Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
3. 12. 2015,
12.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dacia Terenski Avtomoto

Četrtek, 3. 12. 2015, 12.13

6 let, 7 mesecev

Dacia duster 1,6 16V 2x4

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dacia z dvokolesnim pogonom sicer ponuja nizko osnovno ceno, toda z nekaj dodatki (bi jih lahko pogrešali?) se njena vrednost lahko podvoji. Bi manj zahteven kupec spregledal tudi slabšo varnost?

Robustnež, ki z videzom nekoliko zavaja

Tudi tokrat so ugotovitve podobne kot pri testu različice s štirikolesnim pogonom - duster je poseben, na pogled odločen in dovolj robusten, da ponudi vtis malega SUV-ja. Toda terenski vtis zavaja. V resnici, še posebej ob le (cenejšem) dvokolesnem pogonu, daleč zunaj urejenih cest z dusterjem ne morete. Osnovna različica dusterja lahko še bolj zavaja s ceno, ki so jo v romunskem Renaultu spravili pod deset tisoč evrov.

Nizka osnovna cena hitro naraste

Osnovna različica res stane manj kot deset tisoč evrov, toda z nekaj dodatne opreme, ki bi jo lahko kupci v letu 2011 šteli kot samoumevno (klimatska naprava, daljinsko zaklepanje, elektronska sprednja stekla, 16-palčna kolesa, usnjen volan), je cena testnemu dusterju z najvišjo opremsko stopnjo laureate narasla za polovico. Tako duster ni več poceni, saj je denimo stal le slaba dva tisočaka manj od prestižnejše škode yeti 1,2 TSI z dvokolesnim pogonom.

Ali nezahteven kupec "luksuzno" dodatno opremo sploh potrebuje?

Toda! Na mestu je vprašanje, kakšne želje sploh ima potencialni kupec dusterja. Ga prestiž in udobje sploh zanimata? So morda želje podrejene kar najnižji ceni in (navidezni) robustnosti? Če je to res, potem bi se morda celo sprijaznil z odpiranjem stranskih stekel z vrtenjem ročice in potenjem zaradi odsotnosti klimatske naprave. Spregledal bi morda tudi nezaščiteno pločevino v prtljažniku in razkrite žice električne napeljave. Če bi torej duster obdržal ceno blizu deset tisoč evrov, bi vsaj dobil ustrezen argument v svoj prid.

Je pripravljen sprejeti tudi slabšo varnost?

Če bi se bili pripravljeni odreči "luksuznim" dodatkom in s tem bistveno ne bi povišali osnovne cene, pa je tu še ena pomanjkljivost - varnost. Čeprav daje vtis robustneža, je dobil na predzadnjem testu Euro NCAP le tri zvezdice. Hm, bi manj zahteven kupec sprejel tudi ta podatek? Morda, če zanj sploh ne bi vedel. V dusterju ne moremo z doplačilom dobiti niti sistema ESP. Izjema je le ob povezavi turbodizelskega motorja in opreme laureate.

Hrupno na avtocesti

Štirikolesni pogon smo tokrat lažje pogrešali kot 1,5-litrski dizelski motor. Osnovno različico je namreč poganjal 1,6-litrski bencinski motor z močjo 77 kilovatov. Motor se v kombinaciji s petstopenjskim menjalnikom najslabše odreže na avtocesti, kjer je ob hrupu zaradi višjih vrtljajev treba avtoradio pojačati že pri hitrosti nekaj nad 100 kilometrov na uro. Šesta prestava bi prišla kot naročena. Duster se med vožnjo sicer nekoliko nagiba, njegova prostornost pa se zdi primerna.

Bodimo torej realni - osnovna cena dusterja pod 10 tisoč evrov je zavajujoča. Če pri različici z bencinskim motorjem izberemo vsaj nekaj osnovne opreme (klimatska naprava, električno nastavljiva sprednja stekla, 16-palčna kolesa) cena naraste na 12.810 evrov. Če se odločimo za dizelski motor (po našem mnenju je precej ustreznejši od bencinskega) je cena za 1.200 evrov višja. Morda bi bil lahko alternativa celo manjši sandero stepway.

Cenovna razlika med dvokolesno in štirikolesno gnanim dusterjem znaša tri, pri hyundaiju ix35 štiri, pri škodi yetiju pa pet tisoč evrov. Dusterjevi tekmeci (poleg omenjenih lahko prištevamo tudi precej dražjega in bolje opremljenega mitsubishija ASX-a) so na prvi pogled manj robustni, a se na manjših brezpotjih prav tako dobro znajdejo.


Ne spreglejte