Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
25. 10. 2017,
4.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

8

Natisni članek

samodejna vožnja Mercedes-Benz

Sreda, 25. 10. 2017, 4.36

6 let, 6 mesecev

Samodejna vožnja v vlogi varnejšega in tekočega prometa

Avto, ki je odporen proti stresu in se ne utrudi: kako mercedes sam vozi po Sloveniji #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

8

Mozaik senzorjev, radarjev, kamer, navigacije, signala GPS in napredne umetne inteligence lahko vsak delček sekunde skrbi za popolno zbranost, se tudi med večurno vožnjo ne utrudi, ne zmotijo ga telefonski klici, odporen je proti slabi volji in stresu. Avto danes še ne zna voziti sam, lahko pa voznika že občutno razbremeni in skrbi za bolj tekoč promet.

Video - Avtosam zavija, prilagaja hitrost omejitvam in ovinkom ...

Snidenje: mercedes razred S in 78-letni lastnik ruske volge #video

Tesla X in Autopilot: "Roke gor" za volanom tudi v Sloveniji #video

Umetna inteligenca: kako gleda, misli in sam vozi audi A8? #video


Voznik ostaja tisti, ki ima nadzor nad vozilom, umetna inteligenca mu le pomaga in ga poskuša razbremeniti.  | Foto: Gašper Pirman Voznik ostaja tisti, ki ima nadzor nad vozilom, umetna inteligenca mu le pomaga in ga poskuša razbremeniti. Foto: Gašper Pirman Po električnih pogonih je postala nova rdeča nit razvoja avtomobilske industrije področje avtonomne oziroma samodejne vožnje. Čeprav je tehnika še v začetnih razvojnih fazah in ima danes v prometu izključno vlogo varnostno-asistenčnih sistemov, lahko na tem področju najbolj izpopolnjeni avtomobili v praksi pokažejo obrise za voznika manj stresne ter obremenilne vožnje v prihodnosti.

Voznik ohranja nadzor nad avtomobilom

Pred meseci smo se usedli v teslo X in se z njo "brez rok" zapeljali po obvoznici okrog Ljubljane. Avtomobil je samodejno držal nastavljeno hitrost, razdaljo do vozila pred nami, ob vklopljenem smerniku je tudi samodejno prehitel in seveda samodejno obračal volan skozi ovinke. Tokrat smo dozdajšnji razvoj preizkusili v prenovljenem mercedes-benzu razreda S, ki se je na tem področju resnično izkazal.

Seveda, tudi tak mercedes (ali tesla, audi, BMW ...) ne zna voziti zares samodejno. Voznik mora imeti roke ves čas na volanskem obroču ali vsaj zelo blizu njega. Voznik ostaja tisti, ki ima nadzor nad vozilom, umetna inteligenca mu le pomaga in ga poskuša razbremeniti. Ugotavljamo, da avtomobil tudi po avtocesti sam ne zna voziti, zato pa mu funkcija razbremenitve odlično uspeva.

Video - Kako avtomobil samodejno parkira v mestu

Avtomobil vse opravi z odliko, a nehote postane ovira v prometu

Na vozniškem sedežu smo se hitro navadili na vklop radarskega tempomata, ki prevzame nadzor nad hitrostjo, začne nadzirati vozila okrog nas, spoštuje omejitve hitrosti (če je ta funkcija vklopljena) in vrti volan.

V določenih intervalih mora voznik z roko le prijeti volanski obroč in tako potrditi, da še vedno bdi nad stanjem na cesti.

Taka funkcija je predvsem v času prometne konice izjemno koristna tako za počutje in varnost voznika kot tudi za prometni tok. Vozilo z umetno inteligenco vozi enakomerno, skrbi za varnostno razdaljo in predvsem predvideva bolje, kot to lahko počne utrujen in obremenjen voznik.

In še ugotovitev iz prakse: voznik oziroma avtomobil, ki se na avtocesti popolnoma drži vseh omejitev hitrosti, v praksi postane velika prometna ovira. Vsi ostali udeleženci prometa pač vozijo hitreje oziroma prenehajo spoštovati omejitev še nekaj deset metrov pred dejanskim znakom za preklic omejitve. Podobno velja tudi pri varnostni razdalji.

S pomočjo navigacije tudi samodejno prilagajanje hitrosti ovinkom podeželske ceste

Kaj torej zna avtomobil, kot je mercedes-benz razred S? Funkcije držanja razdalje do vozila pred njim in vrtenje volanskega obroča navsezadnje že poznamo. Po prenovi zna avtomobil zdaj upoštevati podatke iz navigacijskega sistema in konfiguraciji ceste prilagajati hitrost tudi na slovenskih podeželskih cestah. Mercedes je zelo dobro uganil pravo hitrost za ovinke. Prav tako seveda prepozna prometne znake za omejitev hitrosti in prilagaja hitrost.

Kot vidite v zgornjem videu, je avtomobil na primer brez napake zmogel vožnjo od Kalc do središča Logatca. Na tem odseku je večkrat prilagodil hitrost omejitvam in zanesljivo odpeljal tudi tri dolge ovinke.

Ob prometnih konicah sta nepogrešljiva tudi njegovo ustavljanje in ponovno speljevanje. Ko se promet pomika zelo počasi, lahko avtomobil zelo zanesljivo sam opravi pot. Avto torej ohrani položaj znotraj prometnega pasu, ustavi in do postanka, dolgega največ pol minute, tudi samodejno spelje. V primeru prometnih konic zna mercedes slediti avtomobilu pred njim in za tako vožnjo ne potrebuje prepoznave cestnih robnih črt.

Toda sistemi danes še niso razviti do tiste mere, da bi lahko voznik ob menjavi prometnih pasov ali pa na izvozih z avtoceste mirno gledal stran ali v svoj telefon.
Ne spreglejte