Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
3. 12. 2015,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Fiat Družinski Avtomoto

Četrtek, 3. 12. 2015, 15.17

8 let

Fiat 500L 1,6 multijet

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z najmočnejšim dizelskim motorjem je fiat 500 L dobil najboljšo uporabniško izkušnjo, kljub dodatnim kilovatom pa ohranja porabo pod šestimi litri. Rdeča pika le ploskim sedežem s slabim oprijemom.

Nove karoserijske izvedbe za dodatno dimenzijo vozila (in nove kupce)

Čeprav je postavljen na podaljšano platformo punta, fiata 500 L še vedno mnogi tesno povezujejo z originalnim malčkom. Fiat iz njega razvija vse več karoserijskih izvedb, saj so nedavno napovedali tudi sedemsedežno različico living. Podobno kot Mini, torej tudi Fiat za petstotico išče nove dimenzije in nov prodajni prostor. Retro videz v vsaki obliki pritegne pozornost.

Najmočnejši dizelski motor voznika navduši za potep med ovinke

O fiatu 500 L smo že pri prejšnjih testih napisali veliko in že poudarili tudi smiselnost dizelskega motorja, ne glede na profil uporabnika. Tokrat je testni avtomobil poganjal najmočnejši razpoložljivi 1,6-litrski dizelski motor s 77 kilovati, ki avtomobilu nenadoma doda povsem novo dimenzijo cestnega uživanja.

V primerjavi z originalom še vedno prikupen in na cesti vpadljiv, s poskočnim motorjem pa daje vozniku še veliko več užitka do izkoriščanja ceste in preprosto vožnje. Saj veste, da ni vožnja le racionalni skok po opravkih ali v službo, temveč tudi uživanje.

Pri nižjih vrtljajih je motor sicer nekoliko glasnejši, a zato se pri višjih hitrostih odkupi z mirnim delovanjem, poskočnostjo, navorom in tudi zelo nizko porabo. Brez posebnega naprezanja smo porabo spravili pod šest litrov na sto prevoženih kilometrov, kar je za avtomobil, ki se spogleduje tudi z manjšimi družinami, dober podatek.

Odlična barvna usklajenost in oprema, rdeča pika za sedeže

Za poglede mimoidočih na ulici je tokrat skrbela tudi oprema lounge, ki poleg lične črno-rdeče barvne kombinacije (streha je barvno usklajena s stebrički) serijsko zagotavlja panoramsko šipo (navidezno poveča že tako prostorno notranjost), 16-palčna kolesa, sredinski zaslon na dotik, električna stekla, samodejno klimatsko napravo in podobno.

V notranjosti izpostavljamo program city, ki olajša vrtenje volanskega obroča v mestih in za 12 centimetrov vzdolžno premične zadnje sedeže.

Še največjo rdečo piko si ta fiat zasluži pri svojih sedežih. Če tako oprema kot motor kar kličeta po romantičnem potepu, so sedeži skoraj brez omembe vredne stranske opore v sedalnem in ledvenem predelu. Na avtocestah kljub trši sedelni površini še gre, v ovinkih pa bo potnike hitro začelo zanašati levo-desno.

Poldrugi tisočak dražji od šibkejšega dizla

Že pri testu fiata 500 L s šibkejšim, 66-kilovatnim dizelskim motorjem smo zapisali, da bo povečana petstotica zares primerno motorizirana šele s prihodom večjega in močnejšega dizelskega motorja.

Čeprav ni tako napreden, kot prisilno polnjen bencinski dvovaljnik, v uporabniškem smislu ponuja največ in kljub dodatnim kilovatov ohranja porabo pod šestimi litri.

V primerjavi s šibkejšim 1,3-litrskim dizlom je njegov močnejši brat dražji okrog 1.500 evrov.

Ne spreglejte