Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
18. 6. 2015,
20.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Land Rover Jaguar Terenski Avtomoto Tehno Avtomoto

Četrtek, 18. 6. 2015, 20.12

8 let

Pametni range rover sport voznikovim ukazom sledi na daljavo prek telefona

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razvojni inženirji družbe Jaguar Land Rover z novim projektom voznikovo delovno okolje postavljajo na zaslon pametnega telefona. Testni range rover sport namreč sledi vozniškim ukazom na daljavo.

Varno po brezpotju: Ko se svet postavi pokonci, voznik preprosto izstopi in iz žepa potegne telefon

V družbi Jaguar Land Rover so se resno in z vso vnemo lotili razvoja pametnih tehnologij, ki bodo omogočale varno vožnjo samovozečim avtomobilom v vseh pogojih. Zadnji dosežek raziskovalne ekipe razvojnih inženirjev je testni range rover sport, ki ga voznik lahko na daljavo vozi kar prek zaslona pametnega telefona.

Tovrstno rešitev so si zamislili zlasti za potrebe zagotavljanja čim bolj varnega načina izvedbe tehnično zahtevne terenske vožnje v najzahtevnejših pogojih, kar zadeva prečenje ovir in strme naklone.

S hojo ob vozilu in sprotni vožnji prek daljinskega upravljalnika lahko voznik stalno in zelo natančno preverja pristopne in izstopne kote ter kote vožnje čez oviro, prav tako lahko s kirurško natančnostjo nastavi kot volana ter posledično suvereno usmeri kolesa na primer pri vožnji čez skale.

Tovrstni nadzor vozila zunaj potniške kabine bi se lahko odlično obnesel še pri bredenju z avtomobilom čez vodotoke ali prečkanju drsečih blatnih ali zasneženih odsekov. Funkcija daljinskega upravljanja pa ima tudi lastne varnostne omejitve, ki preprečujejo, da bi avto vozniku pobegnil.

Tovrstni daljinski sistem deluje le, če je uporabnik od vozila oddaljen največ 10 metrov in če sistem zazna pametni ključ. Sistem vozilo ustavi, če se voznik preveč oddalji ali če se mu preveč približa, to preprečuje najbolj bizarno tveganje samopovozitve.

Tovrstna tehnologija pa odpira tudi številne možnosti nadgradnje delovanja. Prihodnji razvoj sistema bi med drugim lahko ponudil natančno določene vozne programe. Te bi voznik aktiviral prek ukaza na zaslonu mobilnega telefona in tako sprožil samodejno vožnjo prek vodne ovire, skalovja ali pa nadzorovanega spusta po strmini. Avtomobil bi glede na določen ukaz vedel, za kaj gre, in z oviro opravil povsem sam.

Pregled okolice in 180-stopinjski samodejni obrat po korakih

Testni range rover je zmožen tudi samodejnega obračanja v več korakih, kar pomeni, da se lahko z avtonomnim manevriranjem na cesti sam obrne za 180 stopinj, da tako gleda v nasprotno smer vožnje. Ta funkcija olajšuje in poenostavlja obvladovanje v položajih, kot so slepe ulice ali prenapolnjena parkirišča, obvlada pa tudi enega od najmanj priljubljenih manevrov med vozniki – obračanje v treh korakih na ulicah ali parkiriščih.

Sistem s pomočjo tipal premeri oziroma oceni razpoložljivi prostor in se izogne pešcem, vozilom in drugim oviram. Od prvega do zadnjega, za ves manever obračanja torej, potrebnih pomikov naprej in nazaj izvede z avtonomnim prestavljanjem, krmiljenjem, zaviranjem in pospeševanjem.

Smeli načrti in obljube

Dr. Wolfgang Epple, direktor raziskovanja in tehnologij v družbi Jaguar Land Rover, je ključne postavke tehnologij v raziskovalnem terencu range rover sport predstavil skozi prizmo dejstva, da bo tudi avtonomna vožnja poleg večje varnosti ponujala vozniške prilagoditve glede nadzora in udeležbe v avtonomnem upravljanju avtomobila:

"Cilj raziskovanja tovrstnih tehnologij ni le izdelava avtonomnih vozil. Pomaga nam zagotoviti varnejšo in prijetnejšo vožnjo. Tipala in sistemi, ki avtonomnemu vozilu omogočajo ustrezne odločitve, bodo pomagali tudi vozniku in mu zagotovili izkušnje, s katerimi bo lahko preprečil nezgode. Vožnja bo ostala zabavna tudi s tehnologijami za avtonomno upravljanje. Vizija družbe Jaguar Land Rover je možnost izbire med lastnim upravljanjem in avtonomno vožnjo. To pomeni, da bo avto vozil samodejno, če bo to izbral voznik, sisteme pa bo mogoče tudi prilagoditi za večji vpliv in uživanje v vožnji."

Solo avto bo gledal in čutil z množico novih tipal

"Zavedamo se, da naše stranke po vsem svetu dnevno vozijo v nalivih, snegu in pod vročim puščavskim soncem. Razvijamo paleto novih tipal, ki bodo omogočala uporabo vozila v vseh okoljih brez zunanjih posegov ali podatkov cestnih oznak in prometne infrastrukture, na primer semaforjev. Naši inženirji raziskovalci so avtomobilu s takšno zmogljivostjo že nadeli vzdevek 'solo avto'," o prihodnjih izzivih elektronskega obvladovanja okolice nove generacije tipal avtomobilskih čutil pravi Wolfgang Epple.

Gre za vzpostavitev raziskovalnega programa za izboljšanje zmogljivosti zaznavanja za vožnjo pomembnih vplivov iz okolja. V projektu soloavtomobila inženirji razvijajo vrsto dovršenih tipal, ki bodo omogočila uporabo avtonomnih vozil v različnih okoljih in vremenskih pogojih.

Ustvariti samovozeči avtomobil, ki bo čutil nevarnost, videl ponoči in v megli, skeniral cesto in se izogibal oviram ter udarnim jamam, meril razdalje, poiskal oprijem na snegu in v blatu , zahteva vrsto zmogljivih tipal, senzorjev z različnimi lastnostmi, vključno z radarjem, tehnologijo LIDAR, kamerami, ultrazvočnim delovanjem in tehnologijo strukturirane svetlobe. Vsaka omogoča delovanje avtonomnega vozila v realnem okolju na svoj način in zagotavlja varne in natančne odločitve sistemov v vseh voznih pogojih ne glede na vreme, podnebno območje in celino.

Ne spreglejte