Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
12. 2. 2014,
19.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Opel Družinski Avtomoto Potovalni Avtomoto

Sreda, 12. 2. 2014, 19.43

8 let

Oplov prostorski tetris

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Opel je prvo generacijo enoprostorske zafire leta 1999 opremil s prilagodljivim sistemom sedežev flex7 in povzročil pravo mini revolucijo. Flex rešitve pa so danes del večine Oplovih modelov.

S pionirsko zafiro sedeža 6 in 7 prvič v ravno dno

Zlaganje sedežev v ravno dno je danes nekaj tako samoumevnega kot gledanje neposrednega prenosa olimpijskih iger prek spleta. Pred letom 1999 pa je ideja o čem podobnem mejila na znanstveno fantastiko.

Pred prvo umestitvijo pametne in predvsem priročne rešitve v Oplovega enoprostorca so se bili vozniki večjih enoprostorskih vozil prisiljeni spopadati s fizičnim z odstranjevanjem nadležno težkih sedežev iz potniških kabin. Boleli so križi, ščipalo je prste in iz ust so nenadzorovano letele kletvice. Veliki in okorni sedeži so zahtevali svoj prostor v garažah, ali huje, v stanovanjih. Sistem flex7 je bil prvi, sledile so druge avtomobilske znamke – pravzaprav skoraj vse.

Storjen je bil prvi korak na poti k uporabnejši mobilnosti in brošure avtomobilskih proizvajalcev so se začele polniti s stavki, kot je: "Zlaganje sedežev z enim potegom!"

Opel je filozofijo flex vztrajno nadgrajeval. Leta 2003 je takrat popolnoma novi merivi namenil oznako flexspace in uporabnikom omogočil preobrazbo iz pet- v dvosedežnika z le nekaj potegi. Dve leti pozneje je druga generacija zafire razpolagala z razporeditvijo druge vrste v razmerju 40 : 20 : 40, sistem flex7 pa je bil optimiziran in dodatno poenostavljen. Sedeži druge vrste zafire so se s prihodom tretje generacije v popolnoma ravno dno prvič zložili leta 2011.

V zadnji odbijač integrirani nosilec za kolesa je prvi zvezdnik flex tehnologije

Opel je zgodbo flex leta 2006 nadgradil z bržkone najbolj prepoznavnim pripomočkom – nosilcem flexfix za kolesa, integriranim v odbijač – rešitvijo zaradi katere, o tem smo prepričani, se konkurenčne znamke praskajo po glavi in se jezijo, zakaj ideja ni zrasla na njihovem zelniku.

Ironično, sistem flexfix se je prvič pojavil v malčku, opel corsi, in v dobrih osmih letih z izjemo insignie in tovornega programa, postal del doplačilne opreme pri domala vseh Oplovih modelih – tudi najmanjšem adamu.

Rešitev smo temeljito preizkusili tudi na Avtomotu. Hvalili smo preprostost uporabe in grajali dejstvo, da se mora z doplačilom flexfixa kupec odreči vlečni kljuki. V tem primeru se zdi, da je Opel vzorno sliko v zadnjem trenutku omadeževal z nepotrebno packo.

Razumemo omejitve zaradi arhitekturne zasnove sistema in njegove umestitve v odbijač oziroma pod zadek vozila, a verjamemo, da so Oplovi inženirji sposobni najti rešitev, ki bi omogočala integracijo vlečne kljuke kljub flexfixu.

Omeniti moramo tudi dodatne izpeljanke zgodbe flex.

Flexdoors – rezerviran izključno za merivo in poudarja odpiranje zadnjih vrat v nasprotno smer, s čimer je dostop do klopi poenostavljen in izboljšan.

Flexfloor – izkoriščanje prednosti dvojnega dna prtljažnika in možnost vpetja v treh višinah v korist povečanja prilagodljivosti opel astre.

Flexrail (meriva in zafira) – priročna in nadvse uporabna implementacija drsečega sredinskega grebena s prilagodljivim nastavljanjem položaja posameznih odlagalnih površin.

Ne spreglejte