Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2015,
8.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Fiat Terenski Avtomoto

Četrtek, 24. 12. 2015, 8.26

8 let

Fiat panda cross - nosilka Fiatove jesenske cross ofenzive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Panda cross združuje tri vsebinske lastnosti: je SUV z močno poudarjenimi terenskimi zmogljivostmi, po merah pa je idealna za mestne manevre s skopo odmerjenimi parkirnimi možnostmi.

Ne dovoljuje ravnodušja

Malček že na prvi pogled pridobiva simpatije, ki se pri odkrivanju podrobnosti stopnjujejo. Novi odbijači, meglenke in terenski dodatki so domiselni in na prvi pogled morda napovedujejo zgolj oblikovne in manj vsebinske rešitve, značilne za vozila, ki bi bila rada terenska, vendar niso.

Panda je za pravi off-road

Pri pandi ne gre za krinko, je vozilo, ki lahko na brezpotjih veliko pokaže. Nas je prepričevala na enem od najbolje opremljenih avtomobilskih poligonov v Evropi.

Premaguje terenske vzpone, varno se spušča navzdol, straši potnike z bočnimi nagibi in takoj poišče oprijem, kadar je kakšno kolo visoko od tal.

V primerjavi s predhodnico pando 4x4 ima panda cross povečane terenske kote, spremenjeno vzmetenje in močno zaščito podvozja. Oddaljenost od tal je 161 milimetrov pri 0,9-litrski bencinski oziroma 158 milimetrov pri 1,3-litrski dizelski različici.

Trije načini vožnje

Voznik lahko s stikalom poleg prestavne ročice izbira med tremi načini vožnje. V položaju auto je 98 odstotkov navora usmerjenega na sprednji kolesi. Na manj oprijemljivi podlagi začne v desetinki sekunde delovati tako imenovani "torque on demand", ki razporedi pogon na ustrezno kolo.

V položaju off-road gre za stalni štirikolesni pogon z zaporo diferenciala vse do hitrosti 50 kilometrov na uro. Tretji položaj stikala hill descent control omogoča varno počasno spuščanje po grobi strmi podlagi.

Panda cross, ki je serijsko opremljena z gumami M+S s celoletnim profilom, lahko premaguje 70-odstotne vzpone. Zabrede lahko v vodno oziroma blatno oviro, v ta namen so elementi vsesavanja dvignjeni več kot 70 centimetrov od podlage.

Jeseni bosta pripravljena multijet in twinair turbo

Pandi cross sta namenjena dva motorja, dizelski in bencinski. Dizelskemu 1,3-litrskemu agregatu s petimi prestavami so povečali moč na 80 "konjev", največji navor 190 Nm pa doseže pri 1.500 vrtljajih. Dvovaljni TwinAir z 875 kubičnimi centimetri razvija 90 "konj", 145 Nm navora pa doseže pri 1.900 vrtljajih. Pri šeststopenjskem ročnem menjalniku je prva prestava prirejena za terenske vzpone s krajšim prestavnim razmerjem.

Ne spreglejte