Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
21. 11. 2015,
10.23

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

letala

Sobota, 21. 11. 2015, 10.23

1 leto, 2 meseca

Zasebni letalski prevozniki v Sloveniji: zaupa jim Valentino Rossi, domačih naročnikov ni

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Sloveniji so trije zasebni prevozniki z lastnimi letali, med njihove potnike pa le redko zaidejo Slovenci. Ponudba je zelo raznolika, povratni enourni let pa zlahka stane več tisoč evrov.

Udobje, hitrost in prilagodljivost, ki pa stanejo veliko denarja

Pozabite na pravilo, da je treba na letališče prispeti vsaj eno uro pred odhodom letala. Pozabite tudi na gnečo in stanje v dolgi vrsti pred rentgenskim varnostnim pregledom, sezuvanje čevljev in vprašanja varnostnikov. Pozabite tudi na natančno določene ure letov, hitenje in tek na povezovalnih letih, plačilo za steklenico vode in natrpanost ekonomskega razreda. Zasebno letalo vam na nudi ločen vhod na letališče, bistveno manj gneče pri varnostnem pregledu, predvsem pa zelo prilagodljiv urnik in smer letenja. Preprostost, hitrost in prilagodljivost imajo kajpak svojo ceno in za povratni let je treba že pri najbližjih letališčih v okolici Slovenije, ki so na primer oddaljene uro letenja, odšteti več tisoč evrov. Poslovna oziroma zasebna letala so zato velik luksuz in domena bogatih. Mnogi svetovni glasbeni zvezdniki ali vrhunski športniki imajo v lasti celo svoje zasebno letalo, uspešni poslovneži pa z njimi hitijo med pomembnimi sestanki. Slovenskih uporabnikov zasebnih letalskih prevozov je pričakovano zelo malo.

Do tujih naročnikov predvsem prek "bokerjev", neposrednih dogovorov je malo

"Pri nas povpraševanja po zasebnih letalskih prevozih praktično ni. Skoraj vse stranke prihajajo iz tujine, Slovencev ni niti za en odstotek našega poslovanja," pravi Miha Repovž, ki ima v lasti poslovno letalo cessna citation XL in zaposluje šest pilotov ter tri stevardese.

Ker so na seznamu potnikov predvsem tujci, boste Repovževo letalo tudi težko našli na slovenskih letališčih. Seznam njegovih potnikov je zelo raznolik. Do zaupanja tujih poslovnežev, športnikov in na splošno ljudi, ki si lahko privoščijo zaseben let – ura letenja z njegovim letalom stane od 3.500 do 4.500 evrov – pride predvsem prek tujih posrednikov ali v žargonu poimenovanih "brokerjev".

Rossija so peljali na trening v Zaragozo

Na njegovo letalo se je tako letos med drugimi usedel tudi Valentino Rossi, največji zvezdnik svetovnega prvenstva Moto GP in tudi eden najbolj prepoznavnih športnikov na svetu, ki so ga peljali na trening v Zaragozo. Po Repovževih besedah se za naslednje leto poskušajo dogovoriti, da bo Rossija vozili še na več, če že ne na vse dirke Moto GP.

"Zelo težko je priti neposredno do stika s tujim naročnikom. Večina posla opravljamo prek posrednikov. Naročnik zaupa posredniku, ki nato išče ustrezen prevoz. Ključen je torej dober ugled prevoznika, da mu posrednik zaupa svojo stranko," razlaga Repovž.

Najbolj razvpit zasebni letalski prevoznik iz Slovenije lani v stečaj

Od začetka gospodarske krize leta 2008 se je položaj zasebnih letalskih prevozov močno spremenil, majhno državo, kot je Slovenija, pa je kriza še toliko bolj udarila. Nekoč je bil v Sloveniji najbolj znani ponudnik tovrstnih prevozov družba Linaxair, ki je bila sicer odmevna tudi zaradi svojega kontroverznega poslovanja in pogoste vloge prevoznika takratnega premierja, ministrov in visokih predstavnikov vlade. Podjetje je šlo lani v stečaj.

V Sloveniji je mogoče tudi danes z nekaj brskanja dobiti več ponudnikov zasebnih letalskih prevozov, a gre v večini primerov za "brokerje" in torej le posrednike med potencialno slovensko stranko in prevoznikom iz tujine.

Od podjetnikov do medicinskih prevozov

Poleg Repovževega letala je mogoče po naših informacijah v Sloveniji leteti še z družbama Janez Let in ST Aviation. Vsi skupaj imajo raznovrstno ponudbo, ki se dopolnjuje. Medtem ko ima ST Aviation v uporabi dve reaktivni letali cessna citation II in citation bravo, s katerimi zadovoljujejo predvsem stranke s področja Evropske unije, Rusije, Ukrajine in Bližnjega vzhoda. "Najpogostejši uporabniki so t. i. brokerji, ki tržijo poslovne lete. Naročniki so tudi podjetja, ki izvajajo medicinske prevoze. Ura letenja na naših letalih je od 2.100 do 2.400 evrov," nam je povedal Anton Perc iz ST Aviation.

Turbopropelerska zasebna letala so najcenejša

Na drugi strani je za Slovenijo bolj zanimiva ponudba Janez Leta, ki ima med slovenskimi prevozniki edini letalo bazirano na domačem letališču. To je sicer ljubljansko podjetje, ki pa z letali domuje na letališču v Sežani. V ponudbi imajo turbopropelerska letala, ki so za najem bistveno cenejša od reaktivnih.

Pred štirimi leti so v svojo floto tako dobili tudi letalo beechcraft super king air 200. To je nekdanje vojaško letalo, ki ga odlikuje zanesljivost, trdnost in okretnost. Njegov prvi lastnik je bila celo ameriška CIA. Čeprav gre za turbopropelersko letalo, so njegovi operativni stroški in s tem cena najema visoki. Letalo, ki lahko pelje največ osem potnikov in dva člana posadke, namreč na uro leta porabi tudi od 400 do 500 litrov goriva. Letalo je sicer sposobno leteti tudi iz Evrope v Severno Ameriko.

"Naša flota obsega sedem letal, za letalske prevoze so namenjena štiri. Nekatera letala uporabljamo tudi za šolanje pilotov. V primeru, da naše letalo ni na voljo, sodelujemo s poslovnimi partnerji iz tujine. Prevoz s poslovnim letalom v razredu, ki ga pokrivamo mi, je načeloma konkurenčen drugim načinom prevoza še posebej med destinacijami med katerimi ni rednega potniškega prometa ali pa so med njimi slabe povezave. Pri kalkulaciji ne smemo pozabiti niti primerjave stroškov časa, prihranjenega na poti," ocenjuje Ana Cerar iz Janez Leta, kjer sicer dela pet pilotov.

Z manjšim letalom piper seneca PA-34 200, ki lahko štiri potnike pelje z največjo hitrostjo 315 kilometrov na uro, stane dvosmerni let do Riminija 890 evrov, do Friedrischafna pri Bodenskem jezeru pa 3.190 evrov.

Pilot zasebnik je tudi gostitelj in s tem ogledalo podjetja

Delo pilota zasebnega letala je specifično in se precej razlikuje od dela pri klasičnem rednem komercialnem letalskem prevozniku. Pilot zasebnik je še posebej pri manjših prevoznikih kos dinamičnemu urniku, precej bolj raznolikemu seznamu destinacij in s tem povezani pripravi na let. Za razliko od rednih prevoznikov, kjer želijo družbe pilotom delo kar najbolj standardizirati, pri zasebnikih praktično en polet ni enak drugemu.

Medtem ko na rednih letih pilot praktično nima nobenega stika s svojimi potniki, je pri zasebnikih pogosto tudi njihov glavni gostitelj. Zato mora biti tudi dovolj komunikativen, znati tuje jezike in podobno. Pilot je v teh primerih tudi predstavnik prevoznika in zato so ti pri kadrovanju še toliko bolj previdni.

Šolanje stane vsaj 40 tisoč evrov

Skladno z omejeno ponudbo delo pri slovenskih zasebnih letalskih prevoznikih piloti težko dobijo. Več možnosti na primer nudi Avstrija, kjer nekaj podjetij išče pilote z izkušnjami na določenem tipu letala. Tako kot pri komercialnem letalstvu je tudi na tem področju potrebno veliko vlaganja v šolanje, zato kandidat potrebuje vsaj okrog 40 tisoč evrov.

Plačati si mora tako pridobitev zahtevane stopnje licence komercialnega pilota kot tudi tako imenovani type rating oziroma specializacijo za natančno določen tip letala. Mnogi prevozniki so pozneje ob povpraševanju in potrebi pripravljeni svojemu pilotu tudi plačati dodatne specializacije.

"Načeloma poklicni pilot lahko postane vsak, ki gre skozi vsa potrebna šolanja, preverjanja, dobi zdravniško spričevalo in na koncu pridobi licenco za poklicnega pilota letala. Šolanje je v večini primerov samoplačniško. Žal se glavna selekcija začne po pridobljenih licencah, saj si letalski prevozniki želijo imeti kadre, primerne njihovim zahtevam. Profil pilota poslovnega letala in potniškega letala zaradi zgoraj navedenih razlogov ni isti," pravi Cerarjeva.

Ne spreglejte