Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2016,
9.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ford avtonomna vožnja Tehno Avtomoto

Sreda, 6. 1. 2016, 9.06

8 let

Samovozeči fordi: novi laser za otip okolice podoben hokejskemu paku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ford iz druge raziskovalne faze prehaja v novo, razvojno fazo samovozečih vozil. Flota 30 testnih samovozečih hibridnih fusionov bo opremljena z najnovejšim, paku podobnim laserjem za otip okolice.

30 namesto desetih testnih vozil pomeni hitrejši razvoj

Ford že desetletje razvija samovozeče avtomobile in zdaj prehajajo v tretjo fazo; prvi dve (2005 in 2013) sta bili raziskovalni, tokratna je napredna razvojna, ki naj bi projekt pripeljala do serijske proizvodnje. V ta namen so se odločili potrojiti floto raziskovalnih samovozečih vozil: v drugi fazi so razpolagali z desetimi, tokrat jih bo 30.

Do zdaj so se samovozeči fordi vozili po njihovih preizkusnih stezah in na javnih cestah Michigana, velik del raziskav so že in še bodo opravili tudi na skoraj 13 hektarjev veliki "maketi" Mcity v merilu 1 : 1, ki je last univerze v Michiganu.

Decembra lani so napovedali obširnejše preizkuse tudi na cestah Kalifornije, prav tako načrtujejo, da bodo testne vožnje v kratkem izvajali v zvezni državi Arizona. Kaže, da gre zares.

Bistvo nove faze je novo tipalo lidar z daljšim dometom in manjšimi merami ter maso

Tako kot v drugi bo v tretji fazi samovozeči avtomobil ford fusion hybrid, 20 novih se bo pridružilo desetim obstoječim. Srce nove faze je novo tipalo: gre za najnovejši izdelek tehnološkega podjetja Velodyne tipa lidar, ki s pomočjo laserja ustvarja trirazsežnostno sliko okolice.

Uradno ime zanj je solid-state hybrid ultra puck, pri čemer so besedo puck uporabili, ker po videzu spominja na hokejski pak. To novo tipalo ima daljši domet od prejšnjega – zdaj doseže 200 metrov! – in je dovolj lahko ter majhno, da ga lahko namestijo v vzvratni ogledali.

S tem lahko zdajšnja štiri tipala nadomestijo z le dvema, ker sta na novem položaju smer in kot pogleda za potrebe samovozečega avtomobila bolje usmerjena.

Delno so samovozeči že današnji avtomobili!

Ford ni edini, ki (še) ni napovedal trenutka, ko bodo samovozeča vozila na prodaj, kar pomeni, da je tehnologija še preveč v povojih, prav tako – ali morda še bolj – zaostaja zakonodaja.

Je pa treba vedeti, da se z delno samovozečimi avtomobili (fordi) vozimo že danes: na podlagi kamer, radarjev, ultrazvočnih in drugih tipal današnji avtomobili že sami vzdržujejo hitrost, uravnavajo razdaljo do spredaj vozečih vozil, zavirajo v sili, preprečujejo nenamerno zapuščanje prometnega pasu, zaznavajo pešce na cesti ter opozarjajo nanje in podobno.

V nekem smislu se je prihodnost že začela.

Ne spreglejte