Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
10.11

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Opel varnost nesreča nesreča

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 10.11

4 leta, 3 mesece

Opel OnStar: povezava v službi varnosti, ne pa v funkciji nadzora "velikega brata"

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Opel bo slovenskim voznikom leta 2016 ponudil nov komunikacijski sistem OnStar, ki bo poleg popolne internetne povezljivosti omogočal večjo varnost s funkcijo klica na pomoč kjerkoli in kadarkoli.

Prek klicnega centra na Otoku bodo aktivirani tudi slovenski reševalci

O novem komunikacijskem kanalu, ki je prvenstveno namenjen večji varnosti, smo se pogovarjali s strokovnjakom iz General Motorsa. Brian McCreavy izpostavlja učinkovito odzivnost sistema, ki jo bodo nadzorniki v komunikacijskem centru v Lutnu v Veliki Britaniji 24 ur na dan, sedem dni v tednu in 365 dni v letu od leta 2016 zagotavljali tudi slovenskim voznikom oplov. Če bi "počilo" na regionalni cesti proti Kočevju, kako hitro bi na pomoč, glede na komunikacijo prek Anglije, prihiteli reševalci?

"V primeru urgentne kritične situacije, ko sistem pokliče na pomoč samodejno ali pa se voznik odloči za klic na pomoč in pritisne na stikalo SOS, smo s pomočjo satelitske komunikacijske podpore zmožni zelo hitro pridobiti ključne podatke glede vozila, med katere seveda spada tudi lokacija. Komunikacija steče v nekaj sekundah, zato je odzivni čas v primeru klica na pomoč lahko res zelo hiter oziroma kratek. Sistem je namreč razvijalo okoli sto specialistov in sistem že uspešno deluje na več trgih Severne Amerike in na Kitajskem."

Vsi vedo, kje sem? Črna skrinjica za policiste ali big brother (veliki brat) na cesti?

Marsikdo seveda ob tovrstnem sistemu pomisli tudi na tak ali drugačen nadzor gibanja vozila. Postavlja se vprašanje, kdo vse ima dostop do podatkov. Strokovnjak General Motorsa poudarja, da nov komunikacijski sistem nikakor ni namenjen nadzoru voznika in da vozilo, opremljeno z njim, nima črne skrinjice, ki bi razkrivala, kje in kdaj ter na kašen način je voznik uporabljal avtomobil:

"Mi smo zasebna organizacija, podjetje. Torej so vsi podatki namenjeni zgolj našim strankam oziroma kupcem in jih ne delimo s tretjimi osebami oziroma z nikomer. Poleg tega podatkov tudi ne shranjujemo, kar pomeni, da tudi v primeru zakonskih zahtev policije ali zavarovalnice ne moremo pokazati praktično ničesar, saj podatkov iz vozila, kot že rečeno, ne shranjujemo."

Brian McCreavy je v pogovoru za Planet Siol.net v Ženevi zatrdil, da bodo imeli uporabniki sistema OnStar v Evropi popoln nadzor nad upravljanjem podatkov o delovanju in uporabi avtomobila ter zagotovljenimi storitvami. Ob tem bodo lahko vozniki kadarkoli, s pritiskom na tako imenovano stikalo zasebnosti (Privacy Button), zakrili lokacijo avtomobila. Ne glede na to, ali bodo podatki o lokaciji vozila dostopni ali prikriti, pa bodo ti uporabljeni le za delovanje storitev, ne za sledenje uporabnikom. Samo v primeru sprožitve zračne blazine bo sistem samodejno izključil zatemnitev položaja vozila in na kraj nesreče napotil reševalce.

"Poleg vseh preostalih ukazov ima sistem tudi stikalo za zagotavljane popolne zasebnosti. Ta zagotavlja varnost pri vzpostavljanju internetne povezave oziroma njene zaščite z geslom prek dostopne točke Wi-Fi hot spot. Poleg tega lahko voznik s tem stikalom tudi povsem preprosto izklopi sistem OnStar, če ne želi, da sistem ve, kje je. Popolna zasebnost je torej na dosegu enega stikala, povsem preprosto."

Kljub vsemu pa OnStar na željo voznika lahko sodeluje tudi s policisti. V primeru kraje vozila lahko voznik prek mobilnega telefona blokira zagon in delovanje motorja, policistom pa omogoči lokacijsko informacijo o vozilu.

Učinkovita komunikacija bo ključna tudi pri samovozečih avtomobilih

Ker bodo komunikacijski sistemi z učinkovito povezavo tako med avtomobili kot tudi med avtomobilom in okolico ključni pri vožnji samovozečih avtomobilov, se seveda postavlja vprašanje, ali sistem OnStar predstavlja uverturo v prihodnost. Ker bo že zdaj sedmim napravam v vozilu ponudil povezavo on-line, smo sogovornika iz General Motorsa povprašali tudi o prihodnosti tega komunikacijskega kanala. Ali komunikacija OnStar pomeni tudi začetek poti za Oplove samovozeče avtomobile?

"Na to vprašanje v tem trenutku ne morem odgovoriti, kajti prvenstveno se s sistemom OnStar osredotočamo na varnost in varovanje vozila. Naša zmožnost pomagati strankam je vsekakor glavni cilj tega sistema. Ne zgolj v kritičnih situacijah, temveč tudi v primeru, ko voznik potrebuje pomoč na primer glede navigacije."

Ne spreglejte