Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
6.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peugeot

Četrtek, 17. 12. 2015, 6.26

7 let, 12 mesecev

Peugeot 308 HDi 110

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Peugeot 308 je na videz zadržan, izza volana Applov, pod motornim pokrovom zelo varčen, pod kolesi pa udoben in zanesljiv. Z inovativnimi rešitvami zahteva nekaj privajanja.

Šarm, nemška vožnja, varčen dizel ...

Sredi devetdesetih se je Peugeot z različico S16 modela 306 predstavil tudi ljubiteljem dinamične vožnje. Nato je "nemške" vozne lastnosti pri modelu 307 ponudil v vseh različicah. Model 308 je z velikim panoramskim strešnim oknom in usnjeno armaturko ukradel marsikaterega kupca premiumskim znamkam!

Kaj pa novi 308? Ponuja šarm, odlične vozne lastnosti, zelo učinkovit dizelski motor in primerno družinsko uporabnost. A pojdimo lepo počasi ...

Je lep, a od Peugeotovega oblikovanja smo pričakovali več

Začnimo z dizajnom, predvsem zato, ker je bil pri Peugeotu vedno izredno visoko na lestvici in je vedno pomenil enega najpomembnejših prodajnih adutov. No, tudi novinec je precej francosko eleganten, zagotovo se boste strinjali, da je lep.

Pa vseeno smo od Peugeotovega oblikovanja pričakovali več, novi peugeoti so gledalca vedno zdramili. Bodisi z izjemno lepoto, sploh pri modelih, ki jih je oblikoval Pininfarina, bodisi z drznostjo, kot pri zadnjih večjih peugeotih z napadalnimi maskami. Tale 308 je kar malce preveč nevtralen, vsekakor lep, a ne dovolj, da bi ob njem vzdihovali. Preizkusili smo ga takoj, ko je zapeljal v Slovenijo in ko je avtomobil svež, se ponavadi mimoidoči ves čas obračajo - za peugeotom se ni obrnil prav noben. Bi rekli, da je k temu veliko pripomogla neizmerno dolgočasna črna barva ...

Ja, se strinjamo, da novi francoz s strani spominja na tisti znani nemški model, ki mu najbolj konkurira, naj pa dodamo, da deluje bolj kompaktno, bolj dinamično. Veliko je v tem pogledu pripomogel zajeten zadnji stebriček in dokaj visoka "ritka", ki pa za sabo potegneta prvi minus: slaba preglednost nazaj. Parkirni senzorji spredaj in zadaj so res dobrodošli, serijsko jih dobite pri najdražjem paketu allure.

Da bi videli na merilnike, so si oblikovalci zamislili drzno rešitev ...

Preselimo se v notranjost. Peugeot je namreč upošteval, da je bistvo avtomobila v počutju v kabini, ne v bahavi zunanjosti - to pohvalimo.

Še posebej prvi vtis ob vstopu v avtomobil je izredno navdušujoč! Sedeži niso samo lepi, ampak tudi dobro oblikovani in udobni. Bodite pozorni na ledveno oporo, osnovni sedeži je ne ponujajo.

Seveda se tudi tokrat z velikim vprašajem zazremo v športno ozek volanski obroč in na vrh armaturne plošče pomaknjene merilnike. Tako kot pri 208 in 2008 so Peugeotovci tudi tu želeli odpraviti potrebo po prikazovanju podatkov na vetrobranskem steklu, saj so merilniki tako visoko, da vozniku za spremljanje hitrosti, vrtljajev in vseh drugih podatkov res ni treba odmikati pogleda s ceste.

Če smo v dvestoosmici tožili, da izza volana ne vidimo na merilnike, je tu problem veliko manj pereč. Še se bodo našli vozniki in voznice, ki na merilnike ne bodo videli, a večini bi moral položaj zdaj ustrezati, morda tudi zato, ker so števca hitrosti in vrtljajev skrili vsakega v svojo "ohišje". Peugeotovcem bi tako predlagali, da to drugače oblikujejo - saj vidimo številke, a ne tudi celotnega ohišja merilnikov, kar nekako vozniku pušča vtis, da nečesa ne vidi, in to je vsaj pri prvih kilometrih dokaj moteče.

Ja, posebnost je tudi merilnik vrtaljev - njegov kazalec se vrti v nasprotni smeri urinega kazalca, kar deluje precej nenavadno. Vemo, pomemben je podatek, ne način prikaza, a moti še zlasti zato, ker voznik čuti neskladje med umirjenim zvokom motorja in "visokimi" vrtljaji, na katerega namiguje položaj kazalca. Razumemo, da so tako lažje dosegli vidnost tega merilnika, a vse skupaj naj bi pomagalo, da bi se voznik več časa ubadal z vožnjo in manj z ogledovanjem podatkov - takšne malenkosti jemljejo pozornost in dosegajo ravno nasprotno. Verjamemo, da se bo lastnikom uspelo privaditi, a vseeno vedite, da se nam niti v dvotedenskem druženjem ni uspelo.

Za nekatere stvari je analogno še vedno bolje kot digitalno

Posebnosti s prikazovanjem še ni konec. Novost je minimalistično urejena sredinska konzola. Pri Peugeotu so očitno zelo navdušeni nad Applovimi izdelki, saj so to konzolo imenovali kar i-Cockpit.

A predlagamo, naj to navdušenje izražajo v svojem prostem času, saj se i-Cockpit po uporabnosti ne more približati jabolčnim izdelkom. Kajti ko Apple (ali pa Samsung, LG, Sony ...) stlači vse funkcije v en na dotik občutljiv zaslon, to naredi bolje. Zaslon iphona se namreč hitreje odziva, bolje prepoznava želje svojega lastnika.

Ni tolikšen problem sam zaslon, bolj motijo menijske tipke ob strani za vklop osnovnih funkcij, torej radia, klime, telefona ... Da je analogno včasih bolje kot digitalno, dokazuje vrtljiv gumb za nastavljanje glasnosti zvoka. Ne le, da je lep, je tudi bolj uporaben - bognedaj, da bi ga kdo hotel nadomestiti s "touchscreenom"! Mi takoj podpišemo, da Peugeot vgradi še kak tak gumb, recimo tistega za lažje nastavljanje temperature, da ne bo treba vsakič iz radijskega menija v klimatskega. Dajte ta gumb poleg tipk za funkciji odroševanja stekel, ali pa na volanski obroč, če že nočete oskruniti "čisto" oblikovane konzole na sredini.

Armaturno ploščo s klasičnimi gumbi sicer lahko dobite tudi v peugeotu 308, a zgolj v osnovnem paketu access. Tega pa ne moremo priporočiti, saj so samodejna klimatska naprava, bluetooth, samodejni brisalci, samozatemnitveno ogledalo, usnjen volan, električna stekla, tempomat, USB, lahka platišča ... zagotovo vredni doplačila 1400 evrov! Menimo tudi, da je smotrno tudi doplačilo dodatnih dveh tisočakov za parkirne senzorje, žepa na hrbtih, sedeže z ledveno oporo in LED žaromete, ki preživijo življenjsko dobo avtomobila in tako odpravljajo potrebo po menjavi halogenskih žarnic ali drago menjavo ksenonskih.

Peugeot pohvalimo tudi zato, ker so isofix priključke namestili na izredno dostopno mesto. Na prvi vožnji smo pohvalili tudi prtljažnik, a to trditev moramo zdaj dopolniti. Če vam prtljažnik vsaj malo pomeni, ne doplačajte za rezervno kolo običajne velikosti. S tem boste namreč izgubili kar 85 litrov prtljažnika. In ta manko se res močno pozna, prtljažnik kar naenkrat ni več velik, cena, ki jo plačate v prtljažnih litrih, je vsekakor višja kot morebitna uporaba seta za popravilo pnevmatik.

Lahek, lahkoten

Gremo na cesto: Peugeot je novo tristoosmico zasnoval na novi platformi EMP2, ki družbi PSA omogoča velike prihranke pri razvoju in predvsem proizvodnji.

A hkrati so pri Peugeotu med razvojem nove platforme našli način, kako resnično učinkovito znižati maso avtomobila. V primerjavi s predhodnikom novi 308 tehta kar 140 kilogramov manj. In to se dejansko močno pozna tudi v vožnji. Avtomobil je resnično lahkoten, majhen volanski obroč občutek še poudarja ter hkrati vabi k bolj dinamični vožnji.

In čeprav bo 308 navduševal predvsem z udobjem in tišino v kabini, kar smo močno poudarili že v poročilu s prve vožnje, pa je vendarle 308 doma tudi v hitro odpeljanih ovinkih. Če je podlaga dobra, je lahko vožnja resnično uživaška. Če je podlaga luknjasta, in takšna je na slovenskem podeželju na veliko koncih, bo užitka manj, saj bo imel voznik občutek, kot da zadnja kolesa ne sledijo dogajanju.

Hvalimo motor: celo pri dinamičnem načinu vožnje komaj doseže šest litrov, petlitrsko porabo pa je dokaj preprosto dosegati. Seveda to samo po sebi še ne govori v prid dizelskemu motorju: sodobni bencinski namreč porabijo le kak liter več.

Ne spreglejte