Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 10. 2015,
10.05

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Volvo Tehno Avtomoto Varnost advertorial

Ponedeljek, 5. 10. 2015, 10.05

2 meseca

Volvo XC90: Nezlomljiv angel varuh s severa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vizija Volva, da bodo do leta 2020 vsi njihovih avtomobili tako varni, da v njih ne bo nihče izgubil življenja, se v spremstvu volva XC90 zdi povsem verjetna.

Človeška življenja na prvem mestu od leta 1927

Ko premišljujemo, katera beseda bi bila primeren sinonim za Volvove avtomobile, se kar sama po sebi pojavi beseda varnost. To je že od nekdaj Volvovo bistvo, ki pravzaprav izvira iz zaveze, ki so jo sprejeli že ob ustanovitvi znamke daljnega leta 1927 – za njihove inženirje in razvojnike sta namreč človek in njegovo življenje dragocenost, ki nima cene. Zato se že vse od svojih začetkov trudijo, da bi se ljudje v njihovi avtomobilih prevažali kar se da varno.

V skoraj devetih desetletjih je Volvo postal globalna referenca z vidika pasivne in aktivne varnosti. V svet avtomobilizma je namreč vpeljal dolg seznam varnostnih inovacij, ki so postale vsesplošno spoštovani standardi. Na nek način je v vsakem avtomobilu, ki danes šviga po asfaltu, tudi nekaj Volva.

Vertobransko steklo, ki se ob udarcu ne razbije, tritočkovni varnostni pasovi na sprednjih sedežih, ki jih je Volvo uvedel že leta 1959, kasneje pa dodal še na zadnjih sedežih, sistem stranske zaščite SIPS, zavorni sistem ABS proti blokiranju koles so le štirje izumi s precej daljšega seznama, ki v svojem izvirniku nosijo Volvov podpis.

In vsakič, ko na cesto zapleje nov Volvov model, se varnostna lestvica postavi za stopničko višje. Na primer leta 2012 predstavljeni model V40 ima še vedno najvišjo oceno na varnostnem trku Euro NCAP in s tega vidika velja za najvarnejši avtomobil na svetu.

Drzna vizija brez smrti v avtomobilu zgrajena na trdnih temeljih

Seveda se spodobi, da standarde postavlja admiralska ladja. Model XC90 je novinec na čelu Volvove flote in je kot tak tudi utelešenje švedskega pogleda na avtomobilsko varnost.

Matrin Magnusson, vodja ekipe Volvovih strokovnjakov za avtomobilsko varnost, pa je tisti, ki je podpisan pod strategijo razvoja, ki temelji na obljubi, da bodo do leta 2020 Volvovi avtomobili tako varni, da v njih tudi v primeru nesreče nihče ne bo izgubil življenja, niti se ne bo resno poškodoval.

"Pravzaprav smo zelo samozavestni in optimistični, da bomo ta cilj tudi dejansko dosegli. To je prekrasna vizija in prepričan sem, da smo s strategijo InteliSafe na pravi poti. V našem razvojnem oddelku imamo namreč cel kup inovativne varnostne tehnologije, ki bo v svetu avtomobilske varnosti postavljala nove mejnike. Za nas je vse to šele začetek," razlaga Magnusson.

Prvi na svetu, ki bo samodejno zavrl tudi v križišču

Pri modelu XC90 so še dodatno izboljšali sistem City Safety, ki deluje vse od hitrosti 50 kilometrov na uro. Sistem deluje v vsakem vremenu, podnevi in ponoči. Takorekoč vsak delček sekunde skenira okolico avtomobila in skrbi za potnike v kabini in ostale udeležence v prometu.

"Dodali smo tudi zaviranje pred križiščem. XC90 bo prvi avtomobil na svetu, ki bo samodejno zavrl, če bo voznik spregledal drugo vozilo, ki bo v istem trenutku vozilo skozi križišče," razlaga Magnusson. Uporabna novost je tudi Queue Assist, ki vozniku pomaga pri počasnem premikanju v koloni. Seveda sta na voljo tudi sistema Lane Keeping Aid in Lane Departure Warning, ki predvsem pri vožnji na avtocesti voznika opozarjata, če nenadzorovano zaide s svojega voznega pasu.

Ne spreglejte