Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
18. 12. 2015,
9.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Chevrolet

Petek, 18. 12. 2015, 9.03

8 let

Chevrolet spark 1,2

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Chevrolet spark je po prenovi všečen in drugačen malček, ki pa v primerjavi z nemškimi tekmeci trpi slabšo arhitekturno zasnovno notranjosti. Strešne letve povečajo uporabnost.

Mestni malček ali avtomobil razred višjega razreda?

Ko so mestni malčki dobili pet vrat, sodobne varnostno-asistenčne sisteme in napredno arhitekturo notranjosti, so nemudoma postali še bolj zanimivi za izbiro prvega avtomobila za voznike začetnike, ali pa družinski drugi avtomobil.

Ker so nekateri malčki kakovostno napredovali, so postali pri tej dilemi resna konkurenca avtomobilom nižjega spodnjega razreda. Že večkrat smo z našimi bralci delili vprašanje, ali vzeti solidno opremljenega naprednega malčka ali večje vozilo z le osnovno opremo.

Vprašanje pa zagotovo velja tudi v nasprotni smeri. Tudi polno opremljeni malčki se lahko cenovno približajo zglednim večjim vozilom, ki imajo morda celo varčnejše motorje in so prostornejši tako s stališča potnikov kot tudi njihove prtljage.

Za mlado dekle, ki se vozi v svojo prvo službo ali na predavanja

Kam bi v tej zgodbi in pri tej dilemi sodil prenovljeni chevrolet spark? Testni avtomobil je imel najvišjo stopnjo opreme LTZ, s katero bi torej moral stopiti proti vrhu razporeditve malčkov in kupcev ne bi lovil z nizko ceno, temveč tudi z vsebino.

Spark je navzven zagotovo všečen, dinamičen in prav nič dolgočasen. Opazne so izrazite linije, dvodelna motorna maska, kupejevsko spuščajoča streha proti zadku, zadnja vrata imajo skrito kljuko, ima tudi strešni spojler z vgrajeno zavorno luč LED ...

Spark je torej kot nalašč za mlado dekle, ki je naredilo izpit za avtomobil in bi se rado v službo ali na predavanja na fakulteti vozilo s simpatičnim malčkom. Vsi bi jo opazili, v njem bi se kot nezahtevna voznica tudi dobro počutila, zaradi petvratne karoserijske zasnove bi zlahka s seboj na pot vzela tudi sošolce, prijatelje ali družinske člane.

Dražji od glavnih tekmecev, a navzven dinamičen in všečen

Toda druga plat sparka govori o njegovi uradno postavljeni ceni in neposredni primerjavi s tekmeci. Morda bi od Chevroletovega aduta za mestne ulice pričakovali nižjo vstopno ceno.

Saj veste, tak avtomobil bi vendarle moral stati krepko manj kot deset tisočakov. Pa ne, saj je že cena osnovnega sparka dobrih devet tisoč, cena testnega z najmočnejšim 1,2-litrskim trivaljnim bencinskim motorjem in najvišjo opremo LTZ pa 11.510 evrov.

A treba je poudariti, da je to le uradno postavljena cena najbolje opremljenega sparka in da je mogoče tak avtomobil z manj všečno opremo dobiti že za okrog sedem tisočakov. Tudi pri mestnih malčkih se prodajalci ne morejo izogniti popustom.

Za volanom dvoma ni: sedimo v mestnem malčku

Med mestnimi malčki spark dejansko sodi bližje tekmecem ko so peugeot 107, citroen C1 in kia picanto, kot pa k "Volkswagnovim" malčkom, ki izvirajo iz upa. Tako up, škoda citigo ali seat mii ponujajo bolj kakovostno notranjost in bolj moderno arhitekturno zasnovo notranjosti.

Povedano po domače, v njih se počutimo (tako spredaj, kot zadaj) kot v avtomobilu en razred višje postavljenega modela.

Sparkovi aduti: videz, močnejši motor, strešne letve …

A vendarle, tudi spark ima svoje adute. V primerjavi z nemškimi tremi tekmeci je to že omenjena razgibana zunanjost in notranjost, kjer izstopajo predvsem armaturna plošča s svojimi prikazovalniki in odlagalna polica pred sovoznikovim sedežem, ki spominja na tisto iz fiat pande.

Že od daleč so pri sparku opazne tudi strešne letve. Se malček trendovsko spogleduje tudi s trenutno tako priljubljenimi crossoverji?

Na streho je torej enostavno namestiti nosilce ali celo strešni kovček ter s tem bistveno povečati prostornost sicer skromnega, a za ta razred pričakovano velikega prtljažnika. Strešnih letev neposredni tekmeci ne poznajo.

Sparkov 1,2-litrski štirivaljnik zmore 60 kilovatov, kar je tudi več od neposrednih francoskih tekmecev ali Upove družine.

Ne spreglejte