Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 11. 2021,
6.17

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

3

Natisni članek

Skyactiv X hibridni avtomobili Hibrid SUV CX-30 Mazda CX-30 Mazda

Torek, 2. 11. 2021, 6.17

2 leti, 5 mesecev

Test novega motorja: mazda CX-30

Poslušali so pripombe, novosti se čutijo v praksi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

3

Mazda CX-30 | Mazdin CX-30 je eden lepše oblikovanih športnih terencev pri nas, večina pa se navduševala tudi nad posebno rdečo barvo soul crystal (730 evrov). | Foto Gašper Pirman

Mazdin CX-30 je eden lepše oblikovanih športnih terencev pri nas, večina pa se navduševala tudi nad posebno rdečo barvo soul crystal (730 evrov).

Foto: Gašper Pirman

Težko ji je očitati, da CX-30 ni všečen avtomobil. Tudi v notranjosti navdušuje s skrbno premišljenimi elementi, kjer načičkane zaslone na dotik, ambientalno osvetlitev in nepovezane linije zamenjuje umirjena, a odlično funkcionalna potniška kabina. CX-30 je z letošnjim letom dobila še nov blagohibridni motor, ki je smiselna nadgradnja njihovega edinstvenega bencinskega motorja, ki deluje kot dizel.

Prvič smo ga vozili že pred dvema letoma, a na prvi pravi daljši preizkus smo novi Mazdin skyactiv X dobili lansko leto. Ta vsekakor edinstven bencinski motor je že ob prvi napovedi o začetku razvoja dvignil veliko prahu. Pričakovanja so bila velika tudi na naši strani in ko smo prvič sedli za volan CX-30 s tem motorjem, smo bili navdušeni nad njegovim mirnim delovanjem ter zveznim pospeševanjem. Ob lanskem dvojnem testu smo zapisali, da ima Mazda še veliko manevrskega prostora za izboljšave – predvsem pri njegovi učinkovitosti in neodzivnosti v nizkih vrtljajih.

Več moči in predvsem višji navor

Mazdinim inženirjem je že v osnovi iz atmosferskega dvolitrskega bencinskega motorja uspelo izvleči kar lepo mero navora. 224 njutonmetrov pri tri tisoč vrtljajih je bila osnovna številka, ki jo zdaj kombinacija blagohibridnega pogona dvigne za 16 njutonmetrov na 240 njutonmetrov pri štiri tisoč vrtljajih. Zaradi dodatne električne pomoči z zagonskim alternatorjem, prilagoditvijo in optimizacijo samega motorja se je dvignila tudi moč za štiri kilovate na 137 kilovatov oziroma 186 "konjev". Med optimizacijo motorja spadajo tudi znižanje kompresije s 16.3:1 do 15.0:1, novi bati in izboljšan nadzor zgorevanja. Na koncu je celoten paket nadgradila še posodobitev programske opreme blagega hibridnega sistema Mazda M hybrid.

Čeprav je na papirju maksimalen navor v novem e-skyactiv X, kot je njegovo uradno ime, na voljo še nekoliko pri višjih vrtljajih, je krivulja pri dva tisoč vrtljajih že višja in zato tudi pospeševanje odločnejše. Vsi v uredništvu smo se sicer tudi strinjali, da CX-30 v primerjavi z lanskim testom ob speljevanju in pospeševanju ni deloval več tako leno kot predhodnik. Še vedno ne gre za primerljiv pospešek v primerjavi s prisilno polnjenimi motorji, ki so v nižjih vrtljajih še vedno bolj odzivni in pospešujejo hitreje, a je zdaj običajna vožnja v mestu od semaforja do semaforja prijetnejša in vzbuja več samozavesti za volanom.

Z novim modelnim letom je pri CX-30 na voljo nov blagohibridni motor, ki prinaša boljšo odzivnost pri nižjih vrtljajih in niža povprečno porabo goriva. | Foto: Gašper Pirman Z novim modelnim letom je pri CX-30 na voljo nov blagohibridni motor, ki prinaša boljšo odzivnost pri nižjih vrtljajih in niža povprečno porabo goriva. Foto: Gašper Pirman

Kaj pravi teorija?

Lahko bi se na dolgo in široko razpisali, saj gre za zapleteno inženirsko rešitev. Več smo o tehnologiji povedali že na prvi vožnji, zato torej bolj na kratko. Gre za vžig zgorevalne zmesi s pomočjo vžigalne svečke oziroma se v idealnih pogojih izvede kompresijski samovžig, tako kot pri dizelskih motorjih. V primeru večje obremenitve motorja ali hladnega zagona kompresijskemu vžigu pomaga vžigalna svečka. 

Z zelo natančnim elektronskim krmiljenjem motorja v načinu delovanja SPCCI z zaporedjem deljenih vbrizgov goriva ustvarijo ločena območja zmesi zraka in bencina v izgorevalnem prostoru. Preden bi se zgodil nenadzorovani kompresijski vžig zelo revne zmesi v komori, sistem vbrizga dodatno gorivo v bližino iskre. S tem ustvari ravno prave pogoje za vžig goriva, temperatura in tlak se primerno dvigneta in ustvarita pravšnje pogoje za nadzorovan kompresijski vžig.

Kljub rahlo kupejevsko zašiljeni strešni liniji je na zadnji klopi še vedno dovolj prostora za dva odrasla potnika. Zaradi manjših stekel se bodo nad preglednostjo ven pritoževali predvsem otroci. | Foto: Gašper Pirman Kljub rahlo kupejevsko zašiljeni strešni liniji je na zadnji klopi še vedno dovolj prostora za dva odrasla potnika. Zaradi manjših stekel se bodo nad preglednostjo ven pritoževali predvsem otroci. Foto: Gašper Pirman Še vedno je neslišen

Novi motor nima težav z delovanjem z majhnim številom vrtljajev, čeprav takrat ni tako odziven kot že prej omenjeni turbobencinarji. Ti imajo lahko težave s turboluknjo in odzivnostjo v prenizkih vrtljajih, a tisti boljši prav lepo vlečejo že od 1.500 vrtljajev naprej. Zaradi svoje zasnove se lahko pri 50 kilometrih na uro vozimo v šesti prestavi, tja nam prestavi tudi samodejni 6-stopenjski menjalnik in potem vse do avtocestnih hitrosti ni treba menjati prestave. Pospešek seveda ni briljanten, a v devetdesetih odstotkih je dovolj velik, da smo zunaj naselij sledili avtomobilu spredaj. E-skyactiv X pa naravnost navduši v srednjem območju vrtljajev, kjer se odziva zelo zvezno. Brez težav se zavrti v visoke vrtljaje, šele tam pokaže oziroma razkrije vse svoje "konje". Ob vsem tem pa je morda še največja prednost njegovo neslišno delovanje v prostem teku, o vibracijah ni ne duha ne sluha, odzivnost stopalke za plin je hipna.

Bližje obljubljeni porabi goriva

V Mazdinem razvojnem oddelku v Hirošimi so izpopolnili še nekaj elementov motorja. Kot pravijo, so s pomočjo spremenjene sesalne odmične gredi izboljšali krmiljenje sesalnih ventilov. S tem so še izboljšali toplotno učinkovitost motorja ter zmanjšali izgube. Vse to naj bi vodilo k zmanjšani povprečni porabi goriva, ki je po podatkih tovarne zdaj v mešanem ciklu 6,1 litra.

Zanimiv podatek, ko smo prevzeli CX-30, je bila povprečna poraba goriva po števcu 7,3 litra. Seveda, sledila je ponastavitev vseh podatkov. Tako smo mi testni termin zaključili s porabo 6,7 litra. Ko smo se odpravili na testni krog, se je povprečna poraba goriva gibala med 5,2 in 7,3 litri. Najbolj varčen je bil motor na regionalnih cestah, kjer se je hitrost gibala med 60 in 90 kilometri na uro (v poprečju 5,2 litra). Na avtocesti se je poraba ustalila pri 5,9 litra in v mestu je bila logično najvišja (7,3 litra).

Galerija: še vedno eden najlepših SUV na naših cestah

Fotogalerija
1 / 18

Vsem je bila všeč

CX-30 lahko opišemo na več načinov. S 4.395 milimetri dolžine se dimenzijsko uvršča med CX-3 (4.275 mm) in CX-5 (4.550 mm) oziroma si je v primerjavi z mazdo 3 dimenzijsko zelo podoben (4.460 mm), vendar ima kombilimuzina za kar sedem centimetrov daljše medosje (2.725 proti 2.655 mm).

Ker je križanec, ima seveda nekoliko dvignjen položaj sedenja. V primerjavi z mazdo CX-3 je ta dva centimetra in pol višji (150 proti 175 mm) oziroma manj kot centimeter nižji od CX-5 (180 mm). Dimenzijsko tako CX-30 spada ravno v zlato sredino družine, hkrati pa je znotraj segmenta C med manjšimi predstavniki.

tehnični podatki mazda CX-30 X186 GT Plus
vrsta motorja štirivaljni bencinar
delovna prostornina (cm3) 1.998
moč v kW (KM) pri vrt./min.

137 (186) pri 6.000

navor v Nm pri vrt./min. 240/4.000
menjalnik samodejni šeststopenjski
pogon sprednji
mere (dolžina x širina x višina) v mm 4.395 x 1.795 x 1.540
medosna razdalja v mm 2.655
prtljažnik v l 430/1.406
število sedežev 5
masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1.455 (510)
največja hitrost v km/h 204
pospešek do 100 km/h v sekundah 8,6
poraba (po normah EU) v L/100 km 6,1
poraba na testu v L/100 km 6,7
cena osnovnega modela v EUR 22.590
cena testnega vozila v EUR 29.690
cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 30.420

Bolj kakovostne in intuitivne potniške kabine v razredu ni. Materiali so na vrhunski ravni, večopravilna enota pozna tudi apple carplay. | Foto: Gašper Pirman Bolj kakovostne in intuitivne potniške kabine v razredu ni. Materiali so na vrhunski ravni, večopravilna enota pozna tudi apple carplay. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte