Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
19.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Natisni članek

Audi SUV Tehno Avtomoto Ekskluzivni Avtomoto

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 19.23

6 let, 6 mesecev

Največji in najbolj prestižni SUV družine Q:

Audi Q8 concept - prestižni SUV, poln tehnologije, prihaja prihodnje leto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Audi Q8 concept | Foto Audi

Foto: Audi

Audi je na salonu v Detroitu predstavil koncept svojega velikega in z napredno tehnologijo prežetega velikega športnega terenca. Audi Q8 concept napoveduje serijski avtomobil, ki na ceste prihaja leta 2018. Ta priključni hibrid bo ponudil veliko: 330 kilovatov in 700 njutonmetrov navora ter novo poglavje povezljivosti in udobja.

Audijev vrh tehnične forme ...

Audi Q8 concept | Foto: Audi Foto: Audi Ta novi velik SUV iz družine Q združuje nov dizajn s tehnologijo nove generacije. Pri Audiju so ga severnoameriškem avtomobilskem spektaklu v Detroitu predstavili kot vrh tehnične forme in maksimum tistega, kar pri štirih krogih razumejo pod pojmom prestiž. Pravijo, da s podobo ponuja elegantno alternativo značilni robustni drži razreda SUV velikanov in da kljub kupejevskim linijam ponuja prostorsko razkošje premium limuzine. Prtljažnik na primer v osnovi ponuja 630 litrov.

Prihodnje leto, ko bo ta koncept postal serijski avtomobil, pa bo na cesto pripeljal tudi novo generacijo tehnoloških rešitev, pri katerih Audi med drugim obljublja povsem novo izkušnjo povezljivosti, varnosti, udobja in pilotirane vožnje.

Med tehnične posladke na primer spadajo vrata, ki se odpirajo na dotik s senzorji zmožnimi zaznavanja prstov in s samodejnim odpiranjem pod optimalnim kotom glede na razpoložljiv prostor.

Audi Q8 concept prikazuje oziroma napoveduje tehnologijo in podobo admiralske ladje Audijeve družine Q športnih ternecev. Ta velik in tehnično razkošen avtomobil veliko pove že skozi svojo silhueto. Ta se spogleduje z dinamiko in eleganco kupeja, od C-stebrička dalje pa se poklanja legendi, modelu Ur-quattro, s katerim se je leta 1980 začela velika zgodba. | Foto: Audi Audi Q8 concept prikazuje oziroma napoveduje tehnologijo in podobo admiralske ladje Audijeve družine Q športnih ternecev. Ta velik in tehnično razkošen avtomobil veliko pove že skozi svojo silhueto. Ta se spogleduje z dinamiko in eleganco kupeja, od C-stebrička dalje pa se poklanja legendi, modelu Ur-quattro, s katerim se je leta 1980 začela velika zgodba. Foto: Audi

Nove matrične luči dobile laserski vir in svetlobo visoke ločljivosti

Opazen nos zaznamujejo pametne matrične luči, ki svetijo v laserski tehnologiji. Laserski vir svetlobe se uporablja za dolgi in zasenčen svetlobni snop, ki se seveda samodejno prilagaja razmeram na cesti in prometu. Nočne kilometre tako osvetljuje povsem prilagodljiv svetlobni snop visoke ločljivosti in izjemno precizno usmerjene dinamične osvetlitve. Svoj pečat k visokotehnološki osvetlitvi dajejo še svetlobni LED-kanali v obliki črke X.

Zaradi tega novega Audijevega velikana se znova smeji tudi Slovakom, saj ga bodo ob novem Volkswagnovem touaregu sestavljali v tovarni v Bratislavi.  | Foto: Audi Zaradi tega novega Audijevega velikana se znova smeji tudi Slovakom, saj ga bodo ob novem Volkswagnovem touaregu sestavljali v tovarni v Bratislavi. Foto: Audi

Močan in visoko učinkovit pogon z neverjetnimi številkami: 2,3 litra na 100

Skoraj 450 "konjev" sistemske moči in 700 njutometrov navora hibridnega pogona, ki združuje 3,0-litrski bencinski stroj TFSI z 245 kilovati (333 "konji") in 100-kilovatni elektromotor, je dovolj, da se bo ta veliki SUV do stotice izstrelil v vsega 5,4 sekunde in brez težav dosegel najvišjo hitrost 250 kilometrov na uro.  | Foto: Audi Skoraj 450 "konjev" sistemske moči in 700 njutometrov navora hibridnega pogona, ki združuje 3,0-litrski bencinski stroj TFSI z 245 kilovati (333 "konji") in 100-kilovatni elektromotor, je dovolj, da se bo ta veliki SUV do stotice izstrelil v vsega 5,4 sekunde in brez težav dosegel najvišjo hitrost 250 kilometrov na uro. Foto: Audi Za pogon audija Q8 concept skrbi zmogljiv hibridni pogonski sklop, pri katerem inženirji opozarjajo na športne zmogljivosti in visoko energijsko učinkovitost. Gre za zasnovo priključnega hibrida, pri katerem je z energijo iz omrežja mogoče napolniti litij-ionsko baterijo zmogljivosti 17,9 kilovatne ure. Ta je zmožna shraniti dovolj energije za 60 kilometrov električnega dosega oziroma do 1000-kilometrsko avtonomijo ob upoštevanju energije iz bencinskega rezervoarja in vožnje v hibridnem načinu. S  7,2-kilovatnim polnilcem je mogoče baterijo napolniti v dveh urah in pol.

Hibridni pogon skupaj ponuja kar 330 kilovatov moči in 700 njutonmetrov navora. Silovit potisk zagotavljata 3,0-litrski TFSI-bencinski motor z 245 kilovati in 500 njutonmetri navora in 100 kilovatni elektromotor z dodatnimi ter hipno razpoložljivimi 330 njutonmetri navora. Veljavne laboratorijske meritve porabe energije (NEDC cikel) so pokazale le 2,3-litrsko porabo goriva na 100 kilometrov in 53-gramsko sled ogljikovega dioksida na kilometer. V realnem prometu bo poraba seveda precej drugačna, a glede na moč pogona bi na primer tudi sedem ali osemlitrsko povprečje pomenilo zelo dober rezultat. Moč se na kolesa prenaša prek osemstopenjskega menjalnika tiptronic.

Audi Q8 concept je velik avtomobil. V dolžno meri dobrih 5 metrov (5,02 m), med osema pa ima 3 metre prostora. Markanten nastop krona še z dvema metroma širine, 1,7 metra višine in velikimi kolesnimi oboki znotraj katerih se bohotijo 23-palčna platišča (gume 305/35) ter pod njimi le tri palce manjši karbonsko-keramični zavorni koluti. | Foto: Audi Audi Q8 concept je velik avtomobil. V dolžno meri dobrih 5 metrov (5,02 m), med osema pa ima 3 metre prostora. Markanten nastop krona še z dvema metroma širine, 1,7 metra višine in velikimi kolesnimi oboki znotraj katerih se bohotijo 23-palčna platišča (gume 305/35) ter pod njimi le tri palce manjši karbonsko-keramični zavorni koluti. Foto: Audi

Za čim bolj učinkovito rabo energijo skrbi še sistem, ki zna predvidevati zahteve po energiji (predictive efficiency assistant) in vozniku svetuje pri vožnji ter nadzorni enoti hibridnega pogona sproti posreduje vse ključne podatke, ki vplivajo na čim bolj učinkovito posredovanje energije na kolesa. Pri tem uporablja tudi podatke iz digitalne kartografije navigacijske naprave oziroma načrtovane poti. Sistem voznih programov Audi drive select ponuja tri vozne načine: povsem električnega EV, hibridnega in program "battery hold", v katerem pogon električno energijo v bateriji privarčuje za poznejšo uporabo, na primer v mestu.

Povsem futuristična in z mehkimi površinami ter izbranimi materiali oplemenitena je tudi notranjost, kjer izstopa armaturna plošča z zasloni nove generacije Audijevega virtualnega kokpita visoke ločljivosti 1.920 x 720 slikovnih pik. Voznik ima pred seboj 12,3-palčni zaslon TFT sklopa prilagodljivih digitalnih merilnikov, ki zanjo izpisovati tudi 3D-kartografijo.  | Foto: Audi Povsem futuristična in z mehkimi površinami ter izbranimi materiali oplemenitena je tudi notranjost, kjer izstopa armaturna plošča z zasloni nove generacije Audijevega virtualnega kokpita visoke ločljivosti 1.920 x 720 slikovnih pik. Voznik ima pred seboj 12,3-palčni zaslon TFT sklopa prilagodljivih digitalnih merilnikov, ki zanjo izpisovati tudi 3D-kartografijo. Foto: Audi

Zračno vzmetenje in stalni štirikolesni pogon quattro

Audi Q8 concept | Foto: Audi Foto: Audi Dinamičen športni terenec športnih zmogljivosti mora ponuditi visoko stopnjo oprijema, natančne vodljivosti in prepričljivo udobje.

Moč se na podlago prenaša prek stalnega štirikolesnega pogona quattro. Ta prek svoje kontrolne enote na vsakem kolesu posebej aktivno nadzoruje količino navora in po potrebi v zavojih z rahlimi zavornimi posegi na kolesih na notranji strani zavoja poskrbi za večjo dinamiko in stabilnost vožnje v začrtani smeri.

Prilagodljivo zračno vzmetenje z aktivnim nadzorom blaženja omogoča dve različni oddaljenosti od tal z 9-centimetrskim razponom višinske razlike.

Video: Audi z visoko tehnologijo izziva kralje SUV razkošja podeželskih dvorcev

Ne spreglejte