrtljajih priporoča eno prestavo višje, enako kot pri testu S-crossa.

Vitara VVT ali DDiS ali … ? 800 evrov za dvobarvno vitaro ...

Cenovna razlika 3.500 evrov med bencinsko in dizelsko vitaro verjetno prepriča večino kupcev, da se rajši odločijo za bencinsko različico. Tudi razlika v porabi ni velika, saj je dizelska različica na testu "popila" le liter manj. Torej ob trenutnih cenah goriva vas bo vožnja z bencinsko vitaro na 100 kilometrov stala le 1,199 evra več.

Več razmišljanja zahteva dejstvo, da stoji v salonih poleg vitare tudi SX4 S-cross z enakim motorjem, celo z enakimi prestavnimi razmerji, le zobniški prenos v diferencialu je malo krajši, zato je končna hitrost za 5 kilometrov na uro nižja.

S-cross je 125 milimetrov daljši, 15 milimetrov bližje k tlom, ima 65 litrov večji prtljažnik in kljub akcijskemu popustu je še vedno dva tisočaka in pol dražji. Zdaj pa naj se odloči, kdor se more!

Dvobarvna karoserija polepša vsako vozilo. Tudi vitaro, ki ji niti med prvo vožnjo niti med testom nismo očitali, da bi bila oblikovana dolgočasno. Če bi izbirali dvobarvno kombinacijo med današnjo in prejšnjo testno različico, bi se odločili za pestrejšo in bolj vpadljivo kovinsko oranžno z belim ostrešjem.

Z bencinskim motorjem gre po terenu malo težje

Na strminah je dizelska vitara z mnogo višjim navorom pri mnogo nižjih vrtljajih spretnejša. Ker je občutno dražja (3500 evrov), je vredno pomisliti na 6-stopenjski samodejni menjalnik za doplačilo 1600 evrov. 185-milimetrska oddaljenost od tal tudi sicer ni primerna za vsak teren, čeprav dovolj trdno podvozje vitare ne zaniha.

Voznik se mora z več previdnosti lotevati strmin tudi zaradi previsov – 88 centimetrov spredaj in 80 zadaj.

Atmosferski motorji so še vedno zanimivi

Motor, ki brez turbine zapreže 120 "konj", ni edina bencinska izbira pri vitari, ki je na voljo še z 1,4-litrskim 140-konjskim boosterjetom. Gre za cenejši motor, preizkušen že v S-crossu, vendar v vitari porabi manj. Varčnejši je zunaj naselij, kjer je pri vožnji z največ 90 kilometrov na uro (95 po števcu) zadovoljen s 5,5 litra na sto kilometrov.

Na avtocesti pride do izraza manj aerodinamičen in robustno oblikovan sprednji del. Poraba pri izmerjeni hitrosti 130 kilometrov na uro (136 po števcu) presega mejo sedmih litrov, medtem kot smo na testnem krogu namerili ugodno vrednost 6,7.

Tu naj dodamo, da je pri vitari, ki jo poganja bencinski motor, velika razlika v pospeševanju med načinoma "auto" in "sport". Večinoma smo uporabljali osnovni način, pri katerem je vitara umirjena, lahko rečemo kar malo lena, pravo moč 120-glave konjenice pa pokaže, ko zavrtimo stikalo na položaj "sport" in pritisnemo stopalko za pospeševanje. "Sport mode" smo sicer uporabljali na dinamično odvoženih odsekih testnega kroga.

Ne spreglejte