Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 4. 2012,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tehno Avtomoto

Petek, 20. 4. 2012, 12.53

8 let

OMV ali Petrol, kateri je boljši?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med avtomobilisti že dalj časa krožijo govorice, da njihovi avtomobili prevozijo več kilometrov, če točijo gorivo pri enem od obeh največjih ponudnikov. Preverili smo in ugotovili, da to ne drži!

Jimny na obeh črpalkah

Za odgovor na vprašanje o boljšem ali slabšem gorivu smo uporabili podatke, ki jih je skrbno zbiral lastnik suzukija jimnyja. Prav zaradi teh govoric je s svojim jimnyjem v prvem obdobju obiskoval izključno bencinske servise OMV, v naslednjem pa Petrolove servise. Tako je 95-oktansko gorivo v razdobju devetih mesecev 21-krat točil na bencinskih servisih OMV, nato pa še devet mesecev oziroma 16-krat na Petrolovih črpalkah.

Večletna popolna evidenca

Lastnik vozila suzuki jimny z 1,3-litrskim bencinskim motorjem sicer redno spremlja dogajanje med uporabo, pri čemer v tabelo vpisuje stroške, litre, kilometre, okvare, skratka vse.

Terenček ni prav varčen, saj se poraba zlepa ne spusti pod osem litrov na sto kilometrov. To je bil tudi vzrok, da je lastnik ločeno preverjal porabo pri obeh največjih ponudnikih goriva.

Dvakrat od januarja do septembra

Zaradi zagotovitve čim bolj podobnih vremensko-klimatskih pogojev smo iz lastnikove evidence zajeli podatke iz dveh zaporednih sezon, vsakič od januarja do septembra, čeprav je jimny v prvem obdobju prevozil več kilometrov. Rezultate meritev smo skrajšano prenesli v svojo tabelo, kjer smo vpisali prevoženi razdalji, število točenj goriva, porabljeno gorivo, devetmesečni povprečni porabi na obeh bencinskih servisih, ceni za prevoženih tisoč kilometrov in dodali podatka o najmanjših in največjih povprečnih porabah pri posameznih točenjih goriva pri obeh ponudnikih.

Minimalna razlika

Iz tabele sledi, da je najmanjša kot tudi največja posamična povprečna poraba izmerjena na črpalkah OMV. V devetmesečnem obdobju točenja goriva na bencinskih servisih OMV je jimny na vsakih sto kilometrov porabil 0,11 litra manj kot v naslednjem obdobju točenja na Petrolovih črpalkah. To pomeni 1,1 litra na tisoč kilometrov, kar bi po trenutni ceni 95-oktanskega goriva pomenilo prihranek en evro in 51 centov na tisoč kilometrov.

Statistično natančno, objektivno pa približno

Meritve glede števila vzorcev statistično sicer zadoščajo, ne omogočajo pa povsem objektivnega ocenjevanja. Kljub enako težki nogi voznika je preveč drugih dejavnikov, katerih se v dveh zaporednih sezonah ne da poenotiti (različne relacije, vremenski pogoji, obremenitve vozila, ki je bilo v drugem obdobju tudi leto starejše …).

Z izbiro dobavitelja ne pridobimo ničesar

Na podlagi podatkov iz tabele in ugotovitev v zadnjem odstavku ne moremo trditi, da bi bila vožnja z enim od obeh goriv varčnejša. Minimalna razlika v povprečni porabi na podlagi prevožene poti in količine goriva je sicer pridobljena natančno, rezultat po dveh sezonah pa objektivno zadošča za oceno, po kateri sta obe 95-oktanski gorivi enakovredni in da z izbiro dobavitelja ne pridobimo ničesar. Zmanjšano porabo goriva torej ne dosežemo s točenjem na črpalkah enega in istega dobavitelja, pač pa z načinom vožnje, vzdrževanjem vozila in sploh z upoštevanjem pravil varčne vožnje.

Ne spreglejte