Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zimske gume

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

7 let, 12 mesecev

Zimska obutev motociklov in skuterjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav avtomobili z letnimi pnevmatikami pozimi načeloma ne smejo voziti, motocikli teh omejitev nimajo. A malokdo ve, da imajo tudi nekatera enosledna vozila možnost uporabe zimskih pnevmatik.

Motocikli, zakonsko gledano, ne potrebujejo zimskih gum

V nasprotju z avtomobili, ki morajo v prihodnjih dveh tednih preobuti letne pnevmatike v zimske, motocikli nimajo zakonskih omejitev za zimsko vožnjo. Nihče ne računa na to, da bi enosledna motorna vozila z le dvema stičnima točkama s podlago vozila po snegu oziroma je jasno, da z običajnimi gumami v takih razmerah ne bi prišla prav daleč.

Toda s pravimi gumami v pravih razmerah je mogoče voziti po snegu in predvsem se je treba zavedati, da tudi kadar pozimi na cestah ni snega, letne gume na motociklu ne dajejo pravega oprijema. Poglejmo, kakšne so možnosti zimske vožnje z različnimi tipi dvokolesnikov in gum.

Motocikli niso narejeni za sneg

S cestnim (še posebno športnim) motociklom v snegu nimamo kaj početi. Položaj telesa, razporeditev težišča in predvsem količina navora in moči na zadnjem kolesu ne omogočajo normalne vožnje niti, če uporabljamo gume z zimskim profilom. Izjema je lahko uporaba "ježevk" na izključno ledeni podlagi, kot lahko vidite v tem filmu:

Zimske pasti suhih cest

Ker so večinoma tudi pozimi ceste kopne, je sicer z motocikli mogoče brez težav voziti v najhladnejšem letnem času. Težava je seveda mraz. Malo zato, ker ohlajene mišice voznika ne delujejo najhitreje, malo ker avtomobilisti pozimi pozabijo na druge udeležence v prometu, predvsem pa zato, ker gume delujejo bistveno slabše.

Posebnosti gum za zimsko uporabo na motociklu

Motociklistične gume so načeloma namenjene vožnji ob višjih temperaturah, zato je za zimsko vožnjo nujno izbrati gumo, ki se hitro ogreje in ohranja elastičnost tudi pri nizkih temperaturah. Obenem je zaradi večje količine padavin v zimskem času pomembno, da je dovolj profilirana, da omogoča odliv vode.

Najpomembneje pa je, da glede na to, da je pozimi na cestah veliko več pasti v obliki peska in vlage, gume dajejo (vračajo) informacijo, kaj se z njimi dogaja in kje imajo mejo oprijema.

Terenski motocikli so v snegu doma

Ciklistika terenskih motociklov, ki so namenjeni drsenju, seveda omogoča vožnjo po snegu, še posebno, ker že serijsko uporabljajo močno profilirane gume.

In če te klasične "krampaste" gume za motokros oziroma enduro niso dovolj, lahko uporabimo Trelleborgovo vojaško terensko zimsko pnevmatiko z žebljički, ki je nujna za vožnjo v zmrzali ali na zglajenem snegu.

Ne smemo namreč pozabiti, da terenske gume kljub močni profiliranosti nimajo lamel in na zglajenem snegu in ledu ne bodo imele velikega učinka!

Posebne cestne zimske gume le za skuterje

Skuterji so vsestransko prevozno sredstvo, ki iz več razlogov omogoča zimsko vožnjo. Imajo dobro vetrno zaščito, ki pomaga v mrazu. Predvsem pa je težišče zaradi namestitve pogonskega sklopa in sedeža nad pogonskim kolesom. Poleg tega z izjemo maxi skuterjev majhna moč in še manjši navor pomenita, da se težje zgodi zdrs zadnjega kolesa.

Konkretno:

Med precej redkimi proizvajalci zimskih gum za skuterje je tudi slovenska Sava.

Pnevmatika MC 32 WIN scoot/spike se ponaša z globokimi kanali za odvajanje plundre, lamelami na bokih dezena, mehko zmesjo tekalne površine, ki ostane elastična tudi pri nižjih temperaturah.

Še več: za uporabo v snegu in ledu omogoča naknadno vgradnjo žebljičkov na označena mesta! Ker je pozimi več megle in manj svetlobe, ima na boku odsevno puščico, ki povečuje opaznost vozila s strani.

Dimenzije:

120/90 10 57 L TL M+S 130/90 10 61 L TL M+S 120/70 12 58 P TL M+S 130/70 12 62 P TL M+S 130/60 13 60 P TL M+S 100/70 14 53 L TL M+S R 100/70 16 52 L TL M+S R 100/80 16 50 L TL M+S 80/80 14 53 L TL M+S R

Alternativa

Alternativi za vožnjo v snegu sta pravzaprav le dve: lahko kupimo žebljičke in jih z notranje strani privijemo v svojo gumo. Pri tem sicer ne bomo imeli povsem homologiranega vozila, se bomo pa pripeljali po ledeni podlagi.

Ne pa v svežem snegu! Tam so ob uporabi običajne pnevmatike možnost le snežne verige. Naredite si jih lahko tudi sami – kot je mogoče videti v tem filmčku:

Ne spreglejte