Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
16. 10. 2015,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Toyota avtonomna vožnja

Petek, 16. 10. 2015, 13.38

8 let

Toyotin avtocestni soigralec napoveduje serijski samovozeči avtomobil z letnico 2020

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tudi pri japonskem velikanu že testirajo samovozeči avtomobil, ki so mu nadeli projektno ime highway teammate. Ta avtocestni soigralec naj bi pomembno vplival tudi na odnos med človekom in tehniko.

Toyotina vizija novih odnosov med človekom in tehniko: avtomobil kot voznikov prijatelj?

Japonska kultura in filozofija se v marsičem precej razlikujeta od evropskega dojemanja vrednot, življenjskih in tehničnih. To se seveda kaže tudi v odnosu do razvoja avtomobilov, zmožnih avtonomne vožnje, ki od umetne inteligence zahteva tudi določeno stopnjo odločitev, ki jih je do zdaj v vozilu sprejemal zgolj voznik.

Tudi zaradi tega pri Toyoti verjamejo, da bi vozniki morali s svojimi avtomobili zgraditi podoben odnos, kakršnega najdemo v človeški družbi, med tesnimi prijatelji s skupnimi cilji. Voznik in avtomobil bi morala paziti drug na drugega in si med seboj pomagati.

Pri Toyoti so ta pristop poimenovali Mobility Teammate Concept (Koncept mobilnostnega soigralca), avtomobil highway teammate (avtocestni soigralec) pa predstavlja prvi konkretni poskus uresničitve tega koncepta.

Samovozeči highway teammate v podobi lexusa GS danes prikazuje avtomobilsko pamet iz leta 2020

Kako se bodo na cesti znašli Toyotini modeli, sposobni avtonomne vožnje, ki naj bi na cesto v velikih serijah zapeljali ob koncu tega desetletja (2020), danes prikazujejo testi konceptnega highway teammate. Gre za predelanega lexsusa GS, katerega elektronska nadgradnja vsebuje opremo, ki v tem trenutku omogoča samodejno vožnjo v avtocestnem prometu.

Njegovi senzorji sistem napajajo s številnimi podatki, analiza teh pa s pomočjo napredne tehnologije oceni prometne razmere, sprejme odločitve in ukrepa med vožnjo po avtocesti. Sistem bodo seveda do leta 2020 prilagodili tudi za vožnjo zunaj avtocestnega omrežja, seveda pa bo veliko odvisno tudi od razvoja prometne infrastrukture, kar velja tudi za druge proizvajalce.

Ne spreglejte