SiolNET. Avtomoto Testi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ford focus – prenovljen vrgel rokavico najboljšim v C-segmentu

3

termometer

 | Foto:
Ford je svojemu najpomembnejšemu avtomobilu zagotovil napredek v vseh ključnih avtomobilskih prvinah: videzu, udobju, prilagodljivosti in voznih lastnostih. Izboljšave so občutne.

Razred: C - spodnji srednji Sorodna vozila: ford C-max Družina modelov: / Predhodniki: 1. generacija (1998), 2. generacija (2004), 3. generacija (2011) Letna prodaja: / Proizvodnja: Saarlouis (Nemčija), Azambuja (Portugalska),Valencia (Španija), Santa Rosa (Filipini), St. Petersburg (Rusija), Buenos Aires (Argentina) Začetek prodaje: november 2014 Cene: cene še niso znane

Poudarki: - osvežen videz - izboljšane vozne lastnosti - nadgrajena varnost - izboljšana ekonomičnost - nov bencinski ecoboost motor (1,5) - globalna prisotnost / 140 trgov

Šestnajst let uspehov

Prva generacija focusa je leta 1998 v hipu zgradila temelje velike zgodbe o uspehu. Šestnajst let in dve generaciji pozneje v prid avtomobila, ki je v svojem segmentu na novo določil dojemanje vozne dinamike, govorijo prodajne številke.

V Evropi se je prodal kar sedem-, globalno kar 12-milijonkrat. Sprva je bil na voljo le s petimi motorji, letos ponuja 12 različic in pri Fordu trdijo, da se bo številka še povečala. Na začetku svoje poti je znamki, ki se je značajsko izgubljala, priskrbel samozavest in identiteto, s katero je predvsem evropski trg nekaj let za tem razgrabil tudi njihovo enoprostorsko ponudbo.

Vozila ga je tudi nerodna Bridget Jones

Ford se zaveda učinkovitosti celostnega pristopa, ki včasih presega vsoto avtomobilskih delov. Tudi zato je leta 2001 prikupno zmedena Bridget Jones v sklopu pametno umeščene reklamne vsebine, kajpak v popolno zloščenem focusu, v snegu in na počez, v slogu reli dirkačev, drvela svojemu junaku naproti.

Pri Fordu so se namreč zavedali, da tudi vrhunsko nastavljeno podvozje ni veliko vredno, če ni postavljeno v primeren kontekst. Če tudi je to brezglava vožnja filmske junakinje.

Takrat so za promocijo vozila izkoristili filmsko megauspešnico, tokrat, več kot desetletje pozneje, se naslanjajo predvsem na samozavest in uveljavljeno ime. Pristop pa je kljub dejstvu, da je focus "le" prenovljen, bolj celostno zasnovan kot kdaj prej.

Tokratne spremembe temeljijo predvsem na progresivnem izpopolnjevanju odlik in pomanjkljivosti obstoječega modela. Na prvi pogled najbolj očitna novost je sprememba oblike sprednjega dela vozila z oblikovno usmeritvijo "one ford".

Trapezoidna maska po fiesti in pred S-maxom, C-maxom

Trapezoidna maska s petimi kromiranimi letvicami ga povezuje s fiesto, prihajajočim C-maxom in S-maxom. Žarometi so ožji, odbijač popolnoma preoblikovan in meglenki nič več okrogli, ampak kvadratni in umeščeni v drugačno ohišje.

Na zadku je novosti manj. Oblikovalci so zmanjšali luči in malenkostno spremenili odbijač.

V notranjosti oko najprej pritegneta spremenjena sredinska konzola in večji, na dotik občutljiv zaslon multimedijskega informacijskega vmesnika druge generacije SYNC 2.

Inženirji so počistili voznikovo delovno okolje, v pokoj poslali lepo število stikal in se ob tem znebili še sijočega piano lak videza – po novem ga nadomešča mat plastika. Težava nadležnega nabiranja prahu je na videz rešena, a daje (pre)trda plastika občutek manjše kakovosti, novost pa ne kvari splošno zelo kakovostno obdelane kabine.

SYNC 2 ‒ vse funkcije največ tri korake stran

Nova razporeditev stikal poenostavlja uporabniško izkušnjo, sodelovanje z na novo zasnovanim vmesnikom pa jo dvigne raven ali dve višje. SYNC 2 so Fordovi strokovnjaki tako poenostavili, da kakršnakoli izvedba ukaza (glasovnega ali na dotik) ni dlje od največ treh korakov stran.

Del zaslug za to ima predvsem izpopolnjeno glasovno upravljanje, ki v nasprotju s predhodnim preskakuje vmesne ukaze, med drugim omogoča tudi nastavljanje temperature klimatske naprave. Hvalimo.

Slovenci bomo sicer ličnemu in logičnemu vmesniku primorani ukazovati po angleško, večji trgi pa bodo lahko izkoriščali tudi (na prvi vožnji preizkušeno) skrajno učinkovito sodelovanje z navigacijsko napravo. Ukaz "lačen sem" oziroma "I'm hungry" v hipu postreže s seznamom okoliških restavracij in telefonsko številko izbrane. Podobnih rešitev in poenostavitev je še veliko.

Druge novosti v kabini zajemajo še prenovljene sedežne prevleke, vzdolžno pomični naslon za roko in izboljšana, uporabnejša in lažje prilagodljiva odlagališča.

Ford povišal inteligenco elektronske pameti

Uveljavljen sistem samodejnega bočnega parkiranja je nadgrajen z možnostjo samodejnega, pravokotnega vzvratnega parkiranja, v izogib praskam pa omogoča tudi pomoč pri zapuščanju parkirnega mesta.

Nadgrajena je paleta aktivno-varnostnih pomagal – sistem za samodejno zaviranje v sili (active city stop) po novem posreduje pri hitrostih do 50 kilometrov na uro (prej do 30), doplačilne biksenonske luči bodo v ovinkih in križiščih s pomočjo na novo nastavljene elektronske pameti svetile učinkoviteje, prvič pa bo focus na voljo tudi s funkcijo my key.

Focus bo po prenovi med vozniki ostal dobro zapisan

Največ izboljšav bodo kupci začutili tam, kjer se je focus skozi tri generacije proslavil – na cesti. Na prvi vožnji je dokazal, da ostaja merilo odličnosti voznih lastnosti segmenta. Inženirji so izboljšali stabilnost, vodljivost in udobje novinca.

Volan, najpomembnejša povezava voznika s cesto, je po zaslugi prilagoditev elektronsko krmiljenega servosistema odzivnejši.

Povečana strukturna togost sprednjega dela karoserije v kombinaciji s čvrstejšo nastavitvijo blažilnikov in vzmetenja pripomore k utrditvi focusovega slovesa vozniškega avtomobila.

Lahkotnost in odlična vodljivost sta postavljeni na prvo mestu, hkrati pa čvrstost ne vpliva na razmeroma visoko stopnjo udobja. Kot odličen kompromis v vozniškem smislu predstavlja vrh segmenta.

Debelejša stekla in debelejše preproge pregnali moteče decibele

Po prenovi v kabino prodre tudi manj motečih decibelov vetra, pnevmatik in motorja. To so inženirji (med drugim) dosegli z debelejšimi stekli, preprogami in pregrado med motorjem ter kabino in učinkovitejšimi zatesnitvami vrat. Rezultat izboljšane zvočne izoliranosti vozila je v praksi očiten. Focus je z zmanjšanjem hrupa v kabini postal eden od najtišjih predstavnikov segmenta. Hvalimo.

Liter in pol bencinske novosti

Ford nadaljuje tako imenovani downsizing ter optimizacijo delovanja njihovih pogonskih agregatov s pomočjo tehničnih in drugih rešitev.

V sklopu prenove so skozi vso motorno paleto dodatno prilagodili delovanje elektronskih krmilnih enot, nekatere ključne dele, na primer valje, obročke in tesnila pa preplastili s šestimi mikroni (manj kot tretjina debelina človeškega lasu) debelo snovjo DLC – "diamond like coating", s katero so zmanjšali trenja in vplivali na ekonomičnost.

Največji adut bencinske palete bo najbrž ostal večkrat nagrajeni, litrski ecoboost s 100 oziroma 125 "konji", bencinsko prisotnost v razgibani ponudbi pa bo okrepil nov, 1,5-litrski ecoboost motor s 150 oziroma 182 "konji" in živahnostjo tasmanskega vraga.

1,5-litrski bencinski turbo izdelek s tehnologijo visokotlačnega neposrednega vbrizga in povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom nadomešča deciliter prostornejšega predhodnika, kljub enakimi zmogljivostmi pa naj bi imel (tudi zaradi tehnologije start/stop) sedem odstotkov nižjo porabo.

Mimogrede, paleto bo prihodnje leto obogatila tudi izvedba litrskega ecoboosta s 125 "konji" in samodejnim menjalnikom.

Priljubljen dvolitrski dizel ostaja v ponudbi

Focus bo kot prvi evropski ford na voljo tudi z 1,5-litrskim dizelskim pogonskim agregatom v izvedbah s 95 ali 120 "konji".

Distribucija vbrizga goriva v valje se odvija pod pritiskom 1.700 barov, poseben sistem obdelave izpušnih filtrov pa zaradi učinkovitega filtra (tako imenovane zapore NOx) v iskanju nižjega izpusta škodljivih plinov ne zahteva dodajanja sečnine.

V ponudbi ostaja tudi priljubljen dvolitrski dizel s 150 "konji", ki je v primerjavi s predhodnikom zmogljivejši, porabil pa naj bi do 15 odstotkov goriva manj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin