Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2016,
7.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Tovorni Avtomoto Terenski Avtomoto Nissan

Petek, 24. 6. 2016, 7.04

6 let, 6 mesecev

Test nove generacije

Nissan navara 2.3 dCi 4x4: Še vedno najprej čez drn in strn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Nissan navara - fotogalerija testnega vozila | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Nissan navara želi z izrazito markantno podobo in robustnim videzom, v katerem so tudi SUV-namigi, izstopati med konkurenco, kjer se vsak na svoj način trudi, da bi bil videti drugačen. V ceniku pri nas obstaja en sam motor s pogonom na štiri kolesa, testno vozilo pa je bilo opremljeno z najvišjo stopnjo opreme tekna premium in novim zadnjim vzmetenjem brez listnatih vzmeti. Na asfaltu je napredovala.

Poudarki:

Nissan navara - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak
Tehnični podatki, cena in oprema, pikolovci in vaše mnenje

Tretja generacija navare je po enajstih letih zamenjala predhodnico, od njene prenove pa je preteklo pet let. Spremembe so torej pričakovano korenite, saj so tudi okoljski standardi od leta 2004 napredovali za tri stopnje.

Dve toni težko vozilo je pravi cestno-terenski garač, prevaža lahko dobro tono tovora, čeprav so se pri Nissanu v različici double cab odpovedali razredno uveljavljenim listnatim vzmetem, ki jih je zamenjala bolj avtomobilska različica celotne zadnje preme z vpetjem koles multi-link. Navara se tako predvsem na asfaltu obnaša precej bolje kot prej, res pa je, da je izjemno napredovala tudi njena konkurenca.

Kabina je dvopodročno klimatizirana, sprednja sedeža pa ogrevana. S kakovostjo materialov in ergonomijo sledi trendu športnih terencev. | Foto: Klemen Korenjak Kabina je dvopodročno klimatizirana, sprednja sedeža pa ogrevana. S kakovostjo materialov in ergonomijo sledi trendu športnih terencev. Foto: Klemen Korenjak

Pomembna je tudi vlečna zmogljivost, voznik z ustrezno kategorijo vozniškega dovoljenja lahko zapreže priklopno vozilo z največjo dovoljeno maso 3.500 kilogramov.

Kljub tem tovornim presežnikom priznamo, da smo med testom uživali predvsem v preverjanju terenskih lastnosti navare, čeprav zaradi dolžine in dolgega medosja ne more prav povsod slediti manjšim in spretnejšim terencem.

Kar so že pred leti z garancijskimi dobami zakuhali Korejci, morajo, hočeš nočeš, posnemati tudi drugi. Nissan odgovarja oziroma se prilagaja s petletno garancijo, glede kilometrine pa so se odločili za največ 160 tisoč kilometrov.

Motor: 2,3-litrski 140-kilovatni dizel z dvema turbinama
Poraba na testu: 10,0 l/100 km
Cena testnega vozila: 41.145,85 EUR

Kombinacija grobosti in kroma

Visoko dvignjen pokrov motorja bi lahko deloval kar rahlo grozeče, če ga ne bi okitili z obilico kroma okoli luči, maske in meglenk. Bleščeča kovina na strešnih letvah, ročajih vrat in vzvratnih ogledalih polepša prvotni tovornjaški vtis, z mogočnim kromiranim zaščitnim lokom in dodatnimi pragovi pa bi bila navara rada podobna prvinskim ameriškim pick up poltovornjakom. | Foto: Klemen Korenjak Visoko dvignjen pokrov motorja bi lahko deloval kar rahlo grozeče, če ga ne bi okitili z obilico kroma okoli luči, maske in meglenk. Bleščeča kovina na strešnih letvah, ročajih vrat in vzvratnih ogledalih polepša prvotni tovornjaški vtis, z mogočnim kromiranim zaščitnim lokom in dodatnimi pragovi pa bi bila navara rada podobna prvinskim ameriškim pick up poltovornjakom. Foto: Klemen Korenjak

Kupec ve, zakaj izbere terenskega pick upa, in ve, kje so minusi

Z enakim ponosom lahko pozira pred počitniško hišo v naravnem okolju kot pred kavarno v mestu. | Foto: Klemen Korenjak Z enakim ponosom lahko pozira pred počitniško hišo v naravnem okolju kot pred kavarno v mestu. Foto: Klemen Korenjak

Glavni razlog za nakup je potreba po prevažanju težjih tovorov na manj urejenih podlagah. Združena z dodatnim bonusom vleke priklopnega vozila, na katerem je tudi do 3,5 tone drv, cementa itd., bi bila izbira lahko idealna, če se ne bi pojavila težava prtljage. Da, prtljage, kljub dovolj velikemu tovornemu prostoru!

Pri številnih preizkušenih, s potniki zasedenih pick up vozilih smo vedno znova ugotavljali, da so z osebno prtljago same težave. Dokaz je komplet obvezne opreme, ki je bil v testnem vozilu nameščen kar pod sovoznikovim sedežem. Tudi rešitve z različnimi nadgradnjami kesona nas nikoli niso prepričale.

Neizpodbitno pa drži, da vpadljivo opremljena navara, že na prvi pogled polna moči, predstavlja statusni simbol kot nekaj posebnega. Z enakim ponosom lahko pozira pred počitniško hišo v naravnem okolju kot pred kavarno v mestu.

Na terenu je navara polna navora

Nissan navara - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Zaradi izdatnega navora že pri 1.500 vrtljajih sklopka ni pretirano obremenjena in ni bojazni, da bi jo neroden voznik "prekuril". Samo zaradi tega torej ni treba kupovati 1.600 evrov dražjega samodejnega menjalnika, ki za sabo potegne še nekoliko večjo porabo goriva. Res pa je, da smo imeli na prvi vožnji s samodejnim menjalnikom zlasti na asfaltu bolj uglajen občutek. V zgledno urejeni notranjosti, ki spominja na športne terence, je velika tovornjaška prestavna ročica videti kot vsiljivec. Prija pa tisti "možakarski" občutek za volanom.  

Štirikolesni pogon se lahko vklopi med vožnjo, pred terenskimi vzponi je treba ustaviti in vklopiti reduktor, po potrebi tudi zaporo razdelilnika pogona, medtem ko elektronska zapora zadnjega diferenciala vskoči na pomoč samodejno.

Pri strmih spustih prav pride tudi elektronski nadzor hitrosti oziroma pomočnik za spuščanje po strmini.  | Foto: Klemen Korenjak Pri strmih spustih prav pride tudi elektronski nadzor hitrosti oziroma pomočnik za spuščanje po strmini. Foto: Klemen Korenjak

Za premagovanje zahtevnih ovir priporočamo vgradnjo dodatnih kovinskih ščitnih plošč. S tem sicer nekoliko zmanjšamo kota spredaj (30,4 stopinje) in zadaj (25,6 stopinje), najmanjša oddaljenost od tal (23 centimetrov) pa ostane enaka. Pred poškodbami moramo varovati tudi bočni stopnici, ki sta zaradi dolge medosne razdalje (3,15 metra) še posebej na udaru. Kot lastniki vozila s stopnicama bi jih pred terenskimi podvigi verjetno kar puščali doma. Vodne ovire nismo preizkušali, kabina morda zadrži vodo, morda ne, vrata pa niso dvojno zatesnjena, kot smo to videli pri vozilih Land Rover.

Od tal je oddaljena dobrih 23 centimetrov, še vedno ima reduktor, štirikolesni pogon po novem nadzira elektronsko krmiljen diferencial z omejenim zdrsom (eLSD), ki je bil zasnovan za zagotavljanje varnejše in zanesljivejše vožnje. | Foto: Klemen Korenjak Od tal je oddaljena dobrih 23 centimetrov, še vedno ima reduktor, štirikolesni pogon po novem nadzira elektronsko krmiljen diferencial z omejenim zdrsom (eLSD), ki je bil zasnovan za zagotavljanje varnejše in zanesljivejše vožnje. Foto: Klemen Korenjak

Na asfaltu še vedno ni X-trail, čeprav je napredek očiten

Izbirno stikalo štirikolesnega pogona. | Foto: Klemen Korenjak Izbirno stikalo štirikolesnega pogona. Foto: Klemen Korenjak

Značilen Nissanov volan je s tremi zavrtljaji in pol tovornjaško posreden. Nastavljiv je zgolj po višini, vendar položaj voznika z električnim pomikom sedeža ni vprašljiv. Ustrezno raztegnjen je tudi hod prestavne ročice, ki je sicer natančna, vendar ji godi stopenjsko prestavljanje s trenutkom premora v prostem teku.

Sedenje je visoko, voznik je pravi nadzornik prometa. Zaradi dvometrske širine vozila voznik s pogledom pogosto "visi" na zunanjih ogledalih in nadzira rob oziroma sredino vozišča. Navara je namreč med redkimi današnjimi testnimi vozili, ki niso opremljena z opozorilom za nenamerno zapuščanje prometnega pasu.

Navara je velik avtomobil, ki v urbanem in naravnem okolju zahteva svoj prostor za obračanje. Ima pa dobro podporo pri parkirnih manevrih, ki vključuje znano 360-stopinjsko pokritost s kamerami po zgledu Nissanovih športnih terencev.  | Foto: Klemen Korenjak Navara je velik avtomobil, ki v urbanem in naravnem okolju zahteva svoj prostor za obračanje. Ima pa dobro podporo pri parkirnih manevrih, ki vključuje znano 360-stopinjsko pokritost s kamerami po zgledu Nissanovih športnih terencev. Foto: Klemen Korenjak

Vijačne vzmeti z vpetjem koles multi-link med vožnjo ne pokažejo kakšne prednosti v primerjavi z uveljavljenim listnatim vzmetenjem, predvsem z vidika konkurentov, ki so v želji po večjem asfaltnem udobju prav tako precej napredovali.

Navara je sicer veliko bolj kultivirana, kot je bila, a to še ne pomeni tistega udobja, ki smo ga navajeni iz športnih terncev. Vožnja je trša, zlasti brez tovora, na neravninah pa je res manj odskakovanja, vendar to, kot že rečeno, velja tudi za aktualne tekmece. Tako tudi dovolj mirno vožnjo po razritih makadamih prej pripišemo velikim kolesom (gume 265/60 R18) in solidnim blažilnikom kot pa novemu vzmetenju.

V kesonu lahko peljemo in tudi ustrezno pritrdimo večje kose tovora, tiste do višine pol metra lahko tudi pokrijemo z doplačilnim rolojem. Med parkiranjem se lahko zakleneta tako rolo kot zadnja stranica, nismo pa prepričani, ali bi rolo zadržal vodo med močnim nalivom.    | Foto: Klemen Korenjak V kesonu lahko peljemo in tudi ustrezno pritrdimo večje kose tovora, tiste do višine pol metra lahko tudi pokrijemo z doplačilnim rolojem. Med parkiranjem se lahko zakleneta tako rolo kot zadnja stranica, nismo pa prepričani, ali bi rolo zadržal vodo med močnim nalivom. Foto: Klemen Korenjak Več kot tovornjaško-terenska oprema

V usnjeno notranjost navare z najvišjo stopnjo opreme se vstopa s pametnim ključem. | Foto: Klemen Korenjak V usnjeno notranjost navare z najvišjo stopnjo opreme se vstopa s pametnim ključem. Foto: Klemen Korenjak

V usnjeno notranjost navare z najvišjo stopnjo opreme se vstopa s pametnim ključem. Skozi serijsko strešno okno bi lahko nabirali drevesne plodove kar med vožnjo. Kabina je dvopodročno klimatizirana, sprednja sedeža pa ogrevana. Prešite usnjene površine zaidejo od sedežev tudi med vratne obloge, plastika ni povsod otrdela. Zgornji del armaturne plošče je mehak, spodnji pa polepšan s klavirsko črno in aluminijasto svetlo površino.

Med serijsko opremo spadajo Nissan connect s sedempalčnim zaslonom za zrcaljenje naloženih vsebin s pametnega telefona, navigacijo, vzvratno vožnjo, avdiosistem, Bluetooth in nastavitve, da, celo za spremljanje uspešnosti varčne vožnje (podatek eco score na zaslonu). S tega vidika sledi športnim terencem in ponuja tudi sodobne varnostne vozniške pripomočke.

Potovalni računalnik prikazuje manj, merilnik hitrosti pa več

Če verjameš potovalnemu računalniku ... V resnici je navara zahtevala več energije. | Foto: Klemen Korenjak Če verjameš potovalnemu računalniku ... V resnici je navara zahtevala več energije. Foto: Klemen Korenjak

No, pri varčnosti vožnje dvotonskega tovornega terenca je malo težje biti uspešen.

Na prvi pogled že, če verjameš potovalnemu računalniku. Pri dveh točenjih je naračunal povprečje 9,0 in 8,6 litra na sto kilometrov, kalkulator pa ga je demantiral s podatkoma 10,2 in 9,6.

No, če je potovalni računalnik pokazal premalo, je v nasprotno smer meril drugi merilnik. Pri dejanskih hitrostih 50, 90 in 130 kilometrov na uro (ki so pogosto na udaru "nagradnih" meritev) je kazalec navare nameril 53, 95 in 137.

Cena testnega vozila: 41.145,85 EUR

Cena osnovne različice: 29.050 EUR (nissan navara 2.3 dCi 4x4 visia)
Osnovna cena testnega vozila: 37.200 EUR (nissan navara 2.3 dCi 4x4 tekna premium)

Dodatna oprema: 3.945,85 EUR

kovinska barva: 600 EUR, rolo kesona (2.385,10 EUR, kromiran zaščitni lok nad kesonom: 960,75 EUR

Redno servisiranje do 120.000 km: 1.665,43 EUR

30.000 km: 331,00 EUR / 60.000 km: 458,59 EUR / 90.000 km: 417,25 EUR / 120.000 km: 458,59 EUR

Časovni interval med servisi je največ dve leti.
Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Trušča izpod koles in motorne pregrade je res veliko manj, navara je v tem pogledu najočitneje prekosila sebe.  | Foto: Klemen Korenjak Trušča izpod koles in motorne pregrade je res veliko manj, navara je v tem pogledu najočitneje prekosila sebe. Foto: Klemen Korenjak

Zmerna vožnja osem litrov, kombinirana deset, na terenu pa več

Motor navare je na odprtih cestah zadovoljen z osmimi litri. | Foto: Klemen Korenjak Motor navare je na odprtih cestah zadovoljen z osmimi litri. Foto: Klemen Korenjak

Motor navare je na odprtih cestah zadovoljen z osmimi litri, če voznik upošteva predpise (53 po števcu skozi naselja in 95 zunaj) in če menja prestave pri zmernih vrtljajih. Spodbudo za čim bolj nežno pritiskanje plina predstavlja primerjanje trenutne porabe s povprečno, ker sta oba podatka pregledno prikazana na zaslonu med okroglima merilnikoma.

Vožnja po avtocesti z največjo dovoljeno hitrostjo ni prav gospodarna, čeprav bi zaradi tovorne oblike pričakovali več od desetih litrov. Pri 2.800 vrtljajih in merilniku hitrosti na 137 se dvotonska navara pelje mirno, ne pretirano hrupno, po občutkih pa smo prepričani, da bi se merilnik zlahka približal vrednosti 200.

Vse zapisano velja za vožnjo po običajnih cestah s pogonom na zadnji kolesni par. Pri vključenem reduktorju se vodoravni stolpec trenutne porabe razteza med 12 in 15 litri, zaradi prej omenjenega odstopanja bi to pomenilo dejansko porabo med 14 in 17 litri povprečno na sto kilometrov.

Povprečna poraba na celotnem testu je znašala 10,0, kar je glede na težo vozila, moč motorja, gume s celoletnim profilom in aerodinamične lastnosti pri ustaljenem režimu preizkušanja soliden rezultat. | Foto: Klemen Korenjak Povprečna poraba na celotnem testu je znašala 10,0, kar je glede na težo vozila, moč motorja, gume s celoletnim profilom in aerodinamične lastnosti pri ustaljenem režimu preizkušanja soliden rezultat. Foto: Klemen Korenjak

Za pikolovce

Srednji sedež na zadnji klopi v uredništvu praviloma imenujemo kazenski, ker je običajno preozek za odraslega potnika. V navari je dovolj širok, vendar je pomik srednjega vzglavnika po višini tako neznaten, da lahko ustreza zgolj majhnim postavam.

 

TEHNIČNI PODATKI: nissan navara NP300 2.3 dCi 4x4 tekna premium
ZASNOVA: tovorno terensko vozilo, pick up; četvero vrat, 5 sedežev
MOTOR: dizelski z dvema turbinama, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 2298 cm3; največja moč: 140 kW pri 3750 vrt/min, največji navor: 450 Nm pri 1500 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon 4x4 z izbiro zadnjega pogona, reduktorja in zapore razdelilnika pogona, elektronska zapora zadnjega diferenciala; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 265/60 R18
MERE in MASE: dolžina: 5300 mm, širina: 2075 mm, višina: 1810 mm; medosna razdalja: 3150 mm; oddaljenost od tal: 232 mm; dimenzije kesona: 1578 x 1560 mm; premer kroga obračanja: 12,4 m; vstopni kot: 30,4°, izstopni kot: 25,6°, kot prevoja: 22,2°, globina vodne ovire: 60 cm; masa praznega vozila: 1963 kg; največja dovoljena masa: 3010 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 3500 kg (z naletno zavoro)
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 183; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 10,6 s; mestna vožnja: 7,4 l/100 km, odprte ceste: 5,9 l/100 km, kombinirano: 6,4 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 80 l; emisije: 169 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo EBD; preprečevanje zdrsa pogonskih koles TCS; nadzor stabilnosti vozila ESP; sistem za preprečevanje frontalnega naleta; ocena NCAP: 4 zvezdice (2015)
SERIJSKA OPREMA: 18-palčna lita platišča, strešni letvi, strešno okno, LED kratke in dolge samodejno prilagodljive luči, meglenke, LED dnevne luči in zavorne luči, zatemnjena zadnja stekla, integrirani bočni stopnici, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali z LED smernima utripalkama, vstopanje s pametnim ključem, samozatemnitveno notranje ogledalo, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini s stikali za upravljanje, prestavna ročica z manšeto v usnju, usnjena ročica ročne zavore, usnjeni sedeži, sprednja ogrevana, voznikov sedež električno nastavljiv (tudi v ledvenem delu), sovoznikov sedež nastavljiv po višini, naslon za roke spredaj, stikala za zagon motorja, preklop na 4x4, reduktor in zaporo diferenciala, tempomat z omejevalnikom hitrosti, potovalni računalnik, radio CD mp3 2DIN, Bluetooth, sistem Nissan connect s 7-palčnim zaslonom, navigacija, vtičnice USB in AUX, 3 vtičnice 12 V, senzor za dež, pomoč pri speljevanju v klanec in spuščanju navzdol, 4 kamere za nadzor okolice in za vzvratno vožnjo, samodejna dvopodročna klimatska naprava, električno odpiranje stekel, ločeno zračenje zadaj, zaprt osvetljen predal pred sovoznikom, predali v vratih z držali za plastenke, predal pod naslonom in utora za pijačo med sprednjima sedežema, žepa za sedežema zadaj, orodje z dvigalko pod zadnjo klopjo, rezerva standardne velikosti na litem platišču pod vozilom
GARNCIJA: 5 let osnovne garancije ali 160.000 km, 5 let na barvo, 5-letna pomoč na cesti, 12 let na prerjavenje

Za pickupa bi se odločili zaradi ...

  • Videza in imidža
    15,32 %
    17 glasov
  • Praktičnosti in tovornih zmogljivosti ter vleke prikolice
    22,52 %
    25 glasov
  • Štirikolesnega pogona in terenskih zmogljivosti
    7,21 %
    8 glasov
  • Univerzalnosti uporabe pri delu in zabavi
    20,72 %
    23 glasov
  • Ne bi se odloči(la), ker ne potrebujem tako velikega in energijsko zahtevnega avtomobila
    34,23 %
    38 glasov
Oddanih 111 glasov
Ne spreglejte