Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
2.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Fiat Tovorni Avtomoto

Torek, 5. 1. 2016, 2.05

8 let

Fiat doblo cargo 1.6 multijet - vozni profesionalec s 3,4 kubike velikim prtljažnikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Preizkusili smo prenovljenega dobloja s srednjim od treh dizelskih motorjev in dodatno opremo, ki v tovornem furgonu pomaga ustvarjati občutke vožnje z osebnim avtomobilom.

Vozniško ugodje

Ergonomsko ugoden položaj za volanom z vsemi nastavitvami je enak kot pri testih predhodnikov 1.6 in 2.0 Multijet.

V furgonu sta za razliko od petsedežnih doblojev vozniku v pomoč dvojni zunanji ogledali. K serijski opremi spada tudi pomoč pri speljevanju v klanec, medtem ko sta tempomat in parkirni senzorji zadaj na seznamu doplačil. Enako velja tudi za samodejno klimatsko napravo in Uconnect avto radio s povezavo za telefon in priključke ter upravljanje s stikali na volanu.

Robusten "tovornjaški" videz ustvarjata razsežni plastični črnini spredaj in zadaj, za lepši izgled furgona pa so mu dodali 16-palčna lita platišča (660 EUR doplačila).

Trije sedeži v vrsti

Kdor je ob tem naslovu pomislil na udobje v Fiatovi multipli, se je zmotil, saj je običajen samo voznikov sedež. Na desni strani je sedežna enota s skupnim sedalom in dvema poklopnima naslonjaloma različnih širin.

Dvojni sovozniški sedež, ki za doplačilo zamenja udobnejšega enojnega, je tesen že za potnika ob desnih vratih, še bolj pa za »nesrečneža« v sredini. Potem je tu še prostor pod nogami, ki je seveda dimenzioniran za en par stopal …

Zakaj pa so potem trije? Zagotovo zaradi prevoza (čeprav zasilnega) treh oseb, torej samo na kratkih razdaljah. Srednja sedežna enota se bolje obnese s položenim naslonjalom, s čimer nastane manjša delovna površina za logistično birokracijo, kar je tehtnejši razlog za tovrstno izbiro.

Tovorni prostor – tudi pri dobre tri metre dolgem tovoru boste zaprli vrata

Evro paleta ne more skozi 70 centimetrov široka drsna vrata na desni strani (razen navpično, seveda če je prazna). Zato pa ni težav od zadaj, kjer so dvokrilna vrata razdeljena v razmerju 60:40 širine 123 centimetrov, prav toliko pa je tudi prostora med notranjima blatnikoma.

V tovornem prostoru dolžine 182 in višine 131 centimetra ne manjkajo močne pritrdilne rinke, potniška kabina pa je zaščitena s kovinsko pregrado.

Ta se na desni strani spodaj lahko odpre (doplačilo 100 EUR) in pri položenem naslonjalu desnega sedeža omogoča namestitev do 305 centimetrov dolgih predmetov. Za povrh najdemo na bočnih stenah furgona tudi predalčke in 12-voltno vtičnico.

Višji kot širši, a se kljub višini ne postavlja na dve kolesi ter zlepa ne zdrsne

Multijet 1.6 16V – univerzalni stroj za mesto in podeželje

Ta motor predstavlja optimalno izbiro za prevoze blaga na medmestnih relacijah, pri katerih vozilo ni prav polno obremenjeno glede nosilnosti, lahko pa toliko bolj po volumnu.

Za prevoze polno obteženega furgona, zlasti če je pomembna tudi hitrost dostave, je primernejši Multijet 2.0, samo za mestna razvažanja pa je večinoma bolj primeren manjši 1,3-litrski dizel.

Servisni interval na 35.000 kilometrov podaljšuje obratovalni čas delovnega dobloja, pri čemer se uporabnik in serviser dogovorita za časovno vzdrževalno obdobje.

To je odvisno od vrste prevozov in s tem obremenjenosti furgona, zato časovna omejitev ni "birokratsko" zapovedana, kakor to velja pri osebnih vozilih.

Po avtocesti in na testnem krogu s porabo 6,8.

Števec za hitrost se zlaže za kilometer ali dva več kot pri večini vozil. Pri tem mislimo na avtocesto, kjer pri dejanski hitrosti 130 kilometrov na uro merilnik kaže 136. Pri tem znaša trenutna poraba na ravnem odseku po potovalnem računalniku 6,8, motor pa se vrti približno z 2700 vrtljaji.

Enako porabo, ki jo glede na obliko ocenjujemo kot zelo dobro, smo namerili tudi na testu, k temu pa dodajamo, da bi polno naložen fugon pri enakem režimu vožnje porabil povprečno približno liter več.

Seveda pa je poraba goriva lahko tudi za polovico manjša. Pri hitrosti, ki jo omenjamo v odstavku za pikolovce, znaša na ravnini vsega tri litre, lahko tudi kakšen deci manj.

Ne spreglejte