Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
29. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

3

Natisni članek

Mercedes-Benz Športni Avtomoto

Petek, 29. 4. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Mercedes-benz C 220 d coupe – kupe s slovenskim občutkom za estetiko

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

3

Mercedes-benz C 220 d coupe | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Test kupeja, ki ga bo na leto kupilo med 20 in 30 Slovencev. Njegovi največji prednosti sta oblika in dostopnost – eden najbolj elegantnih mercedesov stane vsaj sprejemljivih 34.300 evrov. Pomanjkljivost? Glasen motor in utesnjenost v drugi vrsti.

Poudarki

Mercedes-benz C 220 d coupe | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Medtem ko pri Audiju pripravljajo naslednika A5, BMW-jeva štirica in Lexusov RC jasno in glasno sporočata svojo zapriseženost športu, ima C coupe, oblikovno prežet s čustvi, veliko maneverskega prostora na svojo stran pritegniti privržence elegance.

Pozdravljamo dostopnost osnovne izvedbe (34.400 evrov) in dejstvo, da privlačen kupe zagotavlja tudi privlačno aktivnovarnostno podporo. Je izredno udoben in v kabini nadpovprečno tih.

Prostorskih čudežev ne pričakujte, bo pa zanimivo v zavojih. 2,1-litrski dizelski motor (220 D) je prijatelj dinamičnega voznika, njegove zmogljivosti pa niso povezane s pretirano žejo. Le na zunaj je neprijetno glasen.

Od dražjih doplačil priporočamo aktivne LED-žaromete (iz noči naredijo dan) in samodejni menjalnik 9G-TRONIC.

Motor: 2,1-litrski turbodizelski štirivaljnik

Poraba na testu: 6,6 litra na sto kilometrov

Cena testnega vozila: 53.241 EUR

O povezavi z Robertom Lešnikom že vsaj desetkrat. Pa bomo tudi enajstič …

O Lešnikovem oblikovalskemu pečatu smo v zadnjih nekaj letih pisali in tudi z Robertom, pa celo njegovim očetom, razglabljali že vsaj desetkrat. Pa vendar je ob pogledu na kupejevsko izvedbo razreda C ravno to temo nemogoče ignorirati. Kupeje, prej kot karkoli drugega, prodaja videz. Oči imajo v tem primeru monopol nad uporabo ali neuporabno denarnice.

C coupe v grobem povzema poteze, ki jih je pred časom tako samozavestno vpeljal S coupe in oblikovno estetiko visoke ravni prinaša na razmeroma dostopnih 34 tisoč evrov. V tem primeru je govora o vstopnem bencinskem motorju z 1,6-litra delovne prostornine in 115 razpoložljivimi kilovati.

Težko boste našli koga, ki bi trdil, da ni privlačen, še težje koga, ki bi bil prepričan, da je bil razmeroma pozabljiv predhodnik lepši. Zdi se, da je Mercedesovemu oblikovalskemu oddelku uspelo združiti ravno pravšnjo mero elegance in športnosti, ki zaradi paketa zunanjosti AMG line (3.016 evrov) pomeni še večjo raven zaželenosti. | Foto: Ciril Komotar Težko boste našli koga, ki bi trdil, da ni privlačen, še težje koga, ki bi bil prepričan, da je bil razmeroma pozabljiv predhodnik lepši. Zdi se, da je Mercedesovemu oblikovalskemu oddelku uspelo združiti ravno pravšnjo mero elegance in športnosti, ki zaradi paketa zunanjosti AMG line (3.016 evrov) pomeni še večjo raven zaželenosti. Foto: Ciril Komotar

Dizel s posluhom za športne voznike

Testni primerek je v smislu zmogljivosti svojo privlačnost nadgradil z za 15 kilovatov zmogljivejšo in 4.350 evrov dražjo dizelsko osnovo, ki jo že dobro poznamo. 2,1-litrski motor je v večini pogledov izvrsten. Med njegove največje prednosti ponovno štejemo prožnost in veliko veselje do vrtenja (beri: ima posluh za športne voznike). Sploh ker je združen s ta hip enim najboljših samodejnih menjalnikov – devetstopenjskim menjalnikom 9G-TRONIC. Izdelek smo pohvalili že večkrat – nazadnje pred kratkim v ultra prestižnem S cabrioletu in športnem SLC-AMG.

Mercedes-benz C 220 d coupe | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Grajamo glasnost motorja, ko avtomobil miruje. Medtem ko voznik in potniki sedijo v izvrstno zatesnjeni kabini, tisti zunaj upravičeno dvigajo obrvi. Živahen štirivaljnik pa se je odkupil z odlično porabo. Povprečje skoraj ne glede na način uporabe ni preseglo 6,6 litra – ob tem poudarjamo, da je šlo pri vožnji za uravnoteženo zmes mesta, avtoceste, podeželja in športne vožnje. Če tej enačbi odštejete avtocesto in podeželje, se poraba lahko zavihti nad sedem – urbano okolje pač terja davek, a ni porazno hud. Tudi zato smo z veseljem sprejeli sodelovanje s tistima srebrnima ročicama za volanom ter kupeju zavore in pnevmatike ogreli pogosteje, kot se za tako eleganten avtomobil sploh spodobi. Menjalnik je odziven, hiter, obenem pa se z nezaznavnim delovanjem med umirjeno vožnjo skrije v ozadje. Hvalimo.

Cena testnega vozila: 53.241 EUR

Cena osnovne različice: 34.400 EUR (Mercedes-benz C 180 coupe)

Osnovna cena testnega vozila: 38.650 EUR (Mercedes-benz C 220 d coupe)

Dodatna oprema: 14.591 EUR

Komfortno neposredno krmiljenje: 281 EUR; brez oznake tipa: 0 EUR, garmin MAP PILOT: 702 EUR; touchpad: 154 EUR; notranje oblazinjenje stropa črno: 491 EUR; prilagodljive luči plus: 140 EUR; imitacija usnja ARTICO/mikrovlakna DINAMICA črno: 0 EUR; iridijevo srebrna kovinska barva: 1.094 EUR; ločeno zaklepanje prtljažnika: 35 EUR; manipulativni stroški: 262 EUR; paket ogledal: 631 EUR; aktivni parkirni asistent, vključno PARKTRONIC: 1.024 EUR; predpriprave za garmin MAP PILOT: 351 EUR; samodejni menjalnik 9G-TRONIC: 2.946 EUR; media interface (priključek za različne audio naprave – iPod, USB, …): 70 EUR; audio 20 CD: 140 EUR; LED inteligentni sistem luči: 2.034 EUR; zaščitna folija pri prevozu s tovarne: = EUR; zatemnjena stekla zadaj: 519 EUR; večja posoda za gorivo: 70 EUR; zunanjost AMG line: 3.015 EUR; armaturna plošča in rob vrat v imitaciji usnja ARTICO: 631 EUR

Kupec naj posluh za estetiko pokaže še v konfiguratorju 

Njegova kabina je imenitna. Najprej pohvala človeku, ki je v konfiguratorju izbral kombinacijo temnega usnja s temnim  lesom – eleganca karoserije s takšnim dodatkom v kabini dobi še dodaten zagon. Občutku prestiža doda tudi pravi, brušen aluminij (footografiji 15 in 16). Sicer pa obliko kokpita C coupe povzema po limuzini oziroma karavanu, zato za drugačen občutek pravzaprav poskrbi le nekoliko nižji položaj sedenja, ki je, mimogrede, odlično. Malo zato, ker Mercedesovi inženirji pač dobro poznajo in dosledno upoštevajo ergonomske zapovedi, malo pa zato, ker so bili sedeži v testnem kupeju udobni in športni hkrati. Niti enkrat se nam ni zahotelo po dodatni meri opore telesa v zavojih in niti enkrat ne sam ni zdelo, da bi to vrglo senco na udobje. Toliko o sprednji vrsti.

O kakovosti kabine ni dvoma. Med najboljše smo jo umestili že pri testu limuzine, enako trdili pri testu karavana. Pomislek namenjamo le vmesniku, ki je zgolj soliden, ne pa odličen kot njegova kabinska okolica – menijska struktura se zaradi nekaterih dobro skritih podmenijev za silo še upira zobu časa. Pričakovali smo tudi kamero za pomoč pri vzvratni vožnji – vozniki tako imenitnih kupejev ne bi smeli pričakovati le klasičnih tipal. | Foto: Ciril Komotar O kakovosti kabine ni dvoma. Med najboljše smo jo umestili že pri testu limuzine, enako trdili pri testu karavana. Pomislek namenjamo le vmesniku, ki je zgolj soliden, ne pa odličen kot njegova kabinska okolica – menijska struktura se zaradi nekaterih dobro skritih podmenijev za silo še upira zobu časa. Pričakovali smo tudi kamero za pomoč pri vzvratni vožnji – vozniki tako imenitnih kupejev ne bi smeli pričakovati le klasičnih tipal. Foto: Ciril Komotar

Zadaj se stvari zaradi kupejevskih lastnosti, povezanih s padajočo streho, in prostorske skromnosti razumljivo zapletejo. V drugo vrsto ni najlažje priti in povprečno velika odrasla oseba se bo tam zaradi pomanjkanja prostora za glave in kolena počutila utesnjeno. Otroci in tisti manjši od meter in 70 centimetrov se ne bodo pritoževali. Kupejevska oblika terja davek tudi pri preglednosti, a, verjemite, lastnikov to ne briga.

Na cesti občutno boljši in športnejši od predhodnika

Mercedes-benz C 220 d coupe | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Pelje se zelo zelo dobro, veliko bolje kot predhodnik in zlahka opravlja tudi vlogo dolgoprogaša. Nagibanja je malo, podvozje spodbuja k dinamični vožnji, oprijema je veliko, morda celo preveč. Nekoliko lahkotnejši zadek bi poudaril njegovo sicer igrivo plat. Ob tem velja poudariti, da je C coupe na voljo z zračnim vzmetenjem. Njegov limuzinski brat je bil avtomobil, ki je to prednost v segment vpeljal prvi. Kabina je med vožnjo pohvalno tiha.

Da ponuja kar pet voznih programov (evo, comfort, sport, sport+ in individual), je pričakovano, pa tudi pohvalno, ker so razlike med programi dovolj izrazite. Večino časa sem prevozil v programu individual – krmiljenje sem imel nastavljeno na športno (v običajnem načinu manjka natančnosti), odzivnost pogonskega sklopa pa na comfort.

Njegova opremljenost, predvsem aktivno-varnostna, je na ravni limuzine in karavana. Doplačljivi LED-žarometi (2.034 evrov) so lahko vzor večini tovrstnih izdelkov, v samodejnem načinu pa se niso z motečim svetenjem v oči nasproti vozečih zmotili niti enkrat. Če so ti doplačljivi, opozorilnik pred trkom z zavornim asistentom, ki je sposoben predvideti nevarnost trka z mirujočimi predmeti med 7 in 70 kilometri na uro, premikajočimi pa med 7 in 250 kilometri na uro, ni. Dolgi vožnji doda pomirjujoč dejavnik. | Foto: Ciril Komotar Njegova opremljenost, predvsem aktivno-varnostna, je na ravni limuzine in karavana. Doplačljivi LED-žarometi (2.034 evrov) so lahko vzor večini tovrstnih izdelkov, v samodejnem načinu pa se niso z motečim svetenjem v oči nasproti vozečih zmotili niti enkrat. Če so ti doplačljivi, opozorilnik pred trkom z zavornim asistentom, ki je sposoben predvideti nevarnost trka z mirujočimi predmeti med 7 in 70 kilometri na uro, premikajočimi pa med 7 in 250 kilometri na uro, ni. Dolgi vožnji doda pomirjujoč dejavnik. Foto: Ciril Komotar

Tehnični podatki: Mercedes-benz C 220 d coupe 125 kW

Srednji razred; športni kupe; dvoje vrat, 4 sedeži

Motor: dizelski, prisilno polnjeni 4-valjni; delovna prostornina: 2143 cm3; največja moč: 125 kW od 3.000 do 4.200 vrt/min, največji navor: 400 Nm od 1400 do 2800 vrt/min

Prenos moči: pogon na zadnja kolesa, 9-stopenjski 9G-TRONIC menjalnik z obvolanskimi ročicami za ročno pretikanje; pnevmatike: 245/45 R18

Mere, mase: dolžina: 4686 mm; širina: 1810 mm, višina: 1405 mm; medosna razdalja: 2840 mm; obračalni krog: 11,2 m; masa praznega vozila: 1615 kg;  prostornina prtljažnika: 400 l

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 234 km/h, pospešek do sto kilometrov na uro: 7,5 s; povprečna poraba: od 4,1 do 4,1 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 66 l; emisije CO2: 113 g/km

Varnost: čelni zračni blazini za voznika in sovoznika; kolenska zračna blazina za voznika, stranski zračni blazini za voznika in sovoznika; okenski zračni blazini za zaščito vseh stranskih potnikov; ABS, BAS, ESP, ASR; ocena NCAP: 5 zvezdic, isofix pritrdišča na zadnji klopi, attention assist, collision prevention assist plus, collision; ocena NCAP: 6 zvezdic

Oprema: centralno zaklepanje, protiprašni filter, elektronska blokada motorja, neposredno krmiljenje s servo podporo, notranje oblazinjenje v kristalno sivi barvi, okrasni elementi v črnem klavirskem laku, senčnika z osvetljenim ogledalom, električno nastavljivi in ogrevani zunanji ogledali, naslon za roko spredaj s predalom, klimatska naprava THERMATIC, sprednji sedeži delno električno nastavljivi, ECO start/stop funkcija, zadnja deljiva klop v razmeru 40/20/40, električni pomik okenskih stekel, anižano podvozje agility control s selektivnim sistemom za blaženje, stranska odlagalna mreža v prtljažniku, večfunkcijski usnjen volan

Ali v tak klasični coupe po vašem mnenju sodi dizelski stroj?

  • Da.
    63,00 %
    143 glasov
  • Ne.
    37,00 %
    84 glasov
Oddanih 227 glasov
Ne spreglejte