Novi ford mustang: kako dober je in ali si ga bodo Slovenci upali privoščiti?

Vozili smo novega forda mustanga, ki v šesti generaciji prvič uradno prihaja tudi v Evropo in Slovenijo. Avtomobil je zagotovo vreden svoje 50 let stare legende. Ga bodo v Sloveniji ustavili davki?

1 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

2 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

3 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

4 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

5 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

6 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

7 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

8 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

9 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

10 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

11 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

12 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

13 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

14 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

15 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

16 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

17 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

18 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

19 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

20 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

21 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

22 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

23 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

24 / 24

Foto: Gregor Pavšič , Ford

Razred: športna vozila Sorodna vozila: / Družina modelov: mustang Proizvodnja: Flat Rock (ZDA) Začetek prodaje: november 2015 (Slovenija) Cene: od 35.000 evrov naprej (Nemčija)

Poudarki: - prvič uradno naprodaj v Evropi - izboljšano in prilagojeno podvozje - prvič tudi z 2,3-litrskim štirivaljnikom - hiter, prvič zelo odziven med ovinki - Fordov infozabavni vmesnik

Mustang je postal ikona življenjskega sloga, ki prekaša le avtomobilske okvire

Še pred nekaj dnevi smo se po okolici Kranja vozili z originalnim fordom mustangom fastback iz leta 1965, nato pa včeraj na letališču v Münchnu sedli v šesto generacijo mustanga, najmlajšega torej. V pol stoletja se je v svetu in avtomobilski industriji marsikaj spremenilo. Ta avtomobil je bil nekoč simbol svobodnega povojnega sveta, rastočega gospodarstva in želje Američanov po uživanju svojih prostranih cest.

Kdo ve, kaj bi si mislila ekipa Fordovih oblikovalcev, ki je v šestdesetih letih zrisala eno največjih avtomobilskih ikon na svetu, če bi se lahko danes, ko ta praznuje svojega Abrahama, zapeljala s svojim avtomobilskim otrokom. Kljub modernosti in očitni evoluciji je avtomobil ohranil svojo rdečo nit. Mustang nikoli ni bil le avtomobil, temveč pravi življenjski slog, ki presega avtomobilske okvire.

Kdor si ga bo lahko privoščil, bo z njim užival na vsaki ravnici, ob vsakem prehitevanju in vsakem ovinku …

Priznam, zanimiv občutek se je bilo prvič usesti v novega mustanga. Nekaj povsem drugačnega kot v druge avtomobile, ki jih spoznavamo na mednarodnih predstavitvah in kjer smo nemudoma pozorni na malenkosti, ki nas že ob prvem stiku motijo. Ob vseh posebnostih in poreklu vozila, smo mustangu marsikaj odpustili že vnaprej. Vendarle gre za enega od klasičnih ameriških avtomobilov, ki se do zdaj pregovorno na bistveno bolj zavitih in ozkih cestah Evrope niso najbolj suvereno znašli.

In že takoj lahko osnovnemu vprašanju – torej, ali je Ford držal obljubo in mustanga prilagodil evropskim ovinkom – odgovorimo pritrdilno. Celo več, uspel nas je celo pošteno presenetiti. Ford je zanj sestavil paket, ki vsebuje tako zelo atraktivno zunanjost s privlačnimi podrobnostmi, odličnimi pospeški petlitrskega motorja V8 s 310 kilovati in pojemki Brembovih zavor (vsi evropski mustangi imajo serijski performance paket, ki vključuje tudi 19-palčne gume), kakor tudi dovolj kakovostno, prostorno in s Fordovim modernim večpredstavnostnim sistemom podprto notranjost.

Kdor si ga bo lahko privoščil, bo z njim užival na vsaki ravnici, ob vsakem prehitevanju in vsakem ovinku. To je enostavno avtomobil z dušo, ki je za nameček še objektivno kakovosten, predvsem pa prinaša velik napredek in evropsko uporabnost.

Je s štirivaljnim motorjem sploh še pravi mustang?

Kot evropsko protiutež ameriški različici bo Ford v Evropi mustanga prodajal še z 2,3-litrskim štirivaljnim motorjem ecoboost. Za razliko od osemvaljnika ima ta tudi turbinski polnilnik in posledično le malenkostno manjši navor. Motor, ki je nekakšen evropski kompromis med davki, ceno goriva in še vedno izrazito vozniško zabavo, kljub prvotnim pomislekom nudi veliko. Navsezadnje ima 233 kilovatov, precej spodoben in v notranjosti ojačan zvok ter neposredno tehnično sorodnost z mustangom GT. Manjka mu kajpak le zvok osemvaljnika, a prav zato izgubi velik del svojega značaja.

Podrobnosti, ki razkrivajo veliko srce avtomobila

Že prvi pogled na merilnike armaturne plošče nas je navdal z nasmeškom. Pri merilniku hitrosti, kjer so izpisane številke tako v kilometrih kot miljah na uro, se bohoti zanimiv napis »ground speed« . Torej hitrost na zemeljski površini, kar je izraz iz letalske industrije in kot tak neposreden spomin na legendarnega lovca mustanga P-90 iz druge svetovne vojne.

Vpliv letal je mogoče čutiti tudi pri stikalih na dnu sredinske konzole (večina jih je namenjena izbiri načina vožnje in trdote volanskega mehanizma). Iskreno hvalimo tudi ostale podrobnosti, kot je spominska ploščica pred sovoznikom, ki se spominja porekla mustangov vse od leta 1964 in številni konjički oziroma silhuete ameriškega divjega konja mustanga. To so pač elementi vozila, ki ne bi sodili v nobenega drugega forda, v mustangu pa so praktično nepogrešljivi.

Oba motorja nimata pri 1,6 tone težkem športniku prav nič preveč kilovatov

Toda tovrstni ameriški avtomobili so imeli vedno dobre zmogljivosti na ravnih odsekih. Zato nas surovo pospeševanje niti ni presenetilo. Pripomnimo celo , da kilovatov glede dobre 1,6 tone mase ni prav nič preveč. Šibkejši motor bi ob tovrstni masi vsekakor težje izpolnjeval pričakovanja.

Pravi test smo za mustanga privarčevali šele za pravo podeželsko cesto, torej za ameriške mišičnjake zloglasne evropske ovinke. Pričakovali smo solidno vodljivost, a bili nad njo – predvsem s stališča dozdajšnjih izkušenj z vožnjo ameriških klasik – pozitivno osupli.

Končno ameriška klasika, ki se odlično pelje tudi čez ovinke

Fordovi inženirji so sicer napovedovali prilagoditev podvozja evropskim kupcem in pri tem nikakor ni ostalo le pri besedah. Sprednje vzmetenje je dobilo manjšo maso in nov pomožni okvir, ki obenem zagotavlja več predvidevanja pri nadzoru koles ter boljše vodenje, krmiljenje in posledično bolj natančno oziroma zanesljivo vožnjo. Zadaj za boljši stik s cesto skrbi novo neodvisno vzmetenje. Geometrija, vzmeti, blažilniki in puše so bili po zagotovilih iz Forda posebej prilagojeni za dinamično nizanje zavojev. Novi zadnji členki iz aluminija pa naj bi pripomogli k zmanjšanju nevzmetenih mas.

Če smo imeli pri primerljivi vožnji neposrednega tekmeca chevroleta camara na slovenskih ovinkih še veliko težav, je mustang na ovinkih že zanesljiv na ravni klasičnih evropskih športnih kombilimuzin. Volanski obroč je zelo hitro odziven in natančen, lega avtomobila pa vozniku daje takojšnji občutek pozitivne zanesljivosti. Voznik dobi občutek, da je podvozje dobro uglašeno z močjo motorja in da bo avtomobil v ovinku, takrat ko vanj vendarle zapeljemo ostreje, naredil natanko tisto, kar voznik v delčku sekunde od njega tudi pričakuje. Ko na primer za hip rahlo zdrsne sprednji del mustanga, nežno in nadzorovano zdrsne tudi njegov zadek. Takrat smo si pokimali, pa niti ne sebi, temveč mustangovi tehniki. Ponovimo, tako suvereno se zagotovo peljejo evropski športniki, od američanov pa tega do zdaj nismo bili vajeni.

Za nameček mustang ponuja tudi Fordov bogat nabor varnostno-asistenčne opreme in zanimive elektronske dodatke. Vozniku zna pomagati učinkovito speljati z mesta ali pa celo uprizoriti čisto pravi "burn out".

Ameriški "kiksi" ostajajo: ponekod cenena plastika, poskakujoč pokrov motorja, slabo zaprt predal pred sovoznikom …

Mustang seveda ni popoln avtomobil. Če ureditev notranjosti večinoma hvalimo, nas je zmotila nekoliko cenen plastičen siv del armaturne plošče s tremi zračniki za hlajenje. Ta ni oblikovno dovršena in ni v skladju z ostalimi že omenjenimi elementi sredinske konzole. Tudi obvolanske ročice so enake kot v vseh fordih, predal pred sovoznikom (v njem je prva avtomobilska zračna blazina za zaščito sovoznikovih kolen!) se ne zdi dovolj čvrsto zapahnjen.

Pri višjih hitrostih je začel nevarno poskakovati tudi pokrov motorja. Bil je sicer varno zaprt, toda občutek je bil neprijeten. Pri Fordu priznavajo pomanjkljivost, saj je pokrov motorja iz aluminija, voznik pa iz svojega zornega kota tresenje dolgega pokrova še izraziteje vidi. Pri Fordu obljubljajo, da bodo element izboljšali.

Fordov avtomobil, ki nima skoraj nobenega logotipa modrega ovala

In še ena zanimiva podrobnost. Mustang ima na sebi zgolj en Fordovo logotip, še tega pa so kot nalepko namestili na vrh vetrobranskega stekla. Na avtomobilu so namreč le mustangi, saj tudi vodilni možje Forda pravijo, da je mustang postal že skoraj samostojno prepoznavna blagovna znamka. Saj veste, skoraj nihče ne reče, da vozi "forda mustanga", temveč zgolj "mustanga".

ford mustang
razred športnih avtomobilov; 2 vrat, 4 sedeži (2+2)
dolžina: 4.784 mm; širina: 1.916 mm; višina: 1.381 mm; medosna razdalja: 2.720 mm; obračalni krog: 12,2 m; prtljažnik: 408 l; rezervoar: 61 l
5.0 V8
bencinski 8-valjni vrstni motor, prostornina: 4.951 cm3; moč: 310 kW pri 6.500 vrt/min; navor: 530 Nm pri 4.250 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; zadnji pogon; gume: 255/40 R19; masa: 1.732 kg; pospešek: 4,8 s; poraba: 13,5 l/100 km; emisije CO2: 299 g/km;
5.0 V8 avt.
bencinski 8-valjni vrstni motor, prostornina: 4.951 cm3; moč: 310 kW pri 6.500 vrt/min; navor: 530 Nm pri 4.250 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski samodejni menjalnik; zadnji pogon; gume: 255/40 R19; masa: 1.720 kg; pospešek: 4,8 s; poraba: 12 l/100 km; emisije CO2: 281 g/km;
2,3 ecoboost
bencinski 4-valjni vrstni motor, turbinski polnilnik, prostornina: 2.300 cm3; moč: 233 kW pri 5.500 vrt/min; navor: 432 Nm pri 3.000 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; zadnji pogon; gume: 255/40 R19; masa: 1.655 kg; pospešek: 5,8 s; poraba: 8 l/100 km; emisije CO2: 179 g/km;
2,3 ecoboost avt.
bencinski 4-valjni vrstni motor, turbinski polnilnik, prostornina: 2.300 cm3; moč: 233 kW pri 5.500 vrt/min; navor: 432 Nm pri 3.000 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski samodejni menjalnik; zadnji pogon; gume: 255/40 R19; masa: 1.653 kg; pospešek: 5,8 s; poraba: 9,8 l/100 km; emisije CO2: 225 g/km;

Z mustangom GT na "autobahnu": rjovenje do skoraj 250 kilometrov na uro, menjalnik zahteva pravo moško rokovanje

Pritisk na gumb za zagon motorja prebudi spečo konjenico. Rezek zvok osemvaljnika, tistega pravega »hard core« motorja s po štirimi valji v dveh vzporednih vrstah, med katerima je prostor v obliki črke V, z ameriškim pridihom takoj pripelje do neučakanosti, da mustanga kar najhitreje zapeljemo na cesto. Nestrpnost v desni nogi narašča, prsti desne roke se oprijemajo prestavne ročice, čutimo celo spoštovanje do ameriške ikone. Mimoidoči potniki z letališča zvedavo opazujejo ta nenavadni rumeni avtomobil, ki kot kak neukročen pobalin štrli iz sivega povprečja bavarske prestolnice. Čez nekaj sekund smo že na bližnji avtocesti. Na nemškemu "autobahnu" , kjer ponekod ne poznajo omejitev hitrosti. Še preden se pomaknemo na skrajno levi vozni pas, vidimo enega od voznikov, kako spusti svoje stransko okno, da bi slišal zvok iz mustangove izpušne cevi. Vidimo tudi žensko, ki iz avtomobila na drugi strani ceste s prstom kaže na nas. Pri štiri tisoč vrtljajih se zgodi prvi sunek. Pri 180 kilometrih na uro sledi še drugi. Motor neustavljivo vleče vse do krepkih 6.000 vrtljajev v minuti, ko se bližamo že najvišjim 250 kilometrov na uro. In pri tem nas glasba, prava ubrana simfonija osemvaljnega motorja, kot najboljši dirigent le še dodatno podžiga. Če je mustang z 2,5-litrskim motorjem ecoboost namenjen predvsem ležerni vožnji s samodejnim menjalnikom, smo pri mustangu GT oboževali šeststopenjskega ročnega. Že res, da upravljanje z njim ni tako gladko kot pri nekaterih modernih premium športnih avtomobilih, toda prav potrebna prefinjena grobost daje menjalniku poseben značaj. Takrat se v pravo sožitje združita eksploziven motor, neučakan voznik in menjalnik, ki zahteva odločne, prave moške sunke z desno roko. Pri večini avtomobilov bi nas to bržkone motilo, pri mustangu pa se zdi simpatično in celo v skladu z duhom avtomobila.

V Slovenijo bo mustang uradno zapeljal šele jeseni, v Nemčiji zanj vsaj od 35 do slabih 50 tisoč evrov

Z gotovostjo trdimo, da je šesta generacija mustanga najboljša do zdaj in da vsaj iz vidika evropskega (globalnega) kupca predstavlja tudi najboljšo ameriško klasiko z motoriem V8. Avtomobil je nedvomno velik magnet in odličen promotor Fordovih tehnologij. Ford je že v predprodaji v Evropi dobil za mustanga 2.600 naročil, najpomembnejša trga bosta Nemčija in Velika Britanija. Zanimanja je celo toliko, da Fordova tovarna v Michiganu postaja vse bolj podvržena prodajnim zahtevam mustanga. Cene bodo vsaj pri različici V8 med trgi precej različne, saj bodo nanje vplivale tudi davčne politike posameznih držav. Tako imenovani luksuzni davek bo morebitnega kupca takega mustanga po žepu kajpak udaril tudi v Sloveniji, vsako leto bo moral za nadomestilo za uporabo cest odšteti tudi 500 evrov. Poceni ni niti vzdrževanje, saj bo poraba goriva znašala vsaj okrog 13 litrov bencina na sto prevoženih kilometrov. Toda mustangi zagotovo ne bodo najdražji v Sloveniji. Cena zanj bo zaradi visokih davščin ob uvozu na Kitajskem kar okrog 150 tisoč evrov, v nekaterih evropskih severnih državah, kot je na primer Danska, pa okrog 120 tisočakov. Mustang bo v Slovenijo predvidoma zapeljal šele novembra, cene zanj pa za zdaj še niso znane. V Nemčiji se cene za različico 2,3 ecoboost začnejo pri 35 tisoč evrih, različica GT pa pri 40 tisoč evrih. Različici s samodejnim menjalnikom sta pri obeh dražji še za dva tisočaka, kabrioletska karoserijska izvedba pa račun za nakup dvigne še za štiri tisoč evrov. Medtem ko je mogoče v ZDA dobiti tudi precej bolj osnovno opremljenega mustanga s celoletnimi gumami, bo v Evropi zanj nepogrešljiv tako imevani premium paket. Seznam doplačil s tem sicer ni končan. Recarovi črni sedeži, ki so bili del testnega mustanga v Nemčiji, stanejo dodatnih 1.800 evrov.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • 6fbebi52 / 28.04.2016. ob 14:12

    Groza-glede na evropske ter azijske avtomobile(mnogo)PREVELIKA poraba bencina:5.0 V 8 bi moral imeti maksimalno porabo med 8-9 litrov;2,3 med 5-6 litrov bencina!!

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano