Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2016,
8.41

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča P automobil import

Foto: Ciril Komotar in Peugeot (PSA)

Natisni članek

advertorial Urbani Atomoto Družinski Avtomoto Tehno Avtomoto Peugeot

Torek, 19. 4. 2016, 8.41

2 meseca, 2 tedna

Menjalniška avtomatika: vozite se sproščeno in pustite levu, da raztrga stereotipe

Vsebino omogoča P automobil import

Foto: Ciril Komotar in Peugeot (PSA)

Peugeot - samodejni menjalnik | Foto Aleš Črnivec

Foto: Aleš Črnivec

Samodejni menjalniki so v Evropi dolgo veljali za slabo izbiro, še posebej pri manjših avtomobilih oziroma pri avtomobilih s slabotnejšim motorjem. Ponudba je sledila slabemu povpraševanju, a se je v zadnjih letih vse korenito spremenilo. Nova doba Peugeotove mobilnosti pomeni večjo učinkovitost, več udobja in manj stresa tudi zaradi pametnega samodejnega menjalnika. Takega si lahko omislite v večini Peugeotovih modelov. Velja razmisliti o njem, ne bo vam žal.

Ko ga boste preizkusili, boste presenečeni! Prestavite na udobje …

Pridih športnosti in krepitev varnosti – obvolanske prestavne ročice. V določenih modelih, čeprav voznik izbere ročni način pretikanja prestav, njegove roke lahko ostanejo na volanu. Izbira prestave poteka v slogu dirkaških mojstrov prek prestavnih stikal ob volanu. Vožnja je tako bolj dinamična in varna, saj roke ne zapuščajo krmila. | Foto: Ciril Komotar Pridih športnosti in krepitev varnosti – obvolanske prestavne ročice. V določenih modelih, čeprav voznik izbere ročni način pretikanja prestav, njegove roke lahko ostanejo na volanu. Izbira prestave poteka v slogu dirkaških mojstrov prek prestavnih stikal ob volanu. Vožnja je tako bolj dinamična in varna, saj roke ne zapuščajo krmila. Foto: Ciril Komotar

Pri Peugeotu so razvili motorje z odličnimi zmogljivostmi, ki so za kombinacijo s samodejnim menjalnikom ključnega pomena. Ne glede na vrsto motorja, naj bo bencinski ali dizelski, velja pa seveda tudi za hibridne pogone, razvijajo velik navor in posledično tudi veliko moč že pri nizkih motornih vrtljajih, kar je za učinkovito kombinacijo motorja s samodejnim menjalnikom ključnega pomena. 

Zagotovo so še bolj napredovali njihovi samodejni menjalniki. Najnovejša generacija samodejnega menjalnika s šestimi prestavami in oznako ETA6 vozniški izkušnji tako doda novo dimenzijo udobja, odzivnosti, dinamike in učinkovitosti. S tehnologijo, poimenovano Quick Shift Technology, je njihov novi samodejni menjalnik zmožen prestavljati kar 40 odstotkov hitreje.

Ne gre tudi pozabiti, da imajo njihovi sodobni samodejni menjalniki zdaj več prestav kot nekoč, poleg tega pa dopuščajo, da jih voznik pretika tudi ročno, kar pomeni, da lahko kadarkoli poseže v prestavno kuliso, menjalnik pa še vedno poskrbi, da je pogonski sklop vselej zaščiten pred posegi, ki bi utegnili škoditi mehaniki zaradi človeške napake.

Uveljavljeno mnenje govori, da so samodejni menjalniki primerni le za vozila višjih razredov. Pri Peugeotu s svojo široko ponudbo, ki vključuje skoraj vso proizvodno paleto, udobje samodejnega menjalnika omogočajo voznikom vseh segmentov. Kupci modelov 208, 308, 2008, 3008, 5008 in 508, torej od najmanjšega do največjega, lahko izberejo samodejni šeststopenjski menjalnik EAT6.  | Foto: Aleš Črnivec Uveljavljeno mnenje govori, da so samodejni menjalniki primerni le za vozila višjih razredov. Pri Peugeotu s svojo široko ponudbo, ki vključuje skoraj vso proizvodno paleto, udobje samodejnega menjalnika omogočajo voznikom vseh segmentov. Kupci modelov 208, 308, 2008, 3008, 5008 in 508, torej od najmanjšega do največjega, lahko izberejo samodejni šeststopenjski menjalnik EAT6. Foto: Aleš Črnivec

Pozabite na mite in stereotipe: pet zmot o samodejnem menjalniku …

Z razvojem se je torej marsikaj spremenilo na bolje in stari stereotipi o samodejnih menjalnikih so zgodovina. Poglejmo.


1. Samodejni menjalnik je počasen.
Ni res. Hitrost pretikanja je že nekaj časa večja, in sicer ne le od povprečne hitrosti (voznikovega) pretikanja ročnega menjalnika, pač pa tudi od večine voznikov, ki uporabljajo ročni menjalnik. Omenili smo že Peugeotov tehnologijo Quick Shift Technology, zaradi katere njihov samodejni menjalnik prestavlja 40 odstotkov hitreje oziroma bolj odzivno. Enako velja tudi za speljevanje, ki ni le hitrejše kot pred časom, pač pa tudi lahkotnejše in bolj zvezno ter s tem za potnike bolj udobno.


2. Samodejni menjalnik vpliva na veliko večjo porabo goriva.
Ni res. Z razvojem so samodejni menjalniki v zadnjih letih postali mnogo učinkovitejši, kar pomeni, da se v njih izgubi veliko manj motornih zmogljivosti. Precej je na to vplival razvoj (hidravlične) sklopke samodejnega menjalnika, pri kateri je zdaj mnogo manj nepotrebnega zdrsa, v višjih prestavah pa jo poseben sistem celo zaklene in s tem zdrs povsem prekine. Resnična poraba je zato pri običajnih samodejnih menjalnikih skoraj enaka kot pri ročnih!


3. Samodejni menjalnik je manj dinamičen.
Ni res. Zaradi omenjene hitrosti pretikanja, ki je tudi posledica natančnega elektronskega nadzora delovanja, je pretikanje lahko zelo hitro. Poleg tega vse vrste samodejnih menjalnikov omogočajo tudi ročno pretikanje, kar bolj angažira voznika pri bolj športni vožnji, obenem pa mu, ker mu ni treba pritiskati sklopke, omogoča bolj zbrano vožnjo, kar je pri dinamični vožnji odločilnega pomena. Elektronski nadzor je omogočil tudi, da takšnemu samodejnemu menjalniku sprogramiramo različne vzorce vedenja. Tako ima večina vgrajeno možnost vklopa bolj športnega načina pretikanja, že nekaj časa pa je nadzorna elektronika "učljiva", kar pomeni, da prilagaja način (hitrost) pretikanja slogu vožnje.


4. Samodejni menjalniki imajo slab značaj pretikanja.
Ni res. Še ne dolgo tega so samodejni menjalniki pretikali le v odvisnosti od položaja stopalke plina oziroma od vrtljajev motorja. Z napredkom elektronskega nadzora zdaj samodejni menjalnik pretika tako, kot je za vožnjo v danem trenutku prav. Največ očitkov je šlo v preteklosti na račun slabega zavornega učinka pogonskega sklopa s samodejnim menjalnikom, ker je ta ob spuščenem plinu pri vožnji navzdol pretikal v višjo prestavo, kar je zahtevalo večjo aktivnost voznika na zavorah. Zdaj so samodejni menjalniki naučeni, da v takšnih in podobnih primerih vklopijo pravo prestavo.


5. Samodejni menjalniki so zapleteni za uporabo in servisni interval je dražji.
Ni res. Ravno nasprotno! Z izbiro položaja ročice voznik določi, v katero smer bi se rad peljal (naprej ali nazaj), potem pa uporablja za vožnjo le še stopalko plina. Ko želi avtomobil zapustiti, premakne ročico v položaj za parkiranje. Obstaja še četrti položaj, prosti tek, ki je povsem enak položaju prostega teka pri klasičnem menjalniku. Tudi glede očitkov o stroških vzdrževanja pri Peugeotu zatrdijo: ni res. Vzdrževanje avtomobila s Peugeotovim samodejnim menjalnikom ni dražje od vzdrževanja enakega vozila z ročnim menjalnikom. Predpisani servisni posegi in vzdrževalna dela so namreč popolnoma enaki.


Peugeotovi samodejni menjalniki spadajo med tiste strojne elemente pogona, ki so dosegli največji napredek. Samodejni menjalnik EAT6, ki ga po osnovni tehnični zgradbi optimirajo že od prej, je temeljito prilagojen zahtevam sodobne mobilnosti. Tovrstni menjalnik ima zdaj več prestav kot nekoč, poleg tega pa dopušča, da ga voznik pretika tudi ročno. | Foto: Peugeot Peugeotovi samodejni menjalniki spadajo med tiste strojne elemente pogona, ki so dosegli največji napredek. Samodejni menjalnik EAT6, ki ga po osnovni tehnični zgradbi optimirajo že od prej, je temeljito prilagojen zahtevam sodobne mobilnosti. Tovrstni menjalnik ima zdaj več prestav kot nekoč, poleg tega pa dopušča, da ga voznik pretika tudi ročno. Foto: Peugeot

Samodejni menjalnik nove dobe je primer vrhunske tehnike ...

Kljub očitnemu premiku k večji dinamiki vožnje, energijski učinkovitosti, berite manjši porabi goriva, pa je samodejni menjalnik ohranil prav vse svoje stare prednosti.

Ročica samodejno delujočih menjalnikov je povsem preprosta za uporabo: z izbiro položaja voznik preprosto določi, v katero smer bi se rad peljal (naprej ali nazaj), potem pa za vožnjo uporablja le še stopalko plina. Ko želi avtomobil zapustiti, premakne ročico v položaj za parkiranje. | Foto: Ciril Komotar Ročica samodejno delujočih menjalnikov je povsem preprosta za uporabo: z izbiro položaja voznik preprosto določi, v katero smer bi se rad peljal (naprej ali nazaj), potem pa za vožnjo uporablja le še stopalko plina. Ko želi avtomobil zapustiti, premakne ročico v položaj za parkiranje. Foto: Ciril Komotar


1. Samodejnost: konec neštetih pretikanj in stiskanja sklopke v mestni gneči
Danes je pri vse gostejšem prometu predvsem v mestih vozniku velikokrat najtežje nenehno stiskati in spuščati sklopko v prometni gneči. S samodejnim menjalnikom v gneči pogosto zadostuje le popuščanje zavore za manjše in počasne premike, za malce večje pa le premik desne noge z zavore na plin.


2. Slovo od smrdeče sklopke: ščitenje pogonske mehanike pred preobremenitvijo
Avtomobil z ročnim menjalnikom lahko nespreten ali grob voznik kaj hitro poškoduje: sklopko, menjalnik in celo motor. Pri samodejnem menjalniku te možnosti po definiciji ni, kar pomeni, da se znatno poveča trajnost pogonskega sklopa, kar spet pomeni, da je količina stroškov, povezanih z vzdrževanjem, povsem primerljiva z modelom, ki ima ročni menjalnik.


3. Lahkotnejša in do mehanike prizanesljivejša vleka prikolice
V povezavi s samodejnostjo in s ščitenjem pogonske mehanike velja posebej opozoriti na dejstvo, da je samodejni menjalnik dosti prikladnejši za vozilo, s katerim pogosto vlečete prikolico. Za voznika je takrat vožnja še manj stresna, pogonska mehanika pa prav tako bolj zaščitena pred preobremenitvijo.


4. Udobje vožnje: nič več cukanja, lahkotno speljevanje na klancu …
Poleg že omenjene prednosti v gneči (vožnja zaustavi–spelji–zaustavi je s samodejnim menjalnikom povsem nestresna) se samodejni menjalnik izkaže tudi v drugih primerih. Speljevanje samo je v vseh primerih povsem lahkotno in nestresno, saj, kot rečeno, voznik le premakne nogo s stopalke zavore na plin. Še bolj se ta prednost pozna pri speljevanju v klanec, tako naprej kot vzvratno, ker se (razen morda na najbolj strmih klancih) vozniku sploh ni treba ukvarjati z (ročno) zavoro, poleg tega se mu sploh ni treba ukvarjati s pogosto stresnim počasnim spuščanjem sklopke. S samodejnim menjalnikom se motor pri speljevanju namreč nikoli ne zaustavi zaradi napake voznika, ker takšno napako samodejni menjalnik po definiciji izključuje.


5. Razširjene prednosti: odličen pomočnik sodobnim asistenčnim sistemom
Ker samodejni menjalnik po definiciji pretika sam, je s tega stališča dosti prikladnejši pripomoček samodejnega ohranjanja nastavljene hitrosti (tempomat). Pri ročnem menjalniku mora voznik pri spremenjenih pogojih (klanec navzgor, močan veter) sam pretakniti v ustreznejšo prestavo, obenem pa s prvim pritiskom stopalke sklopke izklopi tempomat. S samodejnim menjalnikom ta težava odpade: menjalnik pretakne v ustrezno prestavo sam, nastavljena hitrost pa se pri tem ohrani. Umetna inteligenca sodobnega Peugeotovega samodejnega menjalnika se odlično dopolnjuje na primer z aktivnim radarskim tempomatom in sistemom za preprečevanje naleta s funkcijo samodejnega zaviranja.


6. Preprosto parkiranje s kirurško natančnostjo in popolnim nadzorom gibanja avtomobila
Njihov samodejni menjalnik ima tudi posebno funkcijo "lezenja", pri kateri se avtomobil v izbrani smeri – naprej ali nazaj – zna gibati čisto počasi. Gre za zelo uporabno funkcijo, ki omogoča izjemno natančne, milimetrske pomike avtomobila brez cukanja ali naprezanja. Parkiranje na primer na omejenem, tesnem prostoru je tako bistveno manj stresno, saj ima voznik vseskozi popoln nadzor nad plinom in hitrostjo,kar pomeni, da se lahko povsem osredotoči na natančno upravljanje volana.


7. Avtomobili z avtomatskim menjalnikom pri nas niso dražji
Pri Peugeotu so poskrbeli, da je padel tudi mit o dražjih modelih z avtomatskim menjalnikom. Pri modelu Peugeot 308, evropskem avtomobilu leta 2014, so izenačili ponudbo. Nakup tega modela z avtomatskim menjalnikom je cenovno povsem enak Peugeotu 308 z ročnim menjalnikom. To zelo aktualno ponudbo preverite tukaj.

Še dvomite? Razbijamo mite: ročni ali avtomatski menjalnik?

Za avtomatske menjalnike so včasih veljali miti, ki preprosto ne držijo več. Preverjali smo jih s pomočjo testiranj v realnem okolju, kjer so izkušeni strokovnjaki testirali porabo goriva, stroške vzdrževanja, zmogljivost in dinamično vožnjo. Oglejte si spletno stran z videoposnetki iz testiranj, in možnostjo rezervacije testnih voženj Peugeota 308 z ročnim ali avtomatskim menjalnikom. Tako lahko izkušnjo pridobite tudi sami.

Ročni ali avtomatski? Za katerega bi se odločili?

Oddajte svoj glas v anketi.


Ko ga boste preizkusili, boste presenečeni! Prestavite na udobje … | Foto: Ciril Komotar Ko ga boste preizkusili, boste presenečeni! Prestavite na udobje … Foto: Ciril Komotar

Ne spreglejte