Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2016,
6.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Hyundai Družinski Avtomoto

Četrtek, 14. 4. 2016, 6.39

6 let, 6 mesecev

Hyundai i40 wagon – pripravljen na dinamične izzive, dobro opremljen in cenejši od Nemcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Hyundai i40 wagon 1.7 CRDi HP - fotogalerija testnega vozila | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Po prenovi smo zapeljali Hyundaievega karavana z dobro znanim in večkrat preizkušenim 100-kilovatnim motorjem CRDi, vendar prvič s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Ta lepo sovpade z družinskim zančajem avtomobila.

Poudarki:

Elegantni, manj kot meter in pol "nizki", karavan se po petih letih znatno ne spreminja. | Foto: Klemen Korenjak Elegantni, manj kot meter in pol "nizki", karavan se po petih letih znatno ne spreminja. Foto: Klemen Korenjak

Elegantni, manj kot meter in pol "nizki", karavan se po petih letih znatno ne spreminja. Ostaja dolg 477 centimetrov na enaki medosni razdalji 277 centimetrov z več kot metrskim sprednjim previsom.

Enako kot pri drugih Hyundaievih večjih vozilih je tudi pri i40 možna izbira samodejnega menjalnika z dvema sklopkama. Doplačilo znaša 1.900 evrov, k čemer sta všteti tudi prestavni "ušesi" izza volanskega obroča.    

Hyundai pri svojih dizelskih motorjih vztraja na oznakah LP in HP, ki v primeru modela i40 pomenita 85 oziroma 100 kilovatov. Z največjo močjo i40 wagon ne sili v zelje razredno vodilnemu passatu, zato pa ponuja znatno nižjo ceno za primerljivo opremo.

Seznam osnovne opreme comfort je obsežen, vendar bi z razlogom izbrali 1.500 evrov dražjo stopnjo style. Ne bi se namreč odpovedati dvopodročni klimi, litim platiščem, rezervnemu kolesu, parkirnim senzorjem spredaj in zadaj, električnim nastavitvam voznikovega sedeža, dežnemu senzorju, odmrzovalniku brisalcev, LED meglenkam in še čemu, saj smo povzeli le polovico dodatkov, ki jih ponuja style.

Motor: turbodizelski 1,7-litrski motor z močjo 100 kW
Poraba na testu: 6,8 l/100 km
Cena testnega vozila: 29.660 EUR

Ostaja dolg 477 centimetrov na enaki medosni razdalji 277 centimetrov z več kot metrskim sprednjim previsom. | Foto: Klemen Korenjak Ostaja dolg 477 centimetrov na enaki medosni razdalji 277 centimetrov z več kot metrskim sprednjim previsom. Foto: Klemen Korenjak

Cena testnega vozila: 29.660 EUR

Cena osnovne različice: 20.990 EUR (hyundai i40 wagon 1.6 GDI comfort)

Osnovna cena testnega vozila: 24.690 EUR (hyundai i40 1.7 CRDi HP DCT wagon style)

Dodatna oprema: 4.970 EUR

kovinska barva (450 EUR), menjalnik DCT z upravljanjem ob volanu (1.900 EUR), navigacijski sistem (1.100 EUR), paket winter (ogrevanje sprednjih sedežev in volanskega obroča - 300 EUR), paket smart (bi-ksenonski žarometi z lučmi za osvetljevanje ovinka - 1.100 EUR), prevoz in priprava vozila (120 EUR)

Redno servisiranje do 120.000 km: 1.043,68 EUR

30.000 km: 236,80 EUR / 60.000 km: 285,04 EUR / 90.000 km: 240,46 EUR / 120.000 km: 281,38 EUR

Časovni interval med servisi je največ 2 leti.

Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Najbolj se je spremenila maska

Karavanu daje agresivnejši videz, je bolj odprta z enotno mrežo, ki ni več razpolovljena s prečno plastiko. V nasmeh raztegnjena svetleča spodnja linija maske predhodnika je izginila, bolj poenostavljeno sta oblikovani tudi dodatni luči. Je pa ostal nespremenjen kot spojler oblikovan naprej štrleč spodnji del odbijača. Enako kot prej vabi robnike, ki mu na parkiriščih včasih prav potuhnjeno pripeljejo nasproti. | Foto: Klemen Korenjak Karavanu daje agresivnejši videz, je bolj odprta z enotno mrežo, ki ni več razpolovljena s prečno plastiko. V nasmeh raztegnjena svetleča spodnja linija maske predhodnika je izginila, bolj poenostavljeno sta oblikovani tudi dodatni luči. Je pa ostal nespremenjen kot spojler oblikovan naprej štrleč spodnji del odbijača. Enako kot prej vabi robnike, ki mu na parkiriščih včasih prav potuhnjeno pripeljejo nasproti. Foto: Klemen Korenjak

Volanskega obroča s stikali na prečkah niso prav nič spreminjali, merilniki z dvakrat po dvema koncentričnima krogoma so še vedno zanimivi (in pregledni). Le grafika vmesnega zaslona je spremenjena, vendar nismo prepričani, da je na primer vodoravni prikaz trenutne porabe goriva bolj pregleden od prejšnjega, krožnega.

Osvežimo svoje vtise izpred štirih let

Notranjost polepšana s površinami odetimi v klavirsko črnino in imitacijo brušenega aluminija. | Foto: Klemen Korenjak Notranjost polepšana s površinami odetimi v klavirsko črnino in imitacijo brušenega aluminija. Foto: Klemen Korenjak

Notranjost karavana je lepo oblikovana, polepšana s površinami odetimi v klavirsko črnino in imitacijo brušenega aluminija, ki se kot trak razteza prek sprednjih vrat in celotne armature. V eno celoto je domiselno urejena konzola, od armaturne plošče sega med sprednja sedeža. Pričenja se z zaslonom na dotik (navigacija, Bluetooth, avdio, media, nastavitve) in se spušča mimo logično razporejenih stikal za upravljanje klimatske naprave proti prestavni ročici.

Pred in za ročico sta dva lično izdelana zaprta predalčka, prvi s črnim pokrovom in drugi z rolojem. Tudi predal pod naslonom za roki, ki ni samo pokrita luknja, je uporabno obdelan. i40, kot vozilo za trideset tisočakov, seveda ponuja tudi hlajen osvetljen predal ter utore za namestitev pijače. Armaturna plošča je zgoraj mehko obdelana, spodaj, kjer je lahko v stiku s potnikoma pa trdo. Čakamo na pogumnega proizvajalca, ki bo tudi v tem cenovnem razredu vsaj zamenjal opisani vrstni red.

Aja! Beremo svoj stari test, kjer našega Cirila Komotarja skrbi, da bi glave višje raslih voznikov potrkavale po stropu. Morda je bila temu kriva panoramska streha s senčilom, saj pri našem tokratnem testnem hyundaiu z običajnim ostrešjem tega nismo zaznali.

Glede zadnje klopi poudarjamo, da je dovolj prostorna za glave, ramena in stopala. Pred klopjo je na sredini nameščena ogrevalno prezračevalna enota, kot se za tekmeca passatu spodobi. Ugajal nam je naslon za roko, v katerem so pod pokrovom skrita utora za pijačo in še posebej zaprt predal. Naslonjala sedežev omogočajo nekaj malega hrbtnega oprijema, na novo pa nas je začudila nepričakovana mehkoba sedal. | Foto: Klemen Korenjak Glede zadnje klopi poudarjamo, da je dovolj prostorna za glave, ramena in stopala. Pred klopjo je na sredini nameščena ogrevalno prezračevalna enota, kot se za tekmeca passatu spodobi. Ugajal nam je naslon za roko, v katerem so pod pokrovom skrita utora za pijačo in še posebej zaprt predal. Naslonjala sedežev omogočajo nekaj malega hrbtnega oprijema, na novo pa nas je začudila nepričakovana mehkoba sedal. Foto: Klemen Korenjak

Pomemben del karavana je prtljažnik

Hyundai i40 wagon 1.7 CRDi HP - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Seveda, saj je med odločilnimi dejavniki za odločitev o nakupu. Pri i40 gre za tri nivoje, pri čemer je osnovna plošča trodelna. Prekriva dovolj globoka korita za nameščanje obvezne opreme, orodja za menjavo koles in predmetov, ki naj bodo na parkiriščih skriti pred tatinskimi pogledi.

Pod koriti je zasilno rezervno kolo, na obeh bočnih straneh pa sta še dva predala. V prečni konzoli za sedežema sta navita rolo za pokrivanje prtljažnika in zaščitna mreža, ki se vpne v streho kabine.

 

Avto hold in električna parkirna zavora

Hyundai i40 wagon 1.7 CRDi HP - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Za postanke pred semaforji je i40 opremljen s funkcijo avto hold, vendar brez povezave s sistemom start stop, ker ta pač ni vgrajen v vozilo. Namesto uporabe stikala auto hold smo večkrat med postanki prestavili ročico menjalnika v N, še posebej, ker za ponovno prestavljanje v D ni potrebno pritisniti zavore (v nasprotju z mnogimi drugimi proizvajalci na primer premijskima dvema z začetnicama na A in B).

Električno parkirno zavoro pohvalimo v dveh pogledih: po ugašanju motorja se ne vklopi samodejno, ampak je na izbiro, pri speljevanju pa samodejno popusti brez kakršnegakoli sunka. Vsaj to, če že mora biti električna.

Sedemstopenjski menjalnik

Hitrost prestavljanja ni bliskovita, povsem pa ustreza stopnji športnosti, ki si jo privošči povprečni voznik družinskega karavana. Med umirjenim pospeševanjem se kazalec merilnika vrtljajev samo približa vrednosti 2000, ko avtomatika že izbere prestavo višje. Prestavljanje navzgor je skoraj neopazno, za odtenek bolj pa pri vklopu nižjih prestav.

Primerjava s prvim med menjalniki na dve sklopki ne pokaže posebnih razlik v delovanju, več pa v tehničnih podatkih. Medtem ko med ročnimi in DSG menjalniki ni posebnih razlik v porabi, pospeških in končni hitrosti, je pri Hyundaiu drugače. Pri dveh sklopkah zlasti mestna poraba in končna hitrost precej odstopata od vrednosti ročnih menjalnikov.

Podvozje i40 prenese več, kot bi voznik pričakoval. | Foto: Klemen Korenjak Podvozje i40 prenese več, kot bi voznik pričakoval. Foto: Klemen Korenjak

Športna vožnja s karavanom

Hyundai i40 wagon 1.7 CRDi HP - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Družinski značaj vozila sicer ne gre skupaj s hitrostnimi premagovanji cestnih razdalj, vendar podvozje i40 prenese več, kot bi voznik pričakoval. Tudi mehko in udobno pobiranje neravnin na prvih prevoženih kilometrih ni obetalo kašnih športnih zmogljivosti. Pa vendar je podvozje povsem pripravljeno na dinamične izzive. Za povrh nas je presenetil še elektronski sistem stabilnosti, ki je nastavljen zelo liberalno.

Pri prvem zdrsu sprednjih koles ESC samo "kontrolno" pomežikne in da vozniku možnost, da pohodi plin. Elektronika pri izbiri "sport mode" celo dovoli rahlo enakomerno drsenje vseh koles. Sem spadata še podatka o dovolj neposrednem volanu (manj kot tri zavrtljaje "lock to lock") in športnih "uhljih" za ročno menjavanje prestav, ki se vrtita hkrati z obročem. Skratka, za karavan več kot zabavno.

Indikator svetuje pri ročni izbiri prestav

Pri ročni izbiri prestavljanja se kot pripomoček za varčnejšo vožnjo prikazuje manjši izpis s puščico in številko priporočene prestave. Uporabno, kakor tudi to, da se pri vključeni funkciji sport med supervision merilniki izpiše res velika črka D s številko trenutne prestave. Kot pri dirkalnikih! Vendar moramo nadaljevanje uvrstiti med pikolovske pripombe.

S 70-litrskim rezervoarjem lahko tudi voznik s težko nogo prevozi 900 kilometrov. | Foto: Klemen Korenjak S 70-litrskim rezervoarjem lahko tudi voznik s težko nogo prevozi 900 kilometrov. Foto: Klemen Korenjak

Rezervoar za tisoč kilometrov

Dober 1,7-litrski turbodizelski motor z močjo 100 kW. | Foto: Klemen Korenjak Dober 1,7-litrski turbodizelski motor z močjo 100 kW. Foto: Klemen Korenjak

S 70-litrskim rezervoarjem lahko tudi voznik s težko nogo prevozi 900 kilometrov, z ne prav pretirano umirjeno vožnjo pa jih zlahka pade tisoč. Tudi po našem raznolikem testnem krogu bi se lahko zavrteli sedemkrat zapored, pa bi po prevoženih 990 kilometrih v rezervoarju ostali še skoraj štirje litri. In kakšna je poraba pri največji dovoljeni hitrosti na avtocesti?

Za natančnih 130 kilometrov na uro mora merilnik pokazati 137, pri tem se motor vrti malo pod 2400 vrtljaji, poraba pa se ustali malo pod sedmimi litri in pol na sto kilometrov.


Za pikolovce

Med močnim pospeševanjem v "sport mode" proti pričakovanju izgine velik in razločen dirkaški izpis trenutne prestave, namesto tega pa se pojavi D s puščico indikatorja priporočene prestave. Tako se med pospeševanjem na primer v tretji prestavi lahko izpiše celo D7, pri čemer voznik seveda ne more biti povsem prepričan, v kateri prestavi se vozi.


Hyundai i40 wagon 1.7 CRDi HP - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Tehnični podatki: Hyundai i40 1.7 CRDi wagon HP 7DCT style

srednji razred, karavan; 5 vrat, 5 sedežev

Motor: dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1685 cm3; največja moč: 100 kW pri 4000 vrt/min, največji navor: 320 Nm pri 2000 do 2500 vrt/min

Prenos moči: pogon na sprednji kolesi; 7-stopenjski samodejni menjalnik z možnostjo ročnega pretikanja s prestavno ročico ali izza volanskega obroča; pnevmatike: 205/60 R16

Mere, mase: dolžina: 4770 mm, širina: 1815 mm, višina: 1470 mm; medosna razdalja: 2770 mm; premer kroga obračanja : 10,94 m; masa praznega vozila: 1570 kg; največja dovoljena masa: 2120 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 700 kg (lahki priklopnik) / 1500 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 553 – 1719 l

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 190 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 10,6 s; mestna vožnja: 7,2 l/100 km, odprte ceste: 4,8 l/100 km, kombinirano: 5,6 l/100 km; povprečna avtonomija: 1250 km; prostornina posode za gorivo: 70 l; emisije: 149 g CO2/km, Euro 6

Varnost: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, kolenska blazina za voznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo EBD in ojačitvijo zavorne sile BAS; nadzor zdrsa pogonskih koles TCS; nadzor stabilnosti vozila ESC; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: 5 zvezdic (2011)

Oprema: 16-palčna lita platišča, strešni letvi, spojler zadaj, LED meglenke, dnevne luči, avtomatske luči, LED zadnje luči, solarna sprednja stekla, dodatno zatemnjena zadnja stekla, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali z LED smernima utripalkama, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, električna parkirna zavora, voznikov sedež električno nastavljiv v desetih smereh, sovoznikov sedež nastavljiv po višini, naslon za roke spredaj in zadaj, stikalo drive mode, potovalni računalnik, avto radio s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, vtičnice USB in AUX, senzor za dež, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji spredaj in zadaj s kamero za vzvratno vožnjo, samodejna dvopodročna klimatska naprava, električno, varnostno odpiranje stekel, zaprt osvetljen in hlajen predal pred sovoznikom, predal pod naslonom med sprednjima sedežema, zadnja klop deljiva v razmerju 40/60, predal in utora za pijačo pod naslonom med zadnjima sedežema, pregrajena korita pod ploščo prtljažnika, zasilna rezerva z orodjem pod koriti, zaščitna mreža in 12-voltna vtičnica v prtljažniku

Garancija: 5 let osnovne garancije brez omejitve kilometrov; 12-letna garancija na prerjavenje (pogoj so opravljeni pregledi stanja karoserije v 1., 3., 5., 6., 7., 8., 9., 10. in 11. letu)

Kateri menjalnik je po vašem mnenju primernejši za model i40 wagon 1.7 CRDi?

  • 6-stopenjski ročni (200 km/h; 4,5 l/100 km)
    59,72 %
    126 glasov
  • 7-stopenjski samodejni z dvema sklopkama (190 km/h; 5,6 l/100 km)
    40,28 %
    85 glasov
Oddanih 211 glasov
Ne spreglejte