SiolNET. Avtomoto Tehnika
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bosch bi voznika obdal z velikimi zasloni vse do vratnih oblog

0

termometer

Pri Boschu pravijo, da je zmanjšanje odvračanja pozornosti voznika mogoče s tem, da mu avtomobil poda pravo informacijo v pravem času. To seveda drži, pomembno je, kako to udejanjiti v praksi.

Bosch s svojim znanjem oskrbuje praktično celotno avtomobilsko industrijo

Bosch elektronske sisteme razvija v sodelovanju s proizvajalci avtomobilov, nekatere pa razvija tudi samostojno. Praksa je, da številni, če že ne v celotno obliki pa vsaj delno, najdejo pot v serijske avtomobile. Na letošnji CES v Las Vegasu je pripeljal nekaj zanimivih rešitev, ki bodo zagotovo vplivale na razvoj avtomobilov bližnje prihodnosti.

Avtomobil naj bo tudi kopilot …

Morda najbolj v oči pade njihov predlog komunikacije voznika in avtomobila v obeh smereh. Prek celotne armaturne plošče, vključno s podaljšano sredinsko konzolo, in na delu vratnih oblog naj bi bili veliki zasloni. Prek njih bi v avtomobil vgrajeni sistemi, ki bodo nenehno preverjali okolico vozila, voznika denimo opozorili na bližajočega se pešca s svetlobnimi opozorili.

Vozilo bo poznalo tudi voznikove želje ter navade in, seveda, njegov dnevni koledar. V primeru, ko bo nek sestanek nenadoma odpovedan, ga bo navigacijska naprava samodejno usmerila proti naslednji lokaciji. Jasno, pri načrtovani stopnji samovoznih avtomobilov bo ta sistem omogočal tudi brezskrbno vožnjo, med katero se bo voznik lahko posvečal drugim opravilom.

… in osebni pomočnik

Vse skupaj namreč temelji na povezljivosti avtomobila s spletom. Poleg sistemov, povezanih z vožnjo, bi tako prek teh zaslonov voznik lahko na daljavo upravljal s pametnim domom, na primer z domačo klimatsko napravo ter s hišnimi varnostnimi.

Če bi mu denimo v odsotnosti na dom dostavili paket, bi lahko omogočil kurirju, da ga odloži v hišo. Vse skupaj bi delovalo v povezavi s pametnimi telefoni prihodnosti, seveda pa bi voznik v veliki meri lahko to početje opravljal z glasovnimi ukazi ter s preprostimi gestami rok.

Za dotik občutljiv zaslon, ki ustvarja različne občutke pod prsti

Današnji zasloni, občutljivi za dotik, se zdijo že nadvse dovršeni, a pri Boschu vidijo precej dlje od tega. Upravljanje z dotikom prstov po zaslonu je namreč zelo neergonomsko, zato še vedno večina prisega na upravljanje z gumbi, katerih obliko zlahka prepoznamo z dotikom. Novi

Boschev zaslon pa bo sposoben ustvariti občutek različnih tekstur površine, na ta način pa bo voznik lahko z otipom prepoznal komando na zaslonu in mu zato ne bo treba odvračati pogleda s ceste.

Le 10 sekund po tem, ko bo nekdo zapeljal v napačno smer, bodo to vedeli okoliški vozniki

Eden od najbolj usodnih vzrokov za prometne nesreče je vožnja po napačni strani avtomobilske ceste in tretjina teh nesreč se menda zgodi že po prvih 500 metrih vožnje v napačno smer, zato je običajno obveščanje prek radia krepko prepočasno.

Bosch razvija sistem, ki bo sposoben voznike opozoriti že 10 sekund po tem, ko nekdo začne voziti v napačno smer v njihovi bližini. V bistvu gre zgolj za softver, ki ga bo mogoče za nizko ceno v obliki aplikacije integrirati v pametne telefone.

Informacijski del bo pospravljen v oblaku, kjer se bo odvijala primerjava dejanskega stanja na cestah (torej smer vožnje avtomobilov) z dovoljenim; v primeru, da bo nekdo začel voziti v napačni smeri, bodo vsi vozniki takoj o tem obveščeni. Sistem naj bi bil na voljo že letos.

Kaj je za ovinkom? Voznik ne vidi, avtomobil pa (bo).

Danes se zdi, da bi bili lahko samovozni avtomobili na avtomobilskih cestah resničnost že leta 2020, kar naj bi po Boschevih navedbah v Nemčiji zmanjšalo število nesreč za tretjino. Bosch obiskovalcem CES omogoča vpogled v sisteme za samodejno vožnjo in njihovo razlago.

Te sisteme pri Boschu že preskušajo na cestah Nemčije, ZDA in Japonske. Zdaj pa naj bi končno, čeprav se o tem govori že najmanj desetletje, avtomobili "videli" tudi okrog ovinkov.

Tako bi na podlagi podatkov v resničnem času s spleta avtomobil opozoril voznika na morebitne zastoje, prometne nesreče ali dela na cesti, ko jih voznik še ne bi mogel videti, a so le nekaj sekund ali deset sekund vožnje oddaljeni za vogalom.

Parkirišče naj poišče avtomobil sam, ne voznik

Tudi ta sistem ni nova zamisel, tudi bolj ali manj uspešni preskusi v resničnem svetu že potekajo. Voznik naj bi izstopil iz avtomobila na vhodu parkirišča in ga tam pozneje spet prevzel.

Medtem bi (samovozen) avtomobil na podlagi kombinacije infrastrukture parkirišča oziroma garažnih hiš (tipala v tleh) ter lastnih tipal našel prosto mesto in tam parkiral in se vrnil na izhodiščno mesto, ko bi voznik želel oditi. Celoten sistem, torej softver in ustrezne komponente, Bosch razvija samostojno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin