SiolNET. Avtomoto Testi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Audi A6 - odločno v drugo življenjsko obdobje

4

termometer

 | Foto:
Audi A6 je po treh produktivnih letih postavljanja meril med najboljšimi dočakal prenovo. Z na novo najdeno ostrino in varčnejšimi motorji stopa v drugo življenjsko obdobje.

Razred: višji srednji razred Predhodniki: 1. generacija (1997–2004), 2. generacija (2004–2011), 3. generacija (2011-?) Proizvodnja za Evropo: Neckarsulm (Nemčija) Začetek prodaje: november 2014 Cene: od 38.400 evrov naprej (Nemčija)

Poudarki: - varčnejši motorji - nov visokoresolucijski zaslon med merilniki - obogaten nabor aktivno varnostne elektronike - 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik - dvolitrski dizel z oznako ultra porabi 4,3 litra goriva na sto kilometrov

Vsebina ima prednost pred videzom, spremenjen je od znotraj navzven

Kot duhovnik naslednik zadnjega audija 100, enega začetnikov s prestižem obogatene zgodbe iz Ingolstadta, in po zaslugi več kot polmilijonkrat prodanega neposrednega predhodnika, je soočen z veliko odgovornostjo.

Tudi zato je njegov prvi korak v drugo polovico poti klasično germansko previden, a odločen in poln drobnih sprememb.

Skupaj s pretežno nemško družbo (mercedes-benz E , BMW 5), japonsko popestritvijo (lexus GS) in britancem z indijskim potnim listom (jaguar XF) bo od zdaj vrh ponudbe prestižnih poslovnih limuzin tvoril tudi s pomočjo zares blago pomlajenega videza.

Oblikovalci so se ognili drastičnim spremembam potez karoserije in sprednji del, z izjemo izraziteje oblikovanega spodnjega dela odbijača, zaradi katerega se je skupna dolžina vozila podaljšala za 17 milimetrov, ostaja tako rekoč nespremenjen.

Nova ostrina skriva bogatejšo vsebino

Serijsko ksenonski in na prvi pogled nespremenjeni žarometi s posodobljeno vsebino ohišja dobro ponazarjajo večjo sliko osvežitve modela A6.

Inženirji so namreč spremenili obliko svetil in novincu med drugim namenili tudi tako imenovano matrično LED-tehnologijo, ki smo jo v praksi temeljito preizkusili in spravili tudi v videoobliko med testiranjem večjega audija A8.

Podobno velja za zadnje luči. LED-osvetlitev ne tvori več lično zaključenega kvadrata posameznih diod, ampak elegantno, neprekinjeno minimalistično črto, ki se na zunanjem delu zadka razcepi v dva simpatična repka.

Skupni imenovalec drugih opaznejših novosti je predvsem malenkost izrazitejša oblikovna ostrina, nova platišča, atraktivneje oblikovani izpuhi zmogljivejših izvedb, možnost izbire med svetlimi ali temnimi prečkami trapezoidne maske in ožja stranska ogledala.

Med merilniki visokoresolucijski zaslon, za njim štirijedrni procesor

Tudi kabinski del, katerega zaščitni znak po prenovi ostajajo visoka kakovost materialov, zgledna ergonomija in visoka raven udobja spredaj in zadaj, se je ognil drastičnim spremembam videza.

Armaturna plošča, vključno s sredinsko konzolo in stikali na sredinskem grebenu, ki obdajajo (novo oblikovano) prestavno ročico, ostaja enaka. Šele poglobitev v vsebino razkrije Audijevo progresivno napredovanje na poti k izboljševanju uporabniške izkušnje.

Instrumentna plošča je zasnovana na novo. Zaslon med merilnikoma, ki s prikazovanjem podatkov z do 60 sličicami na sekundo dopolnjuje ali nadomešča vsebino večjega, podatke prikazuje v visoki ločljivosti, delovanje obeh pa podpira Nvidiin štirijedrni procesor T30 (prvi ga je uvedel novi audi TT) s hitrostjo 8 milijard izračunov na sekundo.

Prva vožnja je dokazala dobro preglednost sistema in višjo raven uporabnosti. Mimogrede, Audi med prvimi ponuja tudi posodobitev navigacijskega sistema prek povezave LTE kar prek spleta.

Kmalu vsi audiji s plastičnimi vzmetmi?

A6 bo tudi drugi Audijev avtomobil (prvi je bil prenovljeni A7), katerega karoserija in podvozje se bo zanašalo na usluge vijačnih vzmeti s steklenimi vlakni ojačane plastike in zaščitene s tanko plastjo epoksija.

Prednosti sodobne tehnologije GFRP (glass fibre reinforced plastic), ki jo v vse večji meri in na različne načine izkoriščajo tudi druge znamke, so predvsem manjše nevzmetene mase, manjši prenos vibracij na karoserijo in skozi daljše obdobje tudi neprimerno večja odpornost na vlago ali sol, saj ne rjavijo.

Audi z vsako vzmetjo privarčuje 1,1 kilograma mase v primerjavi s klasičnimi, jeklenimi vzmetmi. Sprva bodo z novimi vzmetmi opremljene le različice z dvolitrskim dizlom, sčasoma pa naj bi Audi novost vpeljal tudi na druge izvedbe in druge modele.

Pet bencinskih in štirje dizelski motorji. RS6 s 560 "konji" prihaja z rahlo zamudo.

Temeljite prenove je bila deležna tudi motorna paleta z razponom moči od 140 do 331 kilovatov.

Audi je s številnimi, večinoma elektronskimi prilagoditvami optimiziral delovanje vseh pogonskih sklopov, podprtih s tako imenovano mono in biturbo tehnologijo.

Vstopnega dvolitrskega bencinskega TFSI-ja s 132 kilovati nadomešča osem kilovatov zmogljivejši, a prostorninsko skromnejši in varčnejši 1,8-litrski izdelek s 140 "konji", vrh ponudbe pa bo do prihoda RS izvedbe z biturbo štirilitrskim bencinarjem in 331 kilovati predstavljala različica S6.

Dvolitrski pogonski agregat ostaja v ponudbi, a le kot različica s samodejnim menjalnikom in 185 kilovati.

Slovenci bodo verjetno kupovali šibkejše dizle

Dizelska ponudba se bo začela z dvolitrskim štirivaljnikom s 110 oziroma 140 kilovati, ki bo najbrž najbolj priljubljena izbira tudi na slovenskem trgu, in nadaljevala s tremi različicami trilitrskega šestvaljnika V-oblike.

Kronski dragulj je trilitrski biturbo motor s 650 njutonmetri največjega navora med 1400 in 2800 vrtljaji ter 245 kilovati največji moči.

Po uradnih podatkih naj bi porabil 7,4 litra plinskega olja na sto kilometrov.

Večina motorjev po novem na voljo z dvosklopčnim menjalnikom. Na voljo tudi ročni ...

Inženirji so krepko prilagojeni, zmogljivejši in učinkovitejši motorni paleti namenili tudi nov, dvosklopčni menjalnik S tronic s sedmimi stopnjami, ki v vseh izvedbah, razen pri najzmogljivejšem dizlu, nadomešča večkrat hvaljenega "avtomatika" klasične zasnove.

Menjalnik zaradi izjemnih lastnosti, predvsem hitrosti in uglajenosti, ki je izboljšana pri speljevanju in manevriranju pri nižjih hitrostih, odlično sovpada z A6 zgodbo. Audi nepopustljivim ljubiteljem ročnega pretikanja prestav namenja tudi na novo zasnovani, ročni, šeststopenjski menjalnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin