Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
25. 12. 2015,
6.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Športni Avtomoto

Petek, 25. 12. 2015, 6.08

8 let

Mini cooper

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novi mini se močno naslanja na svoj 55 let stari kult, a nikakor ne prodaja le spominov. Prednosti minija so danes novi tehnični dodatki in dimenzijski prirastek, bistvo pa nova trivaljnika.

Razred: spodnji razred Družina modelov: mini Predhodnik:: / Sorodni modeli: countryman, paceman Proizvodnja: Oxford, Velika Britanija in Born, Nizozemska Začetek prodaje: marec 2014 Cene: od 20.300 evrov (mini one od 17.600 evrov)

Poudarki: - dimenzijsko večji od predhodnika, - zunanje spremembe majhne, bistvo novosti v tehniki, - nova trivaljna 1,5-litrska bencinski in dizelski motor, - spremenjena retro sredinska konzola, - sistem prilagodljivega blaženja, - možnost aktivnega tempomata, prikazovalnika head-up, vzvratne kamere.

Kult ostaja prodajni adut, kako ga je Mini tehnično popestril?

Pri Miniju veliko stavijo na zunanji vtis. Ustvarjanje zgodbe okrog mita avtomobila, ki vsebuje tako njegovo zgodovino kot vozniško neposredni občutek "go-kart", je njegov glavni prodajni adut.

In če zaradi njegovega dobro delujočega kulta ob novi generaciji nismo mogli pričakovati skrajnih sprememb, nas je na snidenju v Rimu zanimalo, kako je uspelo Miniju Issigonisovo izročilo popestriti še s tehnično zgodbo in se z njo odzvati na zaostreno ponudbo prefinjenih malčkov.

Mini ni več edini premium malček

Če je bil leta 2001 prvi, danes nikakor ni več edini. Premium ponudba, tako dejanska kot navidezna, je danes med malčki dejansko najbolj vroči trend. Urbani avtomobili morajo odražati osebnostni slog voznika. To je že desetletje zapovedoval mini, a danes, ko so za njim začeli ponavljati mnogi (fiat 500, opel adam, tudi novi renault twingo), je zgolj stava na tako usmeritev najbrž premalo.

Novi mini se danes poskuša dobro znajti v prenatrpani avtomobilski industriji, kjer si v državah Evropske unije (skupaj s svojimi sorodnimi modeli) odreže okrog odstotek veliko pogačo skupnega tržnega deleža.

Je dovolj zgolj biti kul(ten)?

Ob prvem srečanju daje novi mini vtis že videnega. Zunanjost je dejansko le evolucija predhodnika. Mini je dobil novo obliko sprednjih žarometov, ki imajo možnost polne LED-tehnologije (dnevna svetila LED so v obliki krožnice okrog žarometa), enako velja tudi za luči na zadku vozila.

Tudi ko sedemo za volan avtomobila, je občutek tisti klasični minijevski. Zanimiva notranjost, odličen položaj za volanom, raznovrstni gumbi.

Toda, danes ni mogoče prodajati le kulta, če ta v sebi ne skriva tudi napredne tehnologije in učinkovitejših rešitev za potnike ...

Merilnik hitrosti s sredinske konzole pred voznikove oči

Šele ko se ozremo okrog, začnejo oči opažati spremembe. Oblikovni element velike krožnice na sredinski konzoli ostaja, le da tam zdaj najdemo le nekaj gumbov in 8,8-palčni digitalni zaslon za radio, info-zabavno povezljivost in navigacijo.

Prikazovalnik trenutne hitrosti se je pomaknil neposredno pred voznikove oči. To je sicer manj minijevsko kot prej, a vsakodnevno veliko bolj uporabno in varno.

Še preden začnemo minija voziti, opazimo tudi možnost pametnega ključa. Zagon prek gumba, po novem klasično oblikovana ročna zavora ostaja mehanska in ne elektronska (hvalimo!).

Novost je tudi digitalni prikazovalnik "head-up" pred voznikovimi očmi. Ta je sicer barven, a podatki se ne prikazujejo na vetrobranskem steklu, temveč na posebni iztegljivi ploščici.

Nova trivaljna motorja miniju vlijeta novo svežino in zagon

Vse bolj kot prodiramo v notranjost minija, večje so spremembe. Začeli smo pri zunanjosti, ki je osvežena, nadaljevali pri notranjosti, ki so jo nadgradili, v globoko v koreninah vozila skriti tehniki nato najdemo še bistvo novega minija.

To sta nova motorja BMW. Minija zdaj poganjata 1,5-litrska trivaljna bencinski in dizelski motor, ki imata neposreden vbrizg goriva, prilagodljiv sistem krmiljenja in tehnologijo twinpower z dvojno vetrnico v turbinskem polnilniku.

Bencinski motor z močjo 100 kilovatov in 220 njutonmetri navora je dejansko odličen. Njegovo učinkovitost hvalimo tudi z vidika prihodnje uporabe tega motorja pri BMW, ki ga bodo vgradili tako v športno-električnega i8, kakor tudi v prvega družinskega enoprostorca active tourerja.

Delovanje motorja je namreč mirno in tiho, tudi pri višjih vrtljajih nežen tipičen zvok trivaljnika ni moteč. Ker je moči dovolj, že bencinski motor zelo dobro vleče tudi iz nižjih vrtljajev. Dizelska različica je vseeno bolj groba in surova ter manj uglajena od bencinskega trivaljnika.

Najprej trivratni, jeseni še petvratni miniji

Novi miniji bodo že konec tega tedna zapeljali na slovenske ceste. Najprej bodo na voljo trivratne različice, petvratne pa nato jeseni. Čez mesec dni bo na voljo tudi vstopni model mini one z bencinskim 1,2-litrskim in dizelskim 1,5-litrskim trivaljnikom.

Ne spreglejte